Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2016-11-13 11:27

Vad är barnfamiljens utgifter per månad?

Gårdagens frågeställning från en fundersam läsare väckte en viss diskussion kring om en barnfamilj verkligen klarar sig på 35 000:- SEK i månaden. Svaret måste vara ja, och de kan klara sig på mindre. Här följer ett exempel.

Först måste man förstås reda ut vad klara sig innebär. Som jag ser det handlar det om att fylla upp alla nödvändiga utgifter, som inte är diskretionära (valbara). Hit anser jag att diskretionär konsumtion relaterad till barn är nödvändig, t ex köp av kläder etc. Vuxna har oftast redan t ex kläder så de klarar sig, då de inte växer (på längden åtminstone) och oftast inte sliter så hårt på dem som barn och ytterligare inköp kan med lätthet avstås.

Utgifterna för barnfamiljen kan se ut ungefär som följer:

Boende

Drift och underhåll för en villa bör gå på under 4000:- SEK i månaden. Det inkluderar 1000:- SEK per månad i reparationsfond. Detta kan bytas ut mot medlemsavgiften i fallet bostadsrätt.

Med två miljoner i lån (kom ihåg att alla i Sverige inte bor i Stockholm) och 1.5% i ränta, samt 50 års amortering behöver man lägga ut 2000000/50/12+0.015*2000000*0.7/12=5083:- SEK i månaden på lånet. Vi avrundar detta till 5000:-.

Vi avrundar härnäst uppåt och säger att boendet kostar 10 000:- SEK i månaden. Detta stämmer väl med en familjestor hyresrätt, en familjestor bostadsrätt eller en villa.

Räkningar

Av egen erfarenhet landar en familjs övriga räkningar ej medräknat boendet i intervallet 3000 - 4000:- SEK i månaden. Vi säger att räkningarna kostar 4000:- SEK per månad.

Mat

Här kan familjen styra rätt rejält, beroende på hur dyra matvanor man har. Någonstans mellan 5000:- SEK och 8000:- SEK är realistiskt. Maten antar vi i detta exempel kostar 8000:- SEK per månad, vilket är högt.

Barn

Schablonmässigt bör barnens kostnader, främst kläder, gå på högst 1000:- SEK per barn och månad. Låt oss därför säga 2000:- SEK per månad.

Bil och transporter

Låt oss anta ett månadskort för 1000:- SEK per månad, samt en bil, vilket med kapitalkostnad, drift, bränsle och underhåll kostar 5000:- SEK per månad. Transporter går alltså på 6000:- SEK per månad.

Summering

Total summa för detta blir 30 000:- SEK per månad. Detta ger också ett utrymme att spara 5000:- SEK per månad, t ex för semester etc, för att nå de omnämnda 35 000 kronorna. Eller för den delen en ytterligare bil.

Övriga pengar, i den fundersamma läsarens fall ytterligare 30 000:- SEK, kan användas till precis vad som helst, inklusive sparande, ytterligare en bil eller vinterjackor tillverkade för polarklimat.

Som man ser ovan går det att pressa kostnader. Boendet kan kosta 8000:-, räkningarna 3000:-, maten 5000:-, man kan skippa bil och byta mot månadskort och spara 5000:-. Då landar månadsutgifterna på  19 000:- SEK per månad oräknat sparande och diskretionär vuxenkonsumtion. För två vuxna och två barn.

Bankerna har olika schabloner för månadsutgifter utöver banklån och det lämnas som en övning åt läsaren vad dessa kan tänkas vara.

Vad är ditt barnfamiljshushålls utgifter per månad enligt ovan, dvs oräknat vuxenkonsumtion och sparande?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

85 kommentarer:

 1. Då mina barn ägnar sig åt diverse aktiviteter, hockey, tennis, segling, fotboll, handboll, blir kostnaden bara för detta varje månad cirka 4000 kr. Vi måste dessutom ha två bilar eftersom det är jag som kör barnen medan käringen konsumerar, alltså adderas ytterligare 8000 kr i månaden för hennes lexus. Sommarsemester och vintersemester samt weekendresa till Paris adderar ytterligare minst 10000 kr per månad utslaget över året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ironi. Är du 70-talist?

