Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-11-29 10:11

MÖP-nytt: Ny M4-baserad automatkarbin till specialförbanden och Göteborgspiketen

Delar av Försvarsmaktens specialförband samt Göteborgspiketen har enligt uppgifter från flera håll införskaffat en ny automatkarbin. Det handlar om en amerikansk AR-15/M4-klon med gaspistong, vilket gör det sannolikt att svenska försvarets nya allmänna automatkarbin "Ak 6" blir M4-baserad, gissningsvis HK416.
Särskilda Operationsgruppen med G36C och en pixlad prickskytteutrustad HK417.
Delar av Försvarsmaktens specialförband har använt den allt mer kritiserade äldre automatkarbinen H&K G36C, vilken också hittas hos polisens Nationella Insatsstyrkan och piketen i Malmö och Stockholm. Göteborgspiketen vill dock alltid gå sin egen väg och har använt HK53 på grund av dess likhet med piketens k-pist H&K MP5.

G36C har fått kritik för att fungera dåligt till mycket dåligt när den blir varm och uppgifter gör gällande att precisionen är så usel att man inte kan träffa ett huvud på 200 meter. Det låter kanske brutalt att sikta på ett huvud, men om en motståndare har frontalt skydd i en eldställning, så är det i princip bara huvudet man ser.

Försvarsmakten och Göteborgspiketen har nu enligt trovärdiga uppgifter från flera håll införskaffat en ny AR-15/M4-klon från amerikanska LWRCI, tillhörande LWRCI:s M6-familj. M6 har till 80% motsvarande delar som M4, men M6 är inte ett modellnummer i amerikanska försvaret. Automatkarbinen M6 har gaspistong, vilket är intressant för de som tvistar om vad som är bäst lösning för halv- eller helautomatisk eld - gastub eller gaspistong.

Vapnen ska kosta runt 25 000:- SEK styck i basutförande och runt 70 000:- SEK fullt utrustade och pimpade åt Försvarsmaktens och Göteborgspiketens operatörer. Det handlar alltså inte om volymvapen för svenska funktions- och manöverförband, utan för delar av specialförbanden eller piketen.

Exakt pris och antal går inte att få ut från FMV eller Polismyndigheten, som belagt fakturor och offerter med sekretess, men myndigheterna bekräftar att man har sekretessbelagda fakturor från LWRCI:s svenska distributör. Dock kan det också handla om annan utrustning från samma svenska leverantör. Sekretessstämpeln talar dock för vapendelar eller kompletta vapen, där speciellt antalet och priset kan vara känsligt - en motståndare reagerar i princip likadant på att bli träffad av en 5.56 oavsett från vilket vapen. Trovärdiga uppgifter till bloggen från flera håll stärker dock sannolikheten för att uppgifterna är korrekta. Vapnen till Göteborgspiketen ska inte ha levererats än.
Den civila varianten av HK416 kallas MR223.
Mest intressant är valet av M4-klon, då Försvarsmakten står inför anskaffning av en ersättare till Ak 5, låt oss kalla den Ak 6. SOG använder sedan tidigare bland annat en prickskytteutrustad HK417 som skarpskyttevapen enligt tidigare släppta bilder från specialförbandet. HK417 använder dock 7.62-ammunition och inte 5.56 som en ersättare till Ak 5 bör göra. HK416 använder dock 5.56. HK416/417 använder likt LWRCI M6-serien en gaspistong.

Även om specialförbanden vill ha unik och bättre utrustning än funktions- och manöverförbanden, så finns det stora fördelar med att ha likartade vapen. G36C hade likartad funktion som Ak 5. Om specialförbanden nu börjat gå vägen över M4-kloner via HK417 och nu LWRCI M6 så talar mycket för att man kommer välja motsvarande (men billigare) spår för volymförbanden. Här finns också stora möjligheter i att välja samma vapen som våra demokratiska grannar eller allierade inom EU.

Valet av gaspistong och M4-klon till delar av specialförbanden gör det mycket sannolikt att Ak 6 blir HK416, som t ex våra norska grannar samt Frankrike valt. Besked lär komma framöver, men en svensk HK416 lär förstås i sedvanlig ordning vara specialanpassad och inte bara köpt "från hyllan".

