Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-14 12:27

Vårdplikt på gång - (s) vill inte låta missnöjd vårdpersonal säga upp sig

Nu när värnplikten ska återaktiveras för att kompensera för att försvaret inte kan betala attraktiva löner, så lutar nu socialdemokraterna i landstinget i Skåne mot att det ska vara förbjudet att säga upp sig i vården för att man är missnöjd med lön eller arbetsförhållanden. Vårdplikt verkar alltså vara önskvärt om man ska tro (s) landstingsråd.

I de socialistiskt styrda landstingen är vårdpersonalen dubbelt ... illa behandlade. Socialdemokraterna sitter på bägge sidor om förhandlingsbordet - både som arbetsgivare och som fackföreningen i form av Rörelsen, dvs LO och deras vårdförbund. Detta gäller i allra högsta grad i Skåne, där ett antal sjuksköterskor sade upp sig eftersom arbetsförhållandena var oacceptabla, liksom lönerna.

Detta fick socialdemokraten och landstingsordföranden Henrik Fritzon (s), sedvanligt paketerad i en sidokammad nazistfrisyr1. och begravningsentreprenörkläder med svart kostym, vit skjorta och svart slips, att gå i taket. Personal får inte säga upp sig, sådant här ska facket hantera, dvs socialdemokraterna ska förhandla med sig själva och bestämma över personalen. Att säga upp sig om man är missnöjd är "orimligt".
"Det är i grunden ett orimligt sätt att agera på arbetsmarknaden"
Nej, det är inte orimligt. Det är i själva verket rimligt. Arbetstagare ska säga upp sig om arbetsgivaren inte är attraktiv.

Här förstår man också anledningen till att Malmö kommuns vanskötande kommunalråd Repaalu utrett hur man ska förbjuda vinster inom vården. Utan vinster, inga privata vårdgivare. Utan privata vårdgivare, ingen alternativ arbetsgivare, utan då får man snällt jobba kvar och låta socialdemokraternas Rörelse förhandla med socialdemokraterna om anställningsförhållandena.

Vi ser alltså hur man från flera håll offensivt angriper en kvinnodominerad arbetsmarknad i syfte att pressa löner och krav på rimliga arbetsvillkor. Inga alternativa arbetsgivare ska tillåtas, och nu ska man inte ens få säga upp sig.

Förbud mot vinster inom välfärden är ett förbud mot alternativa arbetsplatser för vårdsektorns kvinnor och ett sätt att hålla tillbaka dessas löneutveckling. Ett parti och ett fackförbund, en arbetsgivare! Undrar varför kvinnoyrken har dåliga löner?

Nästa steg blir alltså vårdplikt. Det är den vårdutbildades plikt att under vilka skitförhållanden som helst jobba. Allt annat är orimligt. Men även orimligheten kan säkert ordnas med lite lagstiftning och hot om fängelse om man vägrar vårda.

1. Detta väcker frågan om inte sk the sverigedemokratiskt utseende i själva verket bara är the skånskt utseendeBildgoogla Henrik Fritzon så får ni se själva.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

98 kommentarer:

 1. Mitt blod kokar. En av anledningarna är sjuksköterskornas fackförening Vårdförbundet. Mesigare yrkesgrupp finns inte. Vi (jag är själv dsk) vågar inte strejka på riktigt eftersom det kan drabba de stackars patienterna. Som tur är finns det gott om upphandlat glidmedel på avdelningarna vilket behövs med tanke på hur personalen (...). Sista ordet lämnar jag till läsaren att fylla i. Ledtråd: det rimmar på "lövrullas".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Det handlar ofta om personal med hörselnedsättning som får lite extra hjälp och förmåner.

   Radera
  2. Det är väl i så fall arbetstiderna som är trubblet, lönerna är det väl inget större fel på?

   Radera
  3. Lustigt, precis dövgullas var det ord jag ändrade till "illa behandlade".

