Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2016-11-18 16:17

Fredagsmys: Vad mer för system och förmågor kan återföras försvaret inom ram?

Dags för lite extra härligt fredagsmys igen. Den här gången lämnar vi fältet fritt för vad för system och förmågor som kan återföras svenskt försvar inom ram, nu när tung kustrobot 15 återinförts.
12 cm granatkastare på släp.


"Detta [...] beslut [...] baseras på att Försvarsmakten har genom försvarsbeslutet regeringens och riksdagens uppdrag att öka den operativa förmågan, vilket görs genom återinförandet av RBS 15. Eftersom det handlar om återanvändning av redan inskaffad materiel så ryms det här inom Försvarsmaktens ram." - försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo
Om det sker inom ram och befintlig finansiering kan alltså Försvarsmakten återinföra avskaffade förmågor om dessa höjer den operativa förmågan. Det ska alltså inte kräva mer personal och vara befintligt, men från organisationen avvecklat materiel eller förmågor.

Marinen har åtminstone på pappret flera besättningar till sina fartyg, vilket gör att man har personal som kan bemanna landsystem som tung kustrobot 15. Samtidigt kan man tänka sig att det finns system även inom andra vapengrenar och vapenslag som kan återinföras, t ex vissa vapensystem för flyget avsedda för markmål, utan att det krävs mer personal.

Så vad mer hittar vi bokstavligen i ladorna, som kan återinföras inom ram?

Ett system kan ju t ex vara robot 56 Bill-2, som nyligen avskaffades och åtminstone kan återföras till kanske jägarförbanden och 31:a luftburna bataljonen, men egentligen även till pansarskytteförbanden. Vad finns mer? Kom även ihåg att operativa förmågor inte måste vara vapensystem, utan det kan handla om utbildningsinsatser för förmågor vi inte längre har kvar.

Jag lämnar det som ett öppet fredagsmys för alla försvarsintresserade.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

128 kommentarer:

 1. Kokgrupper? Maskeras lämpligtvis som "Foodtruck" vid strid i bebyggelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag såg Orlandos Jamaican Foodtruck framför mig (den som stod i Fårösund för några år sedan). Soft reggaemusik i högtalare på taket, solstolar runt omkring, kall öl och Orlando själv som står och hackar upp jerk chicken vid oljefatsgrillen.

   http://www.gotland.net/img/2014/7/3/9951205.jpg

   Radera
  2. Är nog rätt lugnt. Alla slags food trucks finns nu i det välutvecklade Sverige. Försvaret behöver bara outsourca, så får precis alla vad de vill ha. Hur svårt kan det va?

   Radera
 2. Framskjutet underhåll och rörliga baser för helikoptersystemen. Finns ju ingen vettig anledning att dessa måste vara bundna till flygflottiljer i ofred.
  Sen tycker jag ju att vi bör ha någon form av PV-helikopter, men jag KAN vara något jävig i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu var det just det där med "inom ram" och "inte kräva mer personal"...

   Förväxla heller inte OrgE flygflottilj med krigsförbandet flygflottilj.

   Radera
  2. Det finns ju ett "custom-paket" till hkp 16 (battlehawk) som kan ge lite av det du efterfrågar Erik?

   Radera
  3. Menar du att lastbilar med tankningsutrustning och diverse fältmateriel är ett oöverstigligt hinder för FM om inte 10-tals miljarder skjuts till?
   Jag syftar på den geografiska platsen där flygflottiljen håller till för övrigt. Förlåt om jag är otydlig.

   När det gäller PV Hkp så kan man ju undra vad som hänt med alla helitowsikten, lavetter mm, och för den delen, med helikoptrarna själva. Om inte niorna finns bevarade och konserverade så går ju systemet att sätta på Hkp 15. Sen, som gbd crvx säger, så finns det system till Hkp 16 som kan ge den tänder.

   Men huvudsaken, som jag ser det, är att man utnyttjar helikopterns inneboende förmåga att operera från små ytor i terrängen, istället för att binda upp dem på stora flygfält som är #1 måltavla i krigstid.