   Radera
  2. 4 tusen i drift för en kåk inklusive reparationer, renoveringar, elnät, el, ved, försäkring, fastighetsavgift?
   Önsketänkande i normalfallet.

   Radera
  3. 1000 kr/barn, nu skojar du allt?

   Radera
  4. 4000:- SEK i månaden är fullt realistiskt, t ex med ett modernt välisolerat hus med värmepump.

   1000:- SEK per barn. Om du bara handlar på H&M och Skopunkten blir det billigare. Men titta på vad vinterjackor och skor kostar och att dessa måste bytas ut årligen. Släng med något fritidsintresse som idrott eller musiklektioner. Mobiltelefoni för barn om de är gamla nog. Julklappar, födelsedagspresenter (diskretionärt, javisst, men jag ser inte barn som diskretionära).

   Radera
  5. Barnen kanske också ska ha en månadspeng (eventuellt i utbyte mot ngn plikt) för att lära sig hantera pengar?

   Radera
  6. Vem vill ha ett modernt välisolerat hus?
   Definitivt inte alla.
   Sen är ju inte GBG hela Sverige, det drar rejält mer med energi uppåt landet.
   Så visst, att du klarar 4 tusen med "gratis" ved är din sanning, inte resten av befolkningens.

   Radera
  7. Har inte påstått det heller. Dock, elförbrukningen är i linje med ett isolerat modernt värmepumphus.

   Och som du noterar så var uträkningen 4000+5000=9000. Men jag tog i och höjde till 10 000:-.

   Radera
  8. Hur kan 4K för hus vara önsketänkande? Vårat hus kostar 2k / månad och sen 1k till reparation.
   Säger tvärtom, hur kan någon behöva lägga mer än 4k i månaden i driftkostnad?!

   Radera
  9. Beror väl på vad man räknar som driftskostnad.

   Jag kör sopor-avlopp-vägförening-försäkring-el-elnät-reparationsfond-sotning-fastighetsskatt.

   Radera
  10. Beror naturligtvis mycket på vanor och intressen i huset/lgh.
   Bodde i lgh 2011, då gick hushållselen på 6 tusen kwh/år.
   Att då som i ditt exempel räkna på total el på dryga 10 är inte realistiskt om man inte eldar med "gratis" ved.

   Radera
  11. Joakim.
   Ge mig den uträkningen på 2 k.

   Radera
  12. Nu när jag är tillbaks i huset drar det ca 22 tusen kwh el på 285 kvm uppvärmd yta med bergvärme, luftvärme och eldning.
   Men då har jag varmt inne, hatar att frysa inomhus som vissa småhusägare verkar uppskatta av ren snålhet.

   Radera
  13. Bor i hus i Dalarna och har totalkostnad för driften är på 3000 per månad, fjärrvärme, el, vatten, sophantering...

   Radera
  14. Lars, de refererar ju till och med till dig hos villaägarna.
   Driften de anger är allt ifrån 57 tusen till 72 tusen per år beroende på var man bor. (år 2014).
   http://www.villaagarna.se/Global/P%C3%A5verka/driftkostnadsrapport-2014-villaagarna.pdf

   Radera
  15. Stefan här kommer den:
   Uppvärmning (minst 21 grader året om) - 2.5k/år
   Hushållsel - 9k / år
   Vatten, avlopp och sophämtning - 10k / år
   Försäkring - 5k / år
   Summa - 26.5 k / år = 2200 :- / månad.

   Okej jag ger mig, drygt 2k. Hade fel på några hundra.
   Sedan reparationsfond utöver det (1k/månad) + ränta på lån (2k/månad) + amortering (olika). Men det ingår i min värld inte i driftkostnad så utelämnar det ur just driftkostnadskalkylen.

   Fastighetsskatten är också utöver det, men det blir 600 spänn i månaden. Så 2.8k / månad då om du vill vara väldigt strikt.

   Radera
  16. En felmarginal på 40% på 2.8 och 2.
   Hur lyckas du värma upp kåken för 200 kr/mån?