   Radera
  4. Senaste gången jag fick övertidsersättning var 1998 tror jag, så jag skulle gärna byta med ett sjukskötesrskeavtal.

   Radera
  5. Kommer inte det här uttalandet orsaka att personalen säger upp sig i ännu större utsträckning (så snabbt som möjligt, innan tvångsarbetet blir av)?

   Radera
  6. Kingedward: surely you jest, monsieur. Lönerna är katastrofalt låga med tanke på det ansvar man tar och den kompetens man måste ha som sjuksköterska. En rörmokare (VVS-montör) tjänar betydligt bättre än en sjuksköterska, tom med specialistkompetens. Men jämför arbetsuppgifternas konsekvenser. Kopplar rörmokaren fel kanske grejerna går sönder, kanske det blir en vattenskada. Big deal. Gör om och gör rätt.
   Jämför med sjuksköterskan som ska koppla på en trevägskran med cytostatika. Gör hon fel så kan det bli dödsfall eller svåra skador. Insatserna är enorma. Om det varit ett mansdominerat yrke hade lönerna legat 5k högre, lätt.

   Radera
  7. Övertidsersättning? Skojar du nu igen kingen?

   Radera
  8. Fast då borde busschaufför vara det högst avlönade yrket. Betydligt högre än kirurgens till exempel.

   Sjuksköterskeyrket är ett av de mest välutvecklade och rutinbundna yrket som finns, just för att undvika att man gör fel. Risken att göra fel kan inte sätta lönenivån.
   Sjuksköterskor verkar också ofta ha en något orealistisk syn på vad andra tjänar.

   En rörmokare ttjänar i snitt 30600 kr/månad, en sjuksköterksa i snitt 33700 kr. Det du säger verkar inte stämma.

   Radera
  9. Sitter du och krökar på jobbet kingedward?
   33700?

   Radera
  10. Till skillnad från dig har jag ju ingen hemmakalsongjobb, så svaret är nej.

   33700 enligt SCB.

   Radera
  11. Sandow och Stefan, betänk att SCB redovisar faktisk inkomst efter övertid, OB-tillägg etc. Inte grundlön.

   Radera
  12. Jämförelsen rörmokare-sjuksköterska är fortfarande relevant, men försök att få tag på en rörmokare på en lördagkväll. Samtidigt jobbar sköterskorna även lördag-söndag natt. Det ger högre lön, men det är av en anledning som stavas OB.

   Radera
  13. Alltid lika härligt när experter som aldrig jobbat i sektorn uttalar sig.

   Radera
  14. Fast det där vet du ju inget om.

   Radera
  15. Vilken sektor? Rörmokare eller sjuksköterska?

   Menar du att SCB ljuger? Det är tämligen enkelt för SCB att få fram medellönerna för olika yrken.

   Radera
  16. Kingedward: de siffrorna du nämner har ingenting med verkligheten att göra. Det är rena fantasierna att ssk skulle ha 33000 i genomsnitt. Om jag räknar bort alla jag bevisligen vet har 27000 i lön innebär det alltså att det finns lika många som har 40k i månaden? Var då? Jag har själv straxt under 31 k med vidareutbildning i kommuntjänst. Kommun betalar bättre än landsting. Jag tillhör alltså de relativt välbetalda. Det finns några som tjänar mer, som mest 34-35 k. Men de är undantag.

   Radera
  17. Ps. I min hemkommun vill säga. Genomsnittlig för landet.

   Radera
  18. Då har vårdförbundet fel också?

   SSK kommun 2015: 31 710 kr/mån.
   SSK landsting 2015: 30 543 kr/mån.
   SSK stat 2015: 35 838 kr/mån.
   SSK privat 2015: 32 642 kr/mån.

   Detta är då exklusive OB, jour och övertid.

   Radera
  19. Fast räknar du in OB och övertid då?

   Radera
  20. Jag har jobbat i vården till och från i 30 år och vet naturligvis ingenting om den verkligheten som kingedward och Cornu beskriver med kirurgisk precision.

