Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2016-11-30 13:37

MUST: Östersjön är Ryssland huvudanfallsriktning - det är här avgörandet kommer stå

På den pågående konferensen Försvarsföretagsdagarna framträdde igår den militära underrättelsetjänsten och förklarade att Östersjöområdet är Rysslands huvudanfallsriktning mot väst och att avgörandet för det framtida kriget kommer stå här direkt i vårt närområde. Samtidigt hotade Kreml Ukraina med fullt krig igår om Ukraina övar på sin egen mark och Ryssland har nu satt upp två nya motoriserade divisioner vid gränsen till Vitryssland och Ukraina. Ryssland har också flyttat 800 miljarder rubel till sin sk hemliga svarta budget för att låtsas minska försvarsanslagen.
Gunnar, chefen för MUST.
Medan NATO förstärker Polen och Baltikum med en snubbeltråd i form av fyra lättare bataljoner, eller ca 4 000 man, så har nu Ryssland satt upp två helt nya divisioner motoriserat skytte. De två divisionerna är utstationerade vid Ukrainas och Vitrysslands gräns (Vitryssland är i princip en helt rak motorväg från ryska gränsen till polska gränsen). Styrkan motsvarar sex brigader mekinfanteri och minst två brigader artilleri samt andra funktionsförband. Vi pratar om en permanent ökad kraftsamling vid Ryssland västra gräns på runt 40 000 - 60 000 man. Av dessa är 70% kontraktniki, dvs kontraktsanställda yrkessoldater med mycket hög beredskap, motsvarande Sveriges GSS/K.

Ukraina vill testskjuta robotar på sitt eget territorium, vilket fått Ryssland att hota med fullt krig. Endast Ryssland får skjuta robotar på Ukrainas territorium enligt Kreml. Kremls Konstanin Kosachev uttalar sig:
"If it comes to the point that we have to use military response, this will, of course, be a most horrible and unpleasant scenario, which all of us have to prevent. Crisis of world order, not only a Russian problem. Eight years ago the leader of another country which was in conflict with Russia, I mean Georgia, decided to test our armed forces. And we all know how it ended. I hope Ukrainian officials remember it"
Under Försvarsföretagsdagarna 2016 sade den militära underrättelsetjänsten MUST att Östersjöområdet är Rysslands huvudanfallsriktning mot väst, och det är här avgörandet av det framtida kriget kommer stå. Uttalandet var att "Östersjön är det nya Fuldagapet". 

Fuldagapet var den förmodade huvudanfallskanalen för Warzawapakten in i Västtyskland under kalla kriget och Sovjetunionen byggde upp massiva styrkor för ett anfall den vägen, vilket förstås gjorde att även den ömsesidiga demokratiska försvarsalliansen NATO kraftsamlade dit. Det var där avgörandet skulle stå och alla de modernaste vapensystemen sattes in.

Nu har Fuldagapet alltså flyttats till Östersjöområdet och Sverige ligger inte längre i NATO:s flank. Istället ligger vi i Rysslands huvudanfallsriktning och vi kan på inget sätt undvika att dras in i en framtida konflikt där Ryssland anfaller den demokratiska självförsvarsalliansen NATO:s forna Sovjetrepubliker.

Det förekommer en del rysk maskirovka och desinformation kring den ryska försvarsbudgeten. Svenska inflytelseagenter för fram detta i media, stödda av nyttiga volontärer i sociala medier, som att Ryssland nu rustar ner.

Så är inte fallet.

Upprustningen fortsätter, men den officiella takten redovisas som lägre. Vad man istället gjort är att man lagt en budget och sedan i sista stund lagt en svart tilläggsbudget, där tidigare planerade försvarsmedel lagts till budgeten ospecificerat. Därmed kan Kreml peka på att försvarsbudgeten sänkts, vilket inflytelseagenterna och de nyttiga volontärerna sprider, men i själva verket har den höjts i den ospecificerade tilläggsbudgeten.

En annan viktig anledning är att dölja försvarsbudgeten för det ryska folket, som börjat gnälla "litegrann" då de lider svårt under Kremls diktatur.

Ni kan läsa om den svarta budgeten här. Den handlar nu om 800 miljarder rubler vars bruk är klassat som topphemligt. Därtill ges flexibilitet att omfördela 10% av alla officiella budgetposter till nationellt försvar, t ex kan man ta 10% av sjukvårdsbudgeten eller utbildningsbudgeten och flytta till försvarsutgifter. På så vis kan man för ryska folket hävda att man ökar budgeten till välfärd, men sedan flytta pengarna till försvaret.

Enkelt förklarat är alltså inte Rysslands officiella försvarsbudget mer än en del av de faktiska försvarsanslagen.

Finansminister Sulianov säger också uttryckligen att inköpen av nytt försvarsmateriel inte heller minskar. Upprustningen och moderniseringen fortsätter alltså i oförminskad takt.

