Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2016-11-14 07:44

Miljöministern erkänner: Miljöskatterna är en kassako, inte ett incitament

Miljöminister Isabella Lövin (mp) erkänner nu det alla redan visste. Nämligen att miljöskatterna är en kassako för staten, som man inte klarar sig utan. Syftet är att få in pengar, inte att genomföra en förändring. Ministern är nu orolig över skatteintäkterna och säger nu att man kommer behöva höja andra skatter och införa miljöskatter på annat om folk börjar köra elbilar.
Elbilar på verkstad.
2014 gav "miljöskatterna", dvs ideologiskt motiverade skatter på viss verksamhet, staten en intäkt på drygt 66 miljarder kronor. Nästan 42 miljarder av dessa var skatter på olja och bensin. En ren kassako för staten, som går rakt in i godtyckliga politiska hobbyprojekt. Miljöminister Isabella Lövin (mp) börjar nu bli så orolig över att svenskarna ska börja kör elbil att hon tar bladet från munnen och utlovar höjda och nya skatter för att kompensera för svenskens miljövänlighet.
"Vi måste se över hur vi ska finansiera det på andra sätt. Den diskussionen får vi också ta med finansministern. Hon kan nog vara lite oroad över det [...] Vi tror mycket på skatteväxling. Men när vi väl fasat ut allt som är miljöskadligt, så fungerar ju inte den mekanismen längre [...] Vi har ju en utredare som ska peka på nya miljöskatter, säger hon."
Frågan är vad dessa "miljöskatter blir". Ett förslag kan vara att man börjar CO2-beskatta människors utandningsluft, samt biobränslen, inklusive matSom bekant gör inte jordens klimat någon skillnad på CO2 och CO2 och det finns inte någon "grön CO2". Enklaste är därför att börja beskatta livet självt. En sorts livsskatt.

Född fri, skattad till döds.

Lövin har med sitt medgivande nu uttryckligen sagt att miljöskatterna inte är ekonomiska incitament, och om man gör som regeringen vill, så kommer man få betala någon annan skatt istället.

Politiker är en sorts knarkare - de knarkar skatt. Man klarar sig inte utan dem och om man inte behövde pengarna ser man till att skaffa sig utgifter som täcker upp. Om drogen fossilbilismen tar slut måste man hitta en annan drog.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Ironiskt nog hade man nog samma politiker bestridit att det var så om man tog upp det i debatt förra veckan.

  Finns många fler saker som "gemene man" upplever - som politiker säger vara annat?
  Kanske kommer man t.ex. på att det behövs göras något dramatiskt för våra poliser snart också.

  *obs ironisk*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om bensinskatten vore ett incitament till att köra mindre bil så:
   1) Hade den varit högre, eftersom den nuvarande inte fungerar som incitament.
   2) Hade man använt skatteintäkten till att sänka skatten för alla som inte kör bil. Årlig skatteåterbäring på bilkörarnas bekostnad.

   Radera
 2. detta påpekade jag för några fanatiska elbilsförespråkare som envist hävdade att räckviddsångest var inbillning och en elbil är alltid bättre.

  Ja, och när skatteintäkterna minskat kommer det en skatt på bilarna.

  Bilskatter är precis som fastighetsskatter. Du betalar för att du äger den.

  Samma med elskatterna(vi har aldrig haft miljövänligare el, ändå ökas miljöskatterna hela tiden)

  MP, gröna på insidan, socialiströda på insidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröna på utsidan, röda på insidan = Vattenmelon

   Radera
 3. Jag undrar hur hårt man kan beskatta det tysta folket? Undrar hur många procent det behövs för att få människor att demonstrera på gatorna? Jag är förvånad att det inte har skett än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk orkar inte demonstrera, de är för trötta efter att ha jobbat ihop sin lön som beskattas hårt.

   Radera
  2. Fast skattekvoten har väl ändå minskat på senare år.

   Radera
  3. Vänta några år så kommer det nog bli intressanta reaktioner,tex när pensionerna är borta..

   Radera
 4. Att minska utgifterna är ju inte lika kul som att hitta på nya goda skatter!
  Lösningen på alla problem är höjda skatter enligt socialisterna, har man bara en hammare som verktyg tenderar all problem att se ut som spik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet så är det väl skäran som får jobba övertid, hugg ned allt som ser ut att växa.