   Radera
  21. Man ska också komma ihåg att de siffrorna gäller SSK om allt från 23 år till 65 år gamla. Jobbar man själv på en "yngre avdelning" där de äldre inte orkar med så är lönerna antagligen lägre pga lägre ålder.

   Radera
  22. Stefan Östergren, du behöver inte förlöjliga vare sig mig eller KingEdward.

   Förlöjliga i så fall SCB respektive Vårdförbundet. Skjut inte budbäraren.

   Radera
  23. Enligt SCB ligger medianlönen för en sjuksköterska på 30700 för en kvinna och 31300 för en man.

   Sen finns det annan "statistik" som visar på en medianlön på 24900.
   http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Sjukskoterska-1226

   Radera
  24. Den andra "panelen" är självrekryterad. Och har en medelålder på 34.2. Menar du att det i så fall inte finns några sjuksköterskor äldre än 34+12=46 år? Eftersom det är självrekryterade svar på Internet finns det nog en kraftig bias till unga respondenter.

   Bra iaf att du accepterar SCB:s siffra för medianlön. Vet SCB något om detta eller ljuger de också, likt mig och King Edward?

   Radera
  25. Det är alltid lika fascinerande att se debatter som dessa. SCB är någon slags husgud när siffrorna stämmer överens med sin egen åsikt. Men när de inte gör det är SCB dumma i huvudet, ljuger och har fel.

   Exakt samma diskussion uppstod här för ett tag sedan när kostnaderna för husbyggnation redovisades.

   Oavsett det så är felet inte facket, rörmokare, sjuksköterskor, man eller kvinna rent specifikt. Den röda tråden är istället, har alltid varit och kommer alltid vara, huruvida man är privat eller offentligt anställd.

   Därför är det extra roligt att de som ständigt klagar högst på dessa orättvisor nästan alltid uteslutande är röda och därmed själva bär skulden till den situation som uppstått och nu efterfrågar mer regleringar, mer tvång, mer skatt mer av allt som kan klassas som socialism ungefär som att det var lösningen när det snarare skulle förvärra allt istället och så upprepar sig historien igen och igen.

   Radera
  26. För publiken kan man här inflika att det är billigt att bygga hus. Det är marken ("adressen") som kostar, och då menar jag inte markarbetena.

   Radera
  27. Man kan naturligtvis inte räkna in övertid och ob. Man kan också nämna att de siffror som nämns är heltidslöner. Det är mkt vanligt med deltid.

   Radera
  28. Nu gällde diskussionen kring 33700 som var felaktig.
   Lyssna nu på Sandow som är experten inom området.

   Radera
  29. Och varför kan man "naturligtvis inte" räkna in övertid och OB?
   I många yrken, däribland mitt, och ditt antar jag, ingår helgarbete, resor osv. Den enda vettiga jämförelsen är att ha det inkluderat.

   Radera
  30. Jag är definitivt inte mer expert än Stefan Ö på det här området. Jag bara rapporterar mina högst anektodiska iakttagelser. Nånstans kanske det finns en flock ssk med 60000 i månaden som drar upp genomsnittet. :)

   Radera
  31. @Cornu

   Billigt är relativt så kommer inte gå i polemik kring det. Här är siffrorna.

   Markkostnad per lägenhet (och kvm) de senaste åren (för flerfamiljshus)
   2005 4 005
   2006 3 588
   2007 4 790
   2008 6 062
   2009 5 047
   2010 6 730
   2011 8 023
   2012 7 793
   2013 7 789
   2014 7 582

   Här är byggnadskostnad per kvm för flerbostadshus:
   1998 13 774
   1999 15 815
   2000 18 171
   2001 21 249
   2002 22 571
   2003 23 038
   2004 21 075
   2005 22 403
   2006 22 351
   2007 25 084
   2008 26 613
   2009 26 253
   2010 27 849
   2011 28 350
   2012 30 335
   2013 32 245
   2014 33 060

   http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BO__BO0201__BO0201A/KostnaderPerAreorFH2/?rxid=0bdd84ad-21f6-4f20-94d9-f7dd7e512c29

   Jag ser inte hur det är marken som kostar och att bygga som är billigt.