Engelsspråkiga Intellinews uppmärksammar också att den svarta hemliga budgeten ökar till 800 miljarder rubler.
"Parallel to the quest to boost tax revenues, the finance ministry authors of new amendments to the 2016 budget figured out how to cover much of the current and coming military expense: by raking out RUB800bn ($12.7bn) from areas such as investments, education, health care and pensions and secretly shovelling it into defence to pay off the credits of Russian contractors."
Så när någon hävdar att Ryssland rustar ner så vet ni att ni har med en okunnig, okritisk och dåligt påläst nyttig volontär att göra, alternativt en av Kremls svenska inflytelseagenter - ingen nämnd, ingen glömd, men det finns riksdagspolitiker som går Kremls ärenden. Inslagen av påverkansoperatörer är för tillfället på fortsatt låg nivå, men jag noterar svagt stigande aktivitet, som dock kan avfärdas som brus.

Sverige behöver omgående planera för en höjning av försvarsutgifterna till 2% eller 3% av BNP. Den lägre siffran om vi går med i den av den norska socialdemokraten Stoltenberg ledda ömsesidiga demokratiska försvarsalliansen NATO, och som alla medlemmar får vetorätt vid NATO:s beslut. Den högre siffran om vi ska stå utanför NATO och utan inflytande över NATO:s beslut.

Svenskt försvar är dock så anemiskt att det tar åtminstone 10 år innan vi faktiskt kan göra av med 2% av BNP om året. Undantaget är att skyndsamt köpa in kända brister i materiel. Ett lämpligt förslag är därför ett engångsanslag i storleksordningen 30 miljarder kronor för att fylla de akuta bristerna i materiel, ett anslag som inte ska förverkas om det inte används direkt utan få fonderas inom Försvarsmakten. Samtidigt bör vi ansöka om NATO-medlemskap och samtidigt öka försvarsbudgeten med 0.1 procentenheter av BNP per år fram till år 2026.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

101 kommentarer:

 1. Angående Rysslands svar på Ukrainas eventuella robottest, så står det faktiskt så här i den artikel du länkar till:
  "warned Ukraine over conducting the missile tests in “Russian airspace”."
  Jag kan inte tolka det på något annat vis än att Ryssland varnar Ukraina för att låta robottestet korsa gränslinjen. Inget hot uttalas om ett test som håller sig inom ukrainskt luftrum.
  Så jag tycker du övertolkar detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast testet skulle utföras över Krim/närheten av Krim och Krim är fortfarande en del av Ukraina, då det är få länder som erkänt Rysslands "Anschluss" av Krim till Ryssland. Så vilken gräns gäller, den av majoriteten av internationella samfundet erkända, och vilken Ryssland är förbundet av traktat att respektera eller den genom en falsk folkomröstning ändrade gränsen?

   Radera
  2. Aha Krim. Det sätter förstås det hela i ett annat ljus.

   Radera
  3. Ja. Man måste läsa artikeln noga. Sedan kan man fundera på varför Ukraina måste testa just där? De har gott om plats väster om Krim. Jag säger inte att det är rätt av Ryssland, men jag är övertygad om att Ukrainarna gör vad de kan för att testa Ryssland och vice versa.

   Så i slutändan går testet från Odessa , typ.

   Radera
  4. Testet skulle iofs vara ett utmärkt sätt att överföra pseudokriget i ett riktigt krig, vilket på ett sätt är en smart taktik av Ukraina eftersom isåfall väst/nato måste bekänna färg IFALL Ryssland utvidgar konfliken militärt utanför den nuvarande zonen i någon större omfattning. Ryssland skulle ju inte heller kunna backa för långt, det gör att man tappar trovärdighet i sin roll som oberäknelig pseudostormakt med säkerhetspolitisk anspråk på närområdet. Alltså forceras Ryssland in i någon form av fullskalig konflikt med Ukraina, och det är i längden något som Ryssland kommer förlora på ett eller annat sätt.

   Det skulle också lätta trycket på Östersjön.

   Radera
  5. Fast nu kan vi ju konstatera att ryssarna bara snackade. Testerna är genomförda, utan egentlig reaktion från Ryssland.

   Radera
  6. Eller så är Rysslands så hajpade luftvärn helt enkelt kasst.

   Radera
  7. Om de har ett kasst luftvärn, som bara klarar av att skjuta ner passagerarplan som helt ovetande blir beskjutna (tveksamt piloterna uppfattade vad som hände innan de perforerats av splitter i Mach 3) är det inte så konstigt att Ryssland inte reagerar.