   Radera
  17. I min värld så är inte fastighetsskatten en del av "driftskostnaden", men då andra anser att den ska vara inkluderad i den definitionen så tar även jag med den. Annars anser jag att vi har en driftkostnad på 2200 och då är diffen från 2000 inte så stor.

   Senaste 20 månaderna (sedan vi flyttade in) har kostnaden varit 4000. Har värmepump med vattenburet värmesystem (golvvärme) och ett nybyggt hus med bra isolering och sol stora delar av dygnet.
   Nu kanske det varit perfekta förutsättningar för just det huset de senaste 20 månaderna och det kan ju vara så att det framöver blir en högre kostnad. Återstår att se.

   Men 4k i månaden ska ju vara helt genomförbart även med sämre förutsättningar och för en stor massa.

   Radera
 2. Vi har två barn i förskoleåldern och gör inte av med i närheten av 30 000 kr. Men vi är väl anekdotiska snåljåpar :)

  Runt 10000 i måmaden gör vi av med, men då har vi en bli från 90-talet som vi kör ca 700 mil/år med, cykelavstånd till jobb, förskola och aktiviteter.
  Obelånade och arbetar med ständig minimering av utgifter!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag som bäst klarat 16000:- på 2+2 och två bilar. Men det var utan skulder på varken bostad eller bilar, så det är lite orättvisande då de flesta behöver låna.

   Radera
  2. Fast hade du klarat 16000 varaktigt, d.v.s. inräknat förnyelse av bilparken?

   Radera
 3. 2 barn, vilka i liten by. Exkl amorteringar/lån ( vi amorterar mycket, totalt 8 tk/ mån med lån på 800 tk) 24 tk / mån. Varav :Mat 6 tk, barn 4 tk, hus 4 tk, bilar 6 tk ( köpta bilar alltså ej lån ) övrigt ink sparande 4 tk.
  Med huslån alltså 32 tk. Vi skulle kunna sänka våra kostnader med 15-20% om vi snålar ordentligt och amorterar mindre. Men livet måste ju levas också.

  SvaraRadera
 4. Jag redovisar sedan flera år vår familjs månadskostnader i detalj på bloggen onkeltomsstuga.se .

  Medel för 2016 är cirka 34 000 kr/mån. Storstad, CSN, fin lägenhet och fyra barn.

  Men jag skrev igår om de som lever på barnbidraget enbart. Det känns som lite mer "sport". http://onkeltomsstuga.se/2016/11/kan-en-familj-leva-pa-barnbidraget/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med folk som gör räkenskaper. Hade varit kul att göra en sammanställning över den högst privata faktiska inflationen (kostnadsökningar egentligen). Konstaterar att vi har en högst annorlunda inflation mot den officiella.

   Radera
  2. Våra siffror sjunker ju varje år så vi är nog inte rätt att mäta på. :)

   Radera
  3. Även på mat, el, värme, försäkringar, transporter/mil, avgifter till aktiviteter..?
   Vi har iof varit extremt kostnadsmedvetna från början och har endast haft små möjligheter att dra ner kostnader.

   Radera
 5. Cykla är rätt ekonomiskt också. Och bra för hälsan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det rekommenderar jag för att rensa skallen.
   Sen att man får utstå gliringar som körkortslös får man stå ut med i landet lagom.

   Radera
  2. För skallens skull: använd hjälm!

   Radera
  3. Tack för omtanken men nej tack!
   Är fan i mig mycket räddare när jag sätter mig i en bil.
   Allt skit som hänt i trafiken gör mig deprimerad mellan varven.

   Radera
  4. Flera studier har visat att hjälm snarare stjälper än hjälper cyklisterna. Detta tystas oftast ner i Sverige. Är det för att vi vet bättre?

   Radera
  5. En svensk vet alltid bäst oavsett.

   Radera
  6. S/S Josefin: Har du källa/or på studier om att hjälm stjälper. Vi flyttade nyligen till Nederländerna och här sprids den sanningen också men har inte hunnit gräva mer i det och inte sett några direkt citerade studier. Spontant känns det efter ett antal vurpor i familjen och bland vänner som om hjälm är nödvändigt. Har bland annat sett en hjälm som gått i flera bitar efter ett fall. Men är som sagt väldigt nyfiken varför ingen har hjälm i ett land där alla cyklar trots ca 200 dödsolyckor per år hos cyklister.

