Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-01 08:18

Konjunkturbarometern fortsätter återhämta sig

Med förra veckans rapportering av Konjunkturinstitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern") så fortsatte återhämtningen. Svenska framtidsutsikter ser ut att vara på väg tillbaka mot högkonjunktur. Framför allt är det hushållen och tillverkningsindustrierna som bidrar till uppgången.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött.
Korrelationen mellan börsen och konjunkturbarometern fortsätter vara intakt. Tillsammans med de senaste månadernas återhämtning på börsen har även förväntningarna på konjunkturen återhämtat sig.

Den senaste månadens rätt kraftiga uppgång i barometern står främst tillverkningsindustrin och hushållen för. Samtliga sektorer är nu positiva och upplever läget som bättre än normalt. Det är dock endast bygg- och anläggningssektorn som befinner sig i överhettat högkonjunkturläge.

Nu återstår att se om barometern orkar upp till 110 (1100 i charten ovan), eller om detta bara är en tillfällig upprekyl. Sedan årsskiftet ligger börsen tekniskt kvar i sälj enligt barometern. Att få två toppar över 110 har inte skett tidigare. Rimligtvis är återhämtningen bara tillfällig. Den som överlever får se.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Tack för en bra och tydlig rapportering!

  SvaraRadera
 2. Sverige är ingen ö. Jag tror valet i USA kan påverka världsekonomin negativt om någon av Hillory eller Trump blir president.

  Jag har använt teknisk analys på en hög med kaffesump och högen signalerar Bitcoin ~ 1500$ innan årsskiftet.

  /₿₿₿₿

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tänk om Stefan Löfven blir President of the United States.
   Då jävlar blir det hausse!

   Radera
  2. Kan vi inte exportera Gudrun Schyman då jävlar skulle det bli ordning på torpet, fart på ekonomin och en jämställd feministisk politik.

   Alternativt kan vi deportera Kuckeliku dit så kan han leda landet i väst med sina ekosocialliberalkommunistfascisterna men han verkar tyvärr ha lagt ner det partiet. Han skriver inte om det i alla sina inlägg längre iaf.

   Radera
  3. Saknar också Kuckeliku och hans ESLK(f).
   Var en frisk fläkt i ankdammen.

   Radera
  4. Partiet är alls inte nerlagt, men jag gör ganska sparsam reklam för det eftersom ett nytt parti inte alltid känns som den självklara lösningen på våra problem. Det viktigaste är att man tar till sig goda idéer, inte att vi får ett nytt parti. Fast nog är det synd att det inte finns ett parti med en bra ideologi och ett informativt namn. Det löser sig nog på sikt, men jag är ingen typisk partigängare och fiskar inte efter några politiska maktpositioner. Jag vill bara ha in lite vett i politiken, om möjligt.

   För övrigt finns det några andra ställen där jag understundom sprider mina tankar, som Birger Schlaugs blogg, Grön Omstart, Josefin Utas blogg, två medborgarlönsgrupper på Facebook mm.

   EkoSoLiDs Facebooksida uppdaterar jag ganska sällan, men kolla gärna hur det ser ut nu på: facebook.com/EkoSoLiD

   Radera
  5. Det här skrev jag exempelvis på Birger Schlaugs blogg den 22 Oktober, dock återigen utan att nämna EkoSoLiD:

   "Liberaler har en väldigt ljummen inställning till demokrati, som de ser som något nödvändigt ont. De vill minimera den till förmån för marknadskrafterna. De kallar demokrati för populism så snart den avviker från deras marknadsfundamentalism. 

   Tro inte att liberaler är goda demokrater! Man bör vara demokratist snarare än liberalist. Identifierar man sig som liberaldemokrat är man sannolikt okej. Försvär man sig istället till liberalism så har man inte sällan bockklövar. 

   Eller så får man det när man umgåtts för länge med den fördärvliga ideologin, precis som våra islamister. 

   Demokratin och hållbarheten är fundamentet, med frihet och jämlikhet som aningen mindre viktiga värden."

   Någon svarade:

   Kuckeliku,

   Du har så rätt, så rätt.

   Kuckeliku for president!

   Radera
  6. Finns stor anledning till att det blir en sättning om Trump vinner. En lite större Brexi-sättning. Ett 2-dagarsrally med Hillary. Vi har en teknisk kanal som antyder att vi bör bottna kring SP500 2092 dagen före valet. Vinner Trump brakar vi igenom nedåt men annars upp i kanaltaket. Sannolikhet hög och inte svårgissat.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jepp, vi får väl se ... EUR/SEK 9,88 och USD/SEK 8,98 hjälper exporten lite, men läget känns inget vidare. Borde ju bli lite högre priser nu på importerade varor, men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det stora mysteriet.
   Att inte exporten går bättre och importen går sämre.
   Känns som det inte hänt ett dugg.

