Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-11-07 11:09

Regeringen: Bankernas kunder ska betala 3 - 4 miljarder SEK i extra skatt

Regeringen har erhållit en utredning om finansiell aktivitetsskatt. Det handlar om att beskatta bankerna med 3 - 4 miljarder SEK, som i praktiken deras kunder kommer få betala via höjda avgifter och högre räntor. Kort sagt i slutändan vanliga löntagare, som inte kan skicka vidare räkningen till någon kund.
SvD skriver:
"Sjödin bedömer att kostnaderna för skatten till stor del kommer att resultera i att priserna på finansiella tjänster stiger, det vill säga att bankernas och de övriga företagens kostnader övervältras på kunder."
Motivet för skatten sägs vara att finansiella tjänster är momsfria, och därför "stjäl moms" från momsbelagda tjänster. Alla vet ju att om man står och väljer mellan att köpa mat eller t ex betala en kortavgift på ett bankkort, så skaffar man sig ett bankkort till eftersom det är momsfritt.

Bankerna kommer i vanlig ordning höja sina avgifter och räntor för att finansiera skatten.

Bankernas företagskunder kommer i sin tur i sedvanlig ordning skicka vidare kostnaden till de egna kunderna, i den mån kunderna inte istället väljer att köpa billigare tjänster och produkter från utlandet.

I slutändan blir det alltid vanliga löntagare och hushållen som får betala alla skattehöjningar för företag och banker - antingen via arbetslöshet eller genom att kostnaderna skickas vidare nedåt.

Slutresultatet blir minskad privat konsumtion med 3 - 4 miljarder SEK, vilket schablonmässigt kan översättas till 3000 - 4000 förlorade svenska jobb. Som istället ersätts med bidrag till de som röstar på socialistregeringen.

Svenska bankkunder och bolånetorskar kommer förstås med total frånvaro av analytisk förmåga hurra över att "nu jävlar sätter regeringen åt bankjävlarna", omedvetna att det är de själva som får betala. Billig enkel populism som de som hatar bankerna själv betalar.

Skatten ska basera sig på 15% av bankernas lönekostnader. Ett sätt att minska skatten är rimligtvis att sparka folk och eventuellt ta in dem via bemanningsföretag istället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Ja det är trist att regeringen alltid kommer att se till att finansiera sig genom att fortsätta bredda moms-plikten(drygt 60% av statens inkomster). För det är det det egentligen handlar om. Alla vet ju att oligopol alltid vältrar över kostnaderna fullt ut på kunderna.

  SvaraRadera
 2. Då kan man ju argumentera mot varje form av skatt, eftersom de på i de flesta fall på ett eller annat sätt drabbar vanliga slutkonsumenter eller löntagare.

  Däremot kan ju olika skatter drabba olika grupper olika mycket. Folk kan ju utnyttja bankernas tjänster i olika hög grad. Det är svårt att komma ifrån att banker är väldigt privilegierade i dagens läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis Kenneth, du har fattat det här.

   Radera
  2. Precis, skatterna drabbar dem som inte kan ducka...

   Radera
 3. Det här och de nya reglerna för utdelning i fåmansföretag aktiebolag visar med all önskvärd tydlighet att sossarna inte kan tänka längre än höjd skatt alltid bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rena DDR fasoner regeringen håller på med, företagare skall till varje pris utrotas.

   Radera
 4. Självklart gör de såhär. Staten måste få in mer skattepengar. Driven politik inom migration kostar mycket pengar bl.a. Nu när Magda även vill klämma åt fåmansbolag och vill ändra 3:12-reglerna.
  Stort underskott i budget och med den drivna lågräntepolitiken blir det extrema underskott i pensionssystemen. Klart att skatterna måste höjas. Jag tror på alla möjliga håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis har du rätt,5 procentenheter höjningar i snitt kommer anses lågt.
   Allt för att bekosta det onämnbara.
   Någon som börjat tröttna och redan hittat kryphål?
   Laffer har visat sej stämma iaf för mej,har lagt om vardagen en del så jag kommer undan billigare.
   Känns just ok.
   Sedan kan man vara behjälplig med att hjälpa "folk",snowballing är än bättre.
   Samhällskontraktet är redan brutet från dom styrandes sida så att säga.
   Låt solstormen göra sitt😂

   Radera
  2. A-kassan har ju å andra sidan höjts så det är ju tydligt att de vill uppmuntra lättja och stävja flit.

   Radera
 5. Om ni mot förmodan skulle vakna upp från att vara lurade slavar under regeringens marknadsdiktatur, i motsats till marknadsdemokrati där folk är fria att delta i fredligt utbyte av varor och tjänster, så kan jag rekommendera att ni börjar sätta er in i blockkedjans tour de force. Vi går mot en framtid där vi kan bygga bort kamraterna i regeringen och kamraterna i bankerna.

