Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-11-29 16:25

Lågkonjunkturen rusar in - regeringens BNP-prognoser fel

Den som tvivlat på mina tidigare postningar om att lågkonjunkturen är här bör titta på dagens BNP-siffror från SCB. Det står nu bortom allt tvivel att de prognoser som regeringen räknar med för svensk ekonomi är rena fantasier.
Svensk kvartalsvis BNP-tillväxt 1993 - 2016K3. Det bör vara visuellt uppenbart att 2015 års högkonjunktur inte finns kvar.
Regeringens prognos från senast september 2016 (PDF) är att BNP för Sverige 2016 kommer in 3.5% högre än 2015. Samtidigt är ökningen under årets tre första kvartal endast 1.43% utifrån 0.385%, 0.552% och 0.488% i BNP-tillväxt per kvartal under året. Detta i kontrast mot 0.713%, 1.292%, 1.246%, 1.362% förra året vilket gav 4.69% i BNP-tillväxt förra året, eller 3.29% under de tre första kvartalen och 1.43% i år. Faktiskt BNP 2015 redovisas dock på 4.1%.

För att nå regeringens prognoser, och med det underlaget i ekonomin som ska beskattas och finansiera regeringens politik måste alltså fjärde kvartalet komma in på 2.04% i tillväxt på ett enda kvartal, eller siffror vi i princip bara sett i återhämtningen efter den akuta finanskrisen 2008 - 2009.

Kvartal till kvartal är tillväxten nere i 2.8% för tredje kvartalet, även det rejält under regeringens prognos om en årstakt på 3.5%.

I Sverige brukar vi kalla tillväxt på 2.0% eller lägre för lågkonjunktur. 2017 och 2018 är förväntade som lågkonjunktur enligt regeringen, men det baserade sig på stark tillväxt under 2016. Det är rimligt att speciellt 2017 kommer komma in ännu sämre än prognoserna med tanke på utvecklingen.

Konsekvenserna är förstås likt tidigare att man bör ligga utanför börsen, för den svaga tillväxten kommer komma ikapp börsföretagen. Ericssons sparkande av 850 personer i Borås och Kumla är bara början.

Förra årets migrationskris räddades ekonomiskt av att vi hade mycket stark ekonomisk tillväxt. Det utrymmet finns inte längre kvar.

Ska man vara positiv kanske regeringen sänker sin BNP-prognos till 3.2%, baserat på fortsatt 0.5% tillväxt kvartal till kvartal för sista kvartalet 2016. Statistiken kan också landa där, men det är alltså lägre än prognosen 3.5% och absolut lägre än förra årets 4.1%. Konjunkturen är på väg nedåt, och nu går vi in i en lågkonjunktur med nollräntor, vilket kommer bli en utmaning.

Beroende på hur man räknar blir en rimlig prognos för 2016 någonstans mellan 2.8% och 3.2% i BNP-tillväxt. Jag gissar på 3.1%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Undrar vad som händer vid årsskiftet när alla företag och privatpersoner tömmer skattekontona för att räntan blir 0%.

  Jag är ganska säker på att staten räknat in de pengarna som skatteintäkter. Det fanns ju vissa företag som hade miljarder på skattekontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser egentligen inte vitsen med att täppa igen den möjligheten. Det är väl så att SKV betalar samma ränta som RGK och pengarna hamnar i ett princip på samma ställe.

   Så när företagen plockar ut sina pengar så behöver staten istället låna dessa via RGK istället. En intressant observation är att fenomenet med skattekontot som sparkonto dök upp ungefär när riksgälden slutade med riksgäldspar (eller vad det hette).

   Radera
  2. Nej, SKV betalade mycket högre ränta än RGK. Det är en av anledningarna till att räntereglerna förändrades.

   Radera
  3. OK, då vore det bättre att ändra räntan till samma som RGK betalar (korrigerad för skattefriheten alltså).

   Men enklast vore kanske att öppna upp möjligheten för att låna ut till RGK direkt. Då finge man folks utlåning till staten att gå genom avsedd myndighet.

