Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-23 14:04

Sverigedemokrat: SD kan få egen majoritet i upp till 40 kommuner enligt intern analys

Den sverigedemokratiska läsaren med pseudonymen "Gustav" hävdar att SD i en intern analys identifierat ca 40 kommuner där man kan få egen majoritet i kommunalvalet 2018. Man gör bedömningen att detta kommer lyckas i ca 20 kommuner. En analys av Socialdemokraternas och Moderaternas valresultat i kommunvalen 2014 visar dock att detta är orealistiskt. En mer realistisk siffra är upp till tio kommuner med egen SD-majoritet. Uppdaterat: Gustav hävdar nu att han ljög om den interna SD-analysen. Därmed kan man bortse från allt Gustav skriver framöver och har skrivit tidigare. En vanlig Internet-mytoman helt enkelt.
Sjöbo kommun.
Den frekvente bloggkommentatorn Gustav, som tidigare hävdat att han har insyn i Sverigedemokraternas innersta krets, skrev följande i två kommentarer:
"Partiets egna opinionsanalyser tyder på att ett 20-tal kommuner kan ge tillräckligt många röster för majoritet av mandaten i fullmäktige. Detta vid nuvarande stödnivåer. Hamnar valresultatet istället vid 30 procent kommer det se mycket, mycket bättre ut.
[...]
Mestadels småkommuner på landsbygd, men inte bara i Skåne och Blekinge utan även tex Dalsland, Västra Götaland. 20 st är en nedjusterad gissning, det handlar om cirka 40 kommuner där utfallet kan bli majoritet men förmodligen går vi hela vägen bara i hälften. Dessa kommuner måste identifieras eftersom egen majoritet kräver att alla poster verkligen kan fyllas. Rekryteringsarbetet är därför prioriterat i dessa kommuner. Nämner naturligtvis inga namn eftersom risken för kraftsamling från motståndarna då ökar."
Naturligtvis kan "Gustav" här bara försöka skryta med sin insyn i ett försök att imponera på någon (vem är osäkert, speciellt under pseudonym), men nedanstående förutsätter att han talar sanning och har rätt.

Utan att faktiskt besätta platserna i fullmäktige kan man inte styra kommunerna, men det lär i sedvanlig ordning inte vara de vassaste knivarna man rekryterar. Därmed blir det inte heller säkert att de sverigedemokratiska väljarna kommer bli speciellt nöjda med resultatet. Vid en så här kraftig expansion kommer det också bli en hel del personer som kommer göra medialt intressanta uttalanden i strid med partiets tillåtna åsiktsyttringar.

Är då detta realistiskt eller har man gått full Trump (never go full Trump)?

Till en början är halveringen från 40 till 20 vettig. Om man siktar på 50% så är det rimligt att utfallet blir någorlunda normalfördelat runt målet, dvs hälften hamnar under 50% och missar.

Valresultat per distrikt eller kommun avviker förstås från riksdagsmedlet, eller för den delen från kommunresultatmedlet. Antar man en normalfördelning runt medlet kan enskilda kommuner sticka iväg rätt rejält. Och här kan man titta på de andra två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

20 kommuner är dock orealistiskt sett till hur många kommuner Socialdemokraterna fick egen majoritet i under kommunalvalet 2014. Med ett riksdagsreslutat om 31.01% lyckades man få över 50% av kommunalvalsrösterna i tio kommuner. Moderaterna fick 23.33% i riksdagsvalet egen majoritet i noll kommuner.

Då är ändå (s) och (m) etablerade.

Socialdemokraterna fick över 50% av rösterna i Munkfors, Robertsfors, Boxholm, Norsjö, Skellefteå, Olofström, Ragunda, Grums och Ånge.

Avgörande blir förstås hur stora Sverigedemokraterna blir. Moderaterna klarar inte av att få en egen majoritet i någon kommun, inte ens i gräddhyllor som Vellinge, Höganäs, Lomma eller Danderyd.

Slutsatsen är att egen majoritet i 20 kommuner är en ambition, om än inte realistisk. Partiet kan ha fått lite hybris av Trumps seger. Men det ska nog mycket till om man inte lyckas i någon enstaka kommun.