   Radera
  4. Tillfällig bas för helikopter övas.

   http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2015/08/var-helikopterformaga-har-okat/

   Radera
  5. Så sött! tänkt , och ungdomligt:-)

   Radera
 3. Brokompanier till Boden? (Ev till norrländskt Hv) (Bro ska byggas i strömmande vatten!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite OT men vilken kapacitet har Sveriges luftvärn?

   Vad är prislappen för att uppgradera till något som skulle imponera och avskräcka Ryssland?

   Radera
  2. Tyvärr är svenskt luftvärn sorgerligt eftersatt. Vi har två bataljoner som sätts upp av Luftvärnsregementet i Halmstad. Dessa har RB 97 HAWK med en räckvidd på ca 40 km, som har sitt ursprung i slutet av 50-talet, och RBS 70 från mitten av 70-talet med en räckvidd på upp till 5 km. Bägge systemen har iofs genomgått uppgraderingar men är inte i närheten av modernare luftvärnsrobotsystem och kan t ex inte bekämpa kryssningsrobotar och har inte ens räckvidd för att slå mot modern bomb- och attackflyg. Bortsett från detta är volymen inte direkt avskräckande med tanke på Sveriges yta. Ska vi ge luftvärnsskydd till flygbaser lämnar vi tätorterna med civilbefolkning och viktiga sjukhus (militära mål) utan skydd.

   Sedan har ju manöverbataljonerna sina lvkv 90, 3-4 per bataljon tror jag. Dessa kan främst bekämpa helikoptrar där de förmodligen fungerar ypperligt så länge de inte blir utslagna.

   Ryssarna är nog inte särskilt oroade och tar nog lätt på förlusten av några attackplan för att slå ut det svenska luftvärnsskyddet i ett tidig läge.

   En uppgradering kostar tiotals miljarder bara för att byta till moderna system med bibehållande av nuvarande volym på två bataljoner.

   Radera
  3. Tack för svar. Ingen upplyftande läsning direkt.

   Jag tolkar detta som att attackflyg och kryssningsrobotar skulle kunna slå ut stora delar av det svenska flygvapnet redan på marken utan att ens vara hotade av luftvärn?

   Radera
 4. Svar
  1. Flera föltsjukhus lär behövas om två brigadstaber och ett tiotal frifläjtande bataljoner med allt för lite underhåll, artilleri och luftvärn skall möta en modern fiende...lär kosta lite ungdomar lite blod. Men, de och kriget är glömda efter 15 år i vilket fall.

   Radera
  2. Ja, var är Desgenette och Larry?
   För att inte tala om Percy!
   Mer ambulance volant, s.v.p!!!

   Radera
 5. Framgår inte om det redan ingår i återinförandet av tung kustrobot men eldledningsradar PS-740 känns ju som ett naturligt komplement.

  Sedan hoppas jag på att man återinför bataljonsartilleri förslagsvis genom att återuppta projektet med AMOS-vapenhuvarna. Det är ju inte riktigt en återtagen förmåga men nästan då det avbröts när det i praktiken var färdigutvecklat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I våras rörde det ju på sig när det gäller grkpbv, men om det fortfarande rör sig vet jag inte.

   Radera
  2. Vi lär se AMOS snart. Finns det inte färdiga chassin och huvar till ett antal vagnar i malpåse ska jag raka av mig mustaschen.

   Radera
  3. Tung kustrobot. Ditt fallossökande är bara så underhållande.

   Radera
  4. Inte olikt din mammas fallossökande på Gloria's en lördag 02.00.

   Radera
 6. För 10 årsedan var rbs 23 BAMSE på gång. Dock så lades det i malpåse innan det kom ut på förbanden. Skulle det vara något att plocka fram igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att det till och med fanns ett demonstrationsförband som var tränat i systemet så det är fullt möjligt med vilken funktion ska det fylla? Närskydd fylls väl redan av kommande IRIS-T SLS? Vilket får mig att undrar varför man inte införde det färdig utvecklade BAMSE till att börja med... Något jag missar?

