Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-11-23 11:41

Landsbygdens minoritet kommer alltid vara en förlorare

Landsbygdens minoritet kommer alltid vara en förlorare, då man helt enkelt är ett för litet väljarunderlag för att politikerna ska bry sig. Likt i USA kommer sannolikt Sverigedemokraterna gå kraftigt framåt på landsbygden i valet 2018 - inte för att landsbygdsborna är rasister, utan som ren protest mot alla neddragningar och försämringar som konsekvent drabbar denna minoritet. Nedan följer ett axplock med aktuella artiklar.
"Många boende på landsbygden känner sig just nu övergivna. Strävsamma människor som byggt upp det land vi har i dag ser rikedomarna samlas i de större städerna. De ser ett växande utanförskap såväl ekonomiskt som socialt. Detta gäller inte minst de lantbrukare som förvaltat och vårdat sin skog. De som av domedagsförståsigpåare och professorsupprop nu får höra att det är rovbruk de håller på med, att deras livsverk leder till artutdöende och i förlängningen allas undergång."
Axdorff föreslår att samtliga privata skogsägare anmäler all sin skog för slutavverkning den 22:a december.

På samma tema, nämligen statens beslag av privat skogsmark utan ersättning genom avverkningsförbud om man skött skogen för väl så den blivit artrik, skriver Marie Wickberg hos Skogen "Vem kommer vilja bli skogsägare?":
"- Intressant ekparkett, säger mannen och stirrar ner på sina fötter. Visste du att just denna sort här i Bromma befinner sig i sitt allra västligaste utbredningsområde. Den är väldigt vanlig i Stockholms innerstad, men just här i Bromma, börjar förekomsten tunnas ut.
Jaha… säger jag lite frågande.
- Fantastiskt. Den här skyddar vi, säger mannen bestämt. Vardagsrummet utgör 30 procent av lägenhetens yta. Den delen får du inte röra. Du får inte slita på golvet. Absolut inte slipa det. Och möblering kommer inte på fråga.
Men, alltså, försöker jag lite lamt. Vad betyder det här? Hur ska jag någonsin kunna sälja lägenheten vidare? Jag stirrar ner på mitt bonade parkettgolv, som är så fint just därför att jag och säkert tjugo ägare före mig har putsat och vårdat det ömt.
Får jag någon ersättning? Frågar jag samtidigt som kallsvetten tränger fram i pannan.
– Naturligtvis inte, säger den grå inspektorn. Vi skyddar denna parkett med stöd av ett EU-direktiv. Det får du helt enkelt tolerera, säger han, samtidigt har han redan börjat snitsla runt soffor och bord.
– Men jag har ju KÖPT lägenheten för mina surt beskattade pengar, vrålar jag plötsligt. Jag ÄGER den ju. Och det sabla golvet finns ju i varenda lägenhet i innerstan, det är varken sällsynt eller hotat. Paniken växer.
-Det spelar ingen roll, säger mannen sakligt. Vi har bestämt att direktivet ska tolkas såhär, måhända att övriga EU tänker lite annorlunda – och vad ska du förresten med pengarna till?"
Katarina Östholm på Nerikes Allehanda skriver att "Landsbygden är ett demokratiskt haveri - och en krutdurk på väg att explodera":
"För det är landsbygdens stora problem – vi är för få för att göra skillnad. Åtminstone när det är dags att gå till valurnorna. Den politik som förs är urban och global och tycks i första hand rikta sig till samhällets röststarka majoritet och den medborgarrätt som heter pengar.Jag har använt det här citatet förut, av professor Bengt Sandkull, och gör det igen. "Syftet med demokratin är inte att majoriteten skall bestämma över minoriteten utan att så många som möjligt skall bestämma över sig själva.""
Till och med storstadsmedia i form av DN tar upp det hela under rubriken "Professorn: Klyftan mellan stad och land vår viktigaste fråga":
"Medierna bidrar till att landsbygdens frågor inte kommer upp på agendan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi med regional utveckling som specialitet.
– Det är väldigt svårt att få gehör för landsbygdens problem. Medierna är väldigt Stockholmscentrerade. En stor del av landet ligger i medieskugga. Till slut är det enda som återstår att rösta emot etablissemanget, säger hon."
Så, frågan blir om Sverigedemokraterna kommer nå över 50% i någon enskild landsbygdskommun i valet 2018? Enskilda valdistrikt hade upp till 36.8% i valet 2018, främst i Skåne och Blekinge. Det var med 12.86% i riksdagsvalet. I Sentios senaste opinionsundersökning får nu Sverigedemokraterna 25.0% och då kom valresultatet 2014 in högre än den högsta opinionsundersökningen. Kommer en dubbling i riksdagsvalet även innebära en dubbling i valdistrikt där sympatierna redan var över 25%?