   Radera
 5. Så var lite konstruktiva då. Ge förslag på hur staten annars ska få in skatt till allt vi gemensamt vill finansiera. Ökat försvar till exempel.

  Den gröna skatteväxlingen, är den ett bra förslag eller ska vi dra ner på utgifterna = skapa ett samhälle utan "slöseri" eller ett samhälle med mindre social trygghet (beroende på ideologi ser man väl detta på två sätt så jag föreslår båda).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt. Varje krona som inte med säkerhet kan sägas vara till gagn för samhället som tas från medborgaren, skall klassas som stöld. Rätta mun efter matsäcken är ett gammalt hederligt uttryck som borde gälla för alla som hanterar gemensamma pengar.
   Jag är väl medveten om att det är lättare sagt än gjort och att det finns olika synpunkter på vad som är "till gagn för samhället", men en del saker kan omedelbart strykas då de redan idag är bevisat samhällsonyttiga.
   Ett exempel: Västlänken i Göteborg. Minst 30 GSEK rätt ner i leran!
   Se där: 30 av 42 GSEK insparade direkt.

   Radera
  2. Förlåt. 30 av 66 GSEK, ska det ju vara.

   Radera
  3. Socialtrygghet får man av att ha ett jobb och veta att man enkelt kan få ett nytt om det skulle behövas.

   Sänker man skatterna så kommer statens inkomster att öka, det såg vi under de fyra första åren med alliansregeringen. Har man ett ordentligt försvar och en fungerande rättsstat kommer folk att vilja investera och det driver tillväxten, som det är nu finns ingen anledning.

   Radera
  4. Stat/kommun skall syssla med vård, skola, omsorg, skydd, säkerhet och infrastruktur. Inget annat. Med "syssla" med menar jag att stat/kommun skall vara huvudman och kvalitetsgarant. Bortsett från skydd och säkerhet så kan någon annan vara utförare av verksamheten.
   Landstingen kan skrotas helt då de inte egentligen tillför något utom en massa pappersvändarjobb och är ytterligare en lekstuga för en massa onödiga politiker.

   Radera
  5. Robotarna kommer ta alla våra jobb och lösningen heter medborgarlön, har Teslas Elon Musk påpekat. Vissa föredrar dock att låtsas att vi fortfarande lever kvar i nittonhundratalet. "Liberalismen" håller på och dör sotdöden. Den kommer te sig ganska rejält meningslös när robotar gör alla jobben.

   Radera
  6. Nej. Robotarna kommer inte ta över alla jobb. Lika lite som att alla bilar kommer vara självkörande. Bara för att elbils-jesus säger det behöver det inte vara sant.
   Jag håller med dig om att den s.k. liberalismen håller på att dö, men inte för att robotarna tar över.

   Radera
  7. Bästa sättet att "skapa jobb" som politikerna alltid tjatar om vore väl att kräva att varje land skall vara självförsörjande på allt. Om det inte räcker för att alla skall få en plats i grottekvarnen så kräver man att varje landsände skall vara självförsörjande. Och sedan varje by. Och varje familj. Till sist skall varje individ vara självförjande. Då har vi förverkligat friheten!

   Radera
  8. Nej, allt välstånd bygger på specialisering, Kuckeliku. Alla ska göra det de är bäst på.

   Men i takt med att Sverige blir sämre på allt kommer vi till slut inte göra något alls, då vi inte är bäst på något.

   Radera
  9. Svärje strävar efter att bli bäst på att bli sämst,det målet lyckas lätt!
   Tyvärr.

   Radera
  10. Ur en DN-artikel för mindre än en timme sedan:

   "Men även utvecklingsländer riskerar att förlora jobb på utvecklingen, enligt en ny rapport från FN:s konferens om handel och utveckling, Unctad.

   Exempelvis har länder i Afrika och Latinamerika märkt av en nedgång av olika industrijobb. En förklaring är den ökade användningen av automatisering, artificiell intelligens och robotar. Det gör att fördelen som de här länderna har med lägre arbetskraftskostnader minskar, menar rapporten.

   När det bara behövs ett mindre antal anställda som sköter robotarna minskar företagens drivkraft att flytta tillverkning till länder med låga arbetskraftkostnader.

   Två tredjedelar av jobben i utvecklingsländerna riskerar att försvinna, enligt rapporten."

   Radera
 6. Ja det är det som är så förbannat
  Politikerna tittar inte på vad man kan spara och effektivisera på utgiftssidan.

  http://www.dn.se/debatt/s-politiken-skulle-gjort-farfar-wigforss-bestort/

  SvaraRadera
 7. Övertolkar vi inte det här nu?