   Radera
  2. RBS23 var från vad jag hört från insatta källor inte i närheten av så kapabelt som reklamen uttryckte det. Det var helt enkelt dåligt på att lösa de uppgifter som finns.
   Rent teoretiskt finns det ju ett antal eldenheter som kan användas, men relativt dålig räckvidd och dålig mobilitet (bepansrad tung släpvagn) gör användningsområdet begränsat. Troligen skulle det kunna fungera som mer eller mindre fast luftvärn vid flygbas vilket flygvapnet inte är intresserade av att betala för (hade de fått bestämma skulle luftvärnet lagts ner för länge sedan)

   Radera
  3. RBS23 var ett av dom sista system som kravspecades när vi hade ett invasionsförsvar.
   Systemet skulle Ersätta dragen 40mm Lvakan och kunna skydda flygbaser och liknande, detta var innan man upööpfattat hur vanliga smarta vapen skulle bli.

   Systemet är kompetent har bra radar och god störfasthet, problemet är bara att det inte har tillräckligt många kanaler för att undvika att bli mättat vid ett anfall.

   Ett JAS plan kan tex ta 16 SDB (small diameter bomb) dessa kan fällas utanför systemets räckvidd vilket gör att man inte nöter ned fiendens styrka och det fälls så många bomber att alla omöjligen kan stoppas.
   Dessa bomber är dessutom optimerade mot hårda mål som bunkrar och skyddade flygplanshangarer.


   RBS23 är helt enkelt ifrånsprunget av teknikutvecklingen.
   Aster är ett bättre system NASAMS 2 är ett bättre system, och framförallt flexibelt NASAMS kan skjuta allt från Sidewinder till AMRAAM och Evolved Sea Sparrow.

   Radera
  4. Hur står sig Camm/camm-er?

   Radera
  5. Bortsätt från UK (flottan & armén) så har CAMM vunnit upphandlingar i 3-4 länder för fartygs LV. CAMM-ER tror jag inte är såld till någon ännu, men den är med i en upphandling i Schweiz. Det är svårt att säga hur bra den är eftersom den är helt ny men med tanke på att den plockar hem upphandling efter upphandling så borde den vara rätt bra.

   Personligen vill jag se den både på Visby-korvetterna och som brigadluftvärn.

   Radera
 7. Hemvärnet borde sätta upp fler specialförband än GRK och Tolo, tex ingengörsförband och underhållsförband. Det skulle göra att manöverbataljonerna inte säckar i hop efter en vecka pga logistiken.


  Lägg ut minlinjer runt Gotland igen. Dessa system finns väl bara kring marinbaserna idag.

  Basera ubåtarna på muskö i tunnlarna är dom bättre skyddade än i Karlskrona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet har redan pionjärplutoner. Dessutom har de flesta kompanier kokgrupper, något som brister i övriga försvaret.

   Radera
 8. Jag har visserligen gjort militärtjänst men satt på ett kontor så jag vet inget om vapen och har därför inget att säga om detta.

  Jag kan ju tycka att det kunde vara en bra idé att undersöka om det finns några personer och övriga resurser kvar av det psykologiska försvaret som kan återuppväckas inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. Ja, honom krävs nog inga större insatser för att mobilisera. Det kan nog göras inom ram för knäckebrödhults hemvärn.

   Radera
  2. Odödligt vapen? Med hjältemagasin?

   Radera
  3. För övrigt är jag redan återmobiliserad. Jag är med i en freikorps i Sjöbo. "Freikorps Sven-Olle" heter vi.

   Radera
  4. eddie meduza - sveriges kompani?

   Radera
 10. Har inte funnits (och kanske inte är särskilt effektivt) men vore det inte coolt med ett flygplan med dubbla Bofors 40 mm (en i vardera vinge)? Eller varför inte dubbla dubbla Bofors 40mm? :)

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/40_mm_gun_on_HMS_Tre_Kronor.jpg  SvaraRadera
  Svar
  1. En version av B18 hade en 57 mm automatkanon riktad framåt för bekämpning av fartyg. Trot inte vi återinför den.

   Radera
  2. Rättning mittåt. T 18B hette den varianten.

   Radera
  3. Nä, det blir väl svårt då det inte finns någon B 18 bevarad förutom den de restaurerar på FVM, som väl legat på botten av en sjö. Men de har ju en Lansen med Rb 04 på FVM också om man vill ha mer anti-sjöfartsförmåga.