Vilka är då de kommuner med störst stöd för SD i kommunalvalet 2014? Det handlar om följande kommuner:

Skåne
Örkelljunga 23.89%
Svalöv 23.59%
Bromölla 22.81%
Burlöv 22.62%
Hässleholm 22.58%
Åstorp 22.32%
Tomellilla 22.12%
Hörby 21.10%
Klippan 20.81%
Sjöbo 20.75%
Osby 20.69%
Svedala 20.48%
Skurup 20.39%
Trelleborg 20.22%
Höör 18.99%

Blekinge
Sölvesborg 22.26%

Västra Götaland
Falköping 21.11%

Örebro län
Ljusnarsberg 23.84%

Södermanland
Flen 18.94%

Som man ser är det mest den sk banjosödern som är listad ovan, undantaget t ex Trelleborg. Av Skånes 33 kommuner hittas femton i listan. Dalsland hittar man först med Färgelanda kommun på 15.12% vilket visar hur högt SD i så fall siktar.

Kommunerna listade ovan har dock fullt realistiska möjligheter att vid en dubbling av SD:s stöd nå över 40%. I några av dem kan man nå nästan 50%, och avgörande blir då hur många mandat det finns i kommunfullmäktige och om några småpartier stjäl procent utan att nå ett mandat. Baserat på Sentios senaste opinionsundersökning så ser SD just ut att dubbla i opinionen. Och då kom partiet in i valet bättre än den för dem bästa opinionsundersökningen. "Trumpeffekten" att vara underrepresenterad i opinionsundersökningarna och massivt utdömd av media existerade alltså redan 2014 för Sverigedemokraterna. Det omvända gällde för övrigt Miljöpartiet, som enligt Sentio åker ur riksdagen.

Om SD lyckas knipa egen majoritet i någon kommun blir det därefter att se vad som händer när de i egen majestät ska bestämma över en kommun. Det blir ett intressant lackmustest av hur deras politik genomförs i praktiken.

Frågan blir också om, nu när det är känt att SD kommer kraftsamla i sina topplistade kommunalval, övriga partier kommer anlägga moteld eller om de resignerar och istället positionerar sig för att samstyra kommunerna med SD?

Det kan rent av inte osannolikt bli en fråga om samstyre mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i några kommuner.

Trots allt är SD ett socialistiskt parti med sina rötter hos nationalsocialismen. Extremhöger är främst ett begrepp som vänstern fört fram för att distansera sig från nazismen. Det är också därför det är fel att kalla SD för fascister, som är en högeridologi. Det är ingen slump att Hitler och Stalin kom så väl överens initialt, de hade samma ideologiska bas. Hatet mellan kommunister och nazister har mer en historisk grund och som alla vet är fientligheten störst när man egentligen tycker det samma, men bråkar om detaljer.

SD av idag är dock mer som de gamla betongsocialdemokraterna var på 60- och 80-talet. Intressant i sammanhanget, vilket också visar på nationalsocialismen, är att mycket av Socialdemokraternas efterkrigspolitik var baserat på modeller från Hitlertyskland. T ex var svensk jordbrukspolitik en råkopia av Hitlertysklands dito och det svenska försvaret byggde mycket på nazisternas tankar kring egen produktion av krigsmateriel, hemvärn och hela vägen till svensk civilförsvar i bruna rockar med svarta armbindlar. Svensk infrastrukturpolitik var också Hitlers politik. Det räcker att titta på de motorvägar och järnvägar vi byggde under efterkrigstiden, en centralistisk statism-politik som fortlever än idag.

Oavsett vet nu övriga partier om att SD avser att kraftsamla i kommunalvalet i sina starkaste kommuner i Skåne, Blekinge, Dalsland och Västergötland, samt eventuellt på några fler platser. Kanske dags att planera därefter?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

89 kommentarer:

 1. Det var väl Clinton och mainstream media som fick hybris under amerikanska valet, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det utesluter dock inte att SD nu fått hybris när de pratar om 20 kommuner med egen majoritet. Det skulle vara om de får betydligt mer än sossarnas 31% i riksdagsvalet. Inte omöjligt, men man får ändå försöka vara realistisk. Bara för att "etablissemanget" har visat sig ha fel, så betyder det inte att allt måste överdrivas åt andra hållet.

   Radera
  2. Hybris leder oftast till kollaps. Antagligen gäller det även för SD.

   Det finns en chans att opinionen svänger tillbaka en del nu när syltryggen Löfvén stängt gränserna, och kappvändaren Batra vänder kappan efter vinden. Hennes senaste utspel i P1 är rätt humoristiskt.

   Radera
  3. Stängt gränserna?
   Vad betyder det?

   Radera
  4. Bara ca 500 i veckan

   Radera
  5. 30 000 asylsökare per år.

   Ca 100 000 anhöriginvandrare år 2017.

   Ca 370 000 anhöriginvandrare kommande 5 år.