   Radera
 2. Om man nu skulle öka budgeten till 2-3% omedelbart ändå, skulle det inte gå att lägga I fond det som inte kan spenderas direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen så kan väl två av de upprättade divisionerna inte nödvändigtvis uppsatts från ingenting utan det kan ju vara så att det är ett införande av ett mellanled mellan brgader och kårnivån. Inte nödvändigtvis att det minskar stridsvärdet dock,men kan behove påpekas

   http://jagarchefen.blogspot.se/2016/05/bland-armekarer-och-divisioner.html
   http://jagarchefen.blogspot.se/2016/06/operationsriktningar.html

   Radera
  2. Storbritannien har en sådan policy. Medel som budgeterats men av olika anledningar inte spenderats får behållas av försvarsmakten och sedan användas för "urgent operational requirements" och liknande. Det kan handla om ganska betydande belopp när t ex vapensystem försenas. UK betalade sina C-17 ur det kontot som exempel.

   Ett liknande system borde kunna fungera för Sverige också och bli ett utmärkt komplement till beredskapskrediten.

   Radera
 3. I Stockholm så pågår det en namninsamling mot NATO-medlemskap, verkar vara rätt många "frivilliga" i gula västar som är engagerade. Har inte satt mig in vem som är avsändare men någon organisation verkar tycka detta är viktigt just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker att de borde ha fullt upp med att sörja Castro.

   Radera
  2. Vi är ganska många som vill undvika att en eventuell frontlinje mellan NATO och Ryssland går genom Sverige.

   Jag antar att anledningen att Lars skriver att vi behöver 3% om vi står utanför NATO är att då behöver vi hålla både NATO och Ryssland på avstånd. Vilket är det ända rimliga för Sverige om vi inte vill bli ett slagfält. De svenska flygfälten och hamnarna är troligtvis av stort intresse för NATO, precis som Ryssland, och eventuellt också de svenska naturresurserna vid en utdragen konflikt.

   Radera
  3. Fronten går redan här. Det är inte vi som bestämmer över det och vi kan inte välja att stå utanför.

   Radera
  4. Precis som Kristian skriver. Utöver det så är Sverige i princip = NATO ur Rysslands synvinkel redan. Detta då vi har haft MÅNGA år av samarbete, samövning och standardisering av utrustning t ex.

   Sverige har redan alla nackdelarna av att vara med i NATO, men inga av fördelarna.

   Radera
 4. Utöver de två motoriserade divisionerna du nämner, så spekuleras det i att den nyuppsatta 1. Pansararmen ska gruppera i Belarus.
  Jag bedömer att FM Max klarar en årlig ökning på två miljarder. Exv enligt följande 2 GSEK för 2017 och vidare till åtta miljarder för 2020. Dvs summa 20 GSEK under perioden.
  Enligt nuvarande plan är budgeten för 2020 c:a 50 GSEK. En 10%-ig årlig ökning därifrån ger c:a 130 GSEK 2030. Undrar vad det skulle innebära för andel av BNP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag bedömer att FM Max klarar en årlig ökning på två miljarder"
   Vad baserar du den maxtakten på?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Man måste tänka utanför ramarna om vi skall höja garden snabbt. Det är inte mot en all-in invasion som vi i första hand skall skydda oss emot. Det är mot psy-ops, gröna gubbar samt strategiskt överraskning. Avtal med NATO i det fall Ryssland överraskar strategiskt kan räcka långt - de vill nog inte heller att Sverige förlorar Gotland. Mot gröna gubbar handlar det om numerär snarare än kvalitet. Personlig utrustning, skydd och pansarfordon till Hemvärnet är snabbast här. Dvs, låt det lokala förbandwet köpa beg. lastbilar för att ordna transport. Köp in beg pansarfordon, kroppsskydd samt thermosikten till insatskompanier. Gå för guds skulle utanför FMV - annars ger kravspecen på 10 sidor resultatet att utrustningen levereras efter kriget.

   Radera
  4. Måste vara omöjligt för FM att inte kunna göra av med 2 miljarder. Köp en extra ubåt så har dom pengarna ätits upp direkt.
   3 stycken Gripen E kostar ca 1.8 miljarder. Finns hur mycket material som helst FM kan köpa för pengarna.

   Radera
  5. Håller helt med dig Niklas ang hemvärnet och bättre material där. Begagnade pansarskyttefordon skulle vara otroligt värdefullt. Livsfarligt för gröna gubbar att verka med sådana fordon tillgängliga.
   Mörkertrustning är ett ABSOLUT krav att hemvärnet får omgående. Inte ens en diskussion. Fullkomligt försvarslösa i mörker som det är nu.

   Radera
  6. Jovisst, kan man säkert göra av med mer än 2 GSEK/år, man allt tar ju en Dj-la tid. När man gjorde en snabbupphandling av hkp16, tog det 1,5 år. Med den här takten når man alltså 8 GSEK mer 2020 än nuvarande plan. Totalt över hela perioden blir det i detta fallet 20 GSEK utöver budget och tillsammans med redan planerat blir det 30 GSEK mer. Dvs ungefär De pengar FM ville ha fram till 2020.