   Radera
  4. Räntan är negativ på många löptider för riksgäldens instrument. Det du föreslår är ungefär det man har gjort, fast man sätter räntan till lägst noll istället för att låta den bli negatiuv.

   Radera
  5. Jo, bortsett från att korta räntan bara undantagsvis varit negativ och att jag föreslog att man äter öppnar riksgälden för vanligt folk.

   Jag ser öht ingen vits i att staten lånar pengar till högre ränta än annars bara för att folk behagar ha massa pengar på sitt skattekonto.

   Radera
  6. Ja exakt, det är ju därför man ändrade reglerna? Vi pratar nog förbi varandra här...

   Jag gissar att man inte har något riksgäldsspar längre eftersom detta knappast skulle efterfrågas av vanligt folk vid dagens låga ränteläge och eftersom man finansierar sig nästan gratis via obligationsmarknaden idag...

   Radera
 2. "Konsekvenserna är förstås likt tidigare att man bör ligga utanför börsen, för den svaga tillväxten kommer komma ikapp börsföretagen. Ericssons sparkande av 850 personer i Borås och Kumla är bara början"

  Bara början på vad? Ericsson har ju varit på dekis sen tidigt 2000-tal och är ner 94.3% sen ATH. Lite sent att ropa på vargen i det fallet.

  SvaraRadera
 3. Ordet "Utmaning" har blivit en orwellsk nyspråk och slask-floskel som döljer vad det egentligen handlar om...
  Problem, STORA PROBLEM...

  SvaraRadera
 4. "Riksrevisionen pekar även ut kommande problem inom försvaret, asylmottagningen, integration, det säkerhetspolitiska läget, ökande sjukskrivningar, fallande pensioner, ökande antal personer med garantipension eller äldreförsörjningsstöd, bostadssituationen och det finansiella stabilitetsläget med historiskt höga skulder och bostadspriser."

  Med vänliga hälsningar,
  Systemkollapsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa: http://www.dagensjuridik.se/2016/11/regeringen-har-raknat-fel-pa-50-miljarder-valfarden-riksrevisionen-varnar-effekterna

   Radera
  2. Magdalena 'Bagdad Bob' Andersson

   Radera
 5. Inte ens invandringen kan rädda Sverige. Sista chansen att göra er av med SEK, såvida ni inte redan varit så förutseende.

  SvaraRadera
 6. Vore ju trevligt om du kunde lyfta någon positiv nyhet någon gång. Tex om de förbättrade skolresultaten enligt timss advanced. Jävligt roligt rent ut sagt att elevernas matematikunskaper har förbättras sedan den förra mätningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultaten är fortfarande usla. 95:e percentilen presterar nu som 75:e percentilen presterade 1983. Från usel nivå är det enkelt att förbättra. Men fortfarande uselt.

   Radera
  2. Inväntar PISA. Den aktuella undersökningen är som jag uppfattar det ledd av svenskar med "viss bias" mot att visa bättre siffror.

   Radera
  3. Vem kan säga vad en förbättring är? Vem ska avgöra det? Vem kan säga vad kunskap är? Det finns många olika sorters kunskaper. Gör som du vill. Du duger precis som du är.

   Radera
  4. Visst är det så men det är ändå en förbättring. Det finns många duktiga lärare där ute och det är bra att de som läser din blogg får lite upplyftande nyheter även fast det är av den svagare sorten. Är så less att läsa kommentaren som att allt går åt helvete och att man i princip är beredd att lämna landet. Den enda som var positiv, Nanotec kommenterar ju inte så mycket längre.
   Verkar också som att du hade fel om att lärarna lämnar sitt yrke som du skrev 2015-11-28.
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/lararflykten-en-modern-myt/

   Radera
  5. Tror mig ha sett att PISA skall komma 6/12, men det är en tisdag, så fredagen 9/12 är nog mer troligt.

   Radera
  6. Här lyfts inget positivt fram.
   Tvärtom så tävlar bloggägaren, Sverigevännerna, ryska trollen samt diverse kommentatorer i att utmåla Sverige så negativt det bara går.
   Vem som vinner? Ingen. Remi.