   Nej Löfven har verkligen inte stängt gränsen utan det är ett förslag från M, eftersom Sverige mycket väl kan skicka tillbaka asylsökare till t ex Tyskland och Danmark.

   Radera
  6. Stängt gränser...undrar vad som sagts om nu detta stämmer.
   Aftonbladet som faktacentral känns lite svajigt.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23970694.ab

   Radera
 2. Det är svårt att spå
  Speciellt om framtiden.
  För övrigt kommer väl ryssen!?
  Eller fimbulvintern ( enligt vad jag fruktar )
  Eller översvämmas vi av syndafloden ( Chalmers varianten)

  SvaraRadera
 3. Och helt plötsligt ligger självaste Flen i Skåne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med ett sådant namn måste det ju vara Skåne...

   Radera
  2. Hehe, ja de har alltid varit lite udda. Fast inte så svåra att förstå oralt. Själsligen tillhör de nog banjosödern, ja.

   Radera
  3. Väldigt trevlig ton på forumet numera. Man kommer ju ihåg den gamla goda tiden då vi snarare skulle ha sagt att Flen bestod av hemmakalsongmän, elallergiker och medicinimissbrukare. Vilket hade varit närmare sanningen. Nu säger vi istället att de är lite ”egna”. Mycket trevligare.

   Radera
  4. Börjar nästan tro att du bor i Flen Kingedward.
   Lokalkännedomen verkar minst sagt god.

   Radera
  5. Det är förstås i Flen som den famösa Flens-osten tillverkas? Nu är vi nåt på spåren, återstår bara att reda ut vem det är som smyger ner den i mina kalsonger titt som tätt.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Kör inte en gammal mlitär som du Commando-style?

   Radera
  8. Det lite speciella osten ska tydligen produceras i Bjuv framöver enligt vad jag har hört. Och det kan de väl behöva, efter att deras kombinerade livsmedelsfabrik och dagcenter för hästar lades ned.

   Radera
  9. Ben, denna ost har serverats på på själva Nobelfesten, se artikel.

   http://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/mejeriet-ett-uruselt-gubbsjukt-skamt-6102432

   Kingedvard24, av någon anledning har nämnda mejeri flyttat till Hälleforsnäs, inte till Bjuv.

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6269655

   Egentligen är det fel att skämta med hårt arbetande, seriösa företagare som tillverkar välsmakande produkter, men jag kunde inte låta bli.

   Radera
  10. Nej, det vore ju mer i bloggens anda att skämta om att du vet hur det smakar. Men vi ska ju hålla god ton så det låter vi bli

   Radera
  11. gbd crvx, nästa gång jag smakar så ska jag göra det mer analytiskt, ungefär som en vinprovare. Jag kommer att bedöma färgen och doften. När det gäller smaken så kommer jag att koncentrera mig på syra, strävhet och fyllighet, för sötma kan man väl inte hoppas på.

   Om du tycker att denna kommentar är osmaklig, tänk dig då hur det kan vara med "the real thing".

   Radera
  12. Annars brukar ju manga strunta I ostsmakningen enligt devisen att såsen är godast

   Radera
  13. gbd crvx, du skriver sådant som ingen vågar säga men alla tänker.

   Om man vill veta mer om ämnet och kanske få smakfulla bekantskaper kan man ju alltid prova att kontakta :)

   Svenska Smegmatikerförbundet
   c/o Restaurang Sura Dolmen
   att. Dick Cheese
   Spenvägen 4
   666 69 Kotteby

   [email protected]

   Radera
  14. Jag råkade läsa just denna tråd - nu behöver jag samtalsterapi för PSTD....tack :-)

   Radera
 4. I glesbygdskommunerna så är det inte så många röstberättigade t.ex. för 2014 års val var det i Sorsele 1967 st. Finns en rad kommuner med runt 2000 personer. Om det är runt 85 % valdeltagande så behöver man säkra runt 850 personer för egen majoritet och kanske runt 500 personer för att vara största parti. Låter inte helt omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man jämför med socialdemokraternas och moderaternas röster så tror jag det blir fel för att stödet för SD är mera spretigt, med högre högsta-siffra och lägre lägsta-siffra, vilket skulle tala för jämförelsevis högre chans att få egen majoritet där SD är som starkast.

   Mot detta talar den eventuella effekt att de som kan övertygas att tro att minskad invandring är lösningen på alla problem har ett tak i populationen och att man bara kommit längre med att bearbeta dem i de kommuner där SD är starka, och att stödet sedan naturligt planar ut när det inte finns fler som är mottagliga för det budskapet.

