Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-18 10:59

Kremls kommentarsagenter: Mest nyttiga volontärer, få påverkansoperatörer

Under onsdagen och torsdagen genomförde jag ett praktiskt test av aktiviteten hos Kremls kommentarsagenter, aka troll. Slutsatsen är att de mest består av nyttiga svenska volontärer och få ryska påverkansoperatörer. Följden av det är också att Kreml inte för stunden mobiliserat sina påverkansoperatörer och att man inte planerar något just nu, då det anekdotiskt kan vara betydligt värre aktivitet när Ryssland samtidigt genomför t ex beredskapskontroller, annekteringar av grannländer eller bombningar av sjukhus. Sammantaget har Kreml mycket svagt stöd i Sverige. Den som skriker högst är varken flest eller har rätt.
Topplistan av kommentarsaktiviteter under gårdagens bloggfokus på Ryssland,
respektive onsdagens helt Rysslands- och försvarsfria blogg. Torsdag till vänster, onsdag till höger.

Under onsdagen skrev jag inget om försvar eller Kremls aggressioner, utan fokuserade på Tesla, bostadsfrågor och Riksbankens idéer kring en Swishkonkurrent. Kort sagt gjordes allt för att inte locka in några av Kremls kommentarsagenter.
Samtliga kommentatorer
under onsdagen och torsdagen.
Kremls kommentarsagenter
markerade med fetstil och
bakgrundsfärg.
Torsdag till vänster, onsdag till höger


Onsdagen gav enligt Google Analytics 12 184 unika besökare. En sammanställning av bloggkommentarerna visade att sex promille av dessa kommenterade på bloggen, eller 74 pseudonymer. Totalt skrevs 214 kommentarer.

På torsdagen skrev jag avsiktligt tre mycket Kremlfientliga inlägg för att locka fram Kremls kommentarsagenter. Antalet unika besökare blev i stort sett samma med 12 317. De 239 kommentarerna skrevs av något färre då fem promille valde att kommentera, eller 65 stycken.

Det intressanta är dock de kommentatorer som dök upp och stödde Kreml. De flesta verkar vara så kallade nyttiga volontärer, svenskar som jobbar gratis åt Kreml av ideologiska skäl eller av ren okunskap. Max en möjlig påverkansoperatör, dvs av Kreml avlönad person dök upp. Samtidigt ser det ut som att Sverigedemokraternas direktiv till sina egna nyttiga volontärer att hålla käften om Ryssland har fått genomslag och endast en öppet sverigedemokratisk volontär tog Kremls sida.

Av bloggens 12 317 läsare under gårdagen tog endast sex Kremls sida, vilket visar hur lite stöd dessa har.

Det var små förändringar i kommentarstoppen. De som kommenterar mest fortsatte att kommentera, uteslutande i övriga ämnen än kring Ryssland och Kreml. Jag kommenterade mindre, då man inte ska bemöta och uppmuntra nyttiga volontärer. Plus att jag inte ville störa studien genom att provocera dem extra i kommentarsfältet.

Däremot dök ett antal nya kommentatorer upp som gubben ur lådan. Notera att deras namn inte nödvändigtvis har med några verkliga personer att göra. En pseudonym kan heta vad som helst. En av dem, som visade på djupa historiska okunskaper, har t ex samma namn som en konsult åt ett sektliknande rådgivarbolag inom privatekonomi, vilket förstås är helt orimligt.

Kremls sex kommentarsagenter visade sig vara Sten-Erik Björling, Kallle7, zokrates76, André Printzlow, Bengt Eriksson och rttck.

Av dessa förekom endast rttck och Kallle7 under den Rysslands- och försvarsfria onsdagen. Det handlar om ordinarie läsare och är helt klart nyttiga volontärer. Intressant är att Kallle7 har sverigedemokratiska sympatier och uppenbarligen missat direktiven från partiledningen om att sluta stöda Ryssland och Kreml i skrift och uttalanden, då det inte ska vara uppenbart vems ärenden partiet går med sin EU-fientliga och NATO-fientliga linje. Tidigare fanns det en lång rad sverigedemokratiska volontärer som stödde Kreml, men de har nu följt direktiven och tystnat. 

Mest intressant är de nya kommentarsagenterna.

Zokrates76 känner vi sedan Kriminvasionen till som en möjlig rysk påverkansoperatör. Bevakar uppenbarligen bloggen, eller får instruktioner om när det är dags att gå in och sprida Kremls desinformation, lögner och påverkan.

