Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2016-11-09 08:57

Sveriges viktigaste exportland USA blir protektionistiskt

Med Trump som president riskerar USA att bli protektionistiskt framöver. Trump har uttryckligen skriftligen politiken att minska USA:s handelsunderskott, och USA är det land i världen som Sverige har högst nettoexport till. 2015 stod nettovaruexporten till USA för drygt 58 miljarder SEK, vilket schablonmässigt kan översättas till 58 000 svenska LO-jobb inom tillverknings- och basindustrin, plus underleverantörer och serviceyrken på bruksorterna.
Sveriges tio största nettoexportländer 2015, bortfallsjusterat och i kSEK. Data: SCB
Som alla känner till har Sverige ett handelsunderskott med EU och har alltså nettoimport från de flesta EU-länder inklusive t ex Tyskland.

I toppen av våra nettohandelspartners hittar man endast tre EU-länder, nämligen Finland, Storbritannien och Spanien. Storbritannien är på väg att lämna EU.

Absolut största nettohandelspartnern är USA dit nettovaruexporten 2015 landade på 58 469 250 kSEK, eller drygt 58 miljarder kronor.

Schablonmässigt kan man räkna med att en miljon kronor i omsättning ger ett svenskt jobb i första ledet. Vi pratar alltså om 58 000 svenska LO-jobb inom tillverkningsindustrin och basindustrin på Sveriges bruksorter som är beroende av ett frihandlande och öppet USA.

Trump avser nu att sluta USA för att minska handelsunderskottet och "skapa amerikanska jobb". Kort sagt kommer en del av dessa 58 000 jobb att flytta till USA. Udden riktas specifikt mot det nordamerikanska NAFTA-avtalet, mot det sk trans-pacific partnership (Trans-Stilla havet-partnerskapet låter inte så bra på svenska) och mot Kina. Dock ska samtliga handelsavtal omförhandlas, vilket även omfattar EU, även om det inte nämns specifikt. 

Den stora risken är dock en annan.

Dit USA, går fortfarande världen. Om USA nu vänder frihandelsutvecklingen och går mot skadlig protektionism lär övriga länder hänga på. Resultatet riskerar bli stopp för den positiva globala välståndsutvecklingen som kommer av frihandel och öppna gränser. 

Och när varor och tjänster inte passerar gränser gör arméer det.

Republikanerna kontrollerar nu presidentskapet, senaten, representanthuset, tillsättningen av högsta domstolen och de flesta delstatsguvernörer. Detta har inte hänt sedan 1928. Räkna med change. Republikanerna stöder generellt tankarna om protektionism.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte bra om de avtalen omförhandlas till viss del? Även om utfallet beror på vad de omförhandlas till givetvis, har Trump sagt något specifikt om det? Trans-Pacific är väl motsvarigheten till TTIP väl, som fått rätt mycket kritik i allmänhet?
   Men hans administration kommer också behöva möta alla andra problem, såsom klimatfrågor, robotisering osv. Det kan bli en cocktail.

   Radera
  2. Nja, han förnekar klimatförändringarna och avser att öka USA:s CO2-utsläpp. Så det låter man nog framtida generationer möta.

   Radera
  3. Jo, det har man anat.
   "Så det låter man nog framtida generationer möta." :/ Bra sammanfattat.

   Radera
  4. Vilken tur att staten säljer Vattenfalls brunkol till någon annan som ska ta ansvar för klimatet. Regeringen tar sitt ansvar för framtida generationer med 90 miljoner ton koldioxid per år från sina kolkraftverk.Tror dock att höjningen av boendeparkeringen i Stockholm kommer att bidra en hel del till det bättre.

   Radera
 2. Trump kommer sätter USA i första hand nu, tänk om Svenska politiker också kunde göra så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förvånar mig att det fortfarande finns någon som tror på det Donald Trump säger? I den mån han faktiskt planerar att göra något av det han lovat, vilket jag betvivlar, blir det i de flesta fall svårt för honom att genomföra. Han har fyra år på sig att hinna ändra sig, och sedan ändra sig igen.

   Men visst, det finns de som fortfarande tror på Brexit också.

   Radera
 3. Men det kanske jämnar ut sig då vi importerar mer från Tsaren än från USA trots skenet av en bojkott från alla hycklare. Kanske tsaren tvekar att invadera Sverige om vi visar statistiken från SCB..?