  SvaraRadera
 6. Väntat (se marknadsreaktionen idag = obefintlig). Färre bankanställda och dyrare banktjänster helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Hur kan dessa "ekonomer" inte ha förstått hur Lafferkurvan fungerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de säkert.

   Det som är svårt är att se vart på kurvan man befinner sig.

   Det är ju lätt att förstå "0% skatt - 0 kronor i skatteintäkter. 100% skatt - 0 kronor i skatteintäkter" men att försöka räkna ut den "optimala" skatten blir svårare.

   Radera
  2. Det handlar inte om ekonomi – det handlar om ideologi. Och det är mycket, mycket viktigare.

   Radera
  3. Vi är nog en bra bit till vänster om toppen på lafferkurvan.

   Radera
 8. Har ni inte lagt märke till en annan försämring som S/MP genomfört.
  Förvaltningskostnader är inte längre avdragsgilla utan skall betalas med skattade pengar.
  Drabbar bankerna rakt av eftersom deras tjänster på ett bräde blir 30% dyrare.
  https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/rantorochutdelning/privatrantorfaq/vilkamojligheterharjagattgoraavdragforforvaltningsutgifter.5.18e1b10334ebe8bc8000118308.html?q=f%C3%B6rvaltningsutgifter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bankföreningen säger att detta kan kosta -16 000 jobb på ett bräde.
   Skattebortfall ca 8 Mdr.
   Bra jobbat!

   Radera
  2. Hur många svenskar omsätter 2 miljoner per år som var en outtalad gräns.
   Känns bara som lyxklagan Oppti.

   Radera
  3. Vad fick du den siffran från?
   "Enligt huvudregeln ska utgifter för att förvärva och behålla inkomster i inkomstslaget kapital dras av. Från och med 1 januari 2016 får förvaltningsutgifter inte dras av. Det innebär att förvaltningsutgifter inte får dras av i inkomstslaget kapital, även om de är utgifter för att förvärva eller behålla inkomster (42 kap. 1 § andra stycket och 42 kap. 6 § IL)."

   Bankfack för 300 SEK får numera betalas med skattade pengar-upp från 300*0,7 eller 210 -ökning med 42%

   Radera
  4. Minst 2 miljoner har varit kutym under 2000-talet.

   Radera
  5. Och vem orkar bry sig om ett bankfack för 300 kr?
   90 spänn är ju knappt Netflix för en månad.

   Radera
  6. Dessutom var ditt bankfack för 300 kr inte giltigt som eget avdrag då gränsen gick vid 1000 kr.

   Radera
  7. Vem orkar bry sig!

   Undertecknad!

   Radera
  8. Släpp det där nu, finns ingen anledning att älta.

   Radera
 9. Det är väl ett sätt att indirekt beskatta tjänstepensionerna helt enkelt. Högre avgifter -> minskad pension

  SvaraRadera
 10. Det allra mest korkade är att skatten skall tas ut på lönekostnaderna i bankerna, alltså ännu färre bankkontor och fullständigt omöjligt att få tala med en levande person om man behöver reda ut något. Alla vet ju hur kul det är att försöka lösa något som gått fel hos paypal, bara en massa automatik utan intelligens.

  SvaraRadera
 11. Rent principielt är jag för mer skatter på bankerna.
  Givet deras förmåga att socialiser sina furluster tycker jag att deras vinster ska socialiseras.
  Detta verkar dock inte vara ett bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda bank som kostat är Nordbanken och den togs över av staten.

   Radera
  2. Och dessutom tjänade staten igen pengarna med råge efter krisen var över.

   Radera
 12. Sosseregeringar upphör aldrig att förvåna med uppfinningsrikedom i syfte att göra av med någon annans pengar. Men mera oroande är deras ansats att komma över 240 miljader i pensionspengar - dvs gör en Persson. Mot det måste vi protestera.

  SvaraRadera
 13. Det är ju ett faktum att vi betalar alldeles för mycket för tjänsten att ta hand om våra pengar i förhållande till hur mycket vi betalar för tjänster med liknande komplexitetsnivå som att till exempel ta hand om våra barn, ta hand om våra sjuka eller odla vår mat. Jag tycker en straffbeskattning av bankerna som gör att färre människor har möjlighet att jobba inom denna i grunden tärande verksamhet kan vara en alldeles utmärkt idé. De här människorna kan med fördel ägna sig åt något nyttigt i stället för att spela pyramidspel med andras pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte passar så är det väl bara att säga upp dina bankkontakter och slippa finansiera detta (som enligt dig inte gör någon nytta)...

