Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-11-10 13:37

Guldpriset mycket nära ATH på Trump

Guldpriset för oss svenskar är nu mycket nära all time high för oss svenskar som har sina utgifter i svenska kronor.
Guldpriset i SEK per gram. Källa: BullionStar. Återpublicerat med tillstånd.
Marknaderna lugnade sig snabbt efter Donald Trumps försonande skrivna segertal, och börskraschen byttes rent av till uppgång.

Men guldpriset ger inte med sig, utan signalerar ökad världsoro.

För oss svenskar ligger guldpriset nu mycket nära det högsta någonsin. Som svensk har man sina utgifter i svenska kronor och det är därför priset i svenska kronor som är avgörande.

Den Singapore-baserade tjänsten och onlinebullionbanken BullionStar har utmärkta grafer över olika tillgångars utveckling i andra tillgångar, t ex guldprisets utveckling i svenska kronor. Tjänsten sätter tidigare all time high för guldpriset i svenska kronor till 386:47 SEK per gram. Priset är idag mycket nära detta och ligger på 375:17 SEK per gram i en stigande trend.

Frågan är om och hur mycket guldet kommer fortsätta stiga. Trump tillträder inte som president förrän den 20:e januari och osäkerhet kommer råda tills dess. Samtidigt kommer knappast oron stillas när han väl tillträder. Guldpriset signalerar världsoro och är en naturlig tillflyktsort vid okända risksituationer.

Kanske får vi se ett nytt ATH. Vad vi vet är dock att guldet gått avsevärt bättre än Stockholmsbörsen i år. 
Guldpriset mätt i börsindexet OMXS30. Källa: BullionStar. Återpublicerat med tillstånd.
I förhållande till börsen har guldpriset stigit med 28%. Inga utdelningar kompenserar 28% bättre utveckling för guldet.

Stigande guldpris kan drabba andra "säkra" tillgångar som obligationer, vilket kan dra upp räntorna. Stigande guldpris kan vara en första signal på att Trumpskiftet kan innebära ett slut för lågränteregimen som gällt de senaste åren. Det bådar i så fall inte gott för den svenska bostadsbubblan och de svenska hushållens skuldbubbla.

Hushållen är extremt räntekänsliga idag och spekulerar massivt i att räntorna inte kommer stiga. Än så länge har strategin varit lyckad. Men frågan är hur länge det håller i sig?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. 10-åringen upp 40% idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0,40 är motstånd! Guldet gav key-reversal efter valet, dvs igår.

   DJIA leder uppgångarna and running free. SP500 och DAX måste spräcka sina exp trianglar just nu. Då bär det av.

   Radera
  2. +48% och 0,447%

   Radera
  3. Panik? US 10y är nu nere på botten av kanal från 2014. Bör bli rekyl. Våg avslutas oftast med "krasch".

   Radera
 2. Lars: har du skrivit något om "peak guld"? Kan bli intressant utveckling närmsta åren om efterfrågan på fysiskt ökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peak guld är småfånigt. Guld förbrukas inte som olja, utan finns kvar.

   Radera
  2. Delvis, det mesta guld som utvunnits finns i någons ägo (återvinningsgrad runt 95%). Dock, "peak guld" för med sig att utvinningskostnaden för en given volym stiger och netto-inflödet till marknaden minskar. Möjligt att återvinningen kommer öka om priset går upp men det återstår att se. Jag utesluter inte en tightare fysisk marknad kommande år och det brukar betyda ökad volatilitet m nya pristoppar.

   Radera
  3. Cornu&Martin

   Att jämföra med olja blir lite fel, ja, men vi kan idag ganska väl förutse den globala produktionen år 2018, 2020 och tom år 2025.

   Den årliga produktionen är ca 90M oz, det borras fram nya fyndigheter på 45m oz per år. Denna trend är varaktig.

   Att sätta en fyndighet i produktion tar mycket lång tid, uppemot 10 år. De senaste 3-4 åren har allt mindre pengar lagts på att borra fram nya fyndigheter, som dessutom blir allt mindre (antal recoverable oz), har lägre profitmarginaler (lägre grades) och ligger i länder eller på platser med politisk/geografisk risk.

   När guldpriset nästan gång når över 1500USD så finns det stora fyndigheter som blir lönsamma som kan bidra till ökad produktion, men det tar som sagt tid att bygga en kommersiell gruva.

   Ökade priser brukar öka mängden scrap gold.

   Radera
  4. Tillägg:

   Produktionen förväntas falla from i år fram till åtminstone 2025, därav begreppet peak gold. Befintligt guld finns så klart kvar och om efterfrågan består kommer priset att stiga.