I Skåne hittas kommuner med över 20% SD-stöd 2014. I banjosöderns Sjöbo var stödet 24%. Dubbla det likt de nationella opinionsundersökningarna och lite till så har man en egen majoritet i kommunen.

Som Trumps valseger visade i USA så finns det uppenbarligen kraftiga fel i opinionsundersökningarna, som sannolikt är vinklade mot storstadsbor och progressiva liberaler och inte fångar upp proteströsterna.

Om man protesterar mot hela jävla skiten, varför ska man alls svara på en opinionsundersökning, när konspirationsteorin är att opinionsinstituten går maktens ärenden?

Inte för att enorma framgångar för SD i valet 2018 kommer gynna landsbygden. Enda slutsatsen från storstädernas håll måste vara att landsbygdens folk är galna och inte vet sitt eget bästa, varpå rådande utveckling skärps till ännu värre enligt den sk chockdoktrinen. Mer av samma ska få SD-väljarna att se ljuset och rösta liberalt eller vänster istället. Men tryck in någon i ett hörn så blir det en röst på SD även om det bara innebär mer av samma.

Jordbrukare som röstar på SD har antagligen inte läst att partiet vill ha ännu hårdare djurskyddslagar. Men det är inte själva poängen. Poängen är att straffa etablissemanget om det så är på egen bekostnad.

Det är uppenbart att det inte duger att stoppa huvudet i sanden och ignorera det hela. Sverigedemokraterna kommer gå framåt kraftigt i valet 2018 oavsett om man skriver om det eller ej. Det är nu upp till progressiva krafter att skyndsamt adressera landsbygdens minoritets situation och vända trenden. Annars vet vi resultatet i nästa val.

Liberalerna har hoppat av de massivt impopulära förhandlingarna om storregionerna, men "landsbygdspartiet" Centerpartiet fortsätter ivrigt med centraliseringsivern och avvecklingen av inflytande och service för landsbygden.

Och landsbygden kommer stå som förlorare ännu en gång.

Men det är väl bara att man som landsbygdsbo tar tunnelbanan in till regionledningen och protesterar antar jag? Buss går inte, för busslinjerna drar regionerna in i takt med att lokalkännedomen gått förlorad, åtminstone i Västra Götaland. Och det innan man ska slås ihop med Värmland och Halland.

Vi får väl se när det börjar brinna i den där ekparketten framöver. Blixten slår ner så lätt och någon brandkår finns ju inte i närheten, så ...

Landsbygdens minoritet kommer alltid vara förlorare. Det hade varit okej, om vi fick bli lämnade ifred av byråkrater, myndigheter och experter. Men det får vi inte. Man väljer att bo (kvar) på landet, men man väljer inte överhetens diktatur. Den blir man påtvingad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

102 kommentarer:

 1. Bra skrivet.

  Liknelsen med parketten är slående. Och bedrövligt att läsa och inse att trängde i ett hörn kommer trängas än mer in i hörnet.

  Du kanske kunde undvikit "banjosödern" som en del i din strävan att få ett bättre debattklimat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banjosödern är myntat av personer jag känner som själva bor eller bodde i banjosödern, så jag finner uttrycket godkänt av de det berör.

   Radera
  2. Ja, detta inlägg var riktigt bra. Jag är en av dem som inte tar illa upp av att bli kallad "banjosöder". Uttrycket funkar åt båda håll, lite som SoFo. De som identifierar sig med begreppet är stolta över det medans vi andra kan fylla det med våra bekräftade fördomar om besökare av surdegshotell.

   Radera
  3. Konstigt ändå att SD är så starkt I Skåne, man borde väl lika gärna kunna förvänta sig separatism lika gärna?

   Radera
  4. Det finns ju en längre tradition av missnöjespartier i Skåne kanske. Skånepartiet och så där.

   Radera
  5. Men varför tittar inte fler missnöjespartier åt Danmark?

   Radera
  6. Separatismen kom av sig när Skånepartiet blev en enmansalkisshow. Man tycker att det borde väckts till liv igen med Danmarksblockaden, men här bor väl för många "Smålänningar" numer.