   De flesta andra är beroende av banken och de kommer helt enkelt få skatten vältrade i sina knän - det är så det funkar...

   Radera
 14. Är det bara företag som har banklicens som omfattas?
  Hur räknas Clearinghus? Nasdaq driver detta i norden
  CSD(Central Securities Depository)? Nasdaq driver detta i norden
  Mäklare som Nordnet o Avanza? (båda har bank licens)

  Jag får en känsla att många "funktioner" kommer flyttas om denna skatt införs
  Valp skatten på 80 talet är ett bra exempel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande tider. Den gäller alla företag inom finans så räkna med massiv utlokalisering vilket är ganska enkelt. Dessutom ökar man redan beskattningen från 2017 ang. efterställda lån och några andra punkter. Detta ihop med vinsttaket på 7 % av eget kapital inom vård/skola lär knappast öka sysselsättningen i Sverige.
   Jag gissar att beskattning tjänstepensionskapitalet står näst på tur. En viktig symbolfråga och signalpolitik för de röda krafterna.

   Radera
  2. Vi får väl se om ens vinsttaket blir verklighet. Jag tror inte det, men risken finns. På samma sätt lär det inte bli någon ökad beskattning av tjänstepensionerna på ett tag (man skattar ju vid uttag utöver den låga avkastningsskatten...). Jag tror helt enkelt inte det finns en realistisk riksdagsmajoritet för detta, varken nu och sannolikt inte efter nästa val.

   Radera
 15. OT: mobilt bankid ligger nere.

  SvaraRadera
 16. Avskaffa ränteavdraget istället. De som lånar inflaterar valutan vilket urholkar köpkraften för andra. Även höjd bolagsskatt för banker skulle kunna fungera, men en aktivitetsskatt är bara en dum idé. Vi provade det på 80-talet med katastrofalt resultat. Handel flydde bara till London.

  Lämpligtvis används ökade skatteintäkter (från avskaffat ränteavdrag) till att minska kapitalinkomst- och bolagsskatt (för annat än banker). Vi vill att pengar ackumuleras hos framgångsrika företagare och kapitalister, inte hos Svensson som har gjort en bostadskarriär bara för centralbanken har kört ner räntan.

  Bäst vore dock att avskaffa dagens monetära system som gynnaer de rika, de med akter och fatsigheter, och istället ha en valuta som är uppbackad och räntor satta av utbud och efterfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt har Svensson lyckats göra bostadskarriär pga sjunkande räntor? Exklusiva boenden är dyrare än någonsin och de kommer aldrig nå dit.

   Radera
  2. En massa Svensson har tjänat miljoner på låga räntor på sina avbetalda hus. De köper husbilar, lever loppan samt köper sen svindyra och ej prisvärda bostadsrätter som byggbolagen erbjuder i städer med sjukhus. Dvs byggbolag ser och tar möjligheten att ta en stor del av vinsten numera gamla Svenssons gjorde på huset - då de vill skala ner livet. Händer i de 20 största svenska städerna just nu.

   Radera
 17. Skatteunderlaget lär snabbt urholkas. Lösningen heter utkontraktering. Det finns stora banker som lagt ut hela sin IT-drift. Bankrådgivare går att ersätta med sparmäklare, låneförmedlare o.s.v.

  Intressant att se hur långt det kan gå. Till sist kanske det bara¨återstår; en huvudbok, ett programmeringsgränssnitt, affärsansvariga för olika finansprodukter, samt enheten för redovisning och regelefterlevnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäljning går också att outsourca. Telefonförsäljare är riktigt engagerade säljare som dessutom inte hamnar på bankens lönelista.

   Ser ju ut som att bankerna kommer att minska sin personal. Det kommer bli svårt att få service, men banken kan alltid komma i kontakt med kunden när man vill ha mer pengar...

   Radera
  2. Frågan är vilka "banktjänster" man egentligen måste sköta person till person? Vad är det för service som är så viktig?

   Betalningar sköter man själv, investeringar likaså. Det är lån som kräver en extrakoll, men även detta kan man ju göra på distans. Detta täcker väl den stora majoriteten av bankärenden som man kan tänka sig?

   Radera
  3. Visst, det mesta kan säkert skötas utan någon människa på andra sidan.

   Dock finns ju risken åt möjlighet till att få personlig hjälp inskränks. Vad gör du ifall du får problem med att betala räkningarna? Går in på automatiska supporten (som glatt förklarar att du inte alls har problem) eller väntar på att någon skall behaga kontakta dig i ärendet?

   Kort och gott det blir nog bankkontoren som får stryka på foten.

   Radera