Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-17 20:20

Jenter for Norge - sevärd dokumentär om norska kvinnliga specialförbandsoperatörer

Norska NRK har lagt ut de två avsnitten av dokumentärserien Jenter for Norge, som antagligen många läsare skulle uppskatta. Den skildrar uttagningen, utbildningen och träningen av norska kvinnliga specialförbandsoperatörer och finns att se på NRK Play ett tag till.
Norsk bepansrad personterrängbil med norska Kongsberg Protector vapenstation på taket.
Likt för Sveriges officiella specialoperatörsförband Särskilda Operationsgruppens kvinnliga sk underrättelseoperatörer, så har även Norge ett behov av kvinnliga specialoperatörer som därmed ska kunna samverka enklare med kvinnor i främst muslimska länder. Utbildningen av en kull av dessa har följts av ett TV-team från norsk public service NRK, och skildrar delar av utbildningen.

Utbildningen påminner på många sätt om svenska specialförbands utbildning och utrustning, ner till flera enskilda utrustningsdetaljer om man känner till dessa (t ex Mechanix-handskar). De fysiska kraven på de kvinnliga operatörerna är lägre än för de manliga på vissa punkter, men annars är det inga större skillnader på utbildningen som den visas.

Ni hittar det första avsnittet här, där vi får följa hur 60 uttagna kvinnor faller till fjorton som antas till utbildningen, varifrån ytterligare tre faller ifrån på grund av olika krav. Avsnittet slutar med att de får sina jägarbaskrar.

Det andra avsnittet följer de kvarvarande fjorton i sin mer avancerade fortsatta utbildning.

Man kunde önska att även Sverige gör motsvarande, fast SOG vill gärna vara lite hemlighetsfulla och inte visa upp att de har bättre utrustning än reguljära svenska förband. NRK visar dock att det är fullt möjligt att skildra specialförband utan att avslöja operatörernas identiteter. Om inte annat ett exempel på praktisk feminism.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Grymt bra TV. Känslorna och stridsviljan var imponerande.

  SvaraRadera
 2. Jenter?
  Är herr författaren säker på att det inte är norske töser ute och boller?
  Och tar sig en bärs därefter?
  Se där en liten språkvarning i arla morgonstund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norska jenter puler men tar sig inte gärna en bärs (bæsj). Danska piger boller och dricker gärna bärs.

   Radera
 3. Mycket intressant, tack för tipset! Kul att testa NRK:s spelare, första intrycket är att den är stabilare än SVT:s.

  SvaraRadera
 4. Dokumentären är väl ok, men att bara köra tjejer som gråter och kramas har träningskläder mer än uniform... Känns mer som dokusåpa.

  SvaraRadera
 5. Väl värd att se! Skönt att höra att reglerna och nivåerna gäller för alla. Inga sänkta krav, ingen kränkt, ingen kvoterad. Fokus på vad som krävs. Mycket hård träning och träning lönar sig.

  Jag hoppas att Sverige har något liknande. Men det verkar osannolikt nuförtiden...

  SvaraRadera
 6. Men VAD säger Gudrun Schyman an et.cons om detta ??
  Skall man verkligen LURA fredsälskande kvinnor att till sig onda patriarkala manliga förtryckande strukturer ?
  ;-)

  SvaraRadera
 7. "enskilda utrustningsdetaljer om man känner till dessa (t ex Mechanix-handskar)"
  HAHAHAHA... noll koll...

  SvaraRadera