Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2016-11-25

Nu utreder inte polisen mord längre

Medan inrikesminister Anders Ygeman (s) har förtroende för polisledningen och säger att polisen kommer bli ännu sämre på att utreda brott 2017, så har polisen nu slutat utreda mord. Därtill kommer man inte när allmänheten gripit inbrottstjuvar och nödanrop i fjällen besvaras inte. Och Anders Ygeman (s) sitter kvar.
Polisbil i Malmö.
I Malmö utredde inte polisen ett nytt mord på en 30-årig malmöbo. Viktiga dagar gick till spillo utan att polisen ens genomförde normala utredningsåtgärder trots att de första 48 till 72 timmarna är helt avgörande för en mordutredning. Åklagaren fick skriva kravbrev för att polisen ens skulle förhöra vittnen, långt efter mordet begåtts.

Det är alltså inte bara vardagsbrottslighet som inte polisen längre har kapacitet att utreda, utan nu utreder man inte ens mord. Åtminstone inte i Malmö. Beskedet till "buset" är att det är fritt fram att sätta en kula i skallen på någon, det kommer ändå inte utredas.

Det finns mer banala exempel. En familj i Sveg envarsgrep inbrottstjuvar och stängde in dem i en arbetsvagn. Polisen vägrade komma och hotade familjen med att det kunde vara olaga frihetsberövande att hålla kvar inbrottstjuvarna. Istället skulle familjen anteckna tjuvarnas signalement och släppa dem fria. Foton fick man inte ta utan tillstånd.

Till slut kom dock polisen efter två och en halv timme och grep tjuvarna som fälldes för olaga intrång.

Polisen som ansvarar för nödtelefonerna i fjällen underhåller inte systemet längre. Nödanrop från fjällvandrare eller längdskidåkare besvaras inte, sedan man via nya polisorganisationen flyttat till regionledningscentralen i Umeå (som är en bit från "fjällen") istället för Östersund och kompetens saknas för att hantera nödsamtalen.

För övrigt ett gott exempel på vad som händer när man centraliserar och flyttar bort från lokalsamhället. Nu har åtminstone landstingens storregioner stoppats, men skadan för polisen har redan skett och är antagligen oåterkallelig.

66 kommentarer:

 1. Ja bilden illustrerar en dyster framtid bra. Inte en människa vågar sig ut på stan. Skenbar polisiär kontroll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Registreringsnummer AFS.
   Betyder troligen Allt för sent.
   De är ju i alla tydliga med hur det är ställt...

   Radera
  2. Egen-ingripanden kommer öka i omfattning hos en alltmer frustrerad befolkning. När väl ekonomin vänder ner på allvar kommer vi att få se en förstärkt trend med medborgargarden(vigilantes). Utanförskaps-områdena och dess kriminalitet är uttryck för "omvända" medborgargarden. SD-effekten dess bipolära mottrend. Dagens immigration leder enligt statistisk erfarenhet till att skapa en ännu större permanent segregering. Storstäderna befolkas i högre grad av människor utan sysselsättning och där de tvingas hålla sig utanför "hemmet" pga extrem trångboddhet. Allt medan makthavarna skapar nya verkningslösa "program" för miljarder, allt för att "göra sina jobb".

   Makten häller på bränsle samtidigt som debatten präglas av brandsläckning. Det kan bara hända i ett land där PK sätts på en piedestal.

   Radera
  3. En nattväktarstat med ett av världens högsta skattetryck, men utan nattväktare.

   Det blir inte lätt att locka hit företag och de bästa hjärnorna framöver.

   Radera
  4. Nattvandrarstaten är det korrekta begreppet för det du menar.

   Radera
 2. Fast mord i Malmö är nu vardagsbrottslighet i stil med inbrott i vindsförråd. Om polisen ska komma krävs något grövre och mer oacceptabelt. Mansplaining skulle de nog rycka ut för. Kanske även missfirmelse av tjänsteman om någon skulle hävda det absurda att Eliasson är en överbefordad politruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mansplaining är synnerligen allvarligt.
   Förutsatt det är en vit medelålders man då förstås.
   Det blir gärna så med polylogistiskt tänk.

   Radera
  2. En rejäl manspread, som inte kan hanteras av väktare, kan också tarva gedigen polisinsats.

   Radera
  3. Det gäller ju att prioritera vilket beteende som är störst hot mot samhället, allt finns dokumenterat i veckans utgåva av PK-manualen...