Däremot är min bedömning att Sten-Erik Björling, André Printzlow och Bengt Eriksson bara är nyttiga volontärer. Deras okunskaper är helt enkelt för stora och utmärkande för dessa är att de använder namn och inte pseudonymer. Namnanvändandet kan dock vara ett sätt att verka legitima på och det kan förstås vara påverkansoperatörer. Speciellt André Printzlow, som verkar ha en del problem med svenska språket, men de djupa okunskaperna talar mot att vederbörande är en professionell påverkansoperatör utan sannolikt en nyttig volontär. Försök att byta fokus till Sverigedemokraterna istället för Kreml är också ett försök att verka seriös och trovärdig, men faktakunskaperna är så bristfälliga att pseudonymen inte går att ta på allvar:
"USA har ALDRIG vunnit ett krig." - André Printzlow
Verkligen. Om vi bara tittar på 1900- och 2000-talet har USA vunnit bland annat följande krig: första världskriget, andra världskriget - och mot Japan i princip helt ensamma volymmässigt, Grenada, Panama, Kuwaitkriget (Desert Storm), Kosovokriget och Irakkriget 2003 för att nämna några. Eftersom man är en demokrati vinner man oftast sina krig allierade med andra demokratier, där man ofta kommer till allierades undsättning som under första världskriget, andra världskriget eller Kuwaitkriget.

Koreakriget är inte över, utan det är bara vapenstillestånd. Men ingen kan betvivla att Nordkoreas regim kommer falla förr eller senare och då kommer USA vunnit även den konflikten.

Inga så kallade inflytelseagenter dök upp i kommentarsfältet, men de arbetar främst via andra kanaler än som kommentarsagenter på Internet. Dem hittar man som anställda politiker, mediapersonligheter eller journalister. Exempel på Kremls inflytelseagenter är t ex Sven Hirdman, som sittande i styrelsen för Kremls utrikespolitiska institut framfört Kremls hot att Kreml avser att anfalla Sverige om det finns krigsrisk kring Östersjön. Inflytelseagenter hittas dessvärre också hos t ex Sveriges Radio numera.

Aktiviteten hos Kremls kommentarsagenter, speciellt påverkansoperatörerna, är betydligt högre i samband med vissa ryska operationer, som stora beredskapskontroller eller runt rapporter kring det ryska nedskjutandet och massmordet på passagerare och besättning på MH17. Att påverkansoperatörerna är så pass inaktiva just nu betyder att läget är lugnt och att Kreml för stunden inte planerar några offensiva operationer mot Sverige - vare sig militärt eller i informationskrigsarenan.

Sammantaget har Kreml mycket svagt stöd i Sverige, eller åtminstone här på bloggen. Den som skriker högst är varken flest eller har rätt. Inte ens när kommentarsagenterna mobiliserar blir de 10% av bloggens kommentatorer och då kommenterar endast fem promille av läsarna alls.

Då jag nu har tagit fram verktyg för att mäta kommentarsaktiviteten blir det intressant att se hur den utvecklas runt ryska operationer där påverkansoperatörerna fått direktiv att höja aktiviteten.

Avslutningsvis rekommenderas en debattartikel från vänsterns Flamman.
"Att Putins nationalistiska, högerextrema regim beskrivs som ett säkerhetshot är inte ”rysskräck” eller ”antirysk propaganda”, det är fakta som bör tas på allvar. En luddig mittenposition av typen ”Inte putinist, men…” är otillräcklig. Kreml bedriver en politik som har många beröringspunkter med framväxten av högerextrema, främlingsfientliga krafter i Europa och för oss med hjärtat till vänster är det en plikt att alliera oss med de demokratiska krafter i Ryssland och Ukraina som bekämpar denna utveckling. Det är allvarligt att en ledarskribent i en av Sveriges viktigaste vänstertidningar inte klarar detta."
Kanske kan vara något för vänstern att ta till sig. Eller för den delen lyssna på Jonas Sjöstedt.

Generella slutsatser kring onsdagens och torsdagens aktivitet är att de nyttiga volontärerna är få och har mycket lågt stöd i Sverige. Det syns ju också på deras likar inom den svenska kultureliten.

Språkbruket av påverkansoperatörer, inflytelseagenter och nyttiga volontärer är ett led i en språkligt trevligare linje och debattklimat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

74 kommentarer:

 1. Det kan ju också vara så att den nya vänligare linjen har resulterat i att många kommentatorer inte längre kommenterar bara för att slå tillbaka med dubbla styrkan som en markering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr bloggaren anger tidsperioden till December i år!
   Lade ni inte märke till det?
   Och jag hugger direkt...
   Yrkesskadad, förvisso.