   Radera
 5. Ingen kan säga ngt om framtiden men om ett värsta scenario skulle inträffa, dvs att SD inom en inte alltför lång framtid skulle bli största parti och t.o.m regera med egen majoritet, gud förbjude, så har vi en situation där vi nu samtida levande har insikter och underlag om hur de lyckades komma ända dithän! Som jämförelse med 20- och 30-talet t.ex.

  SD är ett rasist- och naziinriktat parti skallar etablissemanget samtidigt som samma etablissemang nu erkänner(efter Brexit o Trump)att "de glömt bort" att föra de bortglömda´s talan i frågor som var och är viktiga för dem. Den grupp människor som samtidigt bl.a röstar på SD.

  Så hur kommer framtiden att beskriva en situation där SD leder en regering där den även bedriver en politik som blir rent av fascistisk? Gissar att det finns stor risk för historie-revisionism i en sådan framtid! Var ligger ansvaret och i vilken grad har etablissemanget(inkl patierna)ansvar för att de under 25 år i princip vägrat att prata med SD och dess föregångare ND?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålänge vi har en fungerande demokrati är det inga större problem. Om SD skulle bli riktigt stora så kommer många vettiga människor sannolikt att ansluta sig pga att makt och pengar i alla tider har attraherat människor. Då minskar risken för tokerier eftersom mer sandade kan influera från insidan. Skulle det ej fungera utan att det blir för mycket tokerier så är SD borta i nästföljande val och därmed problem solved. Nyckeln mot all idioti oavsett parti är demokrati, yttrandefrihet och fri press etc för då blir systemet självsanerande. Systemet kommer dock aldrig att upplevas som 100% av någon men blir rätt ok ändå i slutändan. Allt detta att Brexit, Trump, SD, miljöparti, kommunistparti etc leder till katastrof och världens ände är bara snack och hybrid.

   Radera
  2. Ny syftade jag på ett hypotetiskt resonemang när "verkligheten är här".
   Så frågan måste oundvikligen bli; Hur ska "mainstream" vinna tillbaka rösterna? Genom att delvis kopiera och kalla det för något annat? Inte en ovanlig strategi. Låt oss hoppas att de har ekonomin med sig.

   Radera
  3. Mainstream vinner valet när den SD-ledda regeringen inte lyckades lösa landets problem.

   Radera
  4. Beror alldeles på omständigheterna förstås. Att SD inte är regeringsdugliga idag är en sak men som ofta i t.ex fascistiska sammanhang skapas det en "yttre fiende" som fokus riktas mot samtidigt som de kan "leverera" det missnöjet mest förväntar sig. För det krävs kanske inte en kunnig och bred politik i andra frågor. Omständigheterna.......

   Radera
  5. Jag menar att om dom inte kan komma upp till bevis och leverera fungerande vård, skola omsorg etc så åker dom ut i nästa val.

   (och kan dom det(vilket inga har lyckats med hittills) så förtjänar dom väl att sitta kvar)

   Radera
  6. Så kan det förstås bli i likhet med borgarnas "ut-och in" efter (s) innan de lyckades etablera sig. Men återigen, jag tänker mest på en situation som inte är stabil där andra viktiga frågor likväl kan hamna lite i bakvattnet.

   Radera
  7. Det går inte så bra alltid,hur ska detta finansieras och även lyckas.
   Gotland var starten.
   http://www.sydsvenskan.se/2016-11-23/skane-kraver-respit-for-flyktingar

   Radera
 6. Kom ihåg att det är alltid Ekonomin som till sist styr majoriteten ifråga om politiska val. Man kan säga att graden av solidaritet (t.ex) till mycket stor del styrs av den egna plånboken. Jmf hur politiker använder "other peoples money" goda tider. Vi lär bli varse om/när vår egen ekonomi vänder ner för första gången på allvar sedan 90-talet.

  SvaraRadera
 7. De pratar om 20 kommuner?
  Någon anonym pratar om 20 kommuner,knappast backat av SD va?
  Men visst,Jimmie som nästa statsminister kan man ju gissa.
  Var det ca 300000 anhöriginvandrade som nämndes troligen ska komma inom de närmsta åren,ja då blir det svettigt värre.
  Kollaps är väl rätt passande över situationen i sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att "Svenssons" nu börjat vakna upp och inse att Sveriges välfärd knappast öknar med antalet migranter från MENA länderna oavsett hur många vänster journalister försöker påvisa detta. (men blir var gång överbevisade av Tino Sanandaji hur fel de har)

   Radera
  2. Alla som följt Johan Westerholms ledarsidorna.se de senaste åren vet väldigt väl vad som väntar kommande år. Vi har bara sett början på de problem som väntar framöver med kommuner som ej kan erbjuda bostäder och där kommunerna efter 2 år blir ansvariga för försörjningen.