   Radera
  4. Varför inte gå steget längre och utveckla en 40mm gatling kanon och sätta den i en svensk "warthog A10" variant :D

   Radera
 11. Är alla bombkapslar borta? Kan man tänka sig att de ligger i något förråd någonstans i väntan på en avveckling som någon tapper kontorist lyckats skjuta upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr färdigställdes destrueringen för bara något år sen... De kommer nog inte att återföras i närtid.

   Radera
 12. Övergång av större vattendrag under fientlig eld. Typ Düna 1701. Kan vi det, då jävlar.

  SvaraRadera
 13. Kan det vara idé att öppna några förseglade bergrum?
  Be om att få tillbaka lite bandvagnar från Baltikum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förseglade bergrum var till för civilförsvaret och de som lagts ned är fulla av vatten och sönderrostade. Krävs åtskilliga 100-tal miljoner att återställa dem.... dessutom ingen försvars eller offensiv kapacitet...de ligger där de ligger.

   Radera
 14. Atombomber, personminor, klusterbomber, nervgas och Flygande tunnan ...

  SvaraRadera
 15. Sätt Visby ringmur i skick!

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Vi borde ha någon slags vedergällningsvapen. Tar de Gotland borde det kosta några centrala kvarter i Moskva och St Petersburg.

  SvaraRadera
 18. "Marinen har åtminstone på pappret flera besättningar till sina fartyg, vilket gör att man har personal som kan bemanna landsystem som tung kustrobot 15."

  Cornuc, menar du att marinen har fler besättningar än skepp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För i så fall så har väl Norska flottan det omvända för sina Fritjoff Nansen-fregatter, kanske man kan göra en deal? Vet ej om detta skulle fortfarande vara inom ramarna givna i tråden

   Radera
 19. Har de skrotat alla PBV302 än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns kvar en del, de som användes på Ing2. Det är för övrigt troligt att de kommer behöva användas i ingenjörkompanierna igen. Detta på grund av brist på BV309 som de använder nu.

   Radera
 20. Daniel Bergman har intressanta framtidsvisoner i böckerna; 36 timmar och 6 dagar. Egna spaningssatelliter, fregatter -med luftvärn!!, Neuron drönare, etc...

  SvaraRadera
  Svar
  1. David Bergman ska det såklart vara....

   Radera
 21. Hoppas på införande av RBS 23, finns endast som demonstrator i Halmstad. Någon som vet hur många system som köpts in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar nämnas att en halv bataljon köpts in, frågan är vad som menas med det då bataljoner skiljer sig rejält i styrka.

   Radera
  2. Om RBS 23 förbandssätts så kunde man ju önska att det skedde i samband med att F16 fick en eller flera Gripen divisioner och att luftvärnsförbandet grupperades på platsen.

   Rbs23 är det enda luftvärnssystem som Sverige förfogar över som kan bekämpa kryssningsrobotar och precisionsvapen.
   Även om systemet är begränsat av antalet belysningsradar så borde det i kombination med berghangaren faktiskt ge ett okej skydd för ett förband på Ärna

   Radera
 22. Finns en mängd Strf90 över man kan ta av, nästan 4 rena strf90 bataljoner.
  Så man borde kunna sätta upp en Norrlandsbrigad det var ju NB som Strf90 byggdes för.

  SvaraRadera
 23. Skapa fler insatskompanier för skärgården Stridsbåt 90 är något FM har gått om !

  SvaraRadera
 24. Skapa en massa HBQT bataljoner, och skicka dom sen till Moskva som turister - Operatörer - Infiltratörer. Be dom sprida propaganda och påverka RT osv. På given signal så ska dom sen sprejmåla hela Moskva i Rosa färger, och sjunga "We shall overcome" på Röda torget !!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns redan. Pussy Riot är genetiskt framodlade på FOI.

   Radera
  2. Biq, om du tror att FM ska bekosta din Cruisingsemester i Moskva så tror du fel :-)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 25. Återgå till centralförsvarsprincipen. Flytta hufvudstaden till Karlsborg. Bra för...

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant? Vilka ska utrustas med den?

   Är det här Hultqvists arv? Förbandsätta material vi redan har?

   Radera
  2. är väl bättre än hur det var för en vecka sen...?