   Radera
  7. Kanske man faller på eget grepp. Som född på 60-talet har jag aldrig hört en nöjd jordbrukare/bonde. Det spelar ingen roll. Det är mjölk, spannmål, kött och allt annat som är fel. Samtidigt som man ibland vet att världsmarknadspriset är i topp. Man kör omkring med Senaste Volvon och hela åkern är full av värsta traktorer, tröskor och såmaskiner.

   Om man alltid konsekvent gnäller blir man inte trodd. Likadant hos doktorn.

   Radera
  8. Ben Dover, historiskt har nazistanstrukna partier alltid haft ett starkt fäste i södra Skånes landsbygd. Skåne har tittat upp åt DK länge men det har gått uåå för skåningarna att man blir Roevpulled både från Köpendanmark och Tokholm.

   Men så länge de starka politikerna i Malmö har riskdagsambitioner mm kommer de inte slå näven i bordet.

   Jag skulle inte kalla banjosödern glesbygd, när jag jämför med släkten norröver som har obegripliga dialekter är det helt olika mentaliteter. Banjosödern är mera Edvard Persson än Dalslänningsobstinat. Själv är gott nock.

   Radera
  9. Vill minnas att en härlig Sjöbo-bonde under kriget lagrade virke under kriget. Syftet? Att snabbt bygga koncentrationsläger när (inte om) Sverige införlivades i Stortysland.

   Så jo, lite nazism har det alltid funnits i Skåne. Inga stora mängder dock.

   Radera
  10. Nej, inte så det stör direkt. Inte jämförbart med alla jävla kommunister i Norrland, som bara producerar fler kommunister. Ser ju inte skogen för alla rödingar.

   Radera
  11. Räknar du Goteborg till Norrland Richard?

   Radera
  12. Nej, där lever man i villfarelsen att man är arbetarstad, de e la Gais, liksom...

   Gbg är framstjärten, Tokholm är bakstjärten och Malmooee är vårtan på foten. För att vara litta skånskt pubertalhumoristisk.

   Spelar ingen roll var du bor i Sverige, fem mil ut från centrum räknar du dubbla avgasrör på Volvo modeller som inte tillverkats sedan nittiotalet.

   Radera
  13. När vi är inne på landsbyggden och banjosödern, något nytt från sularpsfarmen?

   Radera
 2. Partiets egna opinionsanalyser tyder på att ett 20-tal kommuner kan ge tillräckligt många röster för majoritet av mandaten i fullmäktige. Detta vid nuvarande stödnivåer. Hamnar valresultatet istället vid 30 procent kommer det se mycket, mycket bättre ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som alltså har insyn i partiets egna analyser, vilka kommuner är dessa 20-tal?

   Radera
  2. Mestadels småkommuner på landsbygd, men inte bara i Skåne och Blekinge utan även tex Dalsland, Västra Götaland. 20 st är en nedjusterad gissning, det handlar om cirka 40 kommuner där utfallet kan bli majoritet men förmodligen går vi hela vägen bara i hälften. Dessa kommuner måste identifieras eftersom egen majoritet kräver att alla poster verkligen kan fyllas. Rekryteringsarbetet är därför prioriterat i dessa kommuner. Nämner naturligtvis inga namn eftersom risken för kraftsamling från motståndarna då ökar.

   Radera
 3. Tack för en bra text.

  Är själv på väg att emigrera från Stockholm till banjosödern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen ska du vara! Tyvärr missar du väl mårten gås i år men det får du väl ta igen nästa år då.

   Radera
  2. Lycka till! De flesta talar engelska om spraugitt blir litta faur svaurt. I vissa delar (man hittar dessa genom fastighetspriserna) är skånskan dock i minoritet.

   Svartsoppa ÄR rälit.

   Radera
  3. INte för att jag provat det men är det svartsoppa speciellt eller blodmat I allmänhet som du inte gillar?

   Radera
  4. Tack! Jag tror Öresundsregionen kan bli spännande karriärmässigt i framtiden. Och (med lite tur) så finns det fina mindre gårdar att köpa för en spottstyver.

   Radera
  5. Kombinationen av blod/soppa/pepparkakskryddning är helt störd.

   Radera
  6. Låter lite som spirit cooking?

   Radera
  7. Jag gillar inte blodmat för det påminner om den tid när man var tvungen att äta allt på djuret, inte bara fileebitarna. Och så är det som Ben Dover skriver, smaken är störd.