   Radera
  7. Att initialt växa med 10-12 miljader är inga problem eftersom försvaret idag (enligt oberoende granskning) är underfinansierat med 8 miljader per år. Att efter man fått budget för det som redan är beställt växa med 10-15% om året borde vara görbart. Det största flaskhalsen är bristen på officerare och det kan inte avhjälpas genom att kasta pengar på problemet.

   Radera
  8. Vi får väl ta hjälp av Finland som vanligt. :-)

   Radera
  9. 77 år sedan sist idag!

   Radera
  10. @ gbd crvx Skall vi dansa med Finland måste vi klä oss för dans och träna lite före. De ligger före i dansträning och kapacitet och vi skulle skämma ut oss i nuläget.

   Radera
 5. Till glädje för alla ryssar och oljehaussare kan jag meddela att oljan rusar på OPEC-mötet. Så där hade jag fel igen, ska lyssna mer på alla putinister framöver.

  SvaraRadera
 6. 78 miljoner turkar/islamister kan inte ha fel; NATO är bra! Blir det frivilligt att hjälpa dem utplåna kurderna? Och titta bara hur bra det blev i Libyen efter att NATO "självförsvarade" sig där...
  Det sägs att man kan vara motståndare till både NATO och Putin men det är förmodligen bara en myt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observant, du kan testa att öppna ögonen istället för att pladdra på som nån från svenska freds. Det skulle tex aldrig kunna bli aktuellt med en Natoinsats för att utplåna kurderna. Vad gäller Libyen så var det en FN sanktionerad insats i ett försök att rädda folket undan en diktatur som slaktar sitt eget folk. En insats som av olika anledningar inte lyckats så bra, men vad gjorde vi i Sverige? Inte ett piss..

   Radera
  2. Ryssland har ju själva sisådär 15% muslimsk population - 16-18 miljoner kanske. De kanske också har en åsikt om både NATO och Putin?

   Radera
  3. NATO utför endast aktioner för försvar av NATO-länder som blivit angripna norr om Kräftans vändkrets inom sitt eller ett annat NATO-lands territorium. Aktionerna genomförs också endast om samtliga NATO-länder med 100% röstutfall gått med på det. Sverige skulle som medlem ha vetorätt och kunna stoppa begäran om stöd. Går inte 100% med på det är det inte en NATO-aktion, även om NATO-länder kan var inblandade.

   Andra aktioner kan inbegripa NATO-länder på frivilligt basis men är alltså inte NATO-aktioner. Man är inte förbjuden att t ex delta i en FN-insats bara för att man är med i NATO. Det förvandlar inte FN-mandatet till en NATO-insats.

   Frankrike bistod Storbritannien under Falklandskriget (hyrde ut fartyg). Det gjorde fortfarande inte Falklandskriget till en NATO-insats, trots att Storbritannien var medlem i NATO. Falklandsöarna ligger söder om Kräftans vändkrets.

   Enda faktiska NATO-aktionen någonsin var USA:s angrepp på talibanerna i Afghanistan (som också hade FN-mandat), sedan USA angripits norr om kräftans vändkrets, inom sitt territorium.

   Radera
 7. Är det rimligt att en ökning av försvarsanslagen skulle ge oss tillräcklig förmåga att slå tillbaka så hårt mot en rysk militäraktion att de skulle undvika eller ialla fall välja att agera annorlunda? Jag är inte militär taktiker så jag kan inte göra den bedömningen, men jag kan ju se vad som behövs i en gapanalys och det är offensiva robotvapen och defensiva robotvapen samt flottstyrkor som kan skydda ovan/under vattenytan samt någon form av flygförsvar. Och en lokal, mobil militär styrka som förhindrar gröna gubbar från att genomföra illegala operationer innan formella stridshandlingar inletts. Men räcker det? Mot kärnvapenhotet har vi inte mycket, våra politiker skulle vika sig direkt oavsett vilket antiballistiskt skydd vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO - eller egna kärnvapen. I det scenario där Ryssland använder kärnvapen mot en sverige så skjuter vi ett kärnvapen mot deras utlasningshamnar så att de inte kan ta sig över Östersjön med en styrka att räkna med. Utan kärnvapen så kommer Sverige kapitulera när ryssland nukar Arboga.

   Radera
  2. Fast varför skall vi skjuta mot deras utlastningshamnar när de skjuter mot våra städer? Kör på Moskva direkt, annars är hotet meningslöst.

   Radera
  3. Varför skall alla mot Moskva?
   Verkar lite fantasilöst.
   Tag St Petersburg ( eller vad nu stället heter för tillfället ) och gör mos av det istället!
   Akta konstsamlingarna bara.