   Radera
 3. Om det blir stökigt i världsekonomin (likviditetskris) så förvänta er att guldpriset sjunker som en sten. Då kan det komma ett glimrande tillfälle att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja titta bara hur guldet gick likviditetskrisen hösten 2008...

   Radera
  2. Frågan är om det verkligen kommer sjunka så mycket. Tidigare har statsobligationer varit "safe haven" vid kriser men dessa befinner sig i en mega bubbla som skulle krascha vid höjda räntor. Guld (och silver) är den enda finansiella tillgången som inte är någon annans skuld.

   Radera
  3. Tanken är att diverse aktörer säljer av alla möjliga tillgångar inklusive guld för att skrapa fram likvider. Detta är naturligtvis ingen säker prognos utan en gissning.

   Radera
  4. Guld är den yttersta formen av pengar (likvider).

   Radera
  5. (Fråga vilken centralbankir som helst om det...)

   Radera
  6. Sant, men tills detta går upp för investerarna kommer fiatvaluta vara det de vill ha.

   Radera
  7. @Sandow Du missar en väsentlig punkt. Centralbankerna kommer aldrig tillåta en likvidetskris (skuldeflation som löper amok) -de kommer sedlarna kommer regna från himlen...

   Radera
  8. Nietzsche: det stämmer. Och till slut finns så mycket likviditet att man drunknar i den... :)

   Radera
 4. Om Trump ska genomföra de "investeringar" han utlovat utan höjda skatter kommer vi få se rejäla ränteuppgångar tack vare ökad upplåning på obligationsmarknaden (detta syns redan på yielden). Om Federal Reserve däremot bestämmer sig för att samarbeta och köpa upp all skuld bör inflationen på KPI nivå ta fart på riktigt då pengarna kommer strömma ut i den riktiga ekonomin (inte bara finanssektorn).

  SvaraRadera
 5. Hur gick det med den stora "kraschen" på börserna?

  Samma sak som med Brexit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag att räkna som glad amatör på börsen så jag har inte stenkoll på definitionerna, men om netto +1.5% sedan valresultatet är att betrakta som börskrasch var medierna kusligt pricksäkra den här gången....

   Radera
 6. Fattar inte hur nån lyckas koppla ihop SEK guldpriset med Trump...
  Guldpriset är nästan på samma nivå som det var i mitten på februari mätt i USD, kom inte och klandra Trump för svensk penningpolitik, han må va korkad men han ansvarar inte för allt här i världen.

  SvaraRadera
 7. Jag har spekulerat i guld för första gången någonsin idag. Tankegångarna var:

  - Trumps seger är en del av en trend mot mindre överstatlighet. Samma trend är ett hot mot euron och om euron börjar brytas upp så lär efterfrågan på guld öka.

  - Risken för stort fall på börsen (och bostadsmarknaden) de närmsta åren måste vara minst 1 på 10. Jag har ungefär 10% av portföljen i guld nu.

  - Ränteläget gör att räntefonder i ISK (med skatt) eller pengar på bankkontot står stilla.

  Köpte etf:n GLD, btw.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EJB

   Sorry, det verkar som att du har köpt papper och inte guld!
   Guld ska man kunna hålla fysiskt i handen...

   Radera
  2. Exakt. Att säga att man har investerat i guld när man köpt papper är som att säga att man köpt en häst när man spelat på travet.

   Hela poängen med guld är att det är fysiskt, verkligt, något man kan hålla i handen.

   Radera
  3. Och alla som fick en "Mapel Leaf" i handen av mig för att känna efter blev djupt förvånade...

   Radera
  4. På lite längre sikt bra. Fortsätter inte priset upp här så testar vi nog 1210-nivån. 1360 drygt krävs för fortsatt uppgång.

   Radera
  5. Varför duger inte pappersguld? Gott som något!

   Radera
  6. Det finns antigen guld...eller något annat, som då inte är guld utan bara representera guld (på sin höjd).

   Jag själv har köpt guld men enbart rent fysiskt, jag kan ta i det här och nu!
   Det är något helt annat än några digitala siffror på någon account!