   Demoman, jo, DK driver men underksatta inte de sociala problemen, Skåne håller verkligen på att delas upp i A, B och C lag.

   Radera
  8. Mer blod till mig, din gamle smyg-halalare

   Radera
 4. Vi som bor i eller i närheten av städer vill också bli lämnade ifred av byråkrater, myndigheter och experter. Det gäller nog alla men av någon märklig anledning tror folk att de behövs för att hålla ordning på andra, en mycket märklig uppfattning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående i eller närheten av städer är kanske skillnaden att samhällsservicen finns kvar.

   Radera
 5. Tror de lokala SD förmågorna tyvärr är ännu mer olämpade att förstå eller kunna genomföra förändring.

  Vi hade sån tur så vi fick en "nyckelbiotop" tilldelad oss efter att någon skogsmulle, för skattepengar, sprungit runt i vår skog och hittat på saker.

  Det blir till att avverka för ved i det området till dess det är slut för det går inte sälja nu när den "svartlistats".

  Kan man få ut namnet på den som gjort inventeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begär ut offentlig handling.

   Radera
  2. Det slår väl I Stan också, t.ex. nationalstadsparken och Kymlinge.

   Radera
  3. Varför inte begära ett biotopskyddsavtal? Antingen köper vi andra skattebetalare skogen för 25% mer än vad sågverket betalar eller så finns det inga pengar och då är det ok att avverka och sälja till sågverket.

   Radera
  4. Du behöver inte begära ut någon offentlig handling. Gå in på Skogsstyrelsens "Mina sidor" så står det allt där + en massa gratis GIS-data och verktyg för skogsbruk men det är bara synligt för dig och de som du ger tillstånd.

   Radera
  5. Vill du ha tips eller råd så står jag till tjänst.

   Radera
 6. Det låter smart, vi litar inte på eliten så låt oss välja Stureplans-SD eliten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller t ex välja mångmiljardären Trump. Fuck the 1%!

   Ingen säger att det är smart, men det ändrar inte agerandet.

   Radera
  2. Vi kan vänta oss mycket få skillnader. Speciellt när (SD) är som (S) för 20 år sedan.

   Precis som Trump, han börjar kovända redan nu, och han har inte ens svurit sin ed än.

   LITA
   ALDRIG

   EN
   POLITIKER

   Radera
  3. RASSOIKA, Sju S och nu LAPEP. Färdigutbildad!

   Radera
 7. Men poängen är väl att detta gäller överallt i Sverige, landsbygd som stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Men i staden finns t ex samhällsservice kvar, så man du inte lika utsatt när benen slås undan på dig.

   Radera
  2. Gör den? Har du försökt? Trafikinfarkter, obegriplig kolletivtrafik, vansinniga bostadspriser, underdimensionerad vård/ omsorg/skola är inte unikt för glesbygd, men anonymiseringen i större orter skapar avstånd.

   Glöm inte heller alla sociala problem och allt vad det medför, skall vi ta en kvällspromenad i Seved, Malmö?

   Radera
  3. Försök skaffa en förskoleplats i Malmö. Du får en på andra sidan stan, det blir samma pendlingstid som att bo i glesbygden.

   Radera
  4. Därför man inte bor i Malmö. Failed stad.

   Radera
  5. Pfft, jag bodde i Malmö på den tiden det låg nerpissade alkisar i gångarna på det som idag är "mitt Möllan". Failed stad, var du där på 90-talet?

   Radera
  6. Skall vi tävla i streetcredd?

   Jag är born and raised hell i Klippan före massmorden. Frågor på det? Nähä.
   Din morsa pissar på sig när hon träffar mig :)

   Ja, du menar innan man fick upp kameror på Möllevångstorget? Malmö på 90 talet var som vilken alkoholiserad fd bruksort som helst, inget särskilt med det. Men dagens Malmö grundades ju då med all skit som finns. Herrgården och Rosengård var ju fina kvarter då Kockums ännu fanns under glada hasch sextiotalet. Glöm inte alla juggar som slet som fan på Kockums o andra verkstadsföretag.

   Inget fel så på Malmö, man har fått en väldigt dålig hand och sedan har det fortsatt komma lankor.