Intressant i sammanhanget är att polisens egen "vapenexpert" Peter Thorsell dömt ut AR15-baserade skjutvapen som vapen med dålig precision olämpligt för sportskytte och därmed olämpligt för just detta. Det verkar dock inte som Försvarsmaktens specialförband eller Göteborgspiketen delar denna uppfattning om dålig precision, men så är de inte heller skrivbordsoperatörer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. "Exakt pris och antal går inte att få ut från FMV eller Polismyndigheten, som belagt fakturor och offerter med sekretess..."

  Verkar som att Tillväxtverket hjälper till med upphandlingen :)

  SvaraRadera
 2. Vi får väl hoppas att man har beställt extra slutstyckshuvuden. Dessa brukar gå sönder oftare i pistong AR än i gas AR.

  /S

  SvaraRadera
 3. Priset kan tyckas högt men om man förhandlar bort den ovärderliga funktionen "Forward assist" kan nog resten av karbinen bli i princip gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är forward assist?

   Radera
  2. På M4 liknande vapen sitter själva "manöverhantaget" ungefär där kolven börjar och den kan inte användas för att föra fram slutstycket om det är ett problem i vapnet eller om man vill göra det tyst. Då är en forward assist en "knapp" på höger sida om vapnet som du trycker på som hjälper slutstycket fram den sista biten och låser det i loppet. Är så jag har förstått det iaf :-)

   Radera
  3. Det som motsvaras av fyra frästa räfflor på slutstycket på AK4?

   Radera
  4. Forward assist är en briljant teknisk lösning på ett problem som inte borde existera...

   Problemet är att m-16 och efterföljande varianter är skräpvapen som inte fungerar bra under fältmässiga förhållanden. Vid nedsmutsning sluter inte slutstycket vid patronläget och eftersom m-16 endast går att manövrera bakåt med manöverhandtaget, behövs något för att föra fram eländet. Så då lade man till en extra onödig detalj i stället för att krypa till korset och tillverka en funktionsduglig ak.

   Radera
  5. Ja, så var det väl under Vietnamkriget. Nu är de problemen nog lösta. Men man har behållit forward assist för att man t ex kan föra fram slutstycket sista biten tyst. Vilket man så klart kan även med manöverhandtaget på gamla goa AK5.

   Radera
  6. Jo det stämmer, nu är väl m4 inte mer driftosäkert än ak5, vilket inte säger så mycket. Det intressanta är ju att nödlösningen forward assist hänger med som ett slags evolutionärt skräp, tänk svanskotor eller blindtarm.

   Radera
  7. Precis. Det är ju därför den är så festlig!

   Radera
  8. Ja ungefär som räfflorna på AK4. Men förstår dock inte vad Sandow har emot M4 och forward assist. Att lösa ett problem och utveckla vapnet med funktioner som anses nödvändiga, att föra fram mekanismen tyst, har jag svårt att se som skräp.

   Radera
  9. Det komiska tycker jag är att man hållit fast vid en tvivelaktig idé och med en mängd små förbättringar fått till en hyfsat fungerande mekanism, i stället för att faktiskt använda en bra mekanism från början!

   Att leda in krutslagg rakt in i slutstycket som i sin tur består av massa små räfflor som slaggen kan fastna i är ingen god idé!

   Det hela påminner om citroëns briljanta ingenjörskonst... Som sagt, fantastiska lösningar på onödiga problem.

   Radera
  10. Att leda krutgaserna direkt mot slutstycket är en svensk uppfinning. AR15-konstruktören Eugene Stoner tog idén direkt från svenska Ag m/42. Den har sina för och nackdelar, men på det stora hela finns det anledningar till att få valt den sedan dess - och att moderna AR15-modeller har pistong.

   Att AR15-vapnen skulle vara "skräpvapen" med "hyfsat fungerande mekanism" är nog att ta i. Om inte annat är det lustigt att allt fler av de elitförband som kan välja vad de vill från världens vapen-hyllor tycks välja AR15-derivat.

   De tycks allt mer bli "automatkarbinernas Glock", som snart sagt varje väst-armé övergår till. Men få av västvärldens specialförband åker Citroën, kan man väl i sammanhanget konstatera...

   Radera
  11. gbd crvx:

   Precis som på AK4. Prickskyttegeväret HK PSG1, som är baserad på G3/AK4, har också forward assist.