  SvaraRadera
 4. Kommer det bli lika dåligt nu som det skulle bli om vi sa nej till Euron.

  SvaraRadera
 5. Förändringar är alltid värst för de på toppen pga att de per definition är de som ryker och ersätts. I Sverige så anser garanterat Stefan L vår landsfader att utbyte av honom skulle leda till katastrof. Även alla runt honom och de som tjänar på att känna Stefan tycker förändring vore dåligt. I själva verket behöver det inte alls vara dåligt för gemene man att få förändring. Detta gäller såklart överallt i företag och organisationer. Att demokraterna och de som tjänar bra på demokraternas politik i USA har gapat sig hesa om att förändring är dåligt är såklart inte konstigt. Att det däremot skulle vara dåligt med förändring är inte självklart. De produkter som Sverige säljer till USA köps av USA för det är deras bästa alternativ. Att tex USA baserade företag eller konsumenter skulle vilja byta till något sämre helt självmant tror jag ej på. Möjligen byter de om de köper bara på pris och alternativ blir billigare pga tex tullar.

  SvaraRadera
 6. Nu är fan lös, Putin gratulerar Trump.

  SvaraRadera
 7. Närproducerat är bäst, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer närproducerat och mindre import tack!

   Radera
  2. Jag älskar svenskproducerade tomater, för att det gör att oljan tar slut snabbare, eller?

   Radera
 8. Nu tror inte jag att sverige kommer tillhöra de stora förlorarna, därför att vår export till USA är rätt specialiserad och tillhör inte de områden där USA tjänar på protektionism.

  Däremot ser det sämre ut för andra länder, framförallt de länder som tagit över tillverkning från USA...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Det är inte direkt så att högkostnadslandet Sverige har "tagit" några jobb från USA. Det är det andra länder som har gjort. Det är förstås fullt troligt att vi skulle drabbas av en generell protektionism från USA men de tjänster och produkter vi exporterar till amerikanarna är inte den typen av enkla jobb som USA framförallt vill ha.

   Radera
 9. Jag sa det redan före valet att Trump kan vara lite som SD. Officiellt vid undersökningar erkänner man inte att man röstar på tokstollar men där under kepsen så är gemene man en lika stor idiot själv.

  Förhoppningsvis blir det inte så stora förändringar men med tanke på hur ekonomin ser ut idag så skulle det kunna bli en perfekt storm.

  Exportföretagen minskar försäljning pga handelshinder, samtidigt som kronan faller importvaror blir dyrare och riksbanken tvingas höja räntan för att bromsa inflationen.

  Trump har dessutom nämnt att han inte gillar de låga räntor usa har och höjer de räntorna så blir det ytterligare tryck på våra räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så har vi en hemlagad finansiell bubbla som inte tål minsta störning.

   Radera
  2. Ja precis glömde den för oss viktigaste punkten, om ovan sker så kommer det dra proppen ur bostadsbubblan.
   Och därmed är den perfekta stormen total över Sverige.

   Radera
  3. De flesta bedömare i mainstream pressen ser små risker eftersom sverige har goda statsfinanser...

   Radera
  4. S/S Josefin, Goda statsfinanser? Hehehe...

   Som vanligt säger eliten till fårket att var lugna, sitt still i båten ända tills vi är nära botten då skriker de panikartat sälj vad du har innan det är för sent. Och det sammanfaller naturligtvis med att de själva börjat investera igen.

   Radera
 10. Panik! Överdriv inte detta nu. Det är Kina/Mexiko-exporten det handlar om primärt och precis som redan skett kommer man ev. att införa t.ex strafftullar. Men sådana finns redan på en del produkter trots "free trade"-snacket.

  Det som är allvarligare är dollarns uppgång och renminbin´´s pågående devalvering. Här kan vi stå inför ett nytt Plaza Hotel.

  SvaraRadera
 11. "Och när varor och tjänster inte passerar gränser gör arméer det"

  nja

  “The powerful bonds of commercial interest between ourselves and Germany, have been immensely strengthened in recent years … removing Germany from the list of our possible foes.” ” the Economist 1913

  SvaraRadera
 12. Varför netto? Om netto är noll ger utbytet noll jobb? Brutto exporterar vi mer till Danmark, Norge och Tyskland.

  SvaraRadera