Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-11-21 20:01

Vad blir Årets Julklapp?

I morgon släpper lobbyorganisationen HUI årets julklapp. Så varför inte passa på att gissa vad det kan bli?
Förra årets julklapp, robotdammsugaren. Till mitt försvar så köpte jag den faktiskt någon månad innanden officiellt blev årets julklapp.
HUI:s Årets Julklapp förra året var alltså robotdammsugaren. Själv köpte jag en dito redan i oktober och har så här ett drygt efteråt inte ångrat mig en sekund. Och inte dammsugit för hand på ett år. Det blev rent av en mopprobot också i våras.

I morgon tisdag presenterar HUI årets julklapp, vilket ger er, kära läsare, hela natten på er att luska ut vad det är och vinna ära, berömmelse och möjligen även en färgradio om ni har rätt.

Kriterierna är enligt HUI följande:
"Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
Produkten ska representera den tid vi lever i"
Det ska alltså vara en produkt som är relativt ny, den ska kunna säljas ganska dyrt och i volym och i ett stort antal enheter och den ska representera tiden vi lever i. Det bör också finnas flera varianter att välja av. Rimligtvis är handeln eller åtminstone importörer och distributörer redan informerade om vad det är för något, så att produkten kunnat beställas hem från Kina i god tid.

Så, fältet är fritt. Vad tror ni är året julklapp, eller har ni insiderinfo?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Känns ganska givet att det blir sådana där 3D glasögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis!
   VR glasögon blir årets julklapp!
   Nästa år blir det skydd som används när man har glasögonen på sig!

   Radera
  2. Nja, känns lite tidigt än för kreti och pleti. Med tanke på att fungerande VR rigg idag går lös på runt 10-15 lock. Kanske nästa år eller julen 2018 när priserna är mer konsument vänliga.

   Radera
  3. Ja fast årets julklapp är ju inte en rigg, utan ett headset "VR-glasögon" 500-1000 kanske, plus kompatibel mobil eller surfplatta då

   Radera
  4. @Dan fast dom där klassar inte jag som seriös VR ännu. Utan Oculus Rift och HTC Vive där man inte blir yr i huvudet eller får ont i ögonen av att använda en längre tid. Då kostar headsettet ca 6000 och grafikkortet 5000. Sen kanske processorn uppgraderas till en Skylake eller Kabylake och då blir det ytterligare några tusen till.

   Dock med PS4 och Xbox One kan man komma undan billigare om man redan innehar enheten.

   Radera
  5. Även om tekniken i sig uppnått en nivå där VR börjar bli intressant så tycker jag utrustningen i sig fortfarande är för stor/tung/klumpig och dyr.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. VR antar jag att du menar, och ja det är nog en bra kandidat.

  SvaraRadera
 4. Det ligger ett VR Head Set i garderoben, i väntan på att läggas under granen på julafton
  Kommer sannolikt att ligga sådana under många granar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det billigaste VR kittet går väl på sådär 5000kr och kräver att man har en Playstation 4 att koppla det till. Med tanke på att startkostnad ligger på åtminstonde 10 000kr utan alla häftiga program så tror jag inte det kommer att ligga under speciellt många granar (relativt sett).

   Sådana där billiga som man bara stoppar in mobilen i kan eventuellt bli något men de är ju mest skräp som är kul i sådär 10 min.

   Radera
  2. Jo
   VR Head Set ca 5 000
   Kamera ca 700
   Nya kontroller ca 700
   Och det förutsätter som sagt att man har en PS 4
   Men det är väl ungefär vad en av de nya mobiltelefonerna kostar?
   Tror att det är en hel del tonåringar som avstår att byta mobil i jul och tar ett Head Set istället

   Radera
  3. Fair Point. Har varit sugen på detta VR headsetet till PS 4. De rekommenderar dock att barn är minst 12 år (har något med att syn behöver vara stabil på något sätt om man säkert skall kunna använda VR headset om jag förstått rätt). Då mina kids är under 12 blir det därför inget. Dessutom finns det inte så många barnvänliga titlar (ännu). Intalar mig att det blir bra att vänta tills generation 2 av dessa VR prylar kommer.

   Off topic. Tror det bara tar sådär 5 år tills Skype samtal etc kan ske i VR miljö. Tänk arbetsmöten, föreläsningar etc med VR headset. Kan bli riktigt bra om man tex inorincip kan närvara live i tex föreläsningar på universitet på andra sida jorden.

   Radera
  4. Jag tror verkligen inte på VR. Då tillhör jag ändå en av de grupper som antagligen är mest sannolika att skaffa det. Tror suget efter VR kommer bränna ut ganska snabbt, folk inser att ja gud vad fint och ballt det är men sedan tröttnar man ganska snabbt och faller tillbaka till gamla mönster. Spelmarknaden sackar fortfarande efter rejält och många spel tjänar ingenting på en sådan miljö.

   Ungefär som att nintendo wii:s något speciella kontroll och rörelsesensor var något nyskapande, generationen konsoller efter var det heldött intresse.

   Radera
  5. Jag har testat flera olika riggar då en lokal bekant jobbar med utveckling för VR. Tekniken är fantastisk, men priset och hårdvarukraven utesluter att den är mogen för årets julklapp. Om man inte tänker Google Cardboard...

   Applikationerna är också för få för genombrott än.