   Radera
  4. De i tunnelbanan? Luftbrisader lär inte skada dessa, bara försegla in dem.

   Radera
  5. Finns inte Erimitaget kvar?
   Tunnelbanan glömde jag...

   Radera
  6. Erimitaget är väl en gammal stenbyggnad med mycket glasfönster för att släppa in och sprida ljus (tryckvåg) Sopa upp glassplittret så är det bara att tuta och köra. De flesta målningarna är väl skyddade bakom glas sedan en skadegörelseevent på 80-talet.

   Radera
 8. Jag efterfrågar fortfarande en utredning kring vem som släpade ner Svenska försvarsmakten i det dynghål som det just nu befinner sig. Omvärldsutvecklingen går raskt från dåligt till sämre och vår beredskap kan kanske börja höjas om ca 5 år... men eftersom Ryska bombningar i Syrien skickade miljoner med flyktingar till Europa så har vi lite andra prioriteringar just nu. Lite besviken blir man nog....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte genomföras en sådan utredning eftersom hela det politiska etablissemanget stod bakom den. Och innan någon börjar tjafsa om SD som står utanför , SD vet vi var de står och lutar.

   Radera
  2. SD är en stor jävla trojanska häst med Ryssland som avsändare. Övriga partier är tyvärr allt annat än till någon nytta dom heller, så framtiden verkar ljus..

   Radera
  3. Det enda positiva i allt elände är att situationen är som 1935. Inget land är redo att gå ut i krig - utom USA. Ryssland har 3-4 år kvar innan deras modernisering av system av system är klar. Men, att man inte är färdig har inte hindrat ett krig. Första och Andra världskriget började före deltagarna var rustade enligt plan.

   Radera
  4. SD består av Svenskar som vill rädda sitt land, att NATO kramande, EU vänliga stridisar inte klarar att ta sig ur sin paranoida dimma och se verkligheten är faktiskt beklagligt. Det är bara som ni inbillar er!

   Beklagligt nog så finns det Ryssvänliga utplacerade överallt, inte minst inom MSM, för vem tror ni startar alla dreven mot de som försöker vända på den katastrofala utveckling vi har?

   Radera
  5. Hörde du Mikael Jansson i radio för några veckor sedan? Vad var hans svammel om inte "ryssvänligt"?

   Radera
 9. Inbjud invaderande ryska styrkor gratis medverkan i feministisk sensitivitetsträning! Det kommer de att uppskatta och tacka för - som i Polen och Berlin 1945 ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer för sent!
   Om jag känner herr Ben Dover rätt har han redan varit framme..

   Radera
  2. Ja varhelst det återfinns någons mammor har han alltid varit där innan. Försigkommen pojk.

   Radera
 10. Bra slutsatser cornu ! Störst potential och störst brist just nu är hemvärnet och deras personliga utrustning, plutonsutrustning samt transport och understöd. Sen kommer brigaderna, fler Brigader måste upp på banan - använd personal från de sista Vpl-kullarna omgående. Köp 100 Archer och 200 Patriot/motsvarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just där skulle man kunna förenkla genom att görsöka köpa mer av vad man redan har eller haft. T.ex mtlb till hv. Vill man ha PV-helikopter så köp Blackhawk och rusta den med Battlehawk-paketet. För manöver-förbanden skulle man kunna ålägga varje militärregion att sätta upp en brigad med ett "tomt" kompani tills man hittat fler begagnade leo2. Sätt en tredjedel av briaden som värvad resten kader och vpl. Under tiden som det pågår förbereder man inköp av mtrl för brigad 2 och fötdrlningsgörband som utbildas sen

   Radera
  2. Nej tack till att bli återkallad till försvaret igen. Det landet jag en gång tränade för att försvara finns inte längre. Svetsarn kan skicka dit sin bästa dialogfeminist eller nåt skit. Ringer telefonen tar jag första bästa flyget till mitt tänka tillflyktsland.

   Radera
  3. Jaha, och vad kan det vara som förändrats då?

   Radera
  4. Att ge mtlb till HV? Se på Krim, pansarskyttefordon av samma typ nedkämpas i dag av system som absolut finns buret av gröna gubbar.

   100 Archer och 200 patriot? Pengar och logistik kontra effekt?

   Återinför Särskilda beredskapspolisen. Ge dom stöttande uppgifter i fred (understöd med spaning och "skitlarm" vid personalbrist).

   Med egentlig uppgift 1) Spana mot, störa och ev. Slå "gröna gubbar"
   2) Förstärk ordinarie polis med kraft om storstadsbuset plötsligt får tillgång till gröngubbsk hårdvara.
   3) Vid krig, underställs MR med säk/jaktuppgifter (beroende på befattning, org, etc)

   Radera
  5. Naturligtsvis kommer inte lättare pansafordon att göra HV-förbanden osårbara om de skulle få de. Det skule snarare andla om attgöra dem lite tuffare, jämfört med de helt oskyddade fordon de har idag.