   Radera
  7. FIGHT FIGHT FIGHT FIGHT

   Radera
  8. http://www.googlefight.co.uk/rickard+ohlin-vs-ben+dover.php

   Radera
  9. *saknas någon som tänder och släcker ljuset som i Simpsons*

   Radera
 8. Det finns ett frihetligt alternativ till SD. Liberala Paritet. De flesta av oss som är aktiva i partiet kan inte så mycket om landsbygden, eftersom vi (liksom folket i övrigt) mest bor i städer. Men vi gör inte misstaget att tro att vi förstår andras problem bättre än personerna själva.

  Vi är anhängare av äganderätten och litar på att parkettägaren är bäst lämpad att göra det som är bäst för golvet (kul liknelse förresten). Vi tror också att vi stockholmare borde bestämma om vi ska ha vargar hos oss och att andra kan ta sitt lokala beslut.

  Till skillnad från SD är vår åsikt i migrationsfrågan att den som inte är spion, krigsförbrytare eller kriminell fritt får flytta till Sverige. Fast vederbörande ska göra det på eget bekostat uppehälle.

  Landsbygdsbor klagar på att de betalar, men får inget tillbaka. Så är hela välfärdssystemet konstruerar, det bara syns tydligare på landet och storstadsgettona.

  Kolla in oss på http://www.liberalapartiet.se/partiprogram/ .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror fler skall försöka hitta alternativa lösningar än lösningar i partipolitik. Man kan leva som om staten inte finns: byteshandel, självhushållning, lära sig reparera saker själv, köpa begagnat.

   Radera
  2. Det är liberal ekonomisk politik som försatt oss i denna röran. Varför skulle folk rösta på det. Vi är ett land inte ett företag.

   Radera
  3. Det är ju liberalismen som trashar ihop i detta nu. Vi behöver demokrati och hållbarhet, inte individens frihet att bosätta sig var han vill och rumstrera om världen hur han vill.

   Radera
  4. Exakt vad är liberal ekonomisk politik i Sverige?
   Skattetrycket?

   Radera
  5. Det är väl som i Venezuela, den extrema vänsterpolitiken som förts var helt enkelt inte tillräckligt extrem. Därför skyller msn på nyliberalism och kapitalism.

   Radera
 9. En bra analys. Desperata människor röstar på den som säger att han lyssnar oavsett om denna är en känd tv miljardär eller Åkesson. Själv har jag ägnat mången timme med att försöka förklara det för mitt parti men det är en dryg uppförsbacke. För många i eliten är"vi vet bäst" symtomet väldigt vanligt.

  SvaraRadera
 10. Det behövs ingen majoritet för landbyggden för att politikerna ska känna att det brinner i knutarna.
  Det räcker med att en majoritet av de kvarvarande cirka 3900 mjölkbönder lägger av.
  Eller att flertalet skogsägare i Norrlands inland inte avverkar sin skog.

  SvaraRadera
 11. Ett alternativ är att vi inför ett valsystem som liknar USA.
  Då skulle landsbygden i teorin få mer att säga till om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte ett valsystem som i Schweiz är mer fördelaktigt?

   Radera
  2. Rent hypotetiskt resonemang från min sida.
   Rödingarna med en nyans av brunt (SAP+SD) skulle i princip vinna hela norrland vilket skulle rita om kartan vid ett elektorssystem liknande US.

   Radera
  3. Antagligen skulle ett system utan utjämningsmandat ge några av de effekterna. Frågan är dock om SD verkligen skulle slå så bra I Norr.

   Radera
  4. Tänkte mer på att stödet för "de borgerliga" är tämligen svagt i norrland.

   Radera
  5. Jo men inte så svagt. SD har hittils haft svagare stöd än I riket I övrigt och S starkare, inte för att det behöver fortsätta vara så.

   Radera
  6. Tror norrland kliver ur garderoben i nästa val.
   Sist var det en massa snack men de gjorde som vanligt och röstade på SAP ändå.

   Radera
  7. Stefan, tror som du att SD kommer att gå framåt i Norrland. Detta baserat på egen anekdotisk erfarenhet. Har en stuga i Norrland och har noterat att mina grannar som är lokala börjat uttrycka irritation mot nybyggare. Detta hände inte tidigare men om mina grannar som jag uppfattar som tillhörande den bättre bemedlande gruppen och som därmed är relativt skyddade från nybyggeriet hyser dessa åsikter så finns de säkert ännu mer i mindre bemedlade skikt i samhället. Får väl se hur bra staten och regeringen sköter sina kort tills valet. Finns inte mycket utrymme till att missköta mer än vad som redan är fallet.