   Radera
 2. Men det är ju Cornu som skriker högst och mest. De som Cornu hänger ut är väl kanske mest som jag själv. Nationalister som ogillar kulturmarxism och därför är utanför åsiktsboxen. Cornu är ju i samma box som Hillary, Carl Bildt, Soros och hela main stream media med Peter Wolodarski i spetsen. Vilket gäng och vilken trovärdighet. Hur rätt har dessa haft i invandringsfrågan? Hur många rätt har de nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. RB, en ärlig fråga. Du får in ordet kulturmarxism nästan I varje inlägg du skriver, är det en medveten strategi eller blir det bara så?

   Radera
  2. gbd
   Jag anser att kulturmarxism/Frankfurtskolan är kärnan i så gott som allt jag ogillar. Enligt min mening är det inte möjligt att förstå den politiska processen, åsiktskorridoren, Politisk korrekthet om man inte satt sig in i vad kulturmarxism är. Utan den kunskapen ser man inte skogen för bara trän. Därför använder jag begreppet när det passar. Och tyvärr tycker jag att passar allt som oftast.

   Radera
  3. RB
   https://www.youtube.com/watch?v=u3_Yee_b6QY

   Radera
  4. @RB "Och tyvärr tycker jag att passar allt som oftast."

   Precis som vilken konspirationsteoretiker som helst alltså.

   Teorin om Illuminati och den om reptilmännen kan också förklara allting på samma sätt, för att bara nämna ett par andra.

   Kulturmarxism

   Radera
  5. Om vi nu håller oss på den märkliga åsiktsaxeln "Putinhöger" så tycker jag det är högst märkligt att man kan anse sig vara "nationalist" och samtidigt inte tycker att t ex Polen eller baltstaterna som suveräna nationer kan få välja att vara medlemmar i NATO utan att grannländerna ska lägga sig i. Det liknar mer internationalistisk vänsterideologi.

   Radera
  6. Mattias
   Du visar med din länk att du är just en av de många stackare som antagligen har ett gott hjärta men ack så lurade. Wikipedia är ju ett kulturmarxismens mest använda instrument för att missleda. Ditt svar till mig i övrigt är ju inte ett svar utan tvärt om något för att komma undan verkligheten i sann kulturmarxistisk anda. Om du verkligen är en öppen och inte som Cornu och Ben helt låsta så vill uppmana dig att söka information om frankfurt school, cultural marxism och political correcness på annat håll.

   Radera
  7. Ben
   Du är ju en lögnare som påstår att jag tycker att Estland och Polen inte själva borde få välja att vara med i Nato.

   Radera
  8. Sa jag verkligen det? Hmm?

   Radera
  9. Till RB och Milda Webben:
   Vad anser ni om nyliberalism?

   Radera
 3. Sen kan det vara som så att Kreml skiter i en så här obetydlig blogg. Skulle tro att bloggaren själv tror att den är viktigare än vad den i verkligheten är. Man kan ju inte direkt påstå att den har speciellt många besökare för att kunna påverka något överhuvudtaget . Fast lite roligt är att bloggaren tror han är en viktig debattör :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det påverkar säkert. Ett bra exempel är Kriminvasionen. När diskussionen bland politikerna, samtliga riksdagspartier i Sverige utom SD, handlade om hur man skulle protestera mot Ryssland och hur Europa skulle handla gemensamt, handlade kommentatorsfälten på nätet om huruvida ryssarna alls var på Krim. Förmodligen var det exakt det som var avsikten. Bara det att kommentarer hela tiden postas med budskapet att det är osäkert om ryssarna verkligen gör det som rapporterades på Aktuellt igår gör att läsarna automatiskt gör reflexionen att det inte är riktigt klart vad som händer. Resultatet blir en kraftig försening av skeendena i folks medvetande och att agentens uppdragsgivare vinner tid.

   Radera
  2. Jo, speciellt innan folk började förstå att trollen fanns så hade de nog mest effect, sedan får de nog mer en effect av att vara en sorts störsändare för folk börjar känna igen tecknen (Precis samma argument från flera postare, orimligt högt uppröstade (I de fall den möjligheten finns), ryssismer, osv). Men resurserna är ju begränsade, de kan inte vara överallt.

   Radera
 4. Kul att du blandar ihop Cornu med Soros och Wolodarski. Varför inte ta med Kakan H samtidigt?. Alla som inte är av din åsikt är av en och samma motsatt åsikt. Vilken enkel världsbild, måste vara skönt och enkelt att förhålla sig till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gällde som kommentar till RB

   Radera
  2. Ja han glömde nog bara kakan för hon platsar ju också fint bland de "destabiliserande krafterna" vars insatser är en del av PROBLEMET..

   Radera
  3. Kul att Hippo tar in Kakan bland de jag räknade upp.