   Kan du kanske redovisa hur du menar?

   Radera
  32. Det gör det absolut. Prova att börja jobba som SSK inom forskning istället, t ex insamling av patientdata. Och SSK inom forskning och insamling av patientdata i regi av ett privat bolag, så kan du nog sikta mot 60 000 med några år under bältet.

   Radera
  33. Kan vara på sin plats att påminna om att det finns andra SSK-jobb än att byta blöjor (i den mån det inte görs av usk).

   Radera
  34. Hur jag menar. Titta på Stockholm och inte landet som helhet.

   Radera
  35. Kingedward: man ska räkna på grundlönen för en heltid. Många ssk jobbar helg och kväll, men inte till exempel mottagningspersonal, vårdcentralsfolk. Det blir väldigt svårt att jämföra lönerna i så fall.

   Radera
  36. Och oavsett - nybyggen går nu för 100 000:- SEK per m2, men kostar uppenbarligen INTE det att bygga.

   Radera
  37. @Sandow

   Det är väl självklart att man ska räkna in hela lönen, något annat vore helt galet. Normalt sett förhandlar man fram centrala avtal och att man har bra OB innebär ofta en lägre grundlön, de är så att säga konsekvenser av varandra.

   Radera
  38. Fråga till Sandow och Stefan:

   Har Vårdförbundet fel med sin statistik?

   Heltidslöner utan tillägg:

   SSK kommun 2015: 31 710 kr/mån.
   SSK landsting 2015: 30 543 kr/mån.
   SSK stat 2015: 35 838 kr/mån.
   SSK privat 2015: 32 642 kr/mån.

   Radera
  39. Rörmockare har en gymnasieutbildning och borde lönemässigt motsvara undersköterska. Grundutbildad sjuksköterska med 3 års universitetsutbildning "borde" lönemässigt motsvara en ekonom eller högskoleingenjör. Specialistsjuksköterskor har utbildningstid motsvarande civilingenjör eller civilekonom. Kan ju jämföra SCB-statistiken där istället....

   Radera
  40. @Cornu

   Sorry, det var inte meningen att börja diskutera något helt annat. Var bara en festlig parallell till att börja med.

   Men eftersom du svarade och jag faktiskt inte förstår hur du menar, varken för riket eller Stockholm stämmer ditt påstående.

   Stor-Stockholm.

   Markkostnad/lägenhetsarea 2014: 10 432 kr
   Byggkostnad/lägenhetsarea 2014: 33 360 kr

   Nej, det är inga 100 000 kr/kvm men nu var det ju inget sånt jag påstod heller.

   Jag är faktiskt nyfiken på hur du menar.

   Radera
  41. Tjata!

   Kan vi enas om SCB nu eller vill du ha vårdförbundets riggade statistik för att locka folk till sektorn?

   Medianlönen är 30800 kr och då ingår ob och andra ersättningar.

   Nöjd?!

   Sen kan man naturligtvis ha kompletterande utbildningar som höjer statusen och lönen.

   Radera
  42. statistiken stämmer! Men som Mark Twain sa: det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.

   Radera
  43. OK Sandow, för att sammanfatta så tjänar du 31k + tillägg, och vet andra som har uppåt 34-35k plus tillägg.
   Eftersom du skriver att det är katastrofalt dåligt menar jag att du antagligen hör till dem som har orealistiska idéer om vad andra tjänar.

   Radera
  44. Nej för att sammanfatta har jag straxt under 31 k i heltidslön. Jag har en anställning på 90% och får ca 1500 kr i ob för helgtjänst etc. vilket ger ungefär 29000 innan skatt.

   Jag har 4,5 års högskoleutbildning.