   VR får nog vänta några år tills det når årets julklappstatus.

   Radera
  6. Läser idag att det blev VR headset! 2-3 år tidigare än jag tippat men vid eftertanke sånär väl årets julklapp alltid lite före att det slår igenom. Robotdamsugare som var förra året har ju inte riktigt slagit igenom ännu även om Irobot hävdar att robotdamsugare nu har 20% av damsugar marknad. Tar väl ytterligare 2 år innan robotdamsugare riktigt slott igenom i Sverige. Känner inte så många som har en. Många är skeptiska trots att det är ypperligt skönt att ha en. Blir väl samma med VR att det tar några år innan det slår igenom men för handeln är det såklart en fantastisk produkt. Tänk bara att sälja ett VR kor per hushåll för 10 000kr st och sedan byta utbuden vart 3e år. Ger bra kommers.

   Radera
  7. Ytterst enerverande att skriva inlägg på en iPhone samtidigt som man promenerar. Blir hur många stavfel och konstiga ord som helst. Något tips någon för hur man kan skriva korrekt utan stavfel och att autokorreltion byter till fel ord på telefon?

   Radera
  8. I dagsläget kostar det ca 25 att bygga en bra dator som klarar VR.
   Naturligtvis för entusiasten och inte för gemene man.

   Radera
  9. 25.000 kr?

   Snarare 10-15.000 kronor (och då är den ganska rejält mycket kraftfullare än vad t ex Occulus Rift rekommenderar).   Radera
  10. Nu skrev jag bra och entusiast.
   Kan lägga till "framtidssäker" (vad nu det innebär inom datorvärlden...).

   Radera
  11. PC:s är för det mesta framtidssäkra.

   Därför köper man en dator för 10-15.000 kr idag och sedan om 1-2 år så byter man grafikkort till något ännu snabbare än vad det snabbaste är idag och dessutom mycket billigare.

   Radera
  12. Det beror alldeles på behov och intresse.
   Själv sitter jag på en stationär för 2790 kr.

   Radera
 5. Det blir inga julklappar i år, fick ni inte memot att julen är inställd pga räntehöjningar? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. fick du inte memot att det går utmärkt ta lån för köpa julklappar om ekonomin känns risig?

   Radera
 6. En hoverboard https://www.google.se/search?q=hoverboard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min första tanke var också hoverboard.

   Radera
 7. Hej

  Kanske årets julklapp blir en "vänlig klapp"?
  Klappat och klart!

  Nä, för billigt och enfaldigt...mäste bli en pryl!
  Allt annat är inte tänkbart.

  SvaraRadera
 8. Familjehem åt flyktingbarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inne på samma spår fast lite mer allmänt. Tänkte mig att årets julklapp skulle vara: Lägenhet.

   Radera
 9. Ett fungerande rättsväsende hoppas jag på men man blir nog tyvärr besviken i år igen då man får nått mjukt paket under granen.

  SvaraRadera
 10. Moon-bootsen gör comeback igen.

  SvaraRadera
 11. En bra brandsläckare?
  Tänk om julgranarna fattar eld i år i alla fall!
  Beware of Reinfeldt...

  SvaraRadera
 12. Trump(eten) blir årets julklapp

  SvaraRadera
 13. Skänka bort pengar istället för prylköp. Allt idag handlar om att visa upp hur duktig man är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det mot förmodan en pryl tror jag smart-klockan ligger bra till.

   Radera
 14. https://www.nintendo.com/nes-classic

  Spel med grabben (6år). Tveklöst bästa julklappen för oss båda:)

  SvaraRadera
 15. En julgran med inbyggd brandfilt. Eller en ny frisyr (helrakning).

  SvaraRadera
 16. Familjeresa med flyg. Har väl aldrig varit billigare?

  SvaraRadera
 17. Det måste väl vara något närproducerat, ekologiskt och miljövänligt i år, det ligger ju i tiden. vi har ju en feministisk regering. Tänk på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då går flyktingen jag föreslog nedan bort, de brukar ju inte vara närproducerade, och väldigt få är kvinnor...

   Radera
 18. Trådlösa hörlurar.

  SvaraRadera
 19. Vattenreningskit, torrfoder för en månad, stearinljus, bälte med sedelficka ( gömd), multifuelkök, prylbögsficklampa , rysk parlör, jodtabletter, radiakhuckle , blysuspensoar, fläkt och fekaliepåsar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gör vattenrengringskittet I koppar kan du senare tjäna pengar på att sälja destillerade varor ill Ivan

   Radera
 20. Skyddsmask 90 och Klas, fältspade med tbh

  SvaraRadera
 21. Libertysilvers letande efter möteslokal i gbg ger begär efter en juste skyddsväst.
  LF har iallafall fattat att många ratar besök i pangstaden.

  SvaraRadera
 22. Bakmaskin 2.0

  SvaraRadera
 23. En flykting? Att placera på lämplig plats i hemmet så kommunen blir glad.

  SvaraRadera
 24. Inte otippat att VR headset blir årets julklapp 2016. Har man inte råd med julklappar som kostar 5000-9000kr så är det bara att låna pengar ju, räntan är så låg!

  SvaraRadera
 25. Svar
  1. Äsch! Dålig research av mig! Svaret fanns ju redan. Men det förespeglade mig att trumpcykeln var ute.

   Radera