   Radera
  6. Tim, se dig om kring och se på din närmaste familj. De flesta mår bra, bor säkert bra och har hyfsat med jobb. Som det var för 20 år sedan. Men, det finns krafter som vill få dig att tro att samhället är på väg att falla samman. Så är det inte, det är bara lite problem för tillfället. Pendeln slår. Nu kommer den slå mot SD och högermoderater ett tag framöver.

   Radera
  7. gbd crvx Idag har en HV-pluton liknande utrustning som en bättre tysk eller amerikansk infanteripluton hade i slutet av WW2. Att man inte har kroppsskydd, mörkerutrustning, granatkastare, gruppradio, kikare och olika typer av laserpekare i kombination med minst 12 cm granatkastare o strix som understöd i hemvärnet är egentligen lite pinsamt. Året är 2016.... Jag förstår inte varför det bara är jag som säger detta om och om igen. Är det något fel på mig ?

   Radera
  8. Werner. Du måste sluta prata om "egentlige uppgift". Den uppgift som kommer ställas till HV är samma uppgifter som ställs till reguljära förband eftersom FM är så anorektisk. De kommer förväntas göra samma uppgifter som PSK-förbanden med Strf90 när det väl smäller. Den stackars chefen kommer stå där och säga. "Jag vet att detta är inte vad vi övar för, men nu måste vi köpa läget och visa vad vi går för" Sen när det gäller Archer och Patriot är det enkelt. Idag har vi i princip ingen relevant hårdvara. Köp in luftvärn med 200 km räckvidd och integrera med flygvapnet så blir Östersjön ett lysande målupptagnignsområde och "ingenmansland". När Ryssen närmar sig Svenska sidan möts de av både flyg och lv-robot - koordinerat. Men, det verkar inte vara någon som tänker i dessa banor alls. Se Ukraina. Närvaron av Ryska LV gör att man inte kan använda den 3e dimensionen i kriget annat än med drönare. Se Syrien, frånvaro av LV-kapacitet hos ISIS gör att ingen har särskilt bråttom att slå ut dem. De bombar dem långsamt till fundamentalist-slamsor, tills de enbart gömmer sig under barnsjukhus - då blir det problem med världsopinionen.

   Radera
  9. Niklas, jag tänker bara nämna att du inte svarat på det jag problematiserade.

   Att FM i dag är anorektiskt hjälps inte av att 200 Patriot (Eldenheter? Kompanier? Hur ska den logistiken finansieras?) tillförs.

   Jag är enig, att om kriget kommer får HV i vissa fall lösa skytteuppgifter.

   Jag håller också med om att HV behöver upprustas (tillförande av GRK är en bit på väg). MEN! I dag behöver HV (utöver viss grundläggande mtrl) mest utbildning! Ny modern materiel, pansarfordon mm. utan att vara tillräckligt övad i de mest grundläggande uppgifterna är en bakvänd prioriteringsordning.

   Mitt resonemang om SBP bygger på att
   1) Öka samhällets och polisens redundans inför kris/hybridkrig.
   2) Störa, hindra motståndare som genomför destabiliserande uppgifter (som vi ser hända just nu i vår omvärd)
   3) Alltså höja tröskeln, och tvinga en angripare att öka sin egen insats avsevärt, även INNAN ett traditionellt krig mellan stater (vilket vi kan se är något som flera aktörer drar sig i det längsta för)

   Blanda alltså inte ihop mina förslag, med förslag för att möta en fullskalig invasion.

   Radera
  10. Vi är nog ganska eniga ändå. Jag menar ca 200 patriot eldenheter, det går 36 eldenheter på en bataljon med 500+ man. 6 Bataljoner ger ca 3000 man. Säg att hälften är aktiva och hälften i reserv. Sen tillkommer nog en logistikbataljon eller två för transporter/logistik. När det gäller övrig logistik så behöver Sverige minst 5 Brigader, och för det minst 100 archer. 20 Archer per Brigad och 50 i reserv. Det är min logik. Det är ett minimum för att tillföra kapacitet som räknas som en försvarsmakt i Östersjöområdet och som kan matcha Finland som just nu känner sig lite ensamma.

   Radera
 11. Är det någon slags helgdag i Ryssland, eller är det strömavbrott i trollfabriken? Nästan bara seriösa kommentarer hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ryssarna firar 77 årsdagen av det som kom att heta finska vinterkriget?
   Men vad fick Chrusse att ange de rysska förlusterna till 1 000 000 man?

