Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-29 09:27

Utbrott för börsen - trots rekyl idag

Börsen och OMXS30 rekylerade på morgonen, men totalt sett kan vi tala om ett utbrott uppåt nu när trumpenheten blåst över. Inte bara är Stockholmsbörsen på plus, utan den positiva trenden fortsätter med högre toppar.
Dagschart OMXS30.
Med högre topp än förra vändan uppåt innan det amerikanska presidentvalet och trumpenheten slog till, så talar det mesta för en fortsatt stigande börs. Nästa motståndsområde kanske kan hittas i intervallet 1525-1550, så lite uppsida finns det.
Portföljens utveckling i år.

Naturligtvis kommer börsen fortsätta röra sig i sågtandade rörelser, men trenden är uppåt.

För egen del har portföljen fallit tillbaka något de senaste dagarna på fallande oljeaktier och ligger nu bara 41.88% plus i år. Det är åtminstone bättre än OMXS30 som faktiskt ligger på plus, med +1.81% i skrivande stund, mot att ha legat minus i princip hela året.

Sedan är den egna portföljens utveckling missvisande, då jag plockat bort det mesta från börsen och rätt lite ligger kvar i portföljen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Du låter mindre bearish än vanligt Lars :) Är det köprek på omxs30 alltså?

  Btw, var det senaste korset vi passerade ett guld- eller dödskors? När var det isf?

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldkors månadsskiftet augusti-september.

   Radera
  2. Intressant! Varför jag frågar är för att jag ser inte samma som du signalerar när jag använder Avanzas nya verktyg för det. Jag vet inte om det är fel på det eller om jag använder/tolkar det fel. Se länk nedan. Vilket verktyg använder du?

   Som jag ser Avanzas verktyg så skedde ett dödskors i trump-dagarna.

   https://we.tl/uUQAHF06Ko

   Radera
 2. Den enda bra aktien just nu är en såld aktie.

  SvaraRadera
 3. +12%, fullinvesterad hela året, mycket bra börsår så långt.

  Nåja, vi får väl se om det kommer några "köplägen" framöver eller om dippen i februari var lägsta nivån på länge.

  Verkar som om varken Armstrongs "tusen-gånger-pi"-trams, de hemska varningarna för några månader sedan från de vanliga domedagsprofeterna eller "konjunkturbarometermodellen" gav några bra tradingsignaler denna gång. Ja, "den stora nedgången" kommer väl säkert nån gång, men att spå i grafer eller leka med siffran pi verkar inte ge någon vidar träffsäkerhet.

  SvaraRadera
 4. Off topic
  För den som är intresserad av hushållens förmögenhet i olika länder, förmögenhetsfördelning mm rekommenderas Swiss Bank Research Institutes rapport som kom häromdagen.
  Den innehåller extremt mycket interpoleringar, men de redovisar också hur de har gjort dessa. Väldigt intressant, bilden av Sverige som ett land med rätt höga inkomster och megasnedfördelad förmögenhet förstärks.
  Ett exempel: Italien, med betydligt lägre inkomster och lite lägre snittförmögenhet än Sverige har 2,5 x Sveriges medianförmögenhet, >100 kUSD/vuxen jmfrt med Sveriges <40 kUSD. Spanien har högre medianförmögenhet än Sverige, trots bara halva snittförmögenheten och kraschad bostadsbubbla.
  Svenska förmögenhetsspridningen är nästan identisk med den amerikanska, trots extremt jämn lönespridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är ju relativt givetvis. Ryssland ståtar med i princip obefintlig medianförmögenhet, minskande befolkning varje år och Gini-koefficient >0,9, vilket innebär att Putin och hans kompisar har lagt beslag på rubbet. Jämfört med det ser det ju bra ut i Sverige.

   Radera
  2. lite rolig felskrivning. De anger att de använt Sveriges riSKbank som källa *fniss*.

   Lite svårt att jämföra länder dock eftersom de exempelvis inte tar med pensionssystem - detta borde skilja sig åt en hel del. Även oklart hur de tar hänsyn till bostadsvärderingar och lån när de får fram median.

   Oavsett så bekräftar rapporten den generella bilden att Svenskar i gemen har lågt sparande och förlitar sig i stället på att staten kommer hjälpa till om de behövs eftersom skatt betalats in till systemet under alla år. Kan bli spännande om staten får problem att leva upp till sitt åtagande.

   Radera
  3. Credit Suisse kan inte ens driva bank på ett vettigt sätt.
   Vad talar då för att de ska kunna skriva relevanta rapporter?
   Säkerligen ett hopkok med stor felmarginal.

   Radera
  4. Rätt imponerande data i alla fall. De har interpolerat mellan kända punkter så det finns nog en del fel. Man kan ifrågasätta siffrorna för Danmark till exempel, som säkert ska vara dåliga efter kraschad bostadsbubbla, men kanske inte så ruttna som rapporten indikerar. De länder där precisionen anses som "god", dit Sverige inte hör p g a ofullständiga data i skattedeklarationerna, kan man nog anta att siffrorna stämmer väldigt bra.

   Radera
  5. Rätt imponerande data har väl vilket institut som helt.
   Tex riksbanken...