   Colt 703 var förmodligen den första gaspistongdrivna M16-modellen. Den kom 1969 och hade forward assist. De flesta M16- och AR15-modeller som är uppgraderade med gaspistong har faktiskt också det.

   AR15 som är framtagna för tävlingsskytte saknar ofta forward assist eftersom det inte fyller någon funktion på ett tävlingsvapen.

   När amerikanska armén, flottan och marinkåren skaffade M16 med forward assist fortsatte flygvapnet att använda M16 utan forward assist.

   Morgonsur:
   AG42 var inte det första vapnet som hade "direct impingement". Det var så vitt jag vet Rossignol ENT B1 som är cirka 40 år äldre än AG42.

   M16s omladdning är heller inte en kopia av AG42. Forgotten Weapons har en videofilm om AG42B. Vid 1:28 beskrivs gasomladdningen för AG42B:
   https://www.youtube.com/watch?v=VmvI_YYSrlk
   Jämför det med omladdning på M16:
   http://kr-15.com/2014/01/09/how-does-an-ar-bolt-work/

   Radera
  12. Som jag påpekat redan så är sagda vapenmodeller inte särskilt dåliga.
   Valet av vapen eller vapensystem bygger däremot knappast bara på kvalitet eller pris, glöm inte bort saker som nationell stolhet, prestige, tradition eller politiska agendor ...

   Som exempel kan nämnas stridsflygplan. Efter andra världskriget lär piloter ha röstat fram yak-3 som bästa jaktplan, bättre än både spitfire och mustang. Men att erkänna att ryska eller gud förbjude tyska plan (focke-wulf!) var överlägsna sitter långt inne.

   Mausermekanismen var fulländad när den kopierades av springfield. Och se på alla skamlösa glock- eller CZ-75 kopior. Det är prestigeförlust att inte ha något eget.

   Radera
  13. Gunnar: Nej, du har rätt i att det är fel att påstå att det är en svensk uppfinning. Poängen var egentligen att Eugene Stoner själv hävdar att han hämtade idén från just Ag m/42, vilket ju kan svida i den svenska nationalsjälen. D v s att inse att den idé alla svenskar som dissar AR15-modellerna brukar framhålla som hans sämsta amerikanska idé faktiskt lånades ur just ett svenskt huvud...

   Radera
  14. Forward assist... För varför skulle man vilja tvinga in nåt som inte självmant vill gå in i pipan?

   Radera
 4. Finns det några prisuppgifter på vad HK416 kan kosta till volymförbanden?

  SvaraRadera
 5. Vad är det här för skit? Ska vi inte in i framtiden? Vad blev det av FN F2000?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl för stort steg ifrån AK5. I M4 liknande vapen är det mycket som är likt medan en FN F2000 hade alla fått börja om från noll. F2000 har nog sina egna problem också som gjort den olämplig som ersättare till AK5

   Radera
  2. Då kan vi ju lika bra behålla AK5, den nya versionen är ju rätt fräsig och är inte så förbannat lång. Vet du något om F2000?

   Radera
 6. Ja de amerikanska standard-modellerna(M) har ju inte direkt rosat marknaden för sin träffbild.

  SvaraRadera
 7. Hur har det egentligen gått med AK4C/D? Fick för mig den antagits som skarpskyttevapen i FM men jag kan ha jättefel?
  Tycker att en kortad AK4 med fällbar kolv, nytt främre grepp med diverse pinaler fästbara kombinerat med kaliber 7.62 borde vara toppen för vem som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C/D är antagna, ja. Kolven kan kortas eller förlängas, men inte fällas pga vapnets konstruktion.

   Radera
  2. Se där ja. Är det standard skarpskyttevapen (C-modell om jag inte minns fel) i hela FM eller är det HV som förärats dessa? Har PSG90 utgått ur de vanliga förbanden?
   Finns väldigt lite info om denna bössa på nätet. Varken FM eller Soldf.com har den listad så om du kan reda ut begreppen, användandet och långsiktig plan vore jag väldigt tacksam...

   Radera
  3. Ja, AK4D kommer vara skarpskyttevapen på varje skyttegrupp som jag uppfattar det. PSG-90 verkar utgått även på plutonnivå.