   Radera
  7. Är man intresserad av samhälle och politik så är det svårt att vara positiv. Ett alternativ är ju att ge upp det intresset och i stället kolla på TV 3 och kanal 5. Ger omedveten lycka.

   Radera
  8. Ja men vi jämför oss ju iallafall med hårdpluggande kineser och koeraner som producerar det vi tillverkar lika bra för halva priset, lite överlevnad det där.

   Boxaren som alltid knockas i första ronden duger inte som han är, han skall inte boxas.

   Vill vi ha välfärd och ett bra land får vi liksom jobba för det, kommer inte gratis

   Radera
  9. Doktor syn, Du och barnen duger som ni är men barnens framtida livssituation påverkas av den kunskapsnivå de och resten av dagens unga bygger upp idag.

   Radera
  10. Stefan

   Att det ev har vänt från en mycket låg nivå är att greppa efter halmstrån. Vi är fortfarande sämst i Norden, och rejält efter t ex Singapore, Taiwan, Sydkorea. Det är svårt att sätta en positiv spin på det. Men kanske ska vi konkurrera med låga löner framöver istället för med kunskap?

   Radera
  11. Även en död katt studsar när den faller från en hög höjd. ;)

   Radera
  12. Som sagt ..... negativt är alltid gångbart när man vill framstå som seriös.
   Men det blir ju så, jag är också så

   Radera
 7. Och med aviserade skattehöjningar så lär inte tillväxten ta sig heller och skatteintäkterna i kronor kommer minska när folk avstår från att arbeta vitt då det inte ger något. Tillbaka till mygelsamhället vi kallar DDR-Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte gå att jobba svart, kontanterna utplånas ju för fullt världen över, vad ska folk göra, skicka bitcoins till varandra? Går ju inte att köpa ngt för dem.

   Radera
  2. "Kontanter utplånas ju för fullt världen över"
   Nja! Det är väl vi i Sverige som är först på plan. Och än kommer det ta många år innan ett helt kontantlöst samhälle. Så svartarbete kommer troligen öka. Med försämrade rot och rut har man ju öppnat dörren för det igen.

   Radera
  3. Kontanter kommer finnas länge även om sek försvinner. Vi kommer bli som de gamla öststatsländerna där folk vill ha dollar och svartväxlar.

   Radera
  4. Vilket betyder att en parallellvaluta förr eller senare kommer att behövas

   Radera
  5. Frågan är hur länge Draghi och Ingves kommer att köra med minusränta.
   Yellen kommer att visa vägen i december med räntehöjning.
   Först då får Draghi och Ingves en ny spelplan att förhålla sig till.
   Sen ska man ha klart för sig att Trump liksom många andra är sjukt trött på de artificiellt låga räntorna. FED kommer sannolikt höja räntan flera gånger om under 2017.

   Radera
  6. Räntorna låga - men "artificiellt"? Varken mer eller mindre artificiella nu än förr.

   Radera
  7. I Sverige har vi negativ reporänta sedan februari 2015 trots en relativ god BNP-tillväxt som för närvarande ligger på 2.8%.
   Det får nog anses "artificiellt".

   Radera
 8. För varje gång du skriker varg och ingenting händer förlorar du 10,000-talt läsare. Kommer vargen?

  https://www.youtube.com/watch?v=Zx0zyzRtTJ0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnad nu. Vargen är här och han är inte ensam. Hans kompisar Stora stygga Integrationen, Stora stygga Bostadsbubblan, Stora stygga Lånefesten och Stora Stygga Minusräntan väntar också på att hugga i det svenska kadavret.

   Radera
  2. Det blir som vanligt, Bull eller Bear.

   Radera
  3. Ja, men vargen symboliserar allt det du sa och mer. Svärje är förlorat.

   Radera
 9. https://www.youtube.com/watch?v=FYH8DsU2WCk

  SvaraRadera
 10. Den svenska börsen mätt som OMX30 har gått sämst av de stora. Det är ovanligt när vi pratar om en lång uppgångsfas......men även kortare, t.ex från varje större botten sedan 2009.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SIXPRX har avkastat 293% sedan botten november 2008.