   Radera
  7. Kan tänka mig att hjälm gör cyklisten odödlig.
   Kolla in dödspiloterna i Sthlms innerstad som far fram som fantomer med hjälm på skallen.

   Radera
 6. En aspekt jag tycker är viktig, i synnerhet som det handlar om barn, är vad händer med kalkylen om den ena vuxen blir sjuk?
  Sjukpenningen ligger idag på 75% och Kindberg Batra talar om att sänka den. Med dagens sjukvård så kan man räkna med att en sjukskrivning kan dra ut i ett år(?). Bör man ta höjd för att kunna klara sig utan större förändringar som drabbar barnen om detta skulle inträffa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utgifterna går ner vid sjukskrivning pga frånvaro av jobbpendling. Sedan är frågan hur mycket överskottet var, vilket avgör om man "klarar sig".

   Radera
  2. Det kan du inte säga svartpå vitt. Beror helt på sjukskrivningens karaktär. Var borta en månad och det blev dyrare.

   Radera
 7. Barnfamiljer?
  Passar ju bra som tema en dag som idag: Farsdag!
  Grattis, herr bloggare, och alla ni andra som hamnat i det predikamentet att bli fader.
  Konstigt med alla dessa feminister att vi har fått en hel egen dag oss skänkt...

  SvaraRadera
 8. 24000 om vi följer budget, och det brukar hamna i närheten. Enda större besparing som inte är enkelt aplicerbar på alla är att kläder ärvs och byts inom "storfamiljen" och ingen egen bil pool bil eller kollektivtrafik

  SvaraRadera
 9. Man klarar sig finfint på mycket mindre... Kom igen nu

  Som ensam löntagare(28000 + tillägg) i mitt hushåll med 2 barn klarar jag ekonomin väldigt väldigt bra.
  Jag har bara tjänat så här "bra" i mindre än ett år... tidigare 24000/månad.

  Riskminimering är nyckeln. Nr.1 är att hålla kvinnor borta från ekonomin, så är halva jobbet gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja män är ju grymma på ekonomi.
   Kommer speciellt att tänka mina idoler Draghi och Ingves.

   Radera
  2. Kul.
   Majoriteten av "bäckarna små" är eliminerade vid valet kvinnofritt hushåll.
   Tiden som frigörs från att tramsa med kvinnors behov, kan läggas på det som ger hushållet en ekonomiskt positiv riktning.

   Radera
  3. Oavsett vad Drahgi och Ingves gör, så har dina val mycket större påverkan på din ekonomi.

   Radera
  4. Jag är nog böjd att hålla med vad gäller riskminimering Nr.1. När frugan drog så blev ekonomin mycket bättre, konstigt nog, "bäckarna små" är mitt i prick! Det finns inga rännilar kvar, allt är ordning och reda, inga "oförutsedda" utgifter. Jag håller mig inom min budget med god marginal då jag inte "behöver" nya skor, kläder eller ser nåt kul på rea som jag kan tänkas "behöva". Sen har jag iofs tagit tag i en del saker som kostar pengar, snus exempelvis, det gör jag numera själv hemma för en spottsyver.

   Radera
  5. Ja, kvinnobedrägeriet är något vi bör börja tala om.
   När man väl betalat av halva huslånet i stället för de dåliga kompromisserna, växer sparkontot nå djävulskt.

   Vad t.ex. en bra semester kostar och vilken av semestrarna som ger mest i form av kul med barnen skiljer sig enormt.

   Radera
  6. Och helt plötsligt blev det 1800-tal igen.
   Eller lite mer modernt uttryckt, peak vita kränkta män.

   Radera
  7. "Oavsett vad Drahgi och Ingves gör, så har dina val mycket större påverkan på din ekonomi"

   Beror ju på vad du menar?
   Själv styrs jag i allra högsta grad av de där gossarna och anpassar mig efter deras stolligheter.

   Radera
  8. Ja absolut!
   För mig blev "peak vit kränkt man" det bästa som hänt mig.