   Radera
  2. Hushållen gillar väl att importvaror stiger i pris, därav är de positiva?

   Radera
  3. vi får väl se när Q4-resultaten trillar in i nästa år. Borde ju synas något där tycker man. Håller med om att det känns mystiskt.

   Radera
  4. Allt krimskrams som importeras sjunker i pris i lokal valuta vilket äts upp av Ingves fallande SEK. Status Quo.
   I princip samma sak på exportsidan. Prispress, vilket utjämnas med svag SEK. Status Quo.

   Radera
  5. Ohh ja,äntligen har vi snart en riksmarkkrona!
   Toppen enligt vissa då.

   Radera
  6. Stagflation(inte som 70-talet givetvis)och börsuppgång är faktiskt en möjlighet även i dagens nedtryckta ränteläge med få investeringsalternativ. Rapportperioden ser bra ut för bl.a finans, tech och ev. telecom!

   Tänk 2%+ inflation och BNP under 2%. Marknadsräntorna måste då jackas upp lite och FED vill gärna gå mot normalisering. I USA ligger PCE-deflatorn runt dryga 1,7% och tillväxt-utsikterna har skrivits ner av FED-bankerna. Inflationstakten för medelklassens levnadsomkostnader(mat, boende och hälsa) i USA är betydligt högre än CPI-U. Trenden är fortsatt nedåt för reala disponibla inkomster(median)per capita.

   Det blev ingen köpsignal för t.ex SP500 i oktober. Verkar som vi går ner mot ett par procent inför valet där Trump nu för första gången sedan maj leder över "crooked Hillary". Skulle inte bli förvånad om det blir ett nytt "Brexit".

   Radera
  7. 8,60 resp 8,75 ser ut som två mycket bra påfyllnads-zoner. Dock utgör dollarindex 99,5-100,7 starka motstånd i nästa uppgångsfas.

   Radera
  8. Om du startade en blogg skulle du ha mig som läsare från dag ett. Tänk på saken? Men tack för det matnyttiga du skriver här.

   Radera
  9. Håller med där.
   Kung att du skriver rttck.

   Radera
  10. Vem är det som påstår att Trump leder nu? Ingen som bryr sig om opinionsundersökningar i alla fall. Sen är det ju vissa som tycker att man inte ska göra det heller, men det är svårt att hitta något som är mer tillförlitligt. RealClearPolitics: Battleground states

   Radera
  11. Klart man tar o-u med en liten nypa salt. Du minns Brexit! Jag ref till ABC News.

   Man får buga för omdömen :)

   Radera
  12. Kortsiktigt ser Engelska skolan intressant ut.
   Pressas av svt-uttalanden igår så värt en chansning.

   Radera
  13. Jo, ABC News har alltså gjort en opinionsundersökning, så om man är tveksam till dylika ska man nog ta deras nyhet me en nya salt :-)

   Denna fanns också med som en av många på länken i mitt förra svar.

   Radera
  14. rttck

   Karachi fortsatt starkt efter den lilla rekylen förra veckan.
   KSE100 nu i 41804, känns som 40000 nu utgör stöd.

   Radera
  15. Euron närmar sig 10 SEK jämnt.
   Finns klara indikationer på att exportbolagen äntligen börjar vakna till liv pga kronförsvagningen. Dröjer dock ett tag innan det syns i böckerna.

   Radera
  16. @Stefan; Ska ta beslut efter valet. Samtidigt pekar TA mot 17.000 för DOW mht sannolik räntehöjning av FED(76%). Vi kan då möta 200WMA någon gång under Q1. 17.700 inför valet. Ikväll talar Yellen!

   Radera
  17. Yellens tal blir någonting att sova till framför tv-n :)

   Radera
  18. Ja så har det sett ut. Det är bara de andra regionala cheferna som sprider marknadspåverkande uttalanden.

   Radera
 5. Hur tolkas svaret på en enkätfråga till en privatperson som positivt eller negativt?
  Tycker det verkar rätt intressant med frågeställningen förväntad inflation på 12 månaders sikt med en decimal. Jag hoppas frågan som ställs omedelbart före denna är "Vet du vad inflation är och vilka varor och tjänster ingår just nu i KPI?"
  Jag raljerar inte över folks kunskaper inom området men plockar man slumpmässigt människor så tror jag personligen kunskapen inom området är otroligt låg.
  Likadant med frågor ang. räntor, inte ens riksbanken vet ett kvartal framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blivit uppringd tre gånger till dessa enkäter. Se t ex

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/07/tredje-gangen-jag-svarar-pa.html

   Många frågor är maskerade och frågar t ex "högre,samma eller lägre".