   Radera
 27. Crowd funding kan vara ett sätt att tillföra finansiella resurser. Lite av frivilligas julklappspengar kan gå till finansiering av återaktivering av mineringar, återöppnande av stängda krigsflygbaser eller varför inte till något annat som ligger utanför dagens ramar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Användes redan i början på förra seklet då en nationell insamling finansierade det första pansarskeppet av Sverige-klass, de tyngsta fartyg som funnits i svenska flottan, då inte Riksdagen kunde enas om finansieringen. Kanske man kunde starta en insamling för att återupprätta 1:a attackeskadern...

   Radera
 28. All vapensystem-/förmågenostalgi till trots är rätt sannolikt det ojämförligt bästa sättet att snabbt skapa substantiell och varaktig nationell säkerhet för konungariket, att snarast ansöka om medlemskap i den nordatlantiska fördragsorganisationen - NATO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO-trumfkortet försvann nog i samband med att Trump blev president. Känns inte helt 100 att han kommer backa upp internationella åtaganden.

   Radera
  2. It's complicated business - complicated...
   Med stor sannolikhet är Trump även i detta avseende på väg att baxas in i mittfåran av partietablissementet.
   GOP besitter stor kompetens och har starka traditioner när det gäller säkerhetspolitik i allmänhet och vårdandet av NATO i synnerhet.
   Läs om Stoltenbergs telefonsamtal med Trump i fredags: http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_137806.htm?selectedLocale=en

   Radera
 29. Svar
  1. Definitivt en tumme upp på det!
   Otroligt hur naiva och lätt gemene man tar på detta och helt förlitar sig på att samhället ska hjälpa dom vid kriser.
   Fick nyligen försvara våra vattendunkar i källaren. Fick höra att "om nåt händer så kommer kommunen ut med vattenbil"...
   Jovisst det kan man ju hoppas på. Och om inte? Om halva landskapet står uran vatten? Hjälp...

   Radera
  2. Kommunen kan inte ens ordna med snöröjning om det snöar, eftersom upphandlingen är så snål att entreprenören bara har ett fordon.

   Radera
  3. Precis. Och är vattenverket utslaget? Förr fanns mobila reningsverk innan de slaktade försvaret men dessa såldes ju eller skrotades, så lägger elen av till vattenverket står kommunen där med byxorna nere.

   Radera
 30. Någon duktig nekromantiker kanske kan återuppliva Nils Brahe och den gula brigaden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt upptagen med Nils Dacke för tillfället.

   Radera
 31. Fortfarande i chock, kan inte tro det är sant med återinförandet av TKRB.
  Och dessutom redan förbandsatt.
  Nästan fuktig i ögonen.
  Jag öppnar min finaste Single Malt och ägnar en tanke åt alla som gjort detta möjligt, i och utanför FM.
  Tack!

  SvaraRadera
 32. Hoppas framförallt på rejäla ökningar av försvarsanslag, så får fm själva ta fram det de anser behöva.
  Ett återinförande av värnplikten vore iofs trevligt. Oavsett vad vissa tycker så räknas även man-antal.

  SvaraRadera
 33. Skenmål borde vara en mycket billig investering som gör det svårare att slå ut de verkliga vapensystemen.

  SvaraRadera
 34. Återuppta forskningen kring nanomiter. Vi var nästan framme när den lades ner. Borde finnas kvar mycket av utrustningen även en del odlingar. Det enda problem som återstod var att de då och då gick bärsärk och även gav sig på vår egen elektronik.

  SvaraRadera
 35. 12/80 borde återupplivas.

  SvaraRadera
 36. Sedan har man varit otroligt duktig på att plombera berganläggningar såsom G-platser och tillhörande sambandsnät. Det rör sig utan överdrift om tusentals anläggningar som lagts ner de senaste 16 åren (syftar förstås inte bara på G-platser), fältsjukhus i berg (Gotland), förrådsanläggningar, drivmedelsanläggningar, radar, civilförsvaret och otroligt mycket mer.
  Visste svenska folket vad politikerna har sysslat och vad det kostat, både i ursprunglig investering, kostnad för att lägga ner och sedan ev. kostnad för att ta i drift så skulle förmodligen inte någon lyfta på ögonbrynen utan bara sucka.

