Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2016-11-03 14:03

Intresserad av IT, elektronik, problemlösning och extrema utmaningar?

Är du uttråkad? Är du intresserad av IT, elektronik, problemlösning och extrema utmaningar? Då finns nu jobbet för dig! Gillar du dessutom att resa inom och utom Sverige? Utbildning ingår.

Det handlar om teknisk operatör åt Särskilda Operationsgruppen (SOG), dvs Försvarsmaktens officiellt existerande specialförband. Du behöver vara svensk medborgare, men behöver inte ens ha gjort värnplikten eller GMU. Klarar du de fysiska antagningskraven och övriga antagningskrav och lämplighetsprövning så väntar ett minst sagt intressant jobb.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Du blir helt enkelt nörden som hänger med specialoperatörerna och håller reda på IT-system och kommunikationsutrustning åt de tunga grabbarna och tjejerna. Eller SOT som Sektionen för operativ teknik kallas.

Just, då får inte ha synfel, vilket utesluter många som spenderar för mycket tid vid en skärm. Från Försvarsmaktens beskrivning av jobbet:
"Det dagliga arbetet är mycket omväxlande och innefattar allt från teoretisk problemlösning i kontorsmiljö till operationer på fältet. Du kommer att arbeta med avancerade tekniska system i fält och med fördjupningsfrågor inom ett eget specialområde samt följa utvecklingen i teknikens framkant.
Det är vanligt med resor i Sverige och utomlands. Förbandet har hög insatsberedskap vilket innebär att du kan vara borta under längre perioder och ibland kan du behöva resa med kort varsel."
SOG söker också specialförbandsoperatörer och underrättelseoperatörer (en tänkt kvinnlig variant med något lägre fysiska krav), men då måste du redan ha en militär utbildning.

Om du tror att du har vad som krävs finns mer information här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Efter att ha genomfört fältdelen för operatörerna för några år sedan så vill det mycket till att hitta en ITnörd som har den fysik som krävs.
  Orkade knappt röra mig på flera veckor efteråt och då hade jag ändå tränat flera timmar om dagen i nåt år inför det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg. Nej jag jobbar där inte och har aldrig gjort. Hade tydligen dolt synfel :/

   Radera
  2. Jag tycker inte fysiska kraven för den här tjänsten verkar överdrivet höga: http://www.forsvarsmakten.se/siteassets/2-var-verksamhet/specialforband/3012-11-29--sot_webb.pdf
   Det är knappast krav att sjukvårds-, transport- och sambandspersonal ska klara vad en operatör klarar bara för att få ingå i specialförbanden.

   Radera
  3. Man ska läsa de fysiska kraven med visst gummiband. De är minimikrav för denna typ av tjänster, och kan se låga ut - men du kommer att pressasatt göra max under testerna.

   Om du klarar "nätt och jämt gränsen" på alla kraven ska du besitta någon alldeles historiskt megafantastisk kompetens i övrigt för att komma i fråga för anställning.

   Alla som ingår i specialförbanden är operatörer och måste kunna klara vad en operatör klarar. Det finns inte utrymme för barlast. Däremot behöver inte alla tillhöra den fysiskt starkaste halvan av gruppen. Med specialkompetens kanske du kan tillhöra den andra fysiska prestationshalvan - men du måste ändå kunna hänga med i gruppens tempo utan att andra någonsin ska behöva bära dig eller dina grejor. Detta även i en (även fysiskt) pressad situation, i den takt ett specialförband ska kunna leverera.

   Om du har höga fysiska prestationer väl över miniminivå i "i princip allt" och rätt teknisk kompetens kan det ju hända att du slipper undan med att ha tagit dig med "darr på ribban" över något enstaka av minimikraven. Om du bedöms utvecklingsbar.

   Radera
  4. En "IT-nörd" arbetar i liknande fysisk ställning som de flesta tjänstemän. Och medan en ekonom visserligen ofta måste förflytta sitt arsle mellan olika stolar under dagen, så har "IT-nörden" ett pingisbord där det är mer eller mindre obligariskt att möta chefen i en tresetare varje dag under arbetstid. Vidare har "IT-nörden" stora möjligheter att anpassa tider och platser efter sitt träningsschema.


   Man skulle visserligen kunna gissa att det blivit såhär för att "IT-nördens" kompetens faktiskt är eftertraktad, så företag dels lockar med ett bra liv och dels ser till att vårda "IT-nördens" hälsa. Men det har sett ur såhär i många år nu, så du bör i vilket fall som helst uppgradera generaliseringen av olika arbetares fysiska hälsor.

   Radera
  5. Ni ska inte underskatta hur många det är som jobbar med IT idag. Vi finns överallt. Det är bara att knalla in på närmsta CrossFitbox i Stockholm så hittar ni ett gäng it-nördar som inte gör bort sig på ett fystest t.ex.
   Problemet är nog snarare att alla är vana med att uppvaktas flera ggr i veckan av presumtiva arbetsgivare som inte bara lockar med höga löner, utvecklande arbetsuppgifter och diverse förmåner. Att välja bort sitt välbetalda jobb med hög social status mot ett jobb med sämre förmåner och helt utan bragging-rights. Det är nog svårare.