   Radera
  4. Jag tycker det är perfekt, har hela trädgården och kryputrymmet under verandan fullt av bingolottoförsäljare, delgivningsmän, Jehovas Vittnen och annat löst folk. Det är ett veritabelt Babij Jar, men snuten är som sagt upptagen med annat. Tomaterna blev stora i år förresten, Jehovas har nog inte många laster och kan nog räknas som ekologiskt gödsel.

   Radera
  5. En annan sak som sällan diskuteras är ju att morden är mycket skonsammare idag. OK, det är fler mord i Malmö, men de sker ofta med moderna skjutvapen. Offret hinner inte lida särskilt mycket, om de inte har blivit träffade i lever eller lungor eller annat perifert.
   Förr slogs de ihjäl, och skars med rostiga knivar, höggs med yxa, vilket ju är rätt ohygieniskt. Jag menar någon ska ju laga mat med kniven sen.
   Så nog är det bättre nu. Det bästa skulle vara fri införsel av grovkalibriga vapen till kriminella, och stopp för mesiga sportskyttevapen som dödar efter tre dagars lidande.

   Radera
  6. Men hann du sopa igen spåren efter branden Ben?

   Radera
  7. "Missfirmelse av tjänsteman"

   +1

   Det är en brottsrubricering som äger poetiska kvaliteter.

   Radera
 3. Problemet är att detta är inte ett sannolikhetsproblem. Börjar man skrapa lite på systemet rasar allt förtroende för smhällsbärande instutioner, vilket varken Ljygeman eller Eliasson inser. Medborgarnas krav kommer snabbt omsättas i lokala medborgargarden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då kommer det bli fart på de få poliser som finns kvar, konkurrens gillar man absolut inte.

   Radera
  2. Medborgargarden finns redan.
   På sina ställen finns även shariapoliser också.
   Snart kommer lynchmobbarna att uppträda mer frekvent och öppet.
   Ungefär som det som hände i Lidhult för några år sedan.

   Radera
  3. Ynkeman och halvdan är ett kompetent par!
   Räck upp handen ni som tror att svärje har framtidstro!

   Radera
  4. Kolla Tyskland.....en förebådande förebild tyvärr. Merkel kommer att förlora omvalet är mitt tips.

   Radera
 4. Det vi ser hända nu är en indikator på att samhällets kritiska resurser är uttöjda till bristningsgränsen. De första tecknen på att anarkin kan vara på väg att ta över i vissa av våra städer. Det är ingen slump att det är i Malmö det sker. Undrar när vi börjar se beväpnade medborgare ta lagen i egna händer och konfronteras av Polis som inget kan göra - laglöst land..... Fan, jag är uppriktigt oroad över utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har redan börjat.
   http://www.smp.se/vaxjo/trygga-var-landsbygd-lockade-500/

   Radera
  2. Hej Niklas

   Angående beväpning så kan det bara vara yxor, högafflar och liknande.
   Man håller jo på att avväpna jägare och fritidsskyttar.
   Snart får man inte ens äga en Morakniv...

   Radera
 5. Det svenska samhället är inte rustat för att hantera all brottslighet som begås i dag. De enda som åker fast och blir lagförda nu för tiden, är de som utsätter företag/butiker för brott, vilka har egen säkerhetspersonal, och kan gripa brottslingar på bar gärning och sedan vittna i domstol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du pratar strunt. Brottsligheten sjunker. Enligt Brå har antalet anmälda våldsbrott sjunkit från 25 000 till 125 000 de senaste 40 åren.

   Radera
  2. Fast antalet mord har ju faktiskt inte ökat nämnvärt, väl?

   Radera
  3. Nej det har legat runt 100/år de senaste 60-70 åren vill jag minnas. Men våldsbrott är ju inte bara mord.

   Radera
  4. Relevant statistik borde vara per capita och mord + mordförsök

   Radera
  5. Statistik ska behandlas med försiktighet. T.ex kan man undra hur det ser ut inom resp. brotts-skala. Det framgår inte med lätthet möjligheten att avgöra t.ex utvecklingen av grov misshandel inom dom/straff-kategorin. Samma brott kan se helt olika ut med en tendens åt endera hållet. Själva straff-utvecklingen kan påverkas av domstolarnas förändrade syn på exakt samma brott. Ett bra exempel torde utvecklingen av minderårigas brott vara. I USA vet vi att t.ex svarta och latinos ofta får hårdare straff för samma brott som utförs av vita.