   Radera
  7. Jo jag förstår men jag kommer inte att äga guld på väldigt lång sikt utan sälja det när tiden är inne. Stiger guld i pris lär det stiga även i papperspris. Varför ska vi vanliga be om leverans av fysiskt guld? Vilka kommer att begära leverans utöver de som normalt gör det? Uppstår det brist stiger även papperspriset. De stora placerarna köper inte guld pga avsaknad av yield. Många myter om guld florerar. Köper du en guldfond kan fonden låna ut guldet precis som kan ske i alla fonder du köper. Systemrisker finns överallt. En guldfond som inte köper guld när kunder köper andelar i fonden kan bli ett problem men då är fonden inte seriös. NAV-värdet ska avspegla detta.

   Dollar i kronor vecko-pris uppvisar t.ex rsi-divergens just nu vilket indikerar dollarsvaghet. 9,10 kr är ett ganska stort motstånd. Samma motstånd hittar vi t.ex hos usd/cnh. Går vi igenom blir det rally. Jag tror det blir en paus nu när räntorna når ett motstånd. Det kan tala för guldet om aktier samtidigt försvagas.

   Radera
  8. Hej rttck

   Skillnaden är: medan jag har köpt fysiskt guld som "försäkring" så köper man "pappersguld" i spekulationssyfte, och då är det förstås nonsens att kunna ha det i handen.
   Uppstår det däremot brist, så kollapsar pappersguldet eftersom det är översåld många gånger om.

   Radera
  9. Som jag skrev så jag spekulerar jag. Ärligt talat begriper jag inte hur guld kan vara en investering, då produkten i sig är i stort sett oanvändbar och värdelös. Därför köper jag pappersguld.

   Och ställer man risken med pappersguldet GLD mot risken för att man på ett eller annat sätt går miste av sitt fysiska guld, så vet jag inte om det fysiska guldet är en solklar vinnare.

   Radera
  10. EJB: du har helt rätt. Fysiskt guld är ingen investering, utan ett sparande. Ingen avkastning, minimal risk.

   Radera
  11. Sandow: Tack. Att förstå vad som är sparande, investering och spekulation är grunden till en ha god ekonomi.

   Radera
  12. Hej KH
   Du har gått på myten om kollaps pga ngn överförsäljning. Varje försäljning har en köpare. Du tänker dig att köparna skulle begära leverans och att det då skulle saknas guld att leverera. Guld som säljs hos s.k Bullion-banks är förvarat fysiskt som pant. Guldbrytningsbolag som säljer framtida produktion har den pantsatt.

   Men visst säljs det guldterminer med enbart kontantsäkerhet vilka kontantavräknas eller rullas vid förfall. När förfall närmar sig får ägaren av köpkontrakten frågan om leverans önskas. Önskas så avräknas leverans mot dem som levererar fysiskt. Saknas tillräckligt guld köps det in eller lånas av andra guldhandlare etc. Precis som på andra marknader existerar det rebelåning av olika slag av tillgångar. När värdet på dessa tillgångar faller kraftigt(inte stiger) kan det uppstå stora problem(finanskrisen 2008 med RMBS var ett sådant fall). Saknas fysiskt guld får kunden helt enkelt vänta på leverans. Ingen kollaps väntar. Många privatpersoner och en del fonder kräver att deras guld inte får rebelånas. Fine. Varför skulle inte de som vill ha leverans få det? Ökar efterfrågan, och priset, kommer det att brytas mer, dvs utbudet lär öka precis det hände från 2003 och framåt.

   Du har liksom flera andra fått för dig att när världen "går under" så kommer alla vilja ha leverans av sina kontrakt men då inte få det. För det första kommer det inte hända i ngn omfattning men händer det så får man som sagt vänta. Däremot är det mer allvarligt om en mellanhand eller clearingorganisation skulle kursa pga brottslighet. Men så är det ju alltid.

   Radera
  13. Kolla upp makroanalytikern James Rickards bok "The new case for gold", väldigt intressant bok om just guldets roll.

   Radera
  14. Hej rttck

   Som jag skrev: vi har olika synsätt.
   Jag tror (och tusentalsår av historia har än så länge visat det): guld i fysik ägo är rätt och slätt värdebeständig.
   Varken mer men inte heller mindre.
   Jag ser det som en försäkring och är därför beredd att betala någon form av premie så som "utebliven" ränta eller avkastning.
   Och skulle det verkligen krisa till sig, så kan jag ta det med mig i fickan...även via security check på flygplats (vilket jag har gjort).

   Och nej, jag har inte fått för mig att världen går under, men däremot att det stunder sämre tider, ja!

   Kolla gärna mera och rätta mig: enligt min "research" så har man såld mera guld på pappret än vad som finns rent fysiskt.

   Tyskarna väntar tex fortfarande på leveransen av den fysiska metallen från USA.

   Inget fel med att spekulera med guld, eller dunfjädrar nu när det blir kallt.
   V har helt enkelt olika syften med att ÄGA guld.

   Radera
  15. Jag full respekt för ditt val av att skaffa dig fysiskt guld istället för "papperskvitto". Likaså för dina motiv. Ja det är riktigt att det sålts mer guld än vad som finns. Väldigt mycket mer. Men lika mycket är förstås också köpt.

   Det här med den tyska guldreserven som är "utspridd" världen över(i USA rent avtalsmässigt) hänger ihop med att US Treasury förvarar bl.a andra länders guldreserver i USA. Man vill av en del naturliga orsaker inte redovisa detaljer hur detta går till. Dock vet vi att både eget guld och förvarat(för annans räkning) används i s.k goldlease för att få yield. Uppgifter om guldförvaring är hemligt mht till stöldrisker.
   Eftersom vi inte har/får transaktions- och förvaringsuppgifter vet vi inte var guldet befinner sig och vem som har fysiskt kontroll över det. Men det finns ingen anledning att tro att UST inte har denna kontroll. Anledningen till att guldet inte kan överlämnas på en gång beror sannolikt på att leasing-avtalen med t.ex Bullionbanks har långa löptider. Det fysiska guldet är dockpantsatt till leasing-givaren(UST). Det finns spekulationer om att ingen vet var guldet finns men det lär sannolikt inte stämma. Tystnad skapar spekulation och "konspirationstankar". Som du säkert vet så har förvaringsinstitut rutiner för att även fysiskt avskilja/flytta pant i samband med köp/byten. Panten kan också flyttas runt inom samma hus.

   Radera
  16. Hej Rttck

   Ta inte illa vid när jag kastar dig tillbaks på ditt eget resonemang:
   "Ja det är riktigt att det sålts mer guld än vad som finns. Väldigt mycket mer. Men lika mycket är förstås också köpt."

   Hur kan man köpa något som enligt din egen utsaga inte finns?

   Oavsett allt du antar: jag vet var mitt guld finns.

   I guldets sammanhang gäller enbart ett: att ha det fysiskt i sin ägo!!!
   allt annat är "fiffel och båg" eller spekulation...vilket ditt inlägg ännu en gång klargör.

   Inget fel med att du spekulera (jag har gjort det så att det räcker och tack och lov så det blev över).

   Tänk än en gång: varför vill statsbankerna ha guld FYSISKT i sitt förvar?
   Kina, Ryssland, Indien mm var/är väldigt måna om att lagra metallen.

   Så även jag själv har vald att har fysiskt guld i min hand, men till skillnad från "Ford Knox" så gör jag inte fuffensaffärer med innehavet.

   Radera
  17. @KH

   "Hur kan man köpa något som enligt din egen utsaga inte finns?"

   Har du hört talas om derivat. Guldet är en extremt liten marknad. Räntemarknaden är gigantisk. Där finns det risker då bara en bank(JPM) står för runt 90% av alla kontrakt. Derivat har främst utvecklats för s.k hedging(då man haft den underliggande tillgången). Eftersom affärsbanker tyvärr får handla med kundernas pengar har riskerna ökat. Banker lämnar i de flesta fall kundernas tillgångar som säkerhet till clearing-instituten för deras egen handel(de flesta kunder vet inte att de skrivit under rebelåningsavtal och vad det innebär).

   Det är inte "fiffel och båg". Vad man gör är att komma överens om ett pris. På ffd betalas normalt bara mellanskillnaden om ingen vill leverera. Spelar du på odds? Principen är jämförlig. Varför äga hästen?

   Hur ska man annars förvara sitt guld? Guld har traditionellt varit en större del av centralbankernas valutareserv(då guld var en del av penning och valutasystemet) men har spelat ut sin roll. Ny länder vill dock ha lite guld. Ryssland och Kina är stora guldproducenter och Indien har alltid haft guld som en del av sin kultur. Guld behövs inte längre som "money" eller "värdemätare" i en guld-myntfot(-standard).

   Radera
  18. Fantastisk diskussion detta.
   Om jag förstår er rätt är det ingen risk i guld och ingen avkastning.
   Vilken planet lever ni på?
   Pluto?

   Radera
  19. Guld verkar svinbra, allt löser sig om man har det i sin ägo. All nödhjälp och sånt med ris och bönor och allt sånt skrymmande kan vi lägga ner, det är bara att flyga över Aleppo och Mosul och släppa ut lite lagom stora guldmynt så kan alla köpa mat.

   Radera
  20. @Stefan: Pluto är välingen planet längre. :-)

   (Lustigt att du skulle nämna Pluto förresten, som är namngiven efter Guden Hades I sin mer positive gestaltning som förvaltare av jordens rikedomar inkl mineraltillgångar som t.ex. guld)

   Radera
  21. Hade jag skrivit dxxxgplanet hade säkert någon anklagat mig för diskriminering.

   Radera
  22. @Stefan,

   ....då förstår du oss(mig) inte rätt! Diskussionen gällde enbart fysiskt kontra papper.

   Radera
  23. Var inte dig jag avsåg.

   Radera
  24. Jag skulle vilja avsluta med att säga till KH att skulle guldmarknaden kollapsa pga leveransproblem av mått så kan vi nog vara säkra på att kollaps inträffat på andra marknader före guldet.

   Radera
  25. Guld har ju varit en bra försäkring mot kronförsvagning om inte annat, och lär nog fortsätta vara det ett tag framöver pga riksbankens penningpolitik

   Radera
 8. 1. Långt ifrån ATH i dollar
  2. Nära ATH i SEK
  Vad beror det på? Dollar är väldigt stark mot SEK (Se graf nedan)
  är påbörjades detta? I början på 2014 (Se graf nedan)

  Om man ska påstå att det är en "Trump effekt" om det nu är det så är det inte i guld utan så att dollarn har stärks mot SEK, guldet i dollarn har inte gått upp något allts (dock trodde jag på en rejäl uppgång i dollar räknat)

  Guldpris Dollar

  SEK/US Dollar


  SvaraRadera
 9. Hej

  Att Lars påstår detta är en del i hans agenda...han gillar inte helt enkelt inte Trump.
  Hans akilleshäl är den samma som MSM´s...att vara opartisk är inte lätt för någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som förvånar mig är att han kommer med påståenden som är så lätta att kolla upp.
   Det räcker med några minuter för att plocka fram korrekt data.

   Ibland orkar jag inte fakta kolla allt jag läser men eftersom jag direkt såg att detta var helt fel kunde jag inte låta bli att svara.

   Radera
  2. Hej MW

   Jag har all aktning för hans kunnande i olika sammanhang och för hans arbetspensum!
   Då kan det lätt bli att det "slår slint" emellanåt.

   Däremot tycker jag inte om att en sådan stark röst som hans är om och om igen så obalanserat.

   PS
   Lars, ta inte illa upp att jag "diskutera" dig med någon annan.
   Jag gillar inte detta heller att utesluta på så sätt den man talar om.
   Se det mera som en typ av "fingervisning" till dig...
   Gilla mera att tala med i stället för om.
   DS

   Radera
  3. Cornucopias blogg är "outstanding" gällande alla grävande analyser, även fast jag inte alls har samma politiska åsikter och troligen är mer åt höger, men tur är väl det att inte alla tycker precis samma sak om allt :)

   Radera
  4. Det är inte tur...det är berikande tycker jag!

   Radera
  5. Ja precis det är tur att det finns olika åsikter annars skulle alla diskussioner vara tämligt tråkiga.

   Radera
 10. Jag ser ingen Trump-effekt på guldpriset, det har ju faktiskt fallit sedan valet.

  SvaraRadera
 11. Stanley Druckenmiller sålde av all sitt pappersguld strax innan valet i USA. Så ni som har köpt det, har tyvärr gjort en felbedömning. Druckenmillers Duquesne har haft en avkastning på över 30% per år 30 år i rad. Han är en av de ytterst få som värd att lyssna på. Guldet har nu dykt till 1256 :(
  http://www.cnbc.com/2016/11/10/stanley-druckenmiller-says-all-the-reason-hes-owned-gold-are-ending.html

  SvaraRadera
 12. http://didthesystemcollapse.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe...tidsarbitraget är knappast något nytt. Jenkarna och britterna har hållit på handlat mellan NY och London sedan telefonen(telegrafen redan) uppfanns. Nu har man bara fått ytterligare en tidsmarknad i Shanghai och en massa kineser m.fl. som deltar.

   Radera
 13. Kola vad som hänt med Guldpriset sedan Trump vann...? Vad fals e det som händer? Alla försåsigpåare trodde ju guldpriset skulle gå upp kansk 10% ifall Trump vann, sen när han gör det går den ner 14%... eller är det pga något annat denna dipp har kommit? surt då man satsat massa PPM fonder i BGF World Gold A2 då jag misstänkte att Trump skulle vinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Trump förväntningar om högre räntor, därmed lägre guldpris.

   Radera