  Alkoholskatten kommer att sluta inbringa pengar så fort folk slutar använda alkohol, liksom. Vilket aldrig kommer att hända.

  Energi- och koldioxidskatterna verkar ju dock omfatta 70 mdr per år, så det är ju i och för sig en rejäl inkomst. Lär väl märkas i budgeten även om inte precis alla byter till elbilar.

  Politiker klarar sig väl utan skatt (de kan ju t ex sälja korv), däremot är det ju svårt att ha en stat om man inte har några skatteinkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är: Vad är egentligen risken med att rent hypotetiskt bränna hemma?

   => Å ena sidan är det sådana brott polisen fokuserar på då det är "låg risk, hög avkastning" för brottsstatistiken på avklarade brott.
   => Å andra sidan, hur fasiken skall de hitta utrustningen om man håller käft och inte säljer vidare?

   Åker man fast kan man väl antagligen bara hävda att det är kulturellt betingat (så länge man inte är 100% svensk). Funkar för Sularpsfarmen.

   Radera
  2. Bor man i lägenhet så kan man ändå åka dit av nåt av två skäl:

   1. Det luktar mäsk ända ut i trapphuset.
   2. Du mixtrar med el och/eller vatten för att driva apparaten och sabbar nåt.

   Man ska helst inte vara full när man gör det, torrkokning eller vattenläcka är inte bra om man smullit av i soffan.

   Men bor du i villa, kör för eget bruk och inte är alkis är nog risken nära noll.

   Radera
  3. Men som bekant kommer Sverige vara ett muslimskt land om några år så vill man inte betala skatt är det väl lika bra att vänja sig av med spriten? Annars är det 80 piskrapp som gäller.

   Radera
  4. Då kommer qat-skatt istället

   Radera
  5. demoman, Eftersom du antagligen betalar allt med kortet så syns det nog snart att du handlat lite för mycket socker för att bara koka sylt.

   Radera
  6. Det slog mig nu att Göran Greiders sockerskatt kanske egentligen är en implicit skatt på hembränning...?

   Förövrigt så köper man väl inte socker i bulk, gäller att sprida ut det. Lite som Beastie Boys sjunger: "I like my sugar with coffee and cream."

   Radera
  7. Skit i sockret, köp potatis och amylas istället. Eller var hardcore och spotta i mäsken istället.

   Radera
  8. Jo precis, betor och potatis funkar väl? Bättre för miljön också då det går att köpa direkt av bonden.

   Radera
  9. @Ben Dover

   För hemmabruk finns numera mindre och mycket paktiska helautomatiska destillatorer som vilken byidiot/fylltratt som hlst kan manövrera.

   Radera
  10. Alkoholskatten har passerat ockergränsen i dagsläget,eller?
   Principer är bra att ha.
   Varje skattehöjning kan man sträva efter att kompensera minst ggr 2,rätt kul hobbie.
   Laffer!

   Radera
  11. @Greenious
   Precis, automatiken har räddat mig ett antal gånger när jag glömt vad som pågick, den bara reglerar ner till noll och väntar på husse. Jobbigast var ju att passera kassan med en kundvagn full av sockerpaket, betala kontant och se oberörd ut.

   Radera
 8. I dagens SVD aviserar Göteborg att de behöver pengar för att dränera Sahlgrenska. (Mer regn kan dränka detta sjukhus! (ligger det inte rätt högt?)
  Uppfinningsrikedomen till en ny avgift på fastigheter är enorm.
  Dräneringsavgifter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger högt, men i en sluttning. (På lera! I händelse av krig ska det evakueras för en bomb i marken brevid kan utlösa ett enormt jordskred som drar med sig hela komplexet.)

   Radera
  2. Dräneringsavgift finns redan, jag betalar en extra dagvattenavgift på varje m2 av min tomt till kommunen!

   Radera
 9. Men kommer man någonsin att få bort allt miljöskadligt. Det är väl som med gift, alla ämnen har en dödlig dos, och allt man gör har en miljöpåverkan. Dck så kan det väl för elbilar fortfarande finnas en kvar samma problem som för de traditionella bilarna I store städer dvs stor yta tas upp för parkering, trafikinfarkter glest byggd stad osv.