  SvaraRadera
 37. KallesFarsa aka Cornucopia.

  http://www.redeye.se/aktiebloggen/insplorion-ab-batteriprojektet

  Mycket bättre än Prebona. Här har vi nano som blir nästa batteryprint

  SvaraRadera
 38. Jägarskolan i Kiruna vore väl bra att väcka till liv?
  - Jaha vad gör 120 Nilsson om han ser ett gäng balalajkaspelande, vodkaluktande individer närma sig din nyss apterade truppmina 12?
  eller
  -Pissa på sprängdegen med pappnubb i, det blir bra infektioner !
  Som kapten Schlyter sa...


  Där var ett ställe där pojkar blev män. En del i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att inse att den träning och de träningsanläggningar som vi hade på 70 och 80-talet är och var hopplöst förlegad. US army erbjuder sina NATO-vänner träning i riktiga träningsankläggninar sedan ca 15 år tillbaks - det är träning av enskild soldats färdighet vi pratar om. I Sverige kommer bara SOG och nationella insatsstyrkan upp i motsvarande nivå i sin träning. Sverige måste verkligen tänka om och börja göra benchmark av sina militära processer för infanteriet.

   Radera
 39. Säkert lika inkompetent som vanligt. De som är kockar ska bli MC-ordonnanser och tvärtom. Så var det i alla fall när jag gjorde lumpen. Stick inte upp, gör så lite som möjligt. Jag förstod aldrig vad det var bra för. 10/10/9

  SvaraRadera
 40. Någon som vet vad som hände med rbs 90, känns som det kunde ha varit ett bra tillskott som närskydd.

  SvaraRadera
 41. Kan vara dags att återinföra 5 riktiga brigader...allt annat spelar liksom ingen roll.

  SvaraRadera
 42. Tillför äldre stridsfordon 90 till polis och hemvärn utan att uppgradera dem. Även om dessa inte alls håller måttet i strid mot modernare mekniserade förband så är de väldigt kompetenta på att bekämpa "gröna gubbar" som kan tänkas dyka upp och borde därför vara utmärkta för att t.ex. bevaka visby flygplats. De borde också kunna vara användbara vid olika former av naturkatastrofer.

  I övrigt så borde en storskalig satning på drönare göras. Där ligger framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt där ! Allt behöver inte vara av den senaste versionen. Tänk som Finland !

   Radera
 43. Jag har fått uppfattningen att SK 60 utgått ur krigsorganisationen. Om jag inte har fel vill jag inte återuppliva lätta attacken utan snarare att de ska användas som lätt transport. Men det kanske är löst på ett annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att SK60 fortfarande, åtminstone i teorin, har kvar rollen som sambandsflyg. Den har väl hur som helst inte så många tjänsteår kvar. Det vore ju förträffligt om man vid anskaffning av dess efterträdare ser till att denna har CAS-förmåga.

   Radera
  2. Hemvärnet har flyg. Minns inte om det är Dalslandsbataljonen eller Hälsingland eller Härjedalen eller Östersund, men någon av dem har lätt transport- och spaningsflyg i form av små propellerplan, typ Cessnor.

   Radera
  3. Stämmer, Hemvärnet har 32 flyggrupper fördelade på Hemvärnsbataljoner över hela landet. 14 av grupperna bildar flygtroppar till de sju underrättelsekompanierna. Flygförarna kommer från Frivilliga flygkåren och är kombatanter och beväpnas med pistol. En flyggrupp har sex flygförare, två mekaniker och en bevakningsgrupp. Flygplanen är mindre civila propellerflygplan. Uppgifterna är:
   • rekognosering
   • fotografering/filmning från luften
   • bevakning och kontroll av militära och civila förråd
   • kontroll/ledning av trafik
   • skadebedömning från luften
   • indikering av kemiska stridsmedel
   • fällning av miniskärmar
   • sambandsflygningar
   • eskort av konvojer
   • efterforskning av försvunna personer.

   Radera
  4. Västerbotten har en flyggrupp och en båttgrupp och en CBRN-pluton....saknas Luftvärn och Grk...

