Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-15 14:40

Fredrik Reinfeldt om förståsigpåare - diskutera i små grupper

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt får rejält betalt för att tala om sk förståsigpåare på den sk Framtidsgalan 2016. Det är tydligen personer som alltid förstår saker när de har hänt men inte förutsåg något. Det påminner mig t ex om åtta år av alliansregeringens försvarspolitik, eller alliansregeringens bostads- och bostadsbubbelpolitik.


Enligt en Tweet från kommunikationsexperten Staffan Dopping höll alltså Fredrik Reinfeldt tal  på Framtidsgalan 2016 om sk förståsigpåare.Det hela påminner mig om alliansregeringens försvarspolitik, eller deras bostads- och bostadsbubbelpolitik. Och många andra områden.

Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Så funkar i regel etablissemanget. Självkritik är i bästa fall ngt man snabbt klarar av genom några floskler. Inge analys. Därefter går man snabbt in på hur duktiga man är på att förklara hur saker och ting är och fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars har man till slut erkänt att "man glömt" bort en mycket stor grupp i samhället. Sedan några år har man a la Ayn Rand och frk Lööf påtalat att vi behöver många fler helt okvalificerade jobb(nu när inte alla kan studera) till mycket låg lön. Det kommer inte att förslå.

   Jag tror att "etablissemanget" blir årets ord 2017. Redan har morgon-soffans deltagare tagit uttrycket till sig, dvs om dem själva.

   Radera
  2. Frågan är ju vad motreaktionen kommer bli - för den kommer var så säker. Överrullningseffekterna slår till under 2017/18 och ev. även sättning av bostadsmarknaden. Lågoddsare att nästa val kommer handla om detta. Har dock svårt att se vilka beslut som kommer kunna drivas igenom med någon form av parlamentariskt stöd. I princip finns det väl (?) tre alternativ: i) kraftig neddragning av välfärden (V/S/MP/SD motståndare), ii) kraftigt höjda skatter för medelinkomsttagaren utan att dessa får bättre välfärd (är nog bara V som kan gå till val på detta, möjligen även MP men dessa två lär ju högst få 10%), iii) repatriera (totalt tabu i dagsläget). Kommer nog bli en del käbbel.

   Radera
  3. Variant på det du skriver.
   Det blir så att anti-etablissemanget vinner här (vilka är det nu egentligen förutom SD)om Trumps första år går bra, men klarar inte att genomföra förändringar eller gör fel på ett ekonomiskt plan och framkallar en svart svan oavsiktligt?

   Radera
  4. Troligtvis blir det mer av att man måste kvalificera sig för välfärd ungefär som a-kassan och sjukersättningen. När det är infört så ligger privata lösningar inte långt bort. Frågan är bara vilken nivå de som inte kvalificerar sig skall leva på, blir det fortsatt boende på någon förläggning i storskogen med en 50-lapp i fickpeng om dagen?

   Radera
  5. Ja, 'etablisemanget' är ett intressant modeord. Det skiljer verkligen angnarna från vettet i den politik som till syvende och sist endast går ut på att få folk att vilja ge dig makt; de skickligaste politikerna har redan börjat problematisera sin egen roll i etablisemangets misslyckande.

   De flesta är förstås kvar vid att det inte är PK att prata om etablisemanget på det sättet eftersom etablisemanget har rätt åsikter, alernativt pratar de om etablisemanget som några andra eftersom de driver extremvänsterpolitik som alltid måste vara i opposition.

   Radera
 2. Det här var ju roligt när man läser kommentarerna.

  https://twitter.com/fridaboisen/status/798498299430899712

  SvaraRadera
 3. Det var ju det jag harsagt hela tiden!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det är ju som att lyssna på Baghdad Bob...

  Som jag minns det så var det många som påtalade riskerna och konsekvenserna av såväl försvarspolitik, bostadspolitik och invandringspolitiken, inte minst Cornucopia.

  Men nu avfärdas man alltså som en "förståsigpåare", ytterligare ett roligt nyord för att förminska sina kritiker.

  Nåja, jag behöver inget nyord för att kalla Reinfeldt inkompetent... (även om politikernas egna nyord för termen är "naiv")

  SvaraRadera
 6. Finns iofs. ganska många som slänger kappan efter vinden så lite håller jag nog med R (med betoning på lite). Se exempelvis DNs ledarsida som länge hyllade nedrustningen av försvaret med långtbortistan-doktrinen och som nu gjort helt om. "Bättre att vara efterklok än att inte vara klok alls". Borg har hakat på och försöker rädda sitt eget skinn. Reinfeldt verkar fortsätta att gå "all in". Han har investerat allt sitt förtroendekapital/prestige i sin linje.

  Sen handlar nog en del av detta om riskaversion. Tror man exempelvis att vi kan påverkas av tillväxt/skuldkris, energi/oljekris och därefter livsmedelskris under de kommande 15 åren så vill man kanske prioritera annorlunda än de som tror att vi lever i de bästa av alla världar.

  SvaraRadera
 7. Fredrik R har skrivit en bok till.
  Förra hette "Halvvägs"
  Den läste jag.

  Nya heter kanske "Halvhjärtat"
  Den hoppar jag över.

  Man lär sig av sina misstag!

  SvaraRadera
 8. Lyssna gärna på Klot Johans vers Ragnarök om förrädaren Fredrik, ruttne Reinfeldt, eller vad man nu vill kalla honom.
  https://soundcloud.com/nyhetsbubbla/klot-johan-om-forradaren-fredrik-ruttne-reinfeldt-eller-vad-man-nu-vill-kalla-honom?in=nyhetsbubbla/sets/radio-bubbla-712

  Riktigt vacker!

  SvaraRadera