  SvaraRadera
 10. Skatt på "feministiska uttalanden på sociala medier" skulle kunna bli en kassako... :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt på småätande i tunnelbanan och på bussar.

   Radera
  2. Skatt på polotröjor, skägg och fotriktiga skor!
   En extra kilometer-skatt på fjällräven kånken kan också övervägas.

   Radera
 11. Inget parti i Sverige kommer att minska det totala skattetrycket i någon större omfattning. Om skatterna ska bort så måste välfärden bort, tillsammans med en massa administrativa låtsasjobb. Har politikerna inga pengar att fördela ut, så minskar deras makt.

  10-15% inkomstskatt borde räcka att finansiera det gemensamma. Skola, försvar, ordningsmakt räddningstjänst samt subventionerad sjukvård upp till 18 år. Förresten, behåll tobaksskatten också. Jag hatar rökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunist, du kan gott betala dina barns utbildning själv och om du inte vill att ditt hus ska brinna ned så betala beskydd till lämpliga entreprenörer.

   Radera
  2. Varför skulle huset brinna ner? Han sängröker ju uppenbarligen inte.

   Radera
  3. Tobak ja, det utesluter inte andra substanser.

   Radera
  4. Jag brukar tända ett ljus för världens barn innan godnattsagan.

   Radera
  5. Du menar att han skulle röka t ex korv eller makrill i sängen? Det finns jag inte troligt.

   Radera
  6. I början på 60-talet hade vi inga bidrag och administrationen var slimmad. 25% skattetryck och ändå hade vi fri skola, sjukvård...

   Radera
  7. De enda tillfällena jag gör upp eld hemma är när jag grillar i badkaret!!! Nu vet ni! Sluta spekulera!

   Radera
  8. Precis, Greenious! Det fanns t.o.m. socialhjälp.

   Radera
 12. Jag förespråkar höjd skatt på bönor och annan proteinrik mat: genererar för mycket metangas och CO2 i atmosfären, samt luktar illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare tvärtom. Jag tänker mig att man installerar realtidsuppkopplade analysprober i var mans avlopp, så att man kan beskattas direkt för sin miljö- och hälsofientliga livsstil: Köttätning, alkoholintag mm kan loggas genom avföringsanalys och skickas direkt till skatteverket för handläggning. Endast alkoholfria veganer med regelbunden motion undgår straffskatt.

   Radera
  2. För att de antagligen skiter I skogen?

   Radera
 13. "Frågan är vad dessa "miljöskatter blir". Ett förslag kan vara att man börjar CO2-beskatta människors utandningsluft, samt biobränslen, inklusive mat. Som bekant gör inte jordens klimat någon skillnad på CO2 och CO2 och det finns inte någon "grön CO2". Enklaste är därför att börja beskatta livet självt. En sorts livsskatt."

  Det där var faktiskt jäkligt roligt skrivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är inte steget långt till att börja beskatta inandningsluften också. Skulle gynna allt från folkhälsa till miljö. Folk skulle tex sluta slösa syre genom att andas fort och därigenom också sluta stressa. Sen skulle vi spara så mycket syre att det blir mer syre över till söta djur som ekorrar. MP: ni får använda min ide gratis.

   Radera
  2. Finns redan nu platser där man beskattar markägare för det regn som faller på deras mark.

   Radera
 14. Radera allt som skrivits här, risken finns att någon från MPK tar något av skatteförslagen på allvar. Livsskatt skulle de nappa på direkt...

  SvaraRadera
 15. Jag tror de kommer fortsätta låtsas bry sig om vår hälsa och bla lägga skatt på fett, socker, Tobak, Alkohol, men även utlandssemestrar, övervikt, tvättmedel, böcker, TV, Film (motverka stillasittande livsstil).
  Ändlös uppfinningsrikedom, det är ju trots all deras egen lön de behöver få in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studielån är vanligt för svenskar men det nya bruna guldet får pengarna såklart.
   Varför ska dessa behöva skuldsätta sej?
   9000 per månad.
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6561270

   Radera
 16. Det självklara nu är ju att införa skatt på kött och mjölkprodukter. Dom har mycket större påverkan på miljön än vad bilsektorn har. Det borde vara vårat största miljömål att minska konsumtionen av dessa produkter. Om vi i Sverige verkligen bryr oss om miljö, djur och antibiotikareistans borde vi börja prata om detta nu. Nej just det ja... Det är ju så gott med kött... HycklarVM

  SvaraRadera