   Radera
  6. Å andra sidan behöver man knappast en "imponerande mängd data" för att begripa att den ryska regeringen är ett kriminellt gäng kleptomaner som utarmar såväl folket som landet.

   Radera
  7. Det är så oljeindustrin fungerar, Norge undantaget.

   Radera
  8. "Lite svårt att jämföra länder dock eftersom de exempelvis inte tar med pensionssystem - detta borde skilja sig åt en hel del."

   Det är heller inte helt självklart hur man skall ta med pensionssystemet heller. Inkomstpensionen är ju en tillgång av väldigt okänt värde och en tillgång du ej heller får förfoga över alls innan du går i pension. Premiepensionen är också behäftad med inskränkningar som gör det inte så självklart vilket värde den bör tas upp med.

   Radera
  9. Bör påpekas också att det finns länder med större pensionsreserver och högre pensionsinbetalningar än Sverige.

   Radera
  10. Om du tror att korruptionen begränsar sig till petroleumindustrin tror du fel.

   Radera
  11. Så det är inte bara där det behövs smörjning?

   Radera
  12. Nej, det var ju därför jag inledde meningen med "OM du tror...".

   Radera
  13. OPEC-möte imorgon, ger sannolikt ingenting vad gäller produktionsminskning.

   Radera
 5. För egen del tycker jag att det föreligger anledning att förvänta sig en hyfsad rekyl ner(a-b-c klar). Så länge inte index bryter tillbaks upp igenom kanal-stödet från 2011(aritm.skala), >1490, så finns ingen anledning att förvänta sig rally. Stöd väntar dock inom kanalen från 2008 vid 1395 så optimismen bör bestå. Huvudkanalstödet ligger vid 1335(log). Index kommer sannolikt att röra sig uppåt mellan nämnda linjer vad det lider.

  En rekyl förväntas även pga: TA-mässig dollar- och ränterekyl inför bl.a Italien-valet nästa vecka samt FED den 9/12. Börserna är kraftigt överköpta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror rekylen redan varit och nu är det uppåt som gäller igen.

   Radera
  2. Tror på en längre tids dollarrekyl(typ 2-3 mån). Svagt nedåt mao. Personligen hedgar jag dollarinnehavet från nu.

   Radera
  3. Mot SEK?
   Dont fight the riksbank.

   Radera
  4. EUR-rekyl mot dollarn och kronan följer med..........

   Radera
  5. Men visst, en hedge som neutraliserar dollarinnehavet behöver inte var fel.
   Skulle det vara så att FED inte höjer räntan i december kommer dollarn att ta stryk. Räntehöjningen är redan intecknad i dagens kurser.

   Radera
  6. Absolut vad gäller dollarn och räntehöjning men jag tror ändå det är dags för euron efter lång tid av nedgång då vi nu nått ner till en trippelbotten(usd). Förmodligen handlar det om att valutamarknaden blir ngt lugnade av valutgången och dess eftermäle i Italien. När vi väl bryter ner genom 1,0365 går vi mot EMU-starten och 0,8 och eurons existentiella berättigande hos marknaden. Marknaden är nog inte riktigt mogen för ett sådant steg ännu. Därav paus.

   Radera
  7. Känns som det blåser nya vindar i Europa och inte bara i USA.
   Fillon borde besegra Le Pen vilket sannolikt kommer att tas emot väl av marknaden.

   Radera
  8. Dit är det ett tag och "polls" har numera fått en helt ny innebörd, dvs förenade med stor osäkerhet om skillnaderna inte är alltför stora.
   Valet i Tyskland tror jag ändå kommer få störst effekt, givet att Le Pen inte vinner, genom att Bayern(CSU) tar över CDU igen. Som sagt blåser konservativa krafter genom Europa.

   Radera
  9. Utan att lägga några politisk preferenser i min värdering är det ändå vettigt med ett byte på den politiska scenen mellan varven.

   Radera
  10. Just nu: GDP USA; bra Final sales och konsumtion höjer årstakten(rev2) till 3,2%, annars inget att orda hem om. Dock; Fortsatt stagnerande vinster hos företagen.

   Noterade att Grekland idag rapporterade om +1,8% BNP i årstakt. Men landet fortsätter att falla sönder och med oförändrad arbetslöshet.   Radera
  11. Svagt på investeringssidan men det kommer nya tider med Trump längre fram.

   Radera
  12. När hans första program sjösätts kommer rusningen men det dröjer till januari eller februari. Tills dess långsam uppgång och för de sektorer som gått i förväg; Russel 2000, banker, försvarsindustrin blir det rekyl ner tror jag.

   När får vi bekräftelse av NYSE? Big Money!

   Radera
  13. Fas 2 av den första börsnedgången(rekylen) startade just nu för S&P500.
   Bekräftelse <2200 = 2180(OMX30=1452). Bör hinnas med i morgon. OMX30 >1452 den 30/11 = ej säljsignal vecka. Test i vilket fall som helst.


   Radera
 6. @Cornu

  Din portfölj går ungefär som ryssfonderna i år. Lägger ingen värdering i det, bara ett konstaterande.

  SvaraRadera
 7. Cornucopia,

  Vad har du haft för innehav under året? Imponerande utveckling.

  SvaraRadera