   Radera
  9. Jag kan bara säga att skilsmässan var mitt livs sämsta affär :-)

   Radera
  10. Förnedrande och vidrigt.
   Insikterna som kom med den, är dock de bästa.

   Såhär i efterhand, har det blivit min bästa affär någonsin.

   Radera
 10. Vilken fin bild på Gränna, ser att ingenting har förändrats på 15 år. Mysig liten by.

  SvaraRadera
 11. Konsumentverket har bra skattningar av utgifter. Har i fler år legat prick på dessa utgifter.

  http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Gor-en-budget/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, deras kostnadsberäkningar är högst rimliga, men det går också utmärkt att leva betydligt billigare.
   http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/

   Radera
 12. Du glömde kostnader för förskola/fritids och barnbidraget.
  Två barn på förskola/fritids ligger runt 2500/månad, barnbidraget är väl 1050 per barn + lite flerbarnstillägg.

  Å andra sidan är barn billigare i drift ju yngre de är, förutom minskad inkomst för vabbandet som såklart minskar med tiden. Så kanske det går jämnt upp.

  Men alla banker räknar barnbidraget som disponibel inkomst när du gör en låneansökan.


  Vi taktar runt 30 per månad i utgifter men så är vi halv och helsmåländska.

  Jag tycker dock reparationsfonden är väl lågt räknad med 1000/månad. Vår är 7500/månad. Och det torde vara typiskt för ett hus som är runt 40 år gammalt där en del större renoveringar kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amorteringar bör ses som reparationsfond också. 1000:- per månad är mer för akutare behov som inte ska kräva att man tar upp nya lån.

   Jmf med varför BRF:er ska amortera istället för att bygga på hög. Det är okej att låna till takbyte om man amorterat.

   Radera
  2. Ok. Då är vår reprationsfond 6500/månad :)

   Ser egentligen ingen skillnad på dessa två som du påpekar. Det är dock olika belopp beroende på hur man finansierar det som på sikt behöver göras/bytas/renoveras/förbättras. Underhållsplaner behövs även för villor...

   Vissa åtgärder, som att byta ut en gammal elvarmvattenberedare mot en modernare frånluftsvarmvattenberedare ger också en driftbesparing, alltså är det en investering. Eller energiglasfönster, eller extra isolering under taket vid takbyte, eller fästen för solcellspaneler osv osv. Sedan kan man fundera på lönsamhet i det oändliga. I detta fallet får man försöka beräkna lönsamheten utifrån merkostnaden för att göra tilläggen.

   Radera
  3. Så är det ju, folk tenderar att underskatta vad det kostar i reperationer över en 20-30 års period eller tom helt ignorerar avsättningar för reperation. Takbyte, fasadbyte, målning, byte av altan, vitvaror som varmvattenberedare, kyl och frys, torktumlare, tvättmaskin, diskmaskin, förbättringar som sätta in luftvärmepump eller bergvärme. 3000-4000 kr är nog mer lämplig summa att avsätta varje månad än en ynka tusenlapp.

   Radera
 13. Just kläder är en stor umbärlig post!

  Man behöver INTE springa på H6M och köpa senaste "slit-o-släng-modet" hela tiden...
  De kläder som slits köper man betydligt billigare på exv. Ge-Kås i Ullared.

  Glöm att bort att H6M-familjen Persson är miljardärer och vad beror det på måntro? Jo, en stor och överdriven konsumtion av "slit-o-släng-mode"!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även billiga kläder går att lappa och laga.

   Radera
  2. Njae, tveksam till att man med automatik köper slit och släng på Ge-Kås. Jag kasserade i förra veckan en ribbstickad favvotröja som jag för 16 år sedan köpte i nämnda affär för 89 kr. Den har använts flitigt utan att bli särskilt sliten förrän det sista året. Ibland får man kvalitet där också!

   Radera
 14. Skruttig bil och trångt boende uti bôgda gör att hushållets fasta utgifter hamnar på gigantiska 22ksek och mer än väk skulle kunna bekostas på statsbidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjens diversa fritidsaktiviteter inte inräknade.