   Om brotten i antal är de samma som förr men grövre så har enligt mitt förmenande brottsligheten ökat.

   Radera
  6. "Om brotten i antal....) menade här inom kategorin i första hand.

   Radera
  7. Hittills i år 137 mord. Elisabeth Höglund håller koll på det på sin blogg. Den högsta siffran sedan mätningarna började. All time high, med en månad kvar på året.

   Radera
  8. Det är väl just därför mord anv i statistiken.

   Radera


  9. Är det säkert att det inte bara är anmälningsbenägenheten som ökat?

   Radera
  10. Statistik är ett fantastiskt verktyg för att få vetskap om egentliga förhållanden under förutsättning att den tas fram med ett vetenskapligt, objektivt förhållningssätt. Men, det är långt ifrån alltid fallet. Den statistiska behandlingen av våldsbrott är således en av de säkraste indikatorerna för ett samhälle i förfall.Ett gemensamt drag för alla typer av diktaturer är viljan att få makt över statistiken, speciellt över de indikatorer som kan misstänkas peka åt "fel håll". Tyvärr är det ett drag de har gemensamt med förment demokratiska länder, sittande regeringar har ett egenintresse av att skönmåla statistik, speciellt vid valrörelser. Detta kan åstadkommas genom "cherry picking" men mer grundläggande genom mer eller mindre subtil påverkan av myndigheter som t.ex. BRÅ. Man kan tillsätta politruker som myndighetschefer, införa en "värdegrund" som säger att vissa statistiska parametrar inte är relevanta, verka för en kultur som sätter social rättvisa framför sanning, mer eller mindre medvetet rekrytera personal med "rätta" värderingar, etc. Ju längre tid en maktkonstellation (dvs. våra traditionella partier) sitter vid makten, desto större möjligheter att påverka resultatet, desto större blir frestelsen att styra statistiken.
   BRÅ:s underlag är således helt undermåliga och passar bäst i en papperskorg nära dig. Det är en genomkorrumperad myndighet främst genom egenkorruption. För att få bättre underlag får man gå till våra grannländers myndigheter som fortfarande försöker beskriva verkligheten och ta alla siffror gånger två, då Sverige befinner sig i ett betydligt värre läge - som det finns ett gemensamt intresse för våra traditionella partier att dölja. Det kan jag iofs. ha viss förståelse för, vem vill ha Kent Ekroth som justitieminister, men man sår draksådd.

   Radera
  11. @Kalle,
   Det är bara att gå till företagen. Jag har god erfarenhet över hur företagsledningen i dagens kvartalsrapporterande miljö ser till egenvärdet, inte allmänvärdet, det objektiva. Alltså friseras rapporterna för att gynna det önskvärda, det gynnsamma. Varför skulle inte regering, departement och myndigheter fungera på samma sätt? Särskild i dagens värld där egenvärdet sätts främst.

   Radera
  12. rttck

   Eller säg den byråkratiska organisation som inte vill ha mer resurser utan arbetar för sin egen avveckling.

   Det sägs att en organisation på 200 personer kan sysselsätta sig själv utan att egentligen producera något.

   Radera
 6. Polisen har fullt upp jämföra bilder på manliga könsorgan som flickorna fått.
  Allt för att kunna fälla avsändarna för ofredande eller om det är välkomna bilder för osant intygande eller otillbörlig reklam till minderåriga.

  Men Malmöpilisen har väl redan klarat av alla mord sen lång tid tillbaka.
  Det är väl de två krigande familjerna som raderar ut släktträden med rötterna?
  M eller K?

  SvaraRadera
 7. OT fast ändå inte då även detta handlar om förtroende.
  Den sjukliga fixeringen vid inflationen är fullständigt absurd.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/11/25/skingsley-utan-minusrantor-hade-kronan-varit-20-30-starkare.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt otroligt hur r*vk**llade vi blir av de styrande, som om inte skyhöga skatter och obefintlig samhällsservice räckte, dessutom så skall helst de fattiga kronor vi får över vara så värdelösa som möjligt...

   Radera
  2. Jaja, nu ska vi inte vara negativa. Om jag inte tar fel är det ATH i en depå idag, så det blir fredagsmys med majsbensin ikväll.

   Radera
  3. Centralbankerna har visat att den monetära fetischismen inte fungerat. Många lever i villfarelsen att det är centralbankerna som hållit inflationen i schack sedan 1985. De har bara följt med ner. Riksbanken har inget uppdrag från början att inflationen ska hållas på en miniminivå. En efterkonstruktion.