   Radera
  8. Det återstår att se, det följer säkert med resten av landet, men mycket av den aversion som finns mot Stockholm har hittils kunnat fångas upp av SAP. Tondövhet från M har väl säkert hjälpt till. Men om nu SAP skulle misslyckas med detta så.

   Radera
  9. Någon gång tror jag det var Göran Greider som sa att SAP har greppet om sistagångsväljarna. Detta gäller särskilt i Norrland, och jag hoppas verkligen att Stefan Östergren har rätt när han tror att söner och döttrar till inbitna sosseseniorer kliver ur garderoben i nästa val. De kommuner som domineras av vänstersvängen, typ Arvidsjaur har en närmast kommunistisk syn på företagande. Kommunranking plats 285 år 2016
   Jag är ingen "big fan" av SD men det vore en rejäl vitamininjektion om de fick inflytande i de extremvänsterkommuner som befinner sig i botten på företagsrankingen. Det skulle i bästa fall kunna ruska om de gamla sovjetmumier som ostört fått vanstyra dessa kommuner och inge lite hopp för någon som vill försöka starta upp någon typ av verksamhet där

   Radera
 12. Det är bara spel för gallerierna.

  Likt storregioner föreslår man storregioner för att flytta debatten från landstingens vara eller icke vara. Istället debatterar man storregionen och får folk att säga att de vill ha landstingen kvar. Fast landstingen också är skit, de är möjligen bara lite mindre skit än storregioner.

  Folk på landsbygd tvingas fightas mot att bli styrd av något klappmongo från Stureplan som inte förstår någonting alls. Istället får de ett lokalt klappmongo som bygger subventionerade bowlinghallar eller reser monument över sitt eget styre, men det är iaf bättre än den där stockholmaren.

  På så sätt upprätthåller man sin makt genom att ständigt trycka ner befolkningen i skoskaften och när man sen ger dem en allmosa, som man stulit från densamma, så står folk där tacksamma med mössan i hand när de i själva verket borde ha revolterat för länge sedan.

  Så här ser det ut överallt och hela tiden.

  Vi tar det igen, varför är det bättre att vara styrd av en lokal politikers beslut än av en storstadspolitikers beslut? Det vanliga svaret brukar vara att de försår ens vardag bättre än den mer långväga politikern.

  Frtågan man då bör ställa sig är, varför ska man acceptera att vara styrd alls oavsett vilken politiker vi talar om? Jag känner väl bäst till min egen vardag och är dne som är mest lämpad att fatta beslut kring mitt liv. Men istället väljer folk att vara evigt lurade, evigt insjasade i en ständig konflikt där du aldrig vinner och politikeradeln alltid vinner. Där du ser deras segrar som dina segrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ropen skalla: Allt till alla!

   Radera
  2. Vad hindrar lokala, kompetenta personer från att ställa upp?

   Radera
  3. Det är bara den lokala psykopaten/byfånen som ställer upp, allt för att ställa sig själv i rampljuset.

   Radera
 13. Synd att du glömde nämna att SD även skriver i sitt djurskyddprogram att de även vill: "införa importförbud på animalieprodukter
  när det kommer till länder som inte håller samma standard som svenskt
  djurskydd."

  Lär bli en helt annan effekt än den du ger sken av i din text..

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sd.se/wp-content/uploads/2013/08/inriktningsprogram_djurskydd.pdf

   Radera
 14. Följ basinkomstdiskussionen. Det börjar krylla av människor med ultrafina titlar som omnämner basinkomst som ett rimligt eller oundvikligt alternativ. Diskutera vad det betyder för landsbygden. Även vad robotiseringen betyder för folk på landsbygden.

  Det finns ett par svenska basinkomstrelaterade facebookgrupper som man absolut bör följa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.facebook.com/BasinkomstMedborgarlon
   https://facebook.com/groups/medborgarlon/

   Radera
 15. Varför klaga på politikerna.
  De har ju sett till så hela Sverige får del av det inflöde som sker och försett dem med pengar- I alla fall för en tid. Större bidrag har aldrig fördelats till landsbygden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog faktiskt inte hela Sverige som välsignats med en massa "nybyggare". För varje litet samhälle som fått många sådana finns det nog tio som inte fått det. Men det är bara en gissning...

   Radera
  2. Inte så mycket bidrag egentligen.
   Snarare lån, gissa var den räkningen på lånet hamnar.

   Radera
 16. Landsbygden behöver protektionism och strafftullar, inte frihandel. Centern var landsbygdens parti. Tyvärr togs det över av nyliberaler, som i sin naivitet tror att det går att minska regleringar samtidigt som de vill vara med i EU.


