Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-20 18:14

Vad har du för löptider på dina bostadslån?

Dags för en liten söndagsenkät om vad för bostadslån du har på din bostad. 
Eftersom man kan ha en kombination av löptider, så är nedanstående enkät en flervalsfråga. 
Beskriv gärna ditt eller ert upplägg och varför ni valt de löptiderna ni gjort.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Jag sparade ihop till större delen av bostaden först och har sedan amorterat resten i sådan tankt att jag Göran Persson tycker att jag är fri!

  Värder på lägenheten är dock endast 1.5 miljoner vilket underlättat.

  SvaraRadera
 2. Satte mitt på 5 år för då har jag fått ihop pengar att kunna lösa det helt.
  Räntekostnad / månad ca 360:- just nu, inte lönt att ha det rörligt och behöva bry sig känns det som.
  Sen är jag ju dessutom pessimist och inte tillräckligt insatt heller, jag tror ju man lyssnar på nyheterna en dag och då har räntan plötsligt stuckit iväg.

  SvaraRadera
 3. Äger skuldfritt,kunde man inte även ha möjligheten att bocka i och speca br/villa.

  SvaraRadera
 4. Har rörligt lån (3-mån) på en stuga. Bara för att ha kapitalutgift. Blir ju liksom räntefritt lån pga att kapitalinkomster kvittas mot kapitalutgifter i deklaration.

  Den som investerar i preferensaktier med hög direktavkastning och samtidigt har lån kan köra dessa aktier i vanligt fondkonton. Detta ger bra inkomst i kapital som kan kvittas mot kapitalutgift. Den höga direktavkastningen är ju en direkt följd av hög risk i värdepapperet. Skulle värdepapper bli värdelöst så kan förlusten kvittas mot lön eller andra kapitalinkomster fullt ut. Kör man dessa högrisk papper i KF eller ISK kan de ej kvittas fullt ut vid förlust. Detta är såklart bara för den som vet vad den håller på med och saknar tillräckligt med kapitalinkomst via schablonbeskattning av ISK och KF etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att man (fortfarande) får dra av räntor mot inkomst av tjänst så är det frågan om ditt förslag är gagnerligt för andra än en liten minoritet...

   Radera
  2. Den vise filuren

   Förstår inte tanken med ditt upplägg.
   Det är fortfarande 70% du får betala av din ränteutgift oavsett hur du kvittar ditt ränteavdrag.

   Radera
 5. Saknar rörlig med räntetak. Vi har 3 månader rörlig, på alla lån. Med räntetak på 2.5% i 4 respektive 5 år.

  SvaraRadera
 6. Har också en stor andel på rörlig med räntetak på 5år, betydligt bättre än vanliga 3mån.

  SvaraRadera
 7. Inget stort intresse långa bindningstider bland läsarna. Är inte just nu det perfekta tillfället att binda?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Skall i dagarna ta ställning till ca halva lånets förlängning. Resten rörligt, lutar åt att lägga allt rörligt nu. Kanske med tak. Bedömer att räntorna drar iväg på något/några års sikt, men historisk framstår rörligt som vinnaren utom under korta perioder. Men det är kanske annorlunda den här gången... Villrådig.

  SvaraRadera
 10. Fick 1.73% på 5-år-tyckte det var värt att riskminimera i en värld som ter sig oförutsägbar. Riskpremie på 0.35% då och korta räntan oförändrad sedan dess(8 mån sedan).

  SvaraRadera
 11. Jag har 20 ar fast pa 30 ar totalt. NL

  SvaraRadera
 12. Lånet är på 3 delar. 1,2,3 års bindningstid. Fårt ner räntan som mest där 1.45-1.52 känns tryggt att ha det låst och samtidigt kul att omförhandla med jämnamellanrum utan att allt släpps samtidigt.

  SvaraRadera
 13. Jag spar ihop till hela köpeskillingen innan jag köper något.

  SvaraRadera
 14. "Löptid kan även kallas för kredittid och syftar på tidsperioden från den dag då man tecknade lånet fram till den dag då lånet ska vara fullständigt återbetalt."

  Pratar inte de flesta om bindningstid här?

  SvaraRadera
 15. Allt rörligt. Om man delar upp lånet i delar med olika löptid så blir det svårare att byta bank, vilket gör att man får sämre ränta.

  SvaraRadera
 16. En sak man nästan kan läsa ut ur resultatet är i hur stor utsträckning det här ett ryggdunkeriforum. Rätt många svarar att de hyr eller äger skuldfritt - det kan ju kännas skönt då att hänga på den här bloggen som bekräftar hur rätt man gör (när man känner sig osäker på sina val).

  En annan fråga är hur många det är som därmed lever i en informationsbubbla (som väl nämndes som en bidragande orsak till dagens debatttklimatet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du? 19% av svaren (236/1222 i skrivande stund) uppger att de hyr - SCB menar att ca 25% av svenskarna bor i hyresrätt generellt, så det är snarare att hyresboende är UNDERrepresenterade i så fall. Det kanske är du som borde komma ut ur informationsbubblan?

   Radera
  2. Har SCB information om hur många som äger skuldfritt också? Är de också underrepresenterade på bloggen?

   Radera
  3. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/2/2a/Population_by_tenure_status%2C_2012_%281%29_%28%25_of_population%29_YB14_II.png

   Radera
 17. Det finns ingen "rörlig ränta" bara olika långa bindningstider...

  SvaraRadera
 18. Lånat 3 år till 1,51 % får minst 3 & ränta under samma tid på beloppet.

  Därför ej betalat kontant när jag tjänar minst 1,49 % på att låna pengarna.

  SvaraRadera
 19. 3 mån i dagsläget men tycker det börjar bli oroligt och funderar på att binda. 5 år känns ju mest lockande nivåmässigt men räcker 5 år för att ta sig genom det värsta eller hamnar man på toppen av framtida stegringar då.

  SvaraRadera
 20. 3 mån i dagsläget men tycker det börjar bli oroligt och funderar på att binda. 5 år känns ju mest lockande nivåmässigt men räcker 5 år för att ta sig genom det värsta eller hamnar man på toppen av framtida stegringar då.

  SvaraRadera
 21. Har en löptid på tre år och räntan ligger på 0,3% med en amorteringstakten på lånet 30 år. Skulle jag ta samma lån idag är räntan -0,21%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vad har du för bank? Ebberöds bank eller?

   Med en sån bank skulle man ju låna så mycket man bara kunde och lyxa till det för räntan man får...

   Radera
 22. 2/3 bundet på 3 år till 1.27% ränta. resten rörligt. Jag vet inte varför inte allt bands, jag trodde det var det jag beställde men när pappren kom lät jag det gå vidare så.

  SvaraRadera