   Radera
 15. Jösses...
  Bloggens läsare, om kommentatorerna är representativa, måste tro på ett liv efter detta, och dessutom ett dit man kan ta sina pengar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste förstå att det är Sverige elit vi talar om.
   Experter på precis allt ifrån familjeekonomi till bilkörning.

   Radera
 16. Haha håller med kingedward. Vi har utgifter på runt 50 tkr / mån och det är ett högst medvetet val. Vi lever bara en gång och man vet aldrig hur länge... sen är vi småbarnsföräldrar och betalar därför mkt pengar för att köpa oss mer tid med ungarna (städning osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror nog på vad man menar. Jag menade fasta utgifter. Har man då 30000:- SEK över varje månad kan man festa loss på dem.

   Radera
  2. Jo, så tyckte vi också, men vänta tills du blir av med jobbet eller idiot till chef så skrattar du inte så jäkla mycket i ekorrhjulet. Det är till och med så att det går att ha roligare om man bränner mindre.

   Radera
  3. Instämmer till fullo! Fick "idiot" till chef efter 20 år på samma ställe med bra lön ( 600-750 tk / år )
   Hoppade efter 7 mån för att dö mentalt. Numera egenföretagare med 250-300 tk/ år..
   Är inte hallonbåt i början när man levde efter deviset "man lever bara en gång".. omställning tar tid men nu märks ingen skillnad alls.

   Radera
  4. För inte dö mentalt...

   Radera
  5. Det är inte så enkelt som att dyrare är bättre här i livet. Man kan ha rätt så kul på rimligt med utgifter. Att man får pengar över var månad är viktigt. Att vara ekonomiskt fri är inte fel. Som påtalad så lever man bara en gång och då vill man inte hålla på med att jobba tills 65 utan dra sig tillbaka tidigare och det möjliggörs om bankkonto är fett. Att snåla till det så livet blir jobbigt är såklart inget man skall göra. En annan aspekt är att budget på 35 000kr ger ett liv som tillhör den bästa 1% i världen och det är inte att missa livet direkt.

   Radera
  6. Bästa 1% även justerat för PPP? Det är inte så att priserna i Sverige är samma som i Zambia.

   Radera
  7. Nej Cornucopia, det är rätt att prisnivån är högre. Men sjukvården, barnadödligheten, infrastrukturen, välfärdssystemet hänger liksom med. Så att vi tillhör den rikaste av befolkningar är nog inte fel även om jag inte vet exakt 1%.

   Radera
  8. I Zambia är tex över 20% av alla läkemedlen fejk. Lagom kul att tex vaccinera sig, få bedövning hos tandläkare, få kirurgiska ingrepp etc när du löper överhängande risk för seriösa komplikationer av fejk medicin (som ser i princip exakt ut som original). I denna typ av länder så får du räkna med att 1 av 4 sprutor du får inte innehåller det du tror utan något annat. Vinpratar görningen om generika utan om fejk. Det finns rätt välbelagda uppgifter på dessa saker då patienter tenderar att avlida om de har allvarliga sjukdomar och inten för riktig medicin. Rätt kul i Zambia också med livsmedelssäkerhet eller rättssäkerhet eller inte. Viss du kan köpa vissa saker billigt men sett till helheten så är Zambia ingen höjdare.

   Sverige kommer alltid bland de bästa länderna att bo och verka i när det görs globala jämförelser. Så jag hävdar att man på 35 papp i månaden i Sverige definitivt kommer att tillhöra topp 1% i världen. Givetvis måste man vara lite medveten om hur dessa 35 skall spenderas. Har skälv provar att spendera hela hushållets inkomst som är lite mer än det dubbla av 35 och det gav inte mer livskvalité än genomtänkt spenderingar av 35 så därför kör jag på 30-35 och sparar resten.

   Radera
  9. Alltså hela diskussionen blir ju lite svår då allas ekonomi ser annorlunda ut och månadsutgifters rimlighet måste bedömas ifrån helheten (dvs både balansen och resultatet). Men många i min bekantskapskrets, och jag får känslan vissa här med, lever så jävla luterianskt och präktigt.