  Ta tillbaka C, lämna EU och få till regleringar som gynnar landsbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle det inte räcka till en början med att man tolkar lite mer positivt de olika EU regleringarna, och gör som andra EU länder verkar göra?
   Det pratas mycket om landsbygden tex här, men vilket sorts landsbygd är det man vill se?

   Radera
 17. SD ökar kraftigt i Stockholm nu, då c:a 20% av befolkningen bor där så kommer det göra mycket på totalen; mindre än 30% för Sd 2018 har jag svårt att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor i sk SOFO och kan konstatera att det helt klart finns rejält med anledningar numer för stöd till SD. Det har blivit mycket vanligare att människor jag möter uttrycker åsikter som bara för ett kort tag sedan ansågs som omöjliga att yttra.

   Tiggeri och relaterade problem är kraftigt ökande som jag ser det. Personligen har jag bara senaste veckan fått ringa 112 för besvär med icke svensktalande personer som sover inomhus där de ej skall befinna sig och utfört toa behov där...blivit trakasserad av fulla tiggare i samling när jag gick förbi (de har länge använt samma gathörn för sina sammankomster på kvällar men alltid tidigare varit ok mot omgivning såvitt jag förstått och upplevt det)...urin och avföring uppstänkt på min bil då person drog upp kjol och gjorde behov stående mellan på gatan parkerade bilar så det stänkte omkring (i sann försynt anda sa jag inget...utan bara tänkte what the fuck)...fått mail (igen) från skola om att vaktmästare ronderar skolgård och avlägsnar vassa föremål etc från skolgård varje morgon samt att skola skall vidta åtgärder för att göra det svårare för obehöriga att uppehålla sig där på natten...fått mail från barns sportklubb om att aktivitet inställd pga otrygg idrottshall pga problem med lås som gör att drog påverkade kan komma in och hota personal (tydligen ett arbetsmiljö problem som fick staden att ställa in aktiviteter). Kanske är jag ett anekdotiskt exempel eller haft mega otur senaste veckan men om inte så är det sannolikt med kraftigt ökat stöd för SD i innerstaden. Dock tveksamt om SD gör det bättre men kan vara en väg för folk i ren uppgivenhet.

   Måste dock berömma bemötandet hos polismyndighet när jag ringde om brott och behövde hjälp. Trodde att de skulle vara så senfärdighet att brottslingar skulle hinna smita iväg men de kom relativt snabbt och tog omhand om killarna. 30 min från samtal till omhändertagande tycker jag är ok i city när inget liv är direkt hotat och förövarna ligger och sover.

   Radera
  2. Invandring är inget problem tills det når en själv. Alla är välkomna så länge de inte bor på söder.

   Är du ett troll-konto eller på riktigt?

   Radera
 18. Men för hel...Cornu. Hur länge skall du hålla på att lura dig själv. Hur skall det gå för dig när grannarna tröttnar? I stan kan man ha vilken åsikt som helst och grannen varken vet eller bryr sig. Så är det inte på landet. Visserligen kryddar du med lita varghatargodis men det är just bara godis. Jag tror du får flytta till stan, företrädesvis Söder i Stockholm där du blir kung på riktigt bland alla wannabees.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde skriva kulturmarxister

   Radera
  2. @RB
   Det viktigaste är att vara på den rätta sidan, att hata SD ihop med alla de andra som annars inte köper böckerna eller bjuder in honom i värmen.

   gbd crvx
   Jag ser det mellan raderna, ser du inte det?

   Radera
  3. Nu har RB här byggt upp en fin tradition av att I princip nämna kulturmarxism I varenda post. Då tycker jag det är synd att han inte upprätthåller sin standard.

   Radera
  4. Men vadå, det är ju KUL med KULturmarxism!

   Radera
 19. Svärje är en redan exploderad krutdurk.
  Jimmie har i pricip redan säkrat sin statsministerpost.
  AKB och Hittebarnet är rökta,bajsemojis kan kanske drabba svenskexporten med,eller hur Anna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta det lugnt nu.
   Låt de smarta "storstadsborna" bestämma detta blir det bra ska du se.
   Bara det faktum att Sthlm+GBG kommun gav MP 10% av rösterna i valet 2014 talar för en analytisk förmåga vi andra inte är i närheten av.