   Radera
 5. En annan intressant fråga är vad nästa steg blir.
  I bägge presidentvalen där Obama vann förekom kapade kommentatorstrådar, och en massa kommentatorer som forsökte passera som läsare men som i själva verket var kampanjarbetare.
  Ryssarna verkar ju ha anammat metoden fullt ut med start ungefär vid Kriminvasionen.
  I USA anses det redan lite gammalmodigt, och istället sysslade man i senaste valet med placering av fejkade nyheter och meddelanden, gärna via Twitter och Facebook. Både Clinton och Trumpkampanjerna ägnade sig flitigt åt detta.
  Ska man lära sig något om kommunikation ska man studera presidentvalskampanjer. Där ger man resurser till kreativa 20-åriga studenter för att föra ut sitt budskap, och man tillåter i stort sett vilka metoder som helst. Förmodligen blir det svårare varje gång, för den kanal man har utnyttjat mest blir nog utsliten under en kampanj, dvs förlorar all trovärdighet och fungerar inte nästa gång.

  SvaraRadera
 6. Intressant att jag tydligen stödjer Ryssland och Kreml genom att kritisera politiker och andra för den katastrof de ställt till med. Och visst stödjer jag SD´s politik men..
  När jag är kritisk mot EU och NATO så beror det på helt andra omständigheter och om någon räknar det som ett stöd, så är det bara i deras huvud då, inte i mitt.

  @Cornu
  Har du lust att speca de inlägg där jag uttalar stöd för Ryssland och Kreml?

  SvaraRadera
 7. Skojar du? Cornucopia och Ledarsidorna är båda, var för sig, större än tex Dagens Samhälle. Klart att alt-media är på frammarsch och påverkar debatten mer och mer.

  SvaraRadera
 8. Tänk att bli betraktad nästan som en landsförrädare! Funderar på att bli krigshetsare istället, på rätt sida då förstås :). Internet-demokratin ha verkligen skapat förutsättningar för hat-debatter. Ultra-polarisering utan verkliga nyanser.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man bara på rätt sida så kan man ägna sig åt vad som helst utan att bli kritiserad.

   Radera
  2. Nu är jag mer typen "alltid i opposition" men det misstas gärna för något annat. Bara att testa hur det funkar på t.ex typiska "hat-sidor".
   Cornu som författare är förstås mycket mån om att "hålla rent" mht till hans författar-tema. Han är kunnig men samtidigt lite paranoid.

   Cornu nämnde att jag haft 26 kom. under "ryss-dagen". Själv noterade jag 11 st. Resten måste bevisligen haft med andra inlägg att göra, dvs antalet inlägg kan ha haft något med inloggning att göra. Enligt mina egna noteringar hade jag inga kommentarer på torsdagen. Undrar jag hur Cornu´s sökmetod hanterar kom. efter midnatt?

   Antar att Cornu följer vissa personer och därefter skapar ett "snabb-test" för att bevisa sin tes. Känns inte som att han lever upp till sitt medlemskap i Mensa direkt.

   Radera
 9. Kul! Då kan man lägga ytterligare en titel till visitkortet... Att bli kallad inkompetent av herr Wilderäng är verkligen en fjäder i hatten då man helt klart tänker fritt och inte styrt av externa aktörer... Måtte ha triggat lite allergiska reaktioner... :-) Häpp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Inte styrt av externa aktörer".
   Det var m a o en annan Sten-Erik Björling som skrev "Ryssland genomförde ingen skarp militär insats i Krim - annat än att se till att krimtatarer ankommande från Turkiet inte kunde starta sin destabilisering."?

   Radera
  2. Vad i min kommentar indikerar att jag är styrd? I så fall kan man på goda grunder anse att Wilderäng även han är styrd, eller hur? Skillnaden mellan mig och många andra är att jag läser många olika källor från olika länder (inkl. USA) och att jag har betydligt längre tidsperspektiv i mina analyser än de flesta. Att så misstro mellan länder i Europa och Ryssland kommer att visa sig vara ett stort misstag över tid - Ryssland klarar sig utan Europa, Europa klarar sig inte utan Ryssland. Jag tror att du borde söka på termer som "trap of thermodynamics" och även undersöka vad resurskriserna inom 10-15 år kommer att leda till. Europa har inte råd att Ryssland ställer om sin ekonomi mest mot öst och mot BRICS mm. USA tvingar Europeiska ledningskikt att gå mot sina egna länders långsiktiga intressen, tyvärr har vi ledningsskikt som endast lyder order och saknar totalt insikt om långsiktiga konsekvenser.

   Vad gäller Rysslands ekonomi - en liten intressant faktor: Rysslands kostnader för att utvinna olja och gas betalas i Rubel, inkomsterna är i USD... Fundera på den...