   Varje land med egen valuta har monopol på denna eftersom den kan tryckas i oändlighet. Japan har bevisat att det går utan att landet faller samman. Så länge styrräntorna är noll eller negativa är det bara för regeringen att ladda på med investeringar i infrastruktur etc samt omfördela nuvarande förfallande statslån till mycket långa löptider. Notera att under nuvarande ränteregim behöver man inte låna upp statliga budgetunderskott i marknaden. Det kan man vänta med tills inflationen stiger varvid centralbanken av-monetiserar istället för omvägen via finansdepartementet(t.v.). Det ska bli intressant att se om Trump sätter fart på USA? Något som FED inte klarat av. Då om något gör centralbanken nytta.

   Radera
  4. Bryter OMX30 upp ur sin uppåtgående kil kring 1485 ser det ut som att gapet vid 1580(+6%) blir nästa mål.

   Radera
  5. Rttck: man kan tolka riksbankslagen som att de visst har uppdrag att hålla inflationen i schack, och detta är ingen efterkonstruktion...

   Radera
  6. Finansiell stabilitet och fast penningvärde är deras uppdrag. Penningpolitikens snävhet kan man tillämpa med "tyst" bifall av finansutskottet i egenskap av sin självständighet. Finansiella stabilitetsmålet har man lämpat av till FI och det fasta penningvärde-målet bryter man mot sedan man börjat följa ECB(euron) sett till tillväxt i ekonomin men även i relation till t.ex dollarn. Kronan ska mao vara betydligt starkare än euron men det är inte RB´s politik. F.ö. innebär lägre relativ-inflation en starkare växelkurs(valutainflöde t.ex.). Rb har inte i uppdrag att bedriva valutakonkurrens genom att procykliskt under lång tid hjälpa exportföretagen gentemot deras konkurrenter. Eller att göra det dyrare för inhemska företag och konsumenter. Penningpolitiken ska vidare vara stabilitetsinriktad, inte procyklisk.

   Radera
 8. Om polisen fungerar så här dåligt nu hur skulle de vara i en krissituation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det fri hopp å lek i bollhavet Sverige, och töbk om Rakel lägger av eller saboteras, och watsapp inte funkar som reserv?

   Radera
 9. Vi ligger ohjälpligt efter USA´s sociala utvecklings-trender (immigration+globalisering+privatisering). Nu om inte förr är vi på väg att skapa det som USA och storstäderna upplevde under 80-talet i förorterna. Det slutade med social nedrustning, straffskärpning och överfulla fängelser(tar det slut?). Medelklassens krympning går länge långsamt innan det blir tydligt för alla.

  SvaraRadera
 10. Som ett alternativt fredagsmys :
  Den sverigedemokratiska nättidningen Avpixlat upprörs över att EU-parlamentet har antagit en resolution som mynnar ut i att Ryssland, Daesh och andra europafientliga länder och organisationer har trappat upp propagandakriget. I Rysslands fall efter Kriminvasionen och kriget i Donbass, som ju fortfarande pågår. Avpixlat gör sig lite lustiga över att RT och Sputnik anses farliga att läsa för allmänheten osv.
  På europaparlamentets hemsida hittar man följande som beskriver orsak till resolutionen.

  "MEPs warn that the Kremlin has stepped up its propaganda against EU since annexing Crimea and waging hybrid war in the Donbass. They note that ”the Russian government is employing a wide range of tools and instruments, such as think tanks [...], multilingual TV stations (e.g. Russia Today), pseudo-news agencies and multimedia services (e.g. Sputnik) [...], social media and internet trolls, to challenge democratic values, divide Europe, gather domestic support and create the perception of failed states in the EU’s eastern neighbourhood”.


  Och sedan kommer en fin passage, som Avpixlat glömde ta upp i sin artikel:

  ”The resolution stresses that the “Kremlin is funding political parties and other organisations within the EU” and deplores “Russian backing of anti-EU forces” such as extreme-right parties and populist forces.”

  Hmm, den kanske sved lite för mycket för att visa upp så att säga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanna sverigevänner det där.

   Radera
  2. Så samma metoder som sovjetryssland använde på 50talet 60talet 70talet och en bit in på 80talet fast piggnar EU till ock skriver en resolution...

   Radera
 11. Expressen hintar om SVT som visar Rikspolisen fingret!