   Radera
  4. Ok, det låter ju som dom hittat ett relativt billigt sätt att öka förmågan på gruppnivå!
   Varför tror du man inte satsar på en genomgående reno/mod av AK4 som ersättare till AK5? Har man inte sedan länge konstaterat att 5.56 är för klen ammunition?
   AK4 är ju ett väldigt potent vapen. Ge det sistaskottspärr och plastmag med 30 patroner har man ju en lojal arbetshäst som heter duga.
   Är utbildad på m45, AK4, AK5 och kan ju konstatera att jag föredrar AK4 alla dagar i veckan över AK5 även om man, som nu är åtgärdat, önskat både mindre vikt och justerbar kolv ibland.

   Radera
  5. Finns inte tillräckligt med AK4 för att ersätta AK5. Sedan vill man väl av olika anledningar ha 5.56-ammunition även om som du konstaterar den idag kan blivit för klen mot en kvalificerad bepansrad motståndare (eller i svensk skog öht).

   Radera
  6. Man får ju ha ansträngt sig om man lyckats skrota av de 300 000 AK4 som tillverkats så det inte räcker till vårt anorektiska försvar! Konstigare saker har ju hänt å andra sidan.
   Själv fick jag ut en helt splitter ny m/45B under vpl under tidigt 00-tal. Den du!

   Radera
  7. Hade inte fallskärmsjägarna en helt infällbar kolv till AK4? Jag har för mig nåt befäl som på något sätt fått tag på den

   Radera
  8. Jo det har funnits och dom var väl inskjutbara om jag inte förstått det helt fel.
   Var väl för fallskärmsjägare och andra lyckligt lottade som kom över dom.
   Om jag inte minns fel så hade dom problem med att kolven kunde lossa och skjutas in under eldgivning pga rekylen men det är som sagt lite torftigt med info online om AK4 tycker jag så det är svårt att få bekräftat.

   Radera
  9. Jag kan meddela att psg 90 fortfarande används inom hemvärnet och den inskjutbara kolven har börjat träda in i leden den med.

   Radera
  10. "Sedan vill man väl av olika anledningar ha 5.56-ammunition även om som du konstaterar den idag kan blivit för klen mot en kvalificerad bepansrad motståndare (eller i svensk skog öht"

   Intressant, skulle du kunna utvecklalite? Jag trodde de flesta var på väg övertill 5.56? Kan det finnas en trend mot 7,62 igen eller ytterligare en ny kaliber?

   Radera
  11. Jag har alltid gillat AK4, trots att den är konstruerad på sent 50-tal. Pålitlig och stryktålig som ett järnspett. Med ett "Kinakikarsikte" 4-25 ggr som kostar 3000 SEK så har du en räckvidd på 800 meter med vapnet. Ammunitionen sätter gränsen. Sammantaget är AK4 fullt tillräcklig för att leverera ett krig än idag. Jag använde även AK5 under skolor, repövningar och stridsskjutningar på 90-talet. Inga bra erfarenheter då den krånglade i snö och var rapplig - och kalibern är för liten. Kanske man börjar bli gammal ?

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. Ok, HK417 med 7.62 är väl också OK. Kikarsikte är att föredra framför red dot. Å andra sidan är AK4 lite otymplig vid strid i bebyggelse och speciellt för kvinnor och lättare män är den tung och skapar problem....

   Radera
  14. Jo men den nya är (väl?) både kortad och lättad i C-version (vanlig modell).
   Har inte haft problem med rödpunktsiktet på AK4B och skarpskyttemodellen (D) är väl även fortfarande likt AK4OR med kikarsikte och inte ett rödpunkt - eller?

   @Sergeant - är det den nya kolven du pratar om för den gamla modellen är väl borta sedan länge? Vet dom kommit med kortad kolv som är avsågad vid hålen för kolvsplintarna för kortare personer.
   Även jag som både är rätt "stor och stark" och en bit över 1.80 tycker AK4 kunde vara lite kompaktare men kan ändå inte komma ifrån att jag gillar kanonen.
   Kortad pipa, inskjutbar kolv, stabilare framgrepp och ett lättare alt större mag i plast så har man ju som sagt en rejäl pjäs. Klicka fast 40mm tillsats och du kan göra stor skada på motståndaren.

   Radera
  15. Cornucopia varför skulle inte kolven på AK4 (A/B/C/D) kunna fällas?

   Radera
  16. Men ni att vi kommer återgå till 7,62-ammunition så småningom?