   Radera
 6. Lite O.T.?
  Volkswagen planerar avskeda mer än 10000 på grund av migrering till elfordon.
  https://www.thelocal.de/20161029/vws-electric-car-switch-to-cost-10000-jobs

  Kan bensinbilen vara dagens motsvarighet till de mekaniska räknemaskinerna?
  Lite med tanke på konjunktur och sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.di.se/nyheter/40000-oljejobb-borta-i-norge/

   Radera
  2. Bensinarna går ju inte direkt till himlen utan exporteras till 3e världen. En gammal toyota till varje afrikan!

   Radera
  3. Jo,
   Det kan kanske vara värt att följa utvecklingen av litiumbatterier de närmsta åren.

   Radera
  4. Olje-priset visade ingen köpsignal för oktober som jag hoppats. 1:a större motståndet att penetrera från nedgången 2008 klarades alltså inte.

   Radera
  5. @ rttck

   Flera rävar har ju siat "low for long". De oljerelaterade bolag som klarar denna urskakning lär ju vara i gott skick när uppstället kommer. Klart det finns köpare vad det lider.

   Radera
  6. @6-10. Så är det nog. Frågan är när den riktiga urskakningen då kommer? Nu faller priset mer i normal hastighet. Så kommer den normala korrelationen dollar/WTI fortsätta är jag rädd att det handlar om mycket låga oljeprisnivåer framöver(t.o.m en neg prischock). Men å andra sidan kan vi få se guldpriser stiga parallellt med dollarn. Men guldet och oljan är dock två helt olika ting.

   Var ligger smärtgränsen inom OPEC? Ryssland, Irak och Iran är tillsammans med SA de som bestämmer. Alla har ekonomier i nedgång.

   Radera
  7. Vad jag menade med normal hastighet är att vi har rekyler. Inte som under 2014. Frågan är hur aktiemarknaden ställer sig till fortsatt nedgång? Beror sannolikt på efterfrågan och inte utbudet. I år bröts den tekniska viktiga nivån 26,60(WTI)från 2003. Marknaden brukar vilja testa brutna stöd.

   Radera
  8. Skakig dag, händer väldig mycket kursmässigt.
   Dagens dollarförsvagning skyller man på valet (som numera anses öppet).
   Enter, exit Engelska blev det iaf med liten vinst, alltid något.

   Radera
 7. Är själv inne på tesen att det inte blir någon nominell björnmarknad trots de usla globala konjunkturutsikterna. Länder som Sverige får se svagare valuta och ökad inflation tills även de länder med de relativt starka valutorna får se ökad inflation när obligationstjuren nu också ser ut att ha tagit slut på soppa. Den naturliga björnen (driven av obligationsmarknadens förluster) lär kortslutas av att IMF trycker biljoner av SDR som då också "räddar" världen från deflation.

  Viva la reala tillgångar framöver IMHO!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon (publik) sammanställning av hur den nuvarande lågräntepolitiken kan ta slut (socialisering/avskrivning av skulder, krasch pannkaka, deflation följd av hyperinflation, etc.)? och vilka tillgångsslag som går bäst (minst dåligt) vid olika utfall?

   Radera
  2. I modern tid tror jag mer eller mindre alla gånger har lett till hyperinflation och någon form av "reset". I Tyskland (Weimarrepubliken) så trycktes det enorma summor pengar, vilket välkänt ledde till bilder med folk som transporterade sedlar i skottkärror. De som satt på bostadslån innan Reiksmarken kollapsade och den nya Dmarken introducerades räddades dock inte då bostadslånen räknades om i nya valutan för att motsvara samma mängd GULD som innan kollapsen. I det fallet var reala (obelånade) tillgångar en lysande sparform då man undvek att få se sina sparpengar (Reiksmark) bli totalt värdelösa och att man ej satt med ett bostadslån (vars belopp ej skrevs av med valutans kollaps) i en miserabel ekonomi där fastigheter knappast hade samma reala värde som innan ekonomin kollapsade.... I det fall att "eliten" skulle tillåta regelrätta konkurser på flera länders enorma statsskulder så är det många som blir fattigare med tanke på att pensionsfonder, banker och allt därimellan skulle ta stora förluster. Även då är alltså guld och OBELÅNADE reala tillgångar vinnare då de inte tar någon nominell "haircut". I en FIAT-värld där flera tillgångar får se nedskrivningar är det bäst att sitta i sånt som ej ens nominellt tar nedskrivninger... Man kan helt enkelt "vinna" genom att bara inte förlora lika mycket som majoriteten kommer göra, dvs ens relativa köpkraft går upp även om man inte ens blivit rikare på papper.

   Radera