   Radera
  45. Fredrik Karlsson, varför i hela friden ska utbildningstid vara kopplad till lönenivå? Det är en enkel fråga om utbud vs. efterfrågan.

   Sen är det väl sen gammalt att det ofantliga landstinget och kommunerna spottar på sina anställda.

   Radera
  46. Det må va en anekdot men en sjuksköterska jag känner tjänar 40k utan ob eller övertid. Inom den privata sfären då.
   Ska tillägga att hon är missnöjd.

   Radera
  47. Alla är missnöjd med sin lön utom Trump som kommer att ta ut 1 dollar i lön som president.

   Radera
  48. En anhörig till mig tjänar som specialistskjuksköterska 44000 kr/mån. Just sayin'...

   Radera
  49. Intressant att man gärna vill jämföra rörmokare med ssk. Privat vs det allmänna (de flesta ssk är inte anställda privat). Risk för att företaget läggs ner.. vs ingen risk för sparken alls.. Risk för skador i arbete vs väldigt liten risk för skador i arbetet. De skador som byggs över tid i bägge yrkena är sådant som kan förekommas med förebyggande träning. Dock så, som rörmokare så är det lätt att verktyg slinter osv.. Känner rätt många hantverkare som gjort illa sig, själv gjorde jag mig illa rätt rejält för ca 2v sen och det är sådant som händer, en risk involverad i tjänsten man har och det är något som skall synas i lönekuvertet. (jag är servicetekniker och har absolut inte lön i klass med snitt på ssk men jag är nöjd för det, trivsel är viktigast för mig, inte lön)

   Kika på statistik för olyckor och sådant, trygghet i anställningen.. Sådant är viktigt att ta med när man väger lön mot lön.

   Radera
  50. Alexander A - "Anställd på livstid" bara för att man anställs i offentlig sektor har inte gällt på 30 år, dock finns där en brist på personal som vill jobba under de dåliga arbetsvillkoren och lönerna, så och visst är risken för att förlora jobbet liten (för tillfället). Fråga vårdpersonal som jobbade under 90-talet, då var det tufft.. En rörmockare blir inte heller arbetslös i dagsläget... Vård och Omsorgsbranchen är den branch med flest arbetsskador, 20% av alla skador enl AMV:s arbetsskadestatistik. Alla lyft,patientförflyttningar, stickskador gör det inte direkt till "en väldigt liten risk" som du skriver.. "Slinta med verktyg" är väl samma sak som stickskada isf?

   I grunden handlar det om att kvinnors tid och arbete traditionellt inte värderats lika högt som mäns och att det är så hårdrotat på oss alla att man inte ens reflekterar över det.. trots att det är uppenbart fel..

   Radera
  51. Alltså, du är så oseriös så jag inte ens orkar prata med dig.. Försök trolla någon annan, jag orkar inte med typer som dig.

   Radera
 2. Hitler-lookaliken menar alltså att det inte "finns" 250-300 sjuksköterskor i skåne att få tag på. Prova bara att erbjuda TJÄNSTER med ok lön och tider och man skulle få tusentals sökande. Tro mig.

  SvaraRadera
 3. Bloggarens not 1 om nazistfrisyr och olika utseenden får mig att tänka på punkbandet The Kristet Utseende, och speciellt deras låt "De Gröna Svamparnas Syra-man", vilket osökt får mig att undra i vilken mån Miljöpartiet är inblandade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag har krökat med Tommy från "Tommy, Tommy"-låten. Fin kille.

   Annars vill jag bestämt dementera att SD-looken är särskilt skånsk. Illasittande polyesterkostymer från Dressman säljs i hela landet, övervikt bland unga män är ett rikstäckande problem och för mycket hårgele kan man inhandla "i vilken affär som helst" för att citera V V Putin.

   Radera
  2. Precis. Hårgelé och nya däck till lavetterna, tack.
   Och det där nya raketartilleriet ni har i fönstret.