   Det sparas och gnetas och slits. Jag tycker bara det tåls att ifrågasättas ibland. Är det verkligen värt att fortsätta jobba heltid, köpa eldorado tomater osv så ni kan lägga undan X tusen i månaden fast ni redan har flera hundratusen på banken och inga lån? (Eller vilken gräns man nu satt).

   Spara till pensionen... alltså... absolut. Men med måtta. Det är långt tills dess (iaf för mig född tidigt 80-tal) så jag prioriterar annat...

   Jag svamlar nu känner jag. Ska baka en kaka ist.

   Radera
  10. https://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo

   Radera
  11. Håller fullständigt med om att många aktiviteter (till exempel den roligaste av dem alla) kan vara gratis eller billiga. Är själv rätt ointresserad av prylar vilket verkar gå 50% i arv, sonen öppnar inte ens julklappskataloger och liknande utan gillar bara funktioner av saker. Lego och målarpenslar. Och sport. Vilket också kostar.

   Personligen har jag synsättet att saker blir roligare med en prioritering. I år är prioriteringen husbygget, annat får stå tillbaka. Det betyder också att hela familjen under ett år är helt fokuserade på det, och det blir faktiskt kul också, inte bara ett gigantprojet av utgifter.
   Jag fick ett tips en gång i det militära av en major som var rätt bra. Hitta hobbies under arbetslivet som inte är kopplat till mat, vin, resor och i synnerhet matresor. Hitta en sysselsättning som inte handlar om bekvämlighet. Och sök inte bekvämlighet vid varje tillfälle, det blir man dum i huvudet av.
   Tror det stämmer bra. Om man ska resa någonstans, vilket man ju ska, försök hitta en upplevelse och se eller gör något nytt istället för ett 5-stjärnigt hotellkomplex i Turkiet. Ja, vilken fantastisk buffé de har. Men den har man ju glömt bort en månad senare.

   Men husprojekt, upptäckarresor, sportevenemang i alperna och liknande har en tendens att inte vara jättegratis, så sparkvoten blir nog lite hmm... lägre än medianen i kommentatorskollektivet. Tur att investeringar är en av hobbiesarna också.

   Radera
  12. "många aktiviteter (till exempel den roligaste av dem alla) kan vara gratis" Precis, går man till biblioteket och lämnar igen boöckerna i tid så är det gratis :-)

   Radera
  13. Vissa "böcker" vill de inte ha på biblioteket.

   Radera
 17. Bara utifrån huvudräkning och rimlighetskalkyl hamnar vi på ca 21000 enligt det här sättet att räkna. Det är ett resultat av medvetna prioriteringar. Jag går ner i arbetstid. Den bättre hälften tar bara ut 4 f-dagar i veckan trots 100% ledig. Inkomstsidan blir lite ansträngd då. Men sakerna vi fått offra är verkligen ingenting mot fördelarna vi fått. Tid är inte pengar, den är ens liv!

  SvaraRadera
 18. Jag är nog ytterstrepresentativ i detta fallet. 80-talist gift med en i samma årsgång. Bor på "gräddhyllan" i kungsbacka kommun som Cornu kallar det. Gemensam inkomst CA 35-40 TKR brutto. Två barn i smååren. Trotts egen boende med amortering helt ok bil (dock ingen merceders volvo eller bmw) årlig utlandsresa med andra utflykter för att ha kul med barnen så överlever vi på detta. Utan problem. Vem är så verklighetsfrånvänd som tror att man inte kan leva på 35-40 tkr i månaden?

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr ingen referens men resultatet är om jag minns rätt. Hjälm är bra när man drabbas av olycka (vilket är rätt självklart). Dessvärre så ger en hjälm på huvudet en känsla av säkerhet som leder till mer risktagande beteende vilket leder till fler olyckor. Liknande psykologi gäller för övrigt i flera sammanhang. Tänk bara hur fort man vågar köra bil på vintervägar med fyrhjulsdrift, vinterdäck, airbag, antisladd etc jämfört med om man haft en gammal bil utan all denna säkerhetsutrustning. Högre fart och mer risktagningar och när det väl smäller så blir smällen

   Radera
 20. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så går vår familj på 2 barn 2 vuxna runt på ca 20 tusen i månaden. Inga extravaganser men vi snålar definitivt inte.

  SvaraRadera