   Radera
  2. Så som västsmakter omringar våra ryska bröder har de inget annat val än att visa att björnen fortfarande har tänder.

   keklolz Varsågod Phlin

   Radera
  3. 77 år sedan den aggressiva finska gränsen kränkte fredliga ryska soldater alltså!

   Radera
  4. PP kommer jag försent för att räknas?
   Jag är imponerad över samtliga kommentatorer här.
   Köper en hjälm och sätter mig i källaren!

   Varför skulle Ryssland starta ett krig mot NATO?
   De fick ju in Trump, de kan se hur GB faller samman utanför EU de har en chans i Frankrike, med Fillon eller Marine. Nu får de dessutom mer kapital genom högre oljepris.

   Radera
  5. Enligt din fru kommer du i allmänhet alldeles för tidigt så om du är sen just idag är det ok.

   Radera
  6. PS nu i P1 om Montenegrokuppen och kopplingarna till Ryssland.

   Radera
  7. Många av framför allt inflytelseagenterna och de nyttiga volontärerna kan inte ryska, utan förlitar sig på påverkansoperatörernas engelska och svenska instruktioner. Det är därför allt är svart-vitt för dem och de tror att det inte finns någon kritik mot Putin och går på trams som att 85% av befolkningen stöder diktatorn. De klarar ju inte av att läsa annat än de engelskspråkiga eller svenska texter.

   Innan påverkansoperatörerna själva läst och producerat texter de nyttiga volontärerna förstår, så har de själva inga motargument. Men det kommer säkert.

   Radera
  8. Alexander, har du någon form av neurologisk neglect när du tittar på kartan eller har du ritat en egen? Ryssland inringat av västmakter? Försök titta på Rysslands gränser en gång till. Kommer du fram till samma sak igen, sök hjälp. Det kan vara en cerebral insult.

   Radera
  9. Hen a. Läs om läs rätt och se ironin i det jag skrev.

   Radera
  10. Nja jag tror inte strömavbrott är förklaringen. Den här artikeln liksom det mesta av vad Cornu skriver behöver inget bemötande. Det är så vansinnigt att det är bäst att bara låta dårarna i kommentarsfältet, främst de som håller med och spinner vidare vara ifred. De gör det bättre än något troll = någon som reagerar mot de vansinniga påståendena från Cornu.

   Radera
 12. "Money talks and bullshit walks". Av dom ekonomibrev jag prenumerar på så är rådet att man minskar sin exponering österut, främst avseende baltstaterna men även Sverige. Risken för väpnad konflikt inom två månader beräknar man till 10%. Hedgen bör ligga i paritet och tillgångar råds vara snabbfotade.

  SvaraRadera
 13. 800 miljarder rubel, det är väl typ två och en halv svensk försvarsbudget. Är inte det jordnötter i de här sammanhangen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är ett fattigt land. Detta belopp är enormt sett till deras ekonomi. Rysslands ekonomi är mindre än Frankrikes trots att de har betydligt större befolkning och landyta.

   Radera
 14. Kommer verkligen något att avgöras här? Sverige kommer väl att lägga sig på rygg direkt precis som Danmark och Norge under andra världskriget? Det känns väl snarare som att avgörandet ändå kommer att ske vid någon front på Europas fastland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att citera en amerikanske general från kalla kriget vars namn jag inte kommer ihåg: Tredje världskriget kan inte vinnas i Skandinavien men det kan förloras där.

   Läget är annorlunda idag. Värre.

   Radera
  2. När det gäller Norge får du nog läsa på lite, Sveriges roll i detta sammanhang (battle of Narvik) kan bara nämnas med skammens rodnad på kinderna, hoppas att Norrmännen någon gång kan förlåta oss.

   Radera
 15. Känns väl som att det inte längre behövs något försvar när hotet kommer inifrån.
  Infiltrationen har redan kursat svärje.
  https://www.flashback.org/t2787117

  SvaraRadera
 16. Bloggaren kan förslagsvis föregå med gott exempel och sätta in ett par miljoner på något av Försvarsmaktens konton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära Gustav för ditt förslag. Dessvärre har jag inte ett par miljoner. Sedan föredrar jag istället att direktinköpa materiel, för insatta pengar som inte förbrukas går tillbaka till statskassan att fördela till regeingens hobbyprojekt.

   Istället så tycker jag att man sparar för en privat beredskapsbuffert, så att man likt i Ukraina privat kan köpa mat och utrustning och ge direkt till svenska soldater när vi går upp i högsta beredskap.

   Radera
  2. Så länge bidrar jag till t ex VRR, och bistår de som faktiskt gjort något för landet med vapen i hand istället för att kommentera på bloggar, men hamnat fel ekonomiskt. Föreslår att du gör det samma. Du är väl ändå en Sverigevän?

   Radera
  3. Det värsta är att jag tror dig!