   Radera
  2. Upp 11,5% på 11,5 år exkl utdelningar. Syftet var att visa att OMX30 gått sämst, relativt sett exkl valuta.

   Under samma period har UST20(TLT) gått upp 49% exkl kuponger.

   Jmf om man helt bytt portfölj 2007 till idag.   Radera
  3. Lägg till dollar/sek + 38% ovanpå TLT´n från samma startdatum, dvs 2007 toppen.

   Radera
  4. Sedan mars 2000 är SIXPRX upp 161%.

   Radera
  5. rttck

   Som du vet är jag inget fan av OMXS30, varken igår eller idag.
   Tyvärr håller bolagen med vissa undantag inte klassen.

   Radera
  6. Och naturligtvis är det ytterligare ett svaghetstecken att OMXS30 presterat relativt svagt trots en svag kronkurs.

   Radera
  7. Ja Ericsson drar ned en del :). Att jmf med Djia funkar inte heller bra då detta sätts samman av "Blue chips" vilka inte bara utgör de omsättningsmässigt största bolagen(som OMX baseras på).

   Noterbart: Kupongen för en UST20 var 2007 drygt 5%.


   Radera
  8. Dagens US Confidence innebar ingen fortsatt rekyl. Blev tvungen att stoppa ur mig. Ser ut som ny marginell ATH kommer med ny mindre rekyl. Segt verkar det bli fram till FED(buy the news?). Tveksamt om OMX30 lyckas med ny topp(ÅH)före valet. DAX står still.

   Radera
  9. Tror nog OMXS30 mäktar med nytt årshögsta.

   Radera
 11. Går allt så illa? Erik - kul att du gillat en del av mina kommentarer, men läser inte allt här.

  Var på Stora Aktiedagen igår från 0730 - 1930 när jag tyckte 12 timmar var nog mycket. Många spännande företag och företagare. Köpte lite idag. Ska undersöka fler lite närmare.

  Roligast var när jag på kvällen hamnade med två till vid ett bord och vi åt vår pepparkaka och drack lite glögg. Plötsligt fick jag veta att den ene satt med i ett litet, litet företag som börjat se på en ide från en professor angående fusionsenergi. Detta lilla företag hade redan blivit kontaktade av Boeing som såg eventuella möjligheter till drift av framtida flygplan. Ska kontakta honom igen för svenska fusionsbolag är sällsynta.

  Jag som mest investerat inom, för att använda Aktiespararnas vokabulär, Tech & Energi såg också några möjliga företag inom Life Science samt Fastigheter & Logistik.

  Mycket IPO nu och jag vill investera en del av det jag måste ta emot från GE för mina "rövade" Arcam. Och hinna omplacera en del i någorlunda tid vid större börsfall.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. Blankoräntor är redan påväg upp, vissa finansmarknadsinstitut får inte tag på finansieringen de behöver för att fina siera sig. Kolla pricerunner t.ex, har ökat med upp till 50 punkter. Kan bli intressant att se vad som händer med bolagens aktiekurser om ägarna ökar sina avkastningskrav pga att marginalkostnaden ökar (trots att de glömde sänka den sedan lågränteregimen tog fäste).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite dålig meningsbyggnad där men tror ni fattar.

   Radera
 13. AlkoMaggan saknar lite i sin budget.
  http://www.dagensjuridik.se/2016/11/regeringen-har-raknat-fel-pa-50-miljarder-valfarden-riksrevisionen-varnar-effekterna

  SvaraRadera
 14. "Jag vill tacka invandringen som har gett mig så mycket" - BNP

  SvaraRadera
 15. Skönt att ha vettiga saker att lägga våra skattepengar på.
  Kan alltid skära lite i svensk sjukvård,man ska aldrig ställa grupper mot varandra va?
  http://nyheteridag.se/140-atervandande-is-terrorister-kan-erbjudas-skattefinansierat-korkort-skuldsanering-och-bostad/

  SvaraRadera