   Om det räknas som medlöperi och landsförräderi att långsiktigt tänka på sitt lands väl så bär jag den titeln med stolthet...

   Ha det så bra,

   Stene

   Radera
  3. Bra presentation för att förstå allvaret i vår situation... För att klara dessa utmaningar behövs samarbeten - inte ökade konflikter och mer revirpinkande...

   https://srsroccoreport.com/thermodynamic-oil-collapse-interview-why-the-global-economy-will-disintegrate-rapidly/

   Radera
  4. Det du påstår stämmer helt enkelt inte. En stor del av utrustningen för såväl utvinning som raffinering av rysk olja och gas är av västligt ursprung och importeras till Ryssland. Den prissätts då inte alls i rubel.

   Radera
  5. Okej Sten Erik, så du medger alltså att ditt skitsnack om Kriminvasionen bara var tlll för att balansera rapporteringen av Ryssland, det har inget med verkligheten att göra. Jag tror vi är överens faktiskt.

   Radera
  6. Men den utrustningen är redan betald - löpande kostnader sker i Rubel. Värt att notera är även att Rysslands skuldsättning är mycket låg och att de använder US statsobligationer för att betala investeringar - för att bli av med dem innan den finansiella kraschen slår till under 2017.

   En fråga som ingen av de som ser Ryssland som ett stort hot ställer är VARFÖR skulle Ryssland vara intresserad av att angripa Europa eller något annat land? Rädda ryssar i Litauen? Diskriminering är ett brott enligt Europadomstolen så den frågan kan gott lösas där. Invadera de baltiska länderna? Länder som har mycket stora bekymmer med sina ekonomier och med det så skulle Rysslands alla möjligheter att bygga upp handelsrelationer med Europa mfl förstöras - handelsrelationer som de så väl behöver för att utveckla landet. Ukraina? Det är Kiev-regimen som inte uppfyller kraven i Minsk 2-fördraget, inte Ryssland eller utbrytarrepublikerna. Och om Ryssland verkligen invaderat östra Ukraina - tror du verkligen att Ryska reguljära förband skulle acceptera artilleribeskjutning av bostadsområden utan att totalt radera artilleripositionerna från jordens yta?

   Är ni helt i händerna på inflytelseagenter från USA och England? Är ni kapabla att ens ställa frågan VARFÖR....?

   Stene

   Radera
  7. Nä. Reservdelar t ex?

   Radera
  8. Den där länken verkar tillhöra typen "oil&goldi-locks" som mest skriver för att motivera råvaru-spekulation. Alltför många länkar till "gold-promoters" av känt slag. Det finns bättre sidor Stene om du vill referera till din uppfattning.

   Radera
  9. Rysslands skuldsättning är väldigt låg därför att ingen vill låna ut pengar till dem.
   Sten-Erik, du är ett par år för sen med argumentationen enligt "vad skulle Ryssland vinna på...?". De är i östra Ukraina, punkt slut.
   Minsk 2 fördraget kom till EFTER att Ryssland angrep Ukraina.
   Det är liksom svårt att tro att du inte är ryss.

   Radera
  10. Fortsätt att lägga till Häpp efter inläggen dessutom, så blir det lättare att se vem som skrivit vad. Det fanns visst en riktig Sten-Erik som inte ville bli sammanblandad med dig har jag för mig.

   Radera
  11. "Den andra Sten-Erik Björling" var ett omdömeslöst försök att kidnappa mitt namn - han slutade med det när jag påvisade att det inte bara gällde identitetsstöld utan även förtal - som kan ge fängelse upp till 2 år. Jag är den verkliga Sten-Erik Björling. Vad gäller länken ovan så är det bra om ni faktiskt går igenom den... Och tänker själva

   Stene

   Radera
  12. Notera även att Ryssland accepterade inte förfrågan från utbrytarrepublikerna att förena sig med Ryssland efter det att de genomfört en folkomröstning. Om Ryssland ville ha östra Ukraina så skulle det väl vara enkelt för den att bara acceptera deras förfrågan. Eller hur? Kan du specifikt ange den tidpunkt som Ryssland angrep östra Ukraina?

   Radera
  13. Du menar på fullt allvar att Ryssland först ska skicka in militär i östra Ukraina, som ska begära att området ansluts till Ryssland? Det blir liksom ännu löjligare än den där fejkade folkomröstningen på Krim, det skulle vara icke trovärdigt till och med i Moskva.
   Truppsammandragningen på rysk sida skedde i februari-mars 2014, angreppet i stor skala skedde i augusti.
   Minsk 2 avtalet skrevs 2015.