   Radera
  3. Va fan BD, du är väl skåning och man kan ju se på din bild att alla i Skåne ser ut så där. Du, Henrik Fritzl, halva SD, vi kan helt enkelt inte ha fel. Vi ser ju hur det ser ut.

   Radera
  4. Den allra skånskaste i SD är väl Björn Söder (han är från Höör tror jag) och han har väl snagg? Det är väl också en nazistisk frisyr men inte på samma sätt.

   Självaste ur-Hitler-luggen, hr Jomshof, är om jag minns rätt från Blekinge län.

   Så nej, nej och åter nej.

   Radera
  5. Jaså, jag hade mer tänkt mig att Ben såg ut som de skånska profilerna Stålfarfar och Peps, långt hår och skägg.

   Radera
  6. Jag har träffat den gode Ben Dover, men han ville inte presentera sig som vederbörande.

   Tänk 1.90, deffad, men med kalaskula. Och förstås hitlerfrisyr, med det lilla hår som fanns kvar.

   Radera
  7. Deffad och kalaskula? Säker på at det inte var ett fotbollssnatteri som gick dig förbi?

   Radera
  8. Bra gjort att få till Hitlerfrisyren menbart med öronhår dock.

   Radera
  9. Vaxningen sköter sig ju själv däremot, bara att tvinna ihop allt man kommer åt så kan han skippa mustaschvården.

   Radera
  10. Jag hade stoppat ner ett exemplar av "Geheimbünde der Germanen" av Hans F K Günther i byxlinningen för att hålla styr på erektionen. Svårt att hålla den nere när man får vara nära Sveriges största thrillerförfattare. Efter Jan Guillou förstås.

   Radera
  11. Fuck, vad säger jag? Det var ju Otto Höfler som skrev den.

   Radera
  12. Boken röjde dig. Visste dock inte att du hade erektion, men jag dömer inte.

   Radera
  13. Nå, den må vara liten, men den luktar i alla fall som en stor.

   Radera
  14. Fantastisk litteratursmak dock.
   Enligt Wikipedia var boken så torr att Höfler sket i att ge ut den andra delen, och blev nazist istället.

   Radera
  15. Om inte jag är helt fel ute så är väl BD:s avatar i själva verket Alex Bengtsson på Expo? Har för mig jag sett ett fyllefoto på nämnda Bengtsson i dylik Frisyr.

   Radera
  16. Ahh... Ber ödmjukast om ursäkt. Fritzyr, naturligtvis! :-)

   Radera
  17. Vad säger du Petter, är BD Alex Bengtsson på expo!? Det var som tusan.

   Radera
  18. Vad fick dig att tro att mannen i fråga var BD?

   Radera
  19. Menar du mig?

   Det är väl självklart. BD har flera gånger antytt att han är skåning och som vi alla vet så ser skåningar i gemen ut som BD:s avtar. 1+1=3, så det finns ingen anledning att tvivla att det är en bild på sig själv han har som avatar. Att BD var Alex Bengtsson kom dock som en överraskning.

   Radera
  20. @DL: Nej jag menade Cornu

   Radera
  21. Som sagt, boken nedkörd i byxorna var ett tydligt tecken.

   Radera
  22. Din bok eller det tyska alstret? Hur fick det dig sedan att dra slutsatsen att det var Ben? Du har väl salt mer än ett ex?

   Radera
  23. Skriver en rad till SVT att Ben Dover och Cornu sannolikt ställer upp om det blir en uppföljare till "på bröllop med kakan". Då kan vi se fram emot 4 miljoner tittare, minst!

   http://www.svt.se/pa-brollop-med-kakan/nytt-brollopsprogram-med-kakan-hermansson/

   Radera
  24. Det tyska alstret. Det och det kriminella utseendet, plus bruket av "din mamma" i dagligt tal.