   Radera
  4. Ett par miljoner var faktiskt en genomtänkt siffra. Du betalar ju inte inkomstskatt i någon större utsträckning eftersom du inte lönearbetar. Däremot sitter du ju på uppskattningsvis 20 miljoner kr i förmögenhet. 10 procent av denna i engångsinsats för upprustningsändamål motsvarar ungefär vad du vill att en löntagare skall betala extra i skatt för att finansiera en upprustning med ca 100 miljarder kr per år. Eller hade du tänkt dig att finansiera upprustningen genom att disponera om budgeten? I så fall får du faktiskt redogöra för finansieringen. Vilka budgetposter skall minska?

   Radera
  5. Jag kommenterar förstås inte min privatekonomi, men nej, jag sitter inte på någon förmögenhet. Däremot lönearbetar jag (taxerat som inkomst av näringsverksamhet).

   Kram på dig.

   Eller menade du Opptis förmögenhet? Den är nog 20 miljoner.

   Radera
  6. Vill minnas att du tjänade cirka 10 miljoner på oljeprisboomen. Finner det föga sannolikt att en smart snubbe som du inte skulle ha lyckats förränta detta belopp på 15 år? Gården kan väl inte vara värdelös även fast den ligger i Mark? Du har upprepade gånger skrivit om att du äger andelar i diverse onoterade bolag (som ju inte kan köpas för småsummor) mm mm. Så ja, du äger en förmögenhet, annars har du ljugit på bloggen.

   Radera
  7. Du får väl minnas vad du vill. Visa gärna var det står någonstans. Jag vet att jag aldrig skrivit eller sagt något sådant.

   Jag cashade ur 2006-2007 och köpte gården. Sedan dess har beloppen på börsen varit småpengar, liksom det som är onoterat.

   Tack för ditt engagemang i mitt privatliv.

   Radera
  8. Cornu är fascist !

   Radera
 17. Lite OT, men ändå på ett sätt relaterat kan denna historielektion om Kuba vara. Hur Castro med smart propaganda och medlöpare i framförallt amerikansk press kunde ta Kuba... Dessutom mycket lärorikt om det "framgångsrika socialistiska paradis" som vänstern ofta framhåller Kuba är...

  https://www.youtube.com/watch?v=2EhlTI0fte0

  Obs, den är 1 timme lång, men mycket sevärd.

  SvaraRadera
 18. Är det en slump att har en artikel om must såhär i jultider?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redaktionell reklam!
   Se inlägg om privatekonomin ovan!
   Oxytoxin

   Radera
  2. +1 hahaha. Julmust nu och sen kommer påskmust.

   Radera
 19. Svärje släcks vid behov,funkar rätt så enkelt då med stridsviljan.
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/stort-strömavbrott-drabbar-flygplatser-1.4005271

  SvaraRadera
 20. Vi kan se framemot en vändning i relationerna med Ryssland frän både USA och Frankrike. Trump har klart deklarerat att han vill ha bättre relationer med Ryssland och erkänna annekteringen av Krim.
  Frankrikes bägge huvudkandidater till ny fransk president har precis som Trump deklarerat samma saker - bättre relationer och erkännande av annekteringen av Krim.
  Tyskarna kommer efter och frågan blir nu- hur skall Sverige göra?
  Köra eget race eller ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint, först Georgien. Sen Krim. Sen fälla Ukrainas regering och installera in en marionett igen. Sen Vitryssland....och sen Baltländerna och Gotland i samma vända. Kommer bli spännande år framöver.

   Radera
 21. Tack för en bra artikel.
  Men finns det någon länk till MUST uttalande?
  Hittar ingenting om detta förutom här med mina begränsade googlekills
  Mvh
  KA3 87-88

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sades muntligt på konferensen. Finns ej i skrift.

   Radera
  2. Vad har Ni gjort med stackars journalisterna ? Att behöva läsa sånt från en desinformatör som Cornu är skandal , har Vi ingen yttrandefrihet längre ? Har Ni fascister skrämt slag på alla riktiga nyhetmänniskor. Är dem förföljda , kanske borde belöna dem och ge uppmärksamhet genom lite priser ?

   Radera
  3. Varför gör du mellanslag mellan alla . , ? ?

   Radera
 22. hej hej!
  Bra inlägg som vanligt, fortsätt skriva!

  SvaraRadera
 23. Om jag vore,Rysk planerare skulle jag vänta i några år, Då jag antar att dom Svenska problemen kommer eskalera. Tills Sverige blir som ett ruttet torrdass det enda som behövs göras är att sparka på dörren så rasar allt i hop.Att Försvaret skulle stärkas ekonomiskt under dom närmaste åren är en utopi. När så många andra områden behöver förstärkas Kommunerna Sjukvården,Pensionerna, Bankerna,mm. Och försvaret själv innehåller en Stor Gökunge nämligen JAS

  SvaraRadera