  SvaraRadera
 12. Polisen som påstod att det inte var tillåtet att fotografera brottslingarna har fel.
  Lagtexten
  "Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år."

  D.v.s. helt tillåtet att fotografera brottslingar överallt. Det är också tillåtet att fotografera in på privat område från allmän plats. Förutom detta så får myndigheter i sin utövning fotografera med dold utrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oroande att polisen vilseleder på ett sätt som gynnar brottslingar...

   Radera
 13. Ang. Malmöfallet så orsaken att det är 26 samtidiga mordutredningar så jag tycker blogginlägget är felvinklat. Man gör vad man kan och har till och med kallat in pensionärer.
  Orsaken är den kraftigt ökade brottsligheten!
  Givetvis kommer det ett antal inlägg med statistik som pekar på att brottsligheten egentligen minskar men anmälningsbenägenheten ökar och att det är egentligen vita män i Täby som är orsaken.
  Det är absurt att komma med sådana argument när det gäller mord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara en myt att den stora flyktingvågen 2015 inneburit att maktkampen och kampen om intäkter inom den undre världen ökat. En slump eller olyckligt sammanträffande.

   Radera
 14. Som man röstar får man ligga. 87% vill ju ha det här samhället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som om ditt fjantparti hade några som helt lösningar på problemen!

   Radera
  2. Jo det finns en lösning:
   1. Indraget uppehålls tillstånd obligatorisk vid dömd för grovt brott.
   2. Indraget Svensk medborgarskap vid innehav av dubbla medborgarskap vid dömd för grovt brott.

   Detta är enda sättet att "rädda" Sverige tror jag, gängkriminaliteten och våldsbrotten bara eskalerar mer och mer.

   Radera
  3. @mniis: nä vänsterpartiet har tyvärr inga lösningar på problemet och vi är definitivt medskyldiga till att ha svikit arbetarklassen till förmån för den identitära neorasismen.

   Radera
  4. Milda webben: det bör nog kompletteras med punkten att inte ingående dela ut medborgarskap till alla som lyckas säga det lösenordet ("asyl") vid gränsen. Beviljat medborgarskap innebär ju att man permanent beviljat ovilkorad rätt att vistas i landet. Att inte ställa några egentliga krav för att få medborgarskap tycker jag inte är lyckat.

   Radera
 15. Hej

  Bare en enkel undran: befolkningen ökar snabbt (i slutet av 2015 bodde drygt 1,6 miljoner personer i Sverige som är födda eller har anknytning utomlands. Källa:http://www.sverigeisiffror.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/in-och-utvandring/)

  Det betyder i min enkla värld: om befolkningen på ungefär 20 år ökar med en femtedel, så borde sjukvård, skola, domstolsväsen, polis, fängelse mm ökar %-uellt i samma takt.
  Men icke sa Nicke!

  God dag yxskaft!

  SvaraRadera
 16. Nu utreder inte polisen mord längre

  FEL!FEL!FEL!FEL!FEL!

  Lars Vilks trädkoja mördades och det har omgående startat en utredning om misstänkt mordbrand.

  Hälsa glatt ditt rättsväsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändisars brott handläggs alltid. Särskilt om de är offer.

   Radera
  2. L̶i̶k̶h̶e̶t̶ ̶i̶n̶f̶ö̶r̶ ̶l̶a̶g̶e̶n̶


   Två nivåers rättssystemet...

   Radera
 17. Huvudsaken är att Peter Thorsell lyckas driva igenom EUs förslag på skärpta vapenlagar och att polisen kan få ner antalet jakt- och sportskyttevapen i samhället. Så klart gäller endast detta de farliga vapnen med svart kompositkolv. Andra färger eller kolvar i trä är närmast ofarliga för människor.

  SvaraRadera
 18. Centern som har kritiserat och oroat sig mest över Polisens oförmåga att ta itu med brottsligheten var motståndare till gränskontroll, tydligen spelar inte fri införsel av vapen, narkotika och personer någon roll när man läser i den nyliberala skolboken. allt är möjligt i det marknadsliberala paradiset bara polisen skärper sig lite grann.

  SvaraRadera
 19. Malmöpolisen har havererat fullständigt.

  Genomsnittlig tid från anmälan till beslut av åklagare att lägga ner ärendet alt. väcka åtal:

  Stockholm: 61 dagar
  Göteborg: 73 dagar
  Malmö: 374 (!) dagar.

  Källa: dagens Sydsvenskan.

  SvaraRadera