   Radera
 44. Måste även tillägga. Behåll alla 48 Archer utan att sälja av ett antal som varit tal om.
  Skrota INTE Gripen C/D utan tillför Gripen E till befintliga lilla flottan.
  Överheten måste snart inse att vi behöver mer än 60 plan för att ha ett dugligt flygvapnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Överheten" har ingen aning - de tittar bara på väljarsiffror. De ledande generalerna säger bara vad de vill höra - annars tar någon annan deras plats. Det är riktigt tragiskt....

   Radera
 45. På robot till Strf90 var väl på test ett tag? Varför inte införa lv robot till lvkv vagnen såsom ryska tunguska?
  Hkp9 är ju ett måste att återinföras!
  Finns iallafall en i fint skick på aeroseum, en i mindre bra skick i Halmstad och nån i Linköping, annars fick vi väl erbjudande av amerikanerna att köpa ah1 vipers billigt.. Kanske ska fråga om vi kan få erbjudandet igen...

  SvaraRadera
 46. Programmera om några 155mm bonus granater till att klara sjömål
  Köpa in några nasams 2 eldenheter - några hundra amraam luft-luft robotar kommer väl snart skrotas om det inte finns alternativ användning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonus är inte lämpliga att slå mot fartyg helt fel verkansdel för något sådant !

   Radera
  2. Klart bonus har fel typ av verkansdel för att slå mot ytstrids/understödsfartyg. Men bonus finns tillgänglig (enda tillgängliga 155mm som är målsökande mot rörligt mål?), blir svår att bekämpa för fi:s ciws, och har tillräckligt god verkan för att kunna slå mot landstigningsfartyg

   Radera
 47. Återinför beredskapspolisen, rekrytera fler hemvärnssoldater genom massiva kampanjer med målet att tredubbla. Återför vaoenförvaringen till hemvärnssoldaternas bostäder. Öppna Bodens fästning, Hemsöfortet m.fl motsv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående återupprättade av beredskapspolisen har jag funderat kring det. Istället för att lägga den på Polismyndigheten, som ändå inte vill ha den, kunde man återskapa den i form av militärpolisplutoner i Hemvärnet. De skulle fortfarande kunna användas för att avlasta polisen i fredstid om de begär hjälp från FM. Det viktiga är att den skulle stå under FM kontroll och kunna användas i fler olika sammanhang samt kunna aktiveras snabbare vid behov. De skulle dessutom kunna fungera som en viktig kompetens inom Hemvärnet för utbildning och träning i säkerhetstjänst.

   Radera
  2. Danmark har HvMP-kompanier sedan lång tid tillbaka. De har dessutom ett mycket långtgående samarbete med dansk polis som ser dem som en tydlig och kompetent resurs att användas både i rent militära som civila uppgifter, ex.vis trafikledning, logistikstöd etc.

   Radera
 48. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 49. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 50. 12/80 på archer chassi.
  Starta minstationerna och minera alla gamla minlinjer om det inte redan är gjort.

  SvaraRadera
 51. Hellfire (Rb 17) som lätt kustartillerirobot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den fanns till min förvåning kvar. Blandade ihop den med Maverick. Då har vi en robot mot svävare och pansarskyttefordon som simmar :) Perfekt på Gotland.

   Radera
 52. Svenska kärnvapen hade ju suttit fint. Då behöver vi inte NATO och ryssen vet att det kostar ett par miljoner döda att ge sig på Sverige. Vi använder Esrange för uppskjutning av ICBM så är saken biff. ;) Fast självgående plattform någonstans i de småländska och värmländska skogarna hade ju varit att föredra för att garantera andraslagsförmåga.

  SvaraRadera
 53. Försvar är förmodligen inte ett av mina starkare ämnen. Som novis har jag alltid undrat varför man inte kan komplettera alla dyra system med lite enklare och billigare. Varför inte några grupper med väl tränade "mördare" som har ett mandat att likvidera så många som möjligt av anfallande motståndares ledning. Borde vara rätt avskräckande för en anfallare ifall det var ett trovärdigt hot mot deras ledning. Om man hade ett antal sådana grupperingar med mandat att verka för att likvidera alla i anfallande lands ledning i upp till 50år efter anfallet så antar jag att anfallaren skulle tänkt efter. Att anskaffa livvakter till låt säga topp 5000 personer (med familjer) under nästföljande 50 år är sannolikt något som skulle avhålla ledarna från att besluta om anfall. Sådana här likvideringsgrupper borde vara relativt billiga att sätta upp, speciellt om de inte måste slå till dagarna efter ett anfall utan har tiotals år på sig att utföra likvideringarna på. Kan någon kunnig säga mig varför vi inte kan ha denna typ av grupper? Sannolikheten för att vara framgångsrik borde vara hög om en stats om Sverige anordnade det hela (med tanke på att tom puckon som IS verkar kunna sätta upp någon sorts liknande arrangemang fast attackerar allmänheten istället för motståndarnas ledare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis inte självmords uppdrag som IS utan samma grupp skall verka om och om igen och bara slå till när det är relativt säkert att de klarar sig och kan utföra ytterligare uppdrag.

   Radera
  2. Vad säger att vi inte har sådana förband/grupper?

   Dock, avskräckningseffekten är lägre om det inte är publikt, om man nu inte framfört gruppernas existens under bordet till berörda makthavare utomlands.

   Radera
  3. Det finns kanske denna typ av förmåga redan idag. Dock så är den inte känd (åtmindstonde inte av mig). Förmågan måste ju vara vitt känd om den skall fylla funktion som avskräckning.

   Andra länder verkar ju inte använda sig av detta heller. Åtminstonde känner jag inte till att en anfallande part i något fall har drabbats av extremt hög dödlighet bland sina ledare efteråt.

   Radera
  4. bästa förslaget hittills! Speciellt mot maktgalna historienostalgiker som Putin, som antagligen älskar sitt liv och sin person.

   Radera
 54. Aktiviteten ökar. Förmodad rysk agent tagen http://www.dn.se/nyheter/sverige/fotograferade-skyddsobjekt-vid-balsta-greps/

  SvaraRadera
 55. Logistik,vartilleri i alla kalibrar och former, luftvärn, både till lands och fartygs. samt utbildat människomaterial till detta med reserver... Hoppas ni har ladorna fulla än med materiel, och inte har skrotat allt:/
  Mvh Ålänningen

  Mvh Ålänningen

  SvaraRadera
 56. Och ett samhällstänk som möjliggjör ett verkande under krigsförhållanden.. Tänker då på mat, självförsörningsgrad inom landet på livsmedel, bränslelager(skyddade), beredskap att reparera infrastruktur under hård press, sjukvård osv.

  SvaraRadera
 57. Inga ökade förmågor militärt spelar ju nån roll, så länge inget "bakom" fungerar...Rätta mig gärna om jag har fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker inte fel, men lite svart-vitt. I det fullständiga invasionskriget spelar det ingen roll om Sverige har 1 eller 10 brigader i det fall samhället inte kan spela med i spelet och svara för militärt underhåll samt "hålla igång" befolkningen. Men, den möjliga motståndaren Ryssland har inte resurser att göra en all-in invasion. Tänk mera i termer av Gröna gubbar som skapar oro och sätter politisk press på regeringen. Lågintensiv krigföring. Iallafall fram till år 2020 ca. Sen kan andra regler gälla. Intensiva bombkampanjer mot civila mål är just nu osannolikt.

   Radera
  2. Ryssland får inte bete sig så illa mot Europa att Polen och Tyskland slutar köpa olja och gas - då är det game-over (potatis-ekonomi) för Ryssland (och för Tyskland och Polen blir det väldigt, väldigt jobbigt under lång tid, i det närmaste game-over för industrin).

   Radera
 58. Utöver de som görs om till typ vedettbåtar har vi väl två plåtkorvetter liggande. Ge dem en ordentlig service och beväpna dem. Visby-klassen gör sig bäst när vi inte vet var de är, därför bör andra båtar finnas tillgängliga att låta fienden se när vi behöver låta en båt synas.

  Revidera vapenlicenserna från behovsprövat till hindersprövat och gör det ganska lätt att få licens på pistol, personligt vapen samt plugins understödsvapen. Detta kostar ingenting, men skapar arbetstillfällen, skatteintäkter samt ökad försvarsförmåga.

  SvaraRadera