   Av de som kom 2008 är det endast 25% som har motsvarande helårsarbeten.

   Radera
 8. Många av dom där slöa knivarna du pratar om är gamla sossar och moderater; en del är säkert kommunpolitiker också, så det blir nog inga problem att få fram folk till kommunfullmäktige.

  SvaraRadera
 9. Kan aldrig hända att SD tar 20 kommuner. Det är ju som att Donald Trump skulle bli president aller att UK röstar för att lämna EU. Kommer aldrig att hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var går gränsen för din sarkasm? 40 kommuner? 80 kommuner? Samtliga kommuner?

   Radera
  2. Jag tror att SD som lokalt parti är/var lite av tabu för vanligt folk. Lättare att rösta på dem nationellt. Lokalt har SD inte heller haft folk eller trovärdighet som parti....ännu. Vi ska, som Trump och Brexit, också visar ha klart för oss att folk inte gärna vill vara offentliga med att man gärna röstar på kontroversiella personer/partier. När väl en kritisk massa nåtts kan fördämningarna(genansen) släppa. SD´s framgång visar denna effekt mellan valen.

   Radera
  3. Enligt DN vann Clinton popular vote. Det är redan klart. Och Brexit kommer inte ta sig igenom Brittiska parlamentet. Det har faktiskt Birgitta Ohlsson sagt triumferande. Så det så.

   Radera
  4. SD kan på sin höjd få 45-50% i någon/några enstaka kommuner.

   Däremot kan de få 30-40% i 20-40 kommuner, men kan de fylla stolarna?

   Radera
 10. Vetifan, lokal politik är ju, per definition väldigt lokal. Är tveksam till att man kan göra nån tillförlitlig statistisk analys. Företräds man av vettiga och artikulerade människor tror jag absolut man har en chans, annars inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lokala frågor kan ju absolut ge en diskreptans mellan lokalvalen och riksdagsvalen. T.ex. I min gamla hemkommun där en illa skött skolfråga gjorde att S gick skitdåligt lokalt men ungefär som vanligt I riksdagsvalet.

   Men SD fortsätter ju att överraska, ska man jämföra med övriga Europa så verkar ju gränsen gå vid ca 20% men man vet ju aldrig. dock så är det väl inte I något land som de uppnått egen majoritet.

   Radera
 11. Som boende i norr. Är ganska övertygad om att (SD) kommer att sno enorma mängder röster från(S)här uppe. Vi tröga och osmarta lantisar behöver som prata ett tag innan vi gör slag i saken. Lite som när du i tonåren börjar prata med kompisar om "förbjudna" saker. Trevande, svävande....vad tycker du...?!

  Jag arbetar och umgås med såväl högutbildad tokvänster som med knegare med sosserötter djupare än gruvan i kirunavaara och kantringen i den samhällspolitiska diskussionen här i skogen är dramatisk enligt mig. Vad som sker nu är (och beröringspunkterna med innehållet i denna blogg är många):
  *Nu gäller det att "se om sitt hus"....några skulle kalla det en ökad egoism.
  *Folk börjar prata om att flytta. Skriva sig i finsk gränskommun och bli "gränsgängare.
  *Skogsägare, och nu pratar vi arealer, inga torp på 50 ha. Här pratas det om att göra avverkningsanmälningar på allt som man bara kan (som lagen medger)för att göra en exit. Få tror längre på skogsbruket här.

  Det finns både en uppgivenhet och en beslutsamhet. Beslutsamheten rör det egna, sköta sig själv och skita i samhället, grovt uttryckt. Vi skogsbor i norr har alltid haft öknamn och det har funnits en bild av den halvkriminelle bonnläppen som nu också blir sann.

  Rösten på (SD) är kanske en proteströst jag vet inte om det är rätt benämning, tror inte det är en protest, det är något värre. Det är, -nu skiter vi i det här, det blir sista gången jag röstar.

  (Nej jag är inte SD:are)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser din kommentar angående skogsägare som en viktig indikator, när skogsägare som är av naturen långsiktiga börjar fundera på exit då bör man vara uppmärksam.

   Radera
 12. Inte sd:are,kolla Sentios sista umdersökning där 25% är det.
  Undersökningar är iofs sisådär när det diffar en 10% enheter..
  Jaja,who cares när det redan är kört.

