Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-25 17:18

Fredagsmys: Hur är din analoga informationsberedskap

Dags för lite härligt prepping-fredagsmys. Hur står det till med din analoga informationsberedskap? Har du vidtagit förberedelser för att Internet kanske inte fungerar och att du inte kan förlita dig på din mobiltelefon för information?
Analog vägkarta i praktiskt portabelt format från Hertz.
Idag förlitar många av oss allt mer på att mobiltelefonen eller datorn fungerar och går att använda över ett fungerande Internet. Men har du i ett krisscenario beredskap för att klara dig utan Internet?

Har du t ex telefonnummer och andra kontaktuppgifter till anhöriga och bekanta nedskrivet på papper? Eller finns de bara i mobiltelefonen eller datorn? I ett scenario där mobiltelefoni inte fungerar och du bara har tillgång till en POTS-telefon (plain old telephone system), eller kanske bara är på resande fot och din mobil går sönder - hur kontaktar du folk?

Har du en analog FM-radio, så du kan lyssna på information i händelse av att Internet inte fungerar i händelse av kris?

För att inte tala om kartor.

Visserligen kanske vi normalt hittar dit vi brukar köra på de ordinarie vägarna, men vad gör du om kartorna på mobilen inte fungerar och ordinarie vägar inte fungerar? Tänk om zombiehorden har tagit över ordinarie färdväg? Tänk om det är en olycka och stillastående trafik? Eller kanske en havererad bro av olika anledningar (naturkatastrof, väder, sabotage, gröna gubbar, krigshandling)?

Hur ska du hitta bästa alternativa färdväg? Även om man kan leta sig fram steg för steg, så är en karta avgörande för planering. Helst också en karta med viktiga funktioner som bensinmackar utmärkta.

Har du en BOL (bug-out location), t ex en sommarstuga, en båt, föräldrahem etc, har du en papperskarta som visar olika sätt du kan ta dig dit på, eller förutsätter du att ordinarie väg fungerar?

Det är lätt att ta mobiltelefonen för given. Trots att en smartphone kan behöva laddas dagligen. Jag har inte lärt mig ett nytt telefonnummer sedan 2003...

Sedan har vi analoga tidsfördriv. För att hålla humöret uppe i kris är det viktigt att ha något att göra och att kunna ha kul, även om strömmen gått eller Internet inte fungerar. Speciellt gäller detta barn. Har ni analoga sällskapsspel eller mer avancerade brädspel? Ett omfattande bibliotek med böcker att läsa? Eller ens en kortlek?

Så trevligt fredagsmys på er där framför tacosen. Fundera lite kring er analoga beredskap.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Jag har just packat ner min analog beredskap i form av böcker, tidningen Åter, kartor, fotogenlampor mm inför återflytt til min BOL i morgon.
  Fm-radio har jag både batteridriven, i mobilen (solcellsladdare och batteribank) och handvevad.

  SvaraRadera
 2. 155MHz jaktradio x2, FM/AM radio med batteridrift och vev, 12V backup-batteri och 12V belysning i beredskap, vanlig krislåda inkl. kortlek, yatzy och uno.
  En stor hög med kartor, både lokalt och nationellt.

  Komsi komsi lilla avbrott :)

  SvaraRadera
 3. Jotack, grejerna är på väg ur flyttkartongerna men jag har ingen BOL, planen är att göra det bästa där jag är.

  SvaraRadera
 4. Nej. Jag och min iPhone kommer att gå under tillsammans.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer att skriva upp viktiga telefonnummer på ett papper eller två inom kort, resten måste jag fundera på lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan alla nummer till mina barndomskompisars barndomshem. Räknas det?

   Radera
  2. Haha! Jag satt själv och rablade telfon ramsor i huvudet till vänner barndomshem.

   Radera
  3. Ingen kunskap är så meningslös som att kunna ett telefonnummer på ett ungefär. :-P

   Radera
  4. Vad hjälper det att kunna hennes telefonnummer utantill och ändå inte våga ringa, igår, till exempel.
   Synd om mig, inte sant...

   Radera
  5. Vad ska ni ha telnr till? Är internet nere är troligtvis telenätet det också. Jäkla stolpskott!

   Radera
  6. Men den optiska telegrafen fungerar väl?
   A 757 är en häftig signal.
   Snart är vi där...

   Radera
  7. Att ha telefonnummer nedskrivna kan ju vara bra även i fredstid, smartphonehelvetet kan ju gå sönder.