   Radera
 4. Fritzyren fick mig att tänka på Thomas Bodström, kräktes lite inombords.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sverigesradio.se/sida/images/94/3260971_2048_1152.jpg?preset=article

   Radera
  2. Thomas Bodström är mest känd för att inte våga ta ett drogtest och ha beställt nedsläckningen av Pirate Bay på USA's order.
   Nog ser han lite dimmig ut i blicken.

   Radera
  3. Hej

   Angående "Fritzyren" så finns förklaringen: Han vet inte om att han är fascistrasistnazist!

   ” – Många vet inte om att de är fascister eller rasister, men de kommer att upptäcka det.” – Lars Lindströms slutkläm i Expressen 14/11.

   http://iotakt.se/blogg/rasist-fascist-nazist/

   Radera
 5. Äh, det är bara en positionering inför kommande avtalsförhandlingar med Vårdförbundet. Inte ens en desperat landstingspolitiker kan tvinga offantlig sektoranställd personal att jobba, hur mycket man än hotar.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att lyteskomik är lite tarvligt men jäklar vad lik han var Hitler med den skarpa sidbenan och den hängande snedluggen! :-o

  SvaraRadera
 7. Lite allmänbildning angående uppsägningstid kanske vi kan passa på att slänga in? Utöver vanlig uppsägningstid (1 månad, 3 månader, 6 månader, etc, vad man nu har) så kan vem som helst under vanligt kollektivavtal (så vitt jag vet) resa sig upp, säga upp sig och gå hem samma dag med enbart tio dagars löneavdrag (alltså intjänad lön) som enda lagstadgade straff. ALLA skånesköterskor som är beredda att ta detta kan alltså jobba i andra län redan till jul och casha in på eventuellt extra julhelgs-OB där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är där den svenska bostadsmarknaden samt tremånaderskön till förskola kommer in. Man kan ju som arbetsgivare räkna med att folk av ren bekvämlighet kan ta en viss mängd skit på sin arbetsplats.

   Radera
  2. Sant iofs, men de flesta kommuner fixar förtur till dagisplats och förtur till bostad till NYINFLYTTANDE skattebetalare/arbetare på ett sätt som de inte gör till dito som bara byter jobb inom samma kommuns om de redan bor i.

   Radera
  3. Har du källa på det Peter? Jag har för mig att man kan bli skadeståndsskyldig om man inte fullföljer sitt avtal (dvs jobbar uppsägningstiden ut). Inom vården kan jag tänka mig att det kan bli ganska dyrköpt läxa - därför vore det ju olyckligt om du sitter och hävdar saker som inte visar sig stämma.

   Radera
 8. Oj vad djupt man är i socialistbubblan om man tror att det inte kan existera privata vårdgivare utan vinster i välfärden. News flash... över hela världen drivs privata vårdbolag som finansieras utan skattepengar.

  Som den kapitalist jag är så ska självklart INTE skattepengar gå till vinster i privata bolag. Det är inte en fri och balanserad marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, när man har skattefinansierad vård så kommer privata vårdgivare som ej finansieras via skatt vara en väldigt liten nischmarknad, som inte kommer påverka arbetsmarknaden för SSK.

   Radera
 9. Det är väl i så fall - OM de svenska INTE vill arbeta för slavlöner - att lyfta luren och ringa exv. "Orange", ett bemanningsbolag som snabbt tar in fullkompetenta sjuksköterskor från Baltikum som är TACKSAMMA över att öht ha ett arbete...

  Eller ?

  Arbetamarknadspolitik modell (S)

  SvaraRadera
 10. Sjuksköterskor är tjänstemän och organiseras via TCO (Vårdförbundet) och inte LO, de har undersköterskor.

  SvaraRadera
 11. Så vårdpersonalen är livegen enligt sosseriet ?

  SvaraRadera
 12. Helt underbart. Livegenskap. Värnplikt, vårdplikt, äldreomsorgsplikt och polisplikt. Hmmm, vart tog friheten vägen ? Man kan bli arg för mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, f*n, det är verkligen på väg utför nu det sluttande planet. Ny regering ? Någon ?

   Radera