  SvaraRadera
 13. Man anar desperation i cornus allt mer patetiska brunkastning mot mot SD mfl. Hans oförstånd vad gäller inte minst historia gör att ha inte ser det kulturinflöde Sverige haft från Tyskland under flera hundra år fram till andra världskriget. Cornu ser istälket nazism precis som Arnstad, Löfvén och andra obildade kulturmarxister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu talar ju du om kulturell utbredning som skedde främst under 1400-1600-talen.
   Det har inte så mycket med Hitler att göra.

   Radera
  2. Cornu är nog mest rädd för att SD styrs av Ryssland, kan inte tänka mig att han gillar islam eller att landet blir överfullt av identiteslösa utlandsfödda.

   SDś invandringspolitik är ju den enda rätta oavsett VEM som genomför den, men jag har jävligt svårt lita på någon annan än SD, de andra har ju visat vad de står för åtskilliga gånger med lögner och svek.

   Ska bli kul att se om tillräckligt många röstar på Mś budget denna gången, nu har de fega stackarna återigen chansen att fälla regeringen.

   Men jag tror inte det, de gör som vanligt och fortsätter på sin inslagna väg, men de vet var den slutar och det börjar oroa dem.

   Radera
 14. Man anar desperation i cornus allt mer patetiska brunkastning mot mot SD mfl. Hans oförstånd vad gäller inte minst historia gör att ha inte ser det kulturinflöde Sverige haft från Tyskland under flera hundra år fram till andra världskriget. Cornu ser istälket nazism precis som Arnstad, Löfvén och andra obildade kulturmarxister.

  SvaraRadera
 15. "Trots allt är SD ett socialistiskt parti med sina rötter hos nationalsocialismen. Extremhöger är främst ett begrepp som vänstern fört fram för att distansera sig från nazismen. Det är också därför det är fel att kalla SD för fascister, som är en högeridologi. Det är ingen slump att Hitler och Stalin kom så väl överens initialt, de hade samma ideologiska bas"

  Nu skulle jag nog även betrakta fascismen som en socialistisk ideologi. Det finns alltså en anledning till att även Mussolini kom väl överens med dessa herrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att Bondepartiet, eller Centern, har mer historik med nazisterna än SD. Ideologiskt så har MP samma rötter som Nazisterna, som också vurmade för ekologisk mat, veganism, vindkraft osv...

   Men SDs nazistämpel är nåt som blivit en sanning, för att tillräckligt många upprepar det, men det är också samma mekanism som gör att godhetsvänstern ALDRIG kommer kunna sätta fingret på varför SD växer.

   Radera
  2. Rasbiologiska institutet som S grundade, var för övrigt nåt nassarna snabbt tog till sig. Via avel skulle man få fram übermänniskan.

   Nazisterna var starkt emot det dom uppfattade som onaturligt och deras strävan efter "lebensraum" var en önskan om odlingsbar mark för att kunna odla ekologisk så det räckte till alla tyskar. (ekologiskt är inte riktigt lika effektivt som "vanlig" odling)

   Det lustiga är ju att miljömupparna är lika starkt för ekologiskt och genmanipulerad föda, men liksom rasbiologiska institutet ser de dock inga problem med att manipulera människan, såg för inte så länge sedan några miljömuppar som ansåg att genmanipulation av människan skulle vara framtidens räddning...

   Radera
  3. Instämmer, Cornus svammel i frågan är enbart marginellt mer korrekt än valfri journalists.

   Fascismen är sprungen ur syndikalismen.

   Att sitta och försöka kleta vänster och höger på allt är att göra sig själv en otjänst. Skalan är helt enkelt otillräcklig från början och sen har den ytterligare försämrats genom att allt man inte gillar ska placeras till höger och allt det bra till vänster och idag ¨återstår endast svammel.

   Radera
  4. Ni missar historiken efter kriget...
   Att Sverige var det enda land i Europa som körde sitt fascistiska spår vidare.. (Ja, DDR-spår kanske...)
   För lantbrukets del upphörde det först, rent juridiskt, med EES-avtalet som reglerade vissa numera självklara saker som "passivt medlemskap i organisationer"... Vilket innebar att jordbrukskoopreationens dominans rent juridiskt inte längre fick fungera som det gjorde efter 10juni 1932 då Sveriges bönder blev kollektivanslutna till LRF (enligt Bo Rothstein). Att sedan inte det i praktiken hänt så mycket utom att lantbruket sakta underminerats av just andra gamla toatlitära principer är kanske en annan sak...

   Radera
  5. Fast det är skillnad att vara nazist på 30-talet och 90-talet.