   Radera
  2. Ja,internet är bara på skoj juh👍
   Eller var det tvärtom..😂

   Radera
  3. När jag är på humör ska jag berätta den sanna storyn om "hittebarnet".
   😱

   Radera
 20. Bra skrivet.
  (Jag är en storstadsbo dessutom.)
  Marie Wickberg är lustigt nog en enda centerpartisten som jag tyckte hade intressanta idéer av den "nyare" centern.
  Men annars: Jag har alltid undrat varför Sverige slutat ha ett parti eller partier med program om landsbygden.
  Det borde inte vara omöjligt, och man tycker att miljön i samklang med lantbruk borde kunna gå ihop.

  Stad och land klarar sig inte utan varandra oavsett hur mycket någon eller några drömmer om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medan vi ändå diskuterar landsbygden. Finns det ens någon prognos, eller förslag hur jordbruk i Sverige/Norden kan se ut i framtiden? Med klimatförändring osv.
   Till större delen pratas det ju om förändringar i tätort(läs Urbana miljöer), drivna av en miljöteknikintresserad befolkning och i ett landskap (stadslandskap) där tillgången på allt från el till mobilmaster och fiberoptik är rätt hög. Men det hörs ju inte så mycket om nya jordbruksformer, jordmånsändringar osv. Till skillnad från tex Kina som har satsat såvitt jag förstår något brutala pengar på forskning, nya grödor och anpassning till en annan hydrologisk verklighet, eller andra vetenskapsartiklar som diskuterar andra agrara problem.

   Och apropå stad och land: Det är oerhört tveksamt huruvida sk urban odling är en räddning, och antagligen fungerar det ej. Därmed inte sagt att det är dåligt, snarare bara att omfattningen på den kommer inte räcka.

   Radera
  2. Jag vill påstå att en urban odling är en räddning, men på ett annat sätt.
   Nu tror alltför många att maten kommer från Ica.
   Stadsodlingar kan öka insikten att så inte är fallet.
   Samma med djurhållningen, för många i städerna tenderar att förväxla lantbruksdjur med sällskapsdjur.
   Där tror jag den urbana odlingen gör mest nytta.

   Radera
  3. @Teheimar: I framtiden kommer du ha självhushållning, annars får du äta skärp eller koka soppa på spik som man gjorde i mitten 1800-talet.

   "Just in time"-leverans på livsmedel kommer förr eller senare visa sig vara en usel idé. Speciellt i kombination med hög andel importerade matvaror.

   Radera
  4. @demoman vill du utveckla det? Även den sk fordistiska tiden innan "just-in-time" blev vanligt innebar rätt mycket att man inte odlade sin mat. Det spenderades visserligen mer tid med att laga den och utbudet var antagligen sämre, men det har inte bara med själva lagerhållningen att göra.
   Så då är det något mer du menar?

   Radera
  5. @Anders Ryden: Du har en poäng där. Har inte tänkt på det. Som en sorts pedagogik låter det faktiskt inte illa. Men tror du det hjälper till en högre betalningsvilja och så för den mat som då kommer från jordbruket? Om man förutsätter att det är något som skuööe vara landsbygden till gagn?

   Radera
 21. SD förblir ett skitparti så länge de inte omfamnar medborgarlön och fortsatt EU-medlemskap. Jag kommer aldrig rösta på ett parti som vill stänga in oss svenskar här i kalla Norden.

  SvaraRadera
 22. "Landsbygdens minoritet kommer alltid vara en förlorare, då man helt enkelt är ett för litet väljarunderlag för att politikerna ska bry sig."
  Fast det är väl själva definitionen på demokrati: Massans diktatur över fåtalet

  SvaraRadera
 23. I flera valdistrikt i Torslanda - Göteborg fick SD över 14%
  Och då talar vi inte om "obildade lantisar" , unga män med fleecetröja, skitna jeans och reklamkeps utan om en välutbildad övre medelklass...

  VET detta då jag själv satt som v.ordf. och rösträknare i ett distrikt ovan...

  SvaraRadera
 24. Kanske dags att återinföra Stadsstater?
  Fast naturligtvis utan lagstiftande makt över den landsbygd som man beskattar och reglerar till max, samtidigt som man dragit tillbaka all statlig infrastruktur förutom flyktingboenden till städerna.

  SvaraRadera
 25. Lägg därtill att vapeninnehav är mer regel än undantag på landsbygden. Inte för att landsortsborna planerar att göra revolt med hagelbocken direkt, men det är ytterligare en aspekt av det hela.

  SvaraRadera