   Radera
  14. För att citera Silvio i Sopranos har du fuckat upp tidslinjen lite om du vill förklara det ryska angreppet med det där avtalet.

   Radera
  15. Sten-Erik, även jag kan ha det på visitkortet. Jag skulle sen av erfarenhet inte fortsätta en en diskussion med Ben Dover m.fl. Du ser var det hamnar.Tex har nu Ben Dover också kunskaper om reservdelarna till oljeutrustningen. Men vad förvänta sig av en person som påstår: "Fast USA har ju då, strikt taget, ALDRIG tagit över länder mig veterligen ens under 1900-talet. Så varför ska vi vara rädda för DEM?". Det sätter verkligen nivån.

   Radera
  16. Motbevisa mig då, istället för att spela offer. Det är liksom så en diskussion går till.

   Radera
 10. @Cornu Fler som anammat en trevlig debatton! Guldstjärna till alla! Nu kan vi väl få fredagsmysa lite snart?

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. år en utpekad säga ett par ord ?
  Cornucopia, din blogg är mycket intressant skriven med ämnesval och dina argument i olika ämnen. Jag är dessutom imponerad av snabbheten och mängden av åsikter/fakta mm du producerar utan att det blir ointressant. Även om jag naturligtvis är långt ifrån enig med allt.
  Tycker dock du går över gränsen när du utpekar mig som som någons slags ryssvolontär med djupa okunskaper. Pga jag har en annan åsikt än herr Wilderäng. Och okunskap, i större och mindre mått, är tyvärr en mänsklig egenskap som finns hos samtliga aktiva på denna blogg. Så även hos dig.
  Är i övrigt ingen specifik ryssvän utan har också respekt för detta land. Tycker dock att massmedia målar upp en skräckbild utan nyanser. Det är allt.
  Och jag har kommenterat fler ämnen. Och jag använder mitt riktiga namn.

  SvaraRadera
 13. Något som Flamman eller annan valfri kommunistisk pamflett skriver eller häver ur sig kommer jag aldrig att ta till mig.

  Anledningen till det är att de inte har ett problem med vad någon gör utan endast under vilkan fana den görs. Hade Putin varit uttalad kommunist och gjort samma sak hade de stött honom. Nu har de etiketterat honom som fascist och därmed är allt han gör av ondo oavsett vad det är.

  Deras ideologiska dogmer är det som alltid sätter krokben för dem. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel men resultatet har alltid fel bakgrund och beslutsunderlag.

  SvaraRadera
 14. Haha :-) alltid lika kul att läsa om Cornus bisarra illusioner :-) Skulla kunna bli en bra sagobok av alltihop..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Martin, du håller fast vid din signatur. Om du sitter i samma rum som Sten-Erik kanske du kan uppmana honom att inte ta bort sina Häpp från inläggen, det kan skapa otydlighet.

   Radera
 15. Att läsa kommentarerna till fenna pseudotråd om Cornus clickbait Putinpseudotrådar är ju rätt roligt. Putinvolontärer ha ha nu väntar jag på Trumpvolontärernss ankomst ;-)

  SvaraRadera
 16. "Zokrates76 känner vi sedan Kriminvasionen till som en möjlig rysk påverkansoperatör. Bevakar uppenbarligen bloggen, eller får instruktioner om när det är dags att gå in och sprida Kremls desinformation, lögner och påverkan."

  Jag har kommenterat på denna blogg långt innan "Kriminvasionen". Om du inte minns det så skulle en snabb sökning i din blogg ge detta vid handen.

  Jag kollar om det finns något intressant att läsa på bloggen i stort sett dagligen, både hemifrån och på jobbet. Det kan du lätt se om du söker på mitt IP-nummer. Alltså vet du mycket väl att jag inte får några 'instruktioner när det är dags att gå in på bloggen'.

  Nu har jag givit två exempel på uppenbara lögner du sprider på din blogg.

  Du får gärna ge några exempel på uppenbara lögner jag har spridit!

  SvaraRadera
 17. På ämnet, såg denna rätt så trovärdiga analys om hur Ryssland kan tänka sig ta isär Nato.

  https://www.yahoo.com/news/world-war-iii-could-begin-000536139.html

  SvaraRadera
 18. Skulle nästan vara mer intressant om du gjorde en undersökning om alla natotroll som är inne och skriver.
  För att allt fler börjar vakna ur hjärntvätten de utsatts för sen dagis är ändå ganska kännt. De flesta har ju internet idag.

  SvaraRadera
 19. "Språkbruket av påverkansoperatörer, inflytelseagenter och nyttiga volontärer är ett led i en språkligt trevligare linje och debattklimat."