   Radera
  6. Mussolinis fascism var direkt sprunget ur socialismen. Benito var själv medlem i ett socialistiskt parti innan han bröt sig ur och bildade eget.
   Korporativism och staten som tar socialt ansvar var ledstjärnan. Italien hade ett mycket starkt kommunistparti, och fascismen var dåtidens motsvarighet till svensk socialdemokrati.
   Socialdemokrater är egentligen socialfascister.

   Radera
  7. Stefan 'Syltryggen' Löfvén är en ärkefascist. Han projicerar bara då han kallar andra för fascister. Inte ovanligt att man gör så i politiken...

   "Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka."

   Radera
 16. Hört talas om Homeopati?
  Verksamma medel får samma funktion när de späs ut med vanligt vatten.
  Bruna rörelsen som SD sprunget ur smittar av sig hur många nya medlemmar de får.
  Logiskt för SDs motståndare i alla fall.

  SvaraRadera
 17. Tror inte det blir så stor skillnad i kommunerna om det är M, S eller SD som styr. Man arbetar nära medborgarna och verkligheten, bostäderna till exempel tar slut oavsett vem som styr.
  Jag tror den stora skillnaden är på riksnivå. Då kan man få genomslag för vilka vansinnigheter som helst, lägga ned försvaret, fri invandring, kommunism m.m.
  Där kan SD ställa till stor skada eller göra stor nytta. Svårt veta vilket idag då det är ganska tyst från dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan väl inte bli mycket värre än med den fria invandringen av identitetslösa människor som ingen vet något om bakgrunden på?

   Det är ju ett direkt brott mot allt som är viktigt i det här landet.

   vem får stå till svars för det? Ingen.

   Inte konstigt man tappar förtroendet för "de etablerade" tomtarna som styr och röstar SD allt vad det går!

   Radera
 18. Inte en konstig utveckling när väljarna ej känner sig repressenterade.

  SvaraRadera
 19. Som öppen demokrat och libertarian där jag inte dömer någon, utom möjligen revolutionärer (dvs primärt folk på yttersta vänsterkanten), så är det intryck jag får när jag pratar med folk:

  Godhetsvänstern lyssnar öht inte till SDs väljare, de har bestämt sig för varför folk röstar på SD, och alla andra försök till analyser hånas/ignoreras.

  Istället för att debattera SDs väljare, så talar man om för folk hur de ska tycka. Iställer för att argumentera mot SD, så ägnar man sig i stor utsträckning åt ad hominem argument mot väljarna.

  SD är fortfarande djupt underskattade, och jag är hyggligt säker på att åtminstone en stockholmskommun kommer chocka nästa val.

  Något har f.ö. hänt med Cornucopia, han brukade kunna se nyktert på saker, och tänka utanför boxen, men numera är det nästan som att läsa valfri kolumn på valfri etablerad tidning. Varför måste du i varje blogpost "bevisa" att du är emot SD? Är det Expo du är rädd för? Följden är ändå att du börjar tappa förmågan att se objektivt på SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska förklara.
   Men först: Det är ibland roligt att se att majoriteten inte hänger med på de här enkla retoriska knepen.

   Alltså, slår du ut tänderna på någon så kan du sen säga att de har vettiga tankar om det ena och andra, utan att bli ihopbuntad med personen i övrigt.

   Simpelt knep att skaffa sig utrymme att få poängtera även goda sidor utan att bli rullad i tjära och fjädrar.
   För den som tror att det är enbart svart-vitt.. ja lycka till med ditt liv.

   Radera
 20. För dem som inte vill ha socialism i någon form finns ju nu gott om alternativ. Fyra borgerliga partier i Riksdagen plus två utanför; Borgerlig Framtid som redan har fått ett utbrytarparti, Medborgerlig Samtid.
  För att fylla luckan fôreslås nu ett par till ; Borgerlig Samling och Medborgerlig Framtid. Och kanske Borgerligt Samlag.
  Medborgerlig Samtid är ju för övrigt ett genialt namn, säkert sprunget ur en PR-byrås inre annaler. Ingen risk att avslöja agendan där inte. Tydligen kommer de tongivande medlemmarna från (mp), så visst miljöfokus kan väl förväntas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medborgerlig Samling ska det vara. Merborgerlig Samtid är tillgängligt för nästa utbrytning.

   Radera
  2. För att göra det ännu tydligare fanns det ett parti på 60-talet som hette samma sak, Medborgerlig Samling.
   Alternativen denna gång var Fria Konservativa samt Liberalkonservativa partiet, men de var uppenbarligen för kontroversiella.