   Radera
  6. Det krävs nog en person som gillar att springa omkring i naturen och utsätta sig för svårigheter mer än att tjäna bra med pengar. Dessutom finns det nog en åldersgräns också, vilket gör att kanske de flesta som läser här faller bort direkt.

   Radera
  7. RZ inte för att vara sådan. Men dem som är duktiga i en crossfitbox är inte en garanti för att dem är duktiga i fält. Crossfit är korta intervallpass. Fälttesten i SOG är 7+ dygn där du är aktiv större delen av dygnen och samtidigt har lite mat, vatten och sömn.

   Har själv hällt på med crossfit och av min erfarenhet är det inte många där som kan gå rakt in i dem testerna utan en stor del kompletterande träning.

   Radera
  8. Joakim Olsson, absolut, så är det säkert. Min poäng var mest att det finns så gott om IT-folk att det inte kommer vara några problem att få fram ett antal som klarar eller har förutsättning för att klara de fysiska kraven. Min poäng var dock att utbudet lär kunna smalna rejält bland dessa av andra orsaker.

   Radera
 2. Synd bara att krigsmakten betalar hälften av vad en sådan person kan tjäna i privat sektor.

  SvaraRadera
 3. Jag var faktiskt intresserad av den tjänsten och kollade upp det där igår när jag fick nys om annonserna. Och faktum är att det krävs lite mer när man faktiskt klickar sig fram till själva platsannonsen.

  Krav

  - Svensk medborgare
  - Genomfört lägst värnplikt eller GMU med godkända betyg
  - Normal hörsel
  - Fullgott färgseende
  - Inga allvarliga allergier
  - Fullgod syn (1,0 bilateralt och 0,7 på enskilt öga) utan synkorrigering.

  Så visst krävs det att man gjort värnplikt/GMU även om dom verkar glömt nämna det i första skedet :-)

  Det intressanta är väl dock lönen, en teknikguru i stålmannens kropp lär väl knappast vilja jobba för minimilön när samma person säkert kan tjäna 5-10 gånger så mycket inom privata sektorn. Eller är det olika lön för en tekniker inom specialförband kontra "cannon fodder"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönen i den moderna försvarmakten är individuell, så antagligen ganska bra betalt.

   Radera
  2. Tyvärr får vi inte extra betalt för våra fina biceps av andra arbetsgivare.

   Teknikguru är förörvrigt ett våldsamt relativt epitet.

   Väger man in meritens värde (internationellt stark, inte bara stark i lilleputteland) kan detta mycket väl vara en utmärkt tjänst.

   Radera
  3. Anekdot: ej gjort värnplikt, så de slipper mina biceps.

   Spontant är det nackdelen med tjänsten: värnplikt är obetald tid, extremt lite kompetens i utbyte för tiden, och det enda målet är att ligga närmare tvångs-död om det blir krig.

   Bortom argument som stark och godtycklig nationalism är det inte något en frisk människa gör av egen vilja.

   Radera
  4. Det är nog inte stora biceps som räknas utan styrka och seghet, vilket sällan brukar gå ihop med kroppsbyggarformer och den typen av träning. Kan tänka mig att om man klarar iron man och dessutom är stark så har man nog den rätta fysiken.

   Radera
  5. Man får nog tänka på stora biceps som en metafor. Jag har nämligen inte hittat något praktiskt det är speciellt utmärkande bra för.

   Förutom att locka till sig honor, såklart, av någon konstig anledning. Defekt radar.

   Radera
 4. Lönen? De skriver ju inte ut det i ansökan, så vad blir den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningvis vill de ha såpass många ansökningar in som möjligt för att sen beroende på kandidaturvalet kunna se vad de har råd med och om de kan erbjuda något åt "lön i privat sektor" hållet.

   Radera
  2. Skulle de skriva lönen och den visar sig vara låg minskar antalet ansökningar och gissningvis är det inte något man vill riskera.
   Men: Finns det något förutom lön som FM kan locka med? Apropå det där med att bara en OK/bra lön räcker inte idag.

   Radera
  3. Teheimar: det är åt andra hållet - lönen skrivs inte ut för arbetsgivaren vill behålla informationsfördel i förhandlingen. Man kan göra detta i Sverige, för folk söker ändå här. Samt svarar gladeligen ärligt (dvs egentligen långt nere i förhandlingskurvan) först ut vad de vill ha i lön.

   Många irrelevanta sökande vill de nog absolut inte ha.

   Radera
  4. .. förhoppningsvis har de redan koll på sin budget.

   Radera
 5. Hamilton & Co ? ;-)

  Alla associationer till en annan författare av fr.f.a våldsamma svenska säkerhetsagenter både inom och utom landet är högst tillfälliga

  SvaraRadera
 6. Varför ställs krav på felfri syn? Det låter ju som att det är stridspiloter som söks..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis för att det är en fysiskt krävande tjänst där man spenderar veckor fält efter att man kanske har hoppat fallskärm, simmat under vatten eller åkt helikopter till platsen. Ökensand, svettig djungel eller bara vanlig svensk standardskog med knott, mygg och grenar i ansiktet i mörkret gör att glasögon eller linser inte funkar.

   Radera