  Jag har förstått det. Och, det fungerar bra. Blir trevligare att läsa utan ord som idiot osv.

  Du har ibland undrat över varför personer som har direkt motsatta åsikter och ståndpunkter ens läser din blogg. Jag tror mig veta varför. Lättbegripliga och tydliga åsikter inbjuder till debatt.

  SvaraRadera
 20. Underbart inlägg. Tummen upp Cornu.

  SvaraRadera
 21. Ett av de mest bisarra inlägg som jag läst på bloggen.

  Sannolikheten att det skulle finnas kommentatorer som skriver kommentarer på en svensk blogg under inrådan från främmande makt måste i de flesta nyktra bedömares ögon betraktas som försvinnande liten.

  Om främmande makt använder sig av femtekolonnare för att destabilisera landet så är nog inte Cornucopias blogg det första de tänker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker på saken så är det fullkomligt sinnessjukt att tala om betald "påverkansoperatör" i mitt fall. Jag kanske borde bli smickrad över att att mina små infall i stunden bedöms som så kvalitativa att någon skulle vara villig att betala för dem, men jag blir mest full i skratt måste jag erkänna.

   Nåja, komedin fortsätter säkert ett tag till.

   Radera
  2. Det glöms liksom alltid bort att Sovjet ockuperade halva europa fram till 1989, värst i klassen :)

   Radera
  3. Om jag vore extern makt så skulle jag placera mina murvlar och påverkansagenter i kollektivet försvarsmaktsledning och säkerhetsanalytiker vars input våra politiker är beroende av. Och se till att man bygger upp vänskapsförhållanden mellan sin egen försvarsmaktsledning och deras... Hur många påverkansagenter finns i FOI och försvarsmaktsledningen från Rysslands sida jämfört med från USAs?

   Stene

   Radera
 22. Litauen har praktisk erfarenhet av Sovjet/Ryssland och Putins föregångare, kan inte någon (Stene?) berätta varför denna publikation är totalt onödig, det verkar ju som de fått allt om bakfoten.. Själv ser jag fram emot en svensk version.

  http://kam.lt/download/55077/2016%20aktyviu%20veiksmu%20gaires%20internetui_.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtydligande, 75sidig pdf om vad göra när ryssen kommer även innehållande igenkänningstecken på ryska fordon och rysk materiel. Statlig utgivning.

   Radera
  2. Problemet är att vi inte längre kan låsa fast oss vid historien. Nästan alla länder har goda relationer med Tyskland som faktiskt var den nation som ödelade stora delar av Europa och dödade miljoner människor. Att använda historien som argument mot Ryssland men inte mot Tyskland och Japan eller t o m Kina t ex finner jag vara korkat. Ryssland har förändrats drastiskt under de senaste 10-15 åren och de utmaningar vi står inför är gigantiska och kräver samarbete - inte konflikt. Vad Europeiska ledare inte tycks förstå är att Ryssland aldrig mer kommer att förpassas till att bli en råvarukoloni åt Europeiska intressen - bättre bygga upp mer produktiva och framåtsyftande relationer. Det som nu händer är att Ryssland uppmuntras att överföra framtida kontrakt på resurser österut till Kina mm vilket placerar Europa i svårigheter både vad avser råvaruförsörjning och tillgång till marknader. Notera att ca 50% av Sveriges olja kommer från Ryssland (åtminstone baserat på de uppgifter jag såg senast) och vi kommer att se svårigheter att få tillgång till metaller som silver m fl redan inom 10-15 år. I värsta fall så har vi max 10-15 år kvar av tillgång till olja beroende på termodynamiska begränsningar i det övergripande försörjningssystemet för olja - och samtidigt så alienerar vi en av de få kvarvarande leverantörerna av olja som finns inom funktionell räckvidd - olja som borde användas för omställningen till mer hållbara system. Vi har en stats- och försvarsledning som agerar på föråldrade reflexer från det tidigare kalla kriget kombinerat med lojalitetsband och / eller kontrolldokument från USA och den kombinationen är livsfarlig sett från ett längre tidsperspektiv för hela Sverige och även Europa.

   Vi har inte längre tid över för att ledas av individer som agerar på känslor och reagerar på externa kortsiktiga påtryckningar från aktörer som inte vill stärka / bibehålla Sveriges eller Europas långsiktiga intressen.

   Stene

   Radera
  3. Ha ha, så framtiden finns i samarbetet med en bankrutt fascistisk diktatur typ Uganda med kärnvapen? Säkert.