   Radera
  17. Det finns olika skolor. 5.56 har i många sammanhang för lite penetration och för liten räckvidd. Speciellt nu när vi planerar för strid i bebyggelse, men å andra sidan är en 7.62 assault rifle för stor och tung för SIB - men då har man börjat titta på sk "bullpupps" med 7.62. Så det finns många olika åsikter.

   Radera
  18. Visst har det funnits tankar på en intermediary kaliber också? Remington 6,8?

   Radera
  19. Vapen är, för att uttrycka det vanvördigt, som golfklubbor.

   Specialförbanden får välja tre; oftast en 7,62 med kikare, en 5,56 med mediumkort pipa och en pistolkalibrig kpist/pdw för inomhusbruk.

   Plus "putter" i form av en pistol.

   Problemet upptår när man ska utrusta "icke-specialförbanden" med en enda klubba som klarar allt från driver till putter... Det kommer tyvärr alltid att bli en kompromiss...

   Radera
  20. och då tar man hockeyklubban? Förresten, om man nu skulle välja den tyngre 7,62, finns det någon utveckling för att minska vikten genom att ha t.ex. tunnare hyslväggar eller kanske plasthyslor?

   Radera
  21. Ja, det blir lite "hockeyklubban". Att bestämma vilket "det optimala infanterivapnet" är blir liksom ungefär som att bestämma "den optimala klubban en genomsnittlig männsika bäst slår iväg en genomsnittlig boll mot ett genomsnittligt mål från ett genomsnittligt underlag i en genomsnittlig situation". En ändlös diskussion man ändå inte kan enas kring.

   Det har gjorts försök med t ex aluminiumhylsor, men de tål inte riktigt trycket, förutom att det inte gör mycket skillnad på vikten. Man kan också använda lättare projektiler, men då tappar man effekt, plus att det inte heller gör så mycket på vikten.

   Man lär få bära sin ammunition under överskådlig tid, och hitta andra saker man bär runt på att spara vikt.

   Radera
 8. Expressen 2008-05-05 om vapen till dåvarande SIG (som dåvarande SSG redan hade) efter operation Artemis.
  http://www.expressen.se/nyheter/vapnen-slutade-fungera---mitt-under-eldstrid/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet var att man utrustat SIG med Ak5D med 10,2" pipa. De var fruktansvärt opålitliga och fick ersättas med - lustigt nog - en AR15-modell (Kanadensiska Diemaco/Colt Canada C8)

   Radera
 9. G36 myten verkar vara helt falsk och ett misstag(eller undanflykt) av politiker där tyska soldater menat att G36 var för klen då det av politiska skäl inte fick ha sina MG5or med sig.

  Alltså presterade inte G36 bra som en MG5a vilket inte är så konstigt. "Bara" klara 3-4 magasin i väldigt snabb takt låter inte så illa ändå, finns mängder med filmer från staterna där det bevisas att G36 fungerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väl lite "mitt emellan", som jag förstått det. G36 är inte konstruerad för ihållande eld, och den blir ganska lätt överhettad. Om jag gissar kommer nog allt färre konstruktioner av så stora precisionsvapen att ske med stora delar av polymerplast i konstruktionen. Det lämpar sig nog bäst för pistoler. Plasten går nog samma väg som krutgaser direkt på slutstycket...

   Själva "G36-affären" tycks dock ha uppkommit främst eftersom man använt felaktig ammunition. Samma förfarande som på 60-talet (i kombination med en idiotisk idé om att vapnet inte behövde vård, och soldaterna inte ens fick vapenvårdsutrustning till den) gav M16 huvudsakligen oförtjänt rykte om att vara opålitlig.

   Radera
 10. Dina kommentarer om G36 stammer daligt. Jag har anvant G36KV i Irak sedan 2008 och den har fungerat exemplariskt. Har t.o.m vunnit US Embassy Marksmanship Competition med den 2 ar i rad, sa precisionen ar det inget fel pa.
  HK416 vore dock att foredra fore G36 p.g.a magasinen. HK416 anvander STANAG magasin medans G36 har en egen typ av mag, som har en del nackdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapen som vapen... huvudsaken är väl att det kan skada eller döda när situationen kräver det. Det är situationen som väljer vapnet och inte vapnet som väljer situationen.