   Radera
 21. "
  Som man ser är det mest den sk banjosödern som är listad ovan, undantaget t ex Trelleborg."

  Vad är det som kännetecknar Trelleborg?

  SvaraRadera
 22. Låt mig se om jag förstått detta rätt:
  Du skriver ett blogginlägg med en rubrik som ser ut som att du har fakta kring ämnet.
  Du baserar detta på en snubbe/snubba som har kommenterat flera gånger på annat du skrivit och där denne hävdat ha insyn i SD.
  Du friskriver sig sedan från ev. faktafel halvvägs ner.
  Du gör detta i en tid när du vet att folk delar saker bara på rubriker och det sedan blir sanningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller, inte friskriver från faktafel, men förkastar rubriken.

   Radera
  2. Man kan ju anmärka på allt, men just i denna rubrik syns väl inga fakta, utan antyder att en SD:are har hävdat att det finns en analys som osv.

   Hur gör ni i Götet när ni sätter rubriker, det är Magdalena Ribbing och Nationalencyklopedin som tar hand om det så det blir korrekt eller?

   Radera
 23. 1. Det krävs sällan 50 procent av rösterna för att få egen majoritet i fullmäktige. Däremot krävs det 50 procent av mandaten. Viktig skillnad när man diskuterar sådant här. Grundläggande faktiskt.

  2. Jag ljög om analysen.

  SvaraRadera
 24. Fler och fler börjar äntligen fatta att EU och globalisering och migration gått för långt, västvärldens två viktigaste länder tex - GB och USA. Norge / Finland / Danmark verkar smartare än Swe, och fattade redan för flera år sen.

  Men här så har politikerna orsakat enorma problem och kostnader för landet, kass skola, förstörd närmiljö, ökad kriminalitet - tack för det sjuklövern.

  SvaraRadera
 25. Trots allt tror jag att detta skall tas som ett kvitto på mognad inom SD. De inser att om de skulle få egen majoritet (eller bara stort inflytande) i någon kommun så är det väldigt viktigt för dem att det förvaltas väl och aktiverar en personalförsörjningsplan och gör säkert analyser av möjliga utfall. De måste naturligtvis vara förberedda i 20 eller 40 kommuner för de kan rimligen inte heller förutsäga vilken kommun som kommer överraska i nästa val.

  SvaraRadera
 26. Allt beror på vita ,feta,medelålders mäns patriarkala oförmåga att anamma känslosåsen.
  Krokben läggs hela tiden ut för den framgångsrika "feministiska" politiken.
  Skäms svenskar!

  SvaraRadera
 27. Om Marie LePen blir president nästa år kommer att vara avgörande för oss de närmaste åren. Socialdemokraterna riskerar att gå samma öde till mötes som MP och rollen som statsbärande parti med folklig förankring kommer istället att övertas av SD. I Sverige sker revolutioner i tysthet vid valurnorna.

  SvaraRadera
 28. AKB aftonbladet idag: Därför har jag ändrat mig om invandringen

  Hon går ut och säger det SD har sagt i 10 år... imponerande. Nu är det alltså befogat att rösta på M igen (sarkasm). Det snackas mycket från Moderaternas håll, händer inte ett skit dock, vi vet att dom kan men inte vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa fall kan man ändra åsikt men i AKB:s fall är det för lite, för sent och under (den politiska) bilan. Trovärdigheten undergrävs också av att de inte röstar/agerar som de lär.

   Radera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Trump och SD har en tydlig sak gemensamt: du gillar inte någon av dem.

  I övrigt lyser liknelserna med sin frånvaro, så det komplicerar läsandet att du blandar ihop dem. Speciellt för oss som har mycket svårare för partier med stark nazist-historia än för socialt oslipade burdusa gubbar.

  SvaraRadera
 31. Kan tänka mig att SD får ovanligt högt stöd i kommuner där:


  1) De lokala SD-företrädarna är ok
  2) Kommunen har stora problem efter att de tagit emot många flyktingar eller östeuropeiska romer. Problem som gruppvåldtäkter, överbelastad skola, tandvård eller sjukvård, brottslighet som inte polisen gör något åt etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3) Kommuner där identitetspolitiken gått över styr. D.v.s. där de allmänna ytorna används som extremvänsterns "säkra" plats för att driva kampen mot den för dagen aktuella "fienden".

   Radera
 32. En privatanalys över kommunerna från 2015.

  https://drive.google.com/file/d/0B7m9daulLNZLSEtTcEwxem9iMWM/edit

  SvaraRadera