   Radera
  4. Med Rysslands nuvarande utveckling sedan 10-15 år tillvaka är det mycket relevant att använda historien som exempel på vart nuvarande riktning pekar. I Asien används också Kina som historiskt exempel, Japan likaså, oavsett nuvarande riktning. Att i nutid i drabbade länder använda Rysslands förtryckshistorik är tvärtom mycket relevant, kan också användas som argument i diskussion med Ryssland, "den riktning ni rör er mot påminner om en tid vi inte vill uppleva igen, förstå vår oro"

   Och sen så undrar jag när Ryssland under historiens gång varit en råvarukoloni åt Europa?
   Halva europa har varit förtryckta kolonier under Ryssland/Sovjetunionen, visst minns du det?

   Radera
  5. Crunch,

   Visst minns jag Sovjetunionen och jag är fullt medveten om det förtryck som skedde under den tiden mot ockuperade länder i öst-Europa och det finns ingen ursäkt för den tiden. Min argumentation baseras på antagandet att vi inte har tid att låsa oss fast vid tidigare historia - om vi inte får till fungerande uthålliga försörjningssystem och fungerande uthålliga sociala system så kan vi se fram emot massivt tyranniska system framöver med massiv fattigdom, svält och massdöd redan inom 20 år. Bara det faktum att olja för transporter kommer att försvinna som alternativ till bränsle inom 15 år borde få de flesta att förstå att vi inte har tid att spela maktspel längre - och att i det läget vara fastlåsta i tänkande baserat på det tidigare kalla kriget och tidigare historiska händelser är direkt livsfarligt - bokstavligt talat - och dessutom ytterst korkat och tecken på grav inkompetens.

   Målsättningen med Jeltsin var att försätta Ryssland i positionen som råvarukoloni - att demonterar dess industriella kapacitet och kapacitet till avancerad teknisk produktion. Det var den plan som aktörer inom USA och även Europa hade för Ryssland. Det är en av de främsta orsakerna till det hat som finns mot Putin som stoppade den utvecklingen. Samma sak kommer att hända med Afrika - med satsningarna på alternativa finansierings- och stödsystem som nu byggs upp inom BRICS etc. så kommer kontrollen via Världsbanken och IMF att elimineras - och med detta minskar möjligheten för västaktörer att kontrollera de råvaruresurser som finns i Afrika.

   Vi i väst måste snabbt komma till insikt att vi INTE är centrum i världen längre - vi är en av flera aktörer på världsarenan och vi är INTE längre i kontrollerande position. Dessutom så är t ex Europa försatt i en mycket kritisk situation vad gäller det finansiella systemets stabilitet och skuldsättningen är enorm. Vi är INTE i självklart ledande position längre - den börjar axeln Kina-Ryssland börjat ta över sedan en tid tillbaka. Och det är därför USA vill få till en konflikt mellan Europa och Ryssland - för att blockera möjligheten till Euro-asiatiskt handelsområde som kommer att bli historiens största. Och som USA inte kommer att kontrollera.

   Det finns ett skäl till Brexit - att eliten i UK ställer om till den framtida maktbalansen. Vilket kanske även vi borde överväga...

   Ha det så bra,

   Stene

   Radera
  6. Det är naturligtvis frestande att tänka att Jeltsin var ett resultat av nån ond internationell kabal, men faktum är att hans presidentskap liknade Trumps - CPSU-kandidaten ville man inte ha, inte Zhirinovskij heller av uppenbara skäl och då återstod Jeltsin, åtminstone första ggn han blev vald till president.

   Den ryska industrin monterade sedan till stora delar ner sig själv eftersom den knappast var konkurrenskraftig - och är det fortfarande inte, hur många västerlänningar köper Lada-bil.

   Alldeles oavsett det är ju hela "fast i historien"-grejen en gigantisk halmgubbe. Det finns inte "rysskräck" på grund av Poltava, folk är istället naturligt tveksamma till ett land som invaderar grannar och har en kriminell fascist till ledare. Det har inte med historia utan med nutid att göra.

   Radera
 23. "We shall overcome..."

  Vi gratulerar idag Lettland på deras nationaldag. Vi ser fram mot framtida fortsatta firanden trots Cornu´s varningar. Se till att behandla lett-ryssen med vederbörlig respekt trots Sovjet´s historiska behandling av Lettland och letterna.

  SvaraRadera
 24. Här är en ganska bra genomgång av hur många här inne och framförallt Cornu har blivit manipulerade:
  https://www.peakprosperity.com/blog/103565/were-being-played

  SvaraRadera
 25. Vi skriver det igen,

  Fram till 1989 ockuperade ju Sovjet halva europa, värst i klassen alla kategorier.

  Sverige har inget annat hot.

  SvaraRadera
 26. En eloge till bloggägaren för hans okuvliga energi!

  SvaraRadera