   Har jag att välja på att gripa ta i en hammare eller en HK416 om jag ser att frugan blir våldtagen av en rysk soldat hemma i sängkammaren när jag kommer hem så väljer jag väl hammaren för att slippa riskera frugans liv och få hål sovrumstapeten.

   Radera
  2. Och vilket vapen föredrar du att frugan ska använda när hon kommer hem och upptäcker att du blir våldtagen av en rysk soldat i sängkammaren?

   Radera
  3. Tackar för en svår och oblyg fråga. Jag föredrar nog att han först får känna ett baseballträ uppkört upp i analen. Och sedan en nagelborttagning med hjälp av tång. Och en skönhetsbehandling av nåt annat ur verktygslådan. Sen om jag får önska fritt så väljer jag nog att (tillsammans med den ryska soldaten) försvinna från jordens yta med hjälp av en mindre atombomb.

   Men som sagt man får väl lov å ta det som finns till hands. Kreativa genier har väl alltid skapat mänsklighetens mest effektivaste vapen.

   Radera
  4. Apropå tjafset om viktigheten med träffsäkerhet. Om det är krig är det väl bra om vapnen inte är alltför träffsäkra. Döda fiender tar inga ytterligare resurser i anspråk hos motståndaren. Skadade fiender kräver omedelbart stora resurser. De ska skyddas och tas från konfliktområdet, de ska ha krävande vård, god mat för att inte bli bittra och oppositionella, dyra mediciner, långvarig terapibehandling, en sjukpension att leva på, de ska kräva handikappanpassning, personliga assistenter, byråkrati, med mera. 1 svårt skadad fiende gör större skada än en död fiende.

   Om det inte blir alltför personligt då förstås!

   Radera
  5. Sog använder Spuhrs magasinbrunn till G36 som tar Stanag mag.

   http://2.bp.blogspot.com/-XN_wNx1PZbM/VkClFtbp8yI/AAAAAAABNOg/BnFJ9XjxRPw/s1600/20151107_jimcro01_SOGDSC_6471.jpg

   Radera
  6. Men "sven" nog finns det ett konverteringskit för att använda vanliga ar15 mag till din g36?

   Radera
 11. Det går bra för HK416 nu. Frankrike har valt det för att ersätta sin egenproducerade FAMAS-skräpkarbin (det måste verkligen svida för fragglarna att tvingas välja ett tyskt vapen). Amerikanska Marinkåren använder också HK416 (som de kallar M27 IAR), som skarpskyttegevär/lätt kulspruta, och det ryktas att de nu vill ersätta alla sina M4 med M27 som standardvapen.

  SvaraRadera
 12. Anledningen till att välja 5.56 istället för 7.62 handlar om vikt, platts och pris. 210st 5.56 är samma vikt som 90st 7.62. Ett vapen kamrat för 5.56 blir även det lättare och mindre.Rekylen av 5.56 är ca:50% av 7.62 så uppföljnins skottet blir betydligt snabbare med 5.56. Det är stor prisskillnad på både ammunition och vapen 5.56 mycket billigare.Visst det är mer kraft i 7.62 och bättre räckvidd. Vi får inte glömma av att de är två bra kalibrar med lite olika användningsområden. Jag skulle absolut välja 5.56 framför allt pga att det går att bära med sig mer ammunition. Vad det gäller de olika modellerna visade USAs armes test där 60 000 skott avfyrades med varje vapen att M4 hade 882 stopp MK16 scar 226 stopp och HK 416 223 stopp

  SvaraRadera
 13. Anledningen till att välja 5.56 istället för 7.62 handlar om vikt, platts och pris. 210st 5.56 är samma vikt som 90st 7.62. Ett vapen kamrat för 5.56 blir även det lättare och mindre.Rekylen av 5.56 är ca:50% av 7.62 så uppföljnins skottet blir betydligt snabbare med 5.56. Det är stor prisskillnad på både ammunition och vapen 5.56 mycket billigare.Visst det är mer kraft i 7.62 och bättre räckvidd. Vi får inte glömma av att de är två bra kalibrar med lite olika användningsområden. Jag skulle absolut välja 5.56 framför allt pga att det går att bära med sig mer ammunition. Vad det gäller de olika modellerna visade USAs armes test där 60 000 skott avfyrades med varje vapen att M4 hade 882 stopp MK16 scar 226 stopp och HK 416 223 stopp

  SvaraRadera