   Radera
 6. Sverigekarta tatuerat på organet, skala varierande.

  Telefonnummer på släkt och vänner nej, däremot deras uppskattade slaktvikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du brukar ju ha koll, är det lättare för kroppen att ta upp energi från kött som har samma DNA som en själv? Svårt o se varför det skulle vara så men din kommentar kring att äta släkten gav mig inspiration.. ;)

   Radera
  2. Varierande skala var en kul turnering!
   Själv har jag under livets gång bara missat den digitala tillämningen i ett avseende.
   Man kan inte begära att man alltid skall kunna vara rätt timad.

   Radera
  3. Nej DNA har bara 4 "bokstäver". Olika gener har olika kombinationer av dessa fyra.

   Radera
  4. Gbd, nej, 2cm mellan Luleå och Malmö är verkligen inte skalenligt ;)

   Radera
  5. Hur långt till Pitteå?

   Radera
  6. @P aom: Ja när du var i rummet och med denstanken så. Men fråga din syster istället, hon behövde inte använda läsglasögon.

   @skepparn: Mätt från Bollebygd?

   Radera
  7. Bolle?
   Luffare i Harry Martinssons bok.
   Då är det väl Klockrike som är målet.

   Radera
  8. Efter det att jag tatuerade en karta av Norrlands inland på dasen har jag drabbats av ödeblygdsproblem.

   Sorry, jag kom inte på något bättre.

   Radera
 7. Något som kan vara bra att ha, enkla matrecept utskrivna och samlade i en pärm, sånt som går att laga på enkel låga med enkla råvaror med lång hållbarhet. Vi har det hemma, samlat under längre tid från nätet, alla recept är provade irl på Trangia-kök här hemma.
  Recepten på matsajter är oftast för komplicerade eller kräver fler lågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla upp Pemmikan/Pemmican. Har inte tagit mig tid att framställa någon själv ännu men jag har läst och sett många filmer om detta och det verkar vara en klockren källa till protein om krisen är ett faktum.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Pemmikan

   Sök på Youtube efter Pemmican så kommer du hitta massor med bra guider hur du gör maten.

   Radera
  2. 1. Ta 3-4 matkomponenter från din prepper-stash.
   2. Om någon komponent är extra hård: koka den tills mjuk.
   3. Stek alla komponenter med smör, salt, peppar.
   4. Konsumera.

   Radera
 8. Personligen kan jag rekommendera dessa prylar som jag använder själv och tycker fungerar väldigt bra.

  Biolite CampStove - Går ut på att du eldar i en cylinder stor som en termos ungefär. På termosen monteras en sorts generator som laddar upp ett batteri av värmen från elden. Generatorn har även en fläkt som tillför syre underifrån för effektiv eld. Efter att du eldat några minuter så tänds en lampa och då är det bara att koppla in telefonen i USB-uttaget och börja ladda. En otroligt bra pryl för ett skrattretande lågt pris.

  https://www.xxl.se/biolite-biolite-campstove-campingugn-med-usb-laddenhet/p/1096224_1_style

  Civilförsvarsförbundets Radio - En av mina absoluta favoritprylar. En radio som har ett inbyggt batteri/powerbank som kan användas för att ladda telefoner och pannlampa etc. Utöver det inbyggda batteriet kan du stoppa i vanliga AAA-batterier som om jag inte minns fel även dom kan användas för att ladda upp en telefon några procent så du kan ringa ett samtal. Dessutom finns det en dynamo-vev samt en liten solcellspanel som komplement om du är strömlös under en längre tid. Dessutom två olika sorters inbyggda lampor. Höljet är i rejäl "gummiplast" och känns tåligt. Även denna pryl är otroligt prisvärd!

  http://civil.xmoms.com/?a=s%E4kerhetsprylar_26&pid=318&pnm=Radio

  GoalZero Lighthouse 250 - Campinglampa med ett behagligt ljus och inbyggt batteri/powerbank för att kunna ladda telefoner etc. Dessutom har lampan en väldigt smidig dynamo-vev för att ladda upp lampan. Du kan även ladda telefoner/pannlampor med veven men det krävs envishet och uthållighet till förbannelse. Men det går! Relativt dyr men robust, snygg och smidigt format.

  http://www.outdoorexperten.se/p-28936-goal-zero-lighthouse-250.aspx?gclid=CM_7oem5xNACFUVnGQodFnsPMQ

  Utöver detta så