Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2016-11-02 15:36

Grafer med dagligen uppdaterade bostadspriser

Läsaren Clas har satt ihop en sajt som dagligen publicerar uppdaterade bostadspriser, utifrån Boolis öppna API. Det innebär att man inte längre behöver vänta en månad för att med upp till en halv månads eftersläpning få se hur bostadspriserna utvecklar sig. Läsaren tar nog gärna emot förbättringsförslag för tjänsten.
Överst rullande 30-dagars medelvärde för bostadsrättspriser i Sverige under 2016. Nederst priser den senaste månaden.
Sajten Penates.se (penates är latin för romarrikets skyddsgudar för hus och härd) lägger nu dagligen ut uppdaterade bostadspriser utifrån Boolis data.

För att jämna ut variationerna sägs det handla om 30-dagars glidande medelvärden. Jag är lite osäker på att det faktiskt är glidande medelvärde.

Än så länge läggs det ut grafer för bostadsrätter i Sverige, villor Sverige, bostadsrätter Stockholm innanför tullarna, bostadsrätter centrum Göteborg och bostadsrätter Malmö.

Man kan maj - augusti se ett tydligt prisfall på samtliga dessa grafer, men priserna har återhämtat sig eller rent av överträffats sedan dess. Återhämtningen under augusti - oktober har varit snabb och kraftig.

Förhoppningsvis kan läsaren lägga ut grafer för fler områden, t ex Sveriges 10 största kommuner, några utvalda gräddhyllor som Kungsbacka, Vellinge eller Danderyd, samt hela storstadsregionerna, dvs Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Säg många uppmuntrande ord, så kan det inträffa!

Ni hittar penates.se här med de övriga graferna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Det ska väldigt kraftig variation till för att det ska vara ett 30 dagars flytande medelvärde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller väldigt få ingående värden.

   Radera
  2. Hej Oscar!

   Tack för din tid Oscar! Med reservation för att jag gjort fel, missförstått eller en bugg så har jag för varje punkt summerat de trettio senaste dagarna och delat med n.

   /Clas

   Radera
  3. Instämmer att det är intressant sida. Men något lurt är det.
   Tittar man på mäklarstatistiken så finns inte dippen för augusti med.
   http://www.maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=Hela%20riket&LK=9999&Months=6&Extra1=8888&Extra2=8888&Typ=Boratter&Ant=15004

   Radera
  4. Hej Sjunkbomben!

   Tack för din kommentar! Förklaringen är nog följande: Där det står "jul" så börjar juli. Min lägsta mätpunkt är 2016-07-25 för sommar/hösten. Fallet är därmed i juli och i augusti så stiger priserna. Jag la till en liten dataserie på sidan som visar sista värdet för månaden för varje månad i text så att det är lättare att se. Det är just nu glidande medelvärde för månadsmätningen men kommer troligen ändra till medel för månaden. Sedan så kan självklart Boolis dataserie skilja sig lite från mäklarstatistik men trenden ska rimligtvis vara korrekt.


   Jag hoppas det förklarar det hela!

   /Clas

   Radera
 2. dvs det är ett volymsviktat glidande medelvärde. Om det är stor variation i antalet affärer under periodens dagar så blir kurvan mer volatil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dr Alby!

   Precis så är det. Anser att det blir mer korrekt om de dagarna med många avslut viktas på så vis.

   Testade att ta bort volymvikten och det blev lite mjukare linjer. Så det kan vara det som Cornucopia/Oscar Wolf tänkte på.

   Jag ska uppdatera hemsidan med att det är volymviktat!

   Radera
  2. hög standardavvikelse är en annan benämning. Men varför inte ta fram volatiliteten om man nu kan prata om volatilitet på fastigheter.

   Radera
 3. USD och Euron har rallat på rätt bra mot kronan under de senaste månaderna med.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Kan vi inte bara bo i husen och spekulera på börsen i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte du nu? Tillgången på bostäder understiger efterfrågan kraftigt.
   Eller du kanske vill ha någon myndighet som tilldelar bostäder till folk, man får fylla i formulär om önskemål sedan stå med mössan i hand?

   Radera
 6. Hur hostar du sajten? Vad kodar du i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har en klient som kan ansluta till MSSQL kan du få ett konto här med läsbehörighet:
   bobubbla.ddns.net\SQLEXPRESS

   Siten finns här:
   http://bobubbla.ddns.net

   Radera
  2. Hej GBG!


   Cool sida! Gärna! Om du kan ge mig ett konto som jag får använda så skicka gärna till clas (snabel-a) penates.se. Kan tänka mig att man kan hitta något väldigt givande med sådan data.

   Har ett konto hos Miss Hosting som sidan ligger på. Merparten av fulkoden är skriven i Python och Perl. Finns lite halvfärdiga projekt med Booli datan i Matlab också. Jag har ett program lokalt som jag startar manuellt eller via crontab som skickar upp en ny sidan. Allting är inte sådär jätte strukturerat eller planerat :)

   /Clas

   Radera
  3. Intressant projekt GBG, men datan stämmer illa med verkligheten. Kollade upp de två affärer jag själv varit inblandad i senaste halvåret, och båda priserna är fel (utgångspriset listas, inte säljpriset).

   Radera
  4. Då jag vill driva trafik till Booli får du klicka "Länk" för att eventuellt hitta ett slutpris.

   Radera
 7. Ett glidande medelvärde på ett år vore intressant eftersom det i stor utsträckning skulle korrigera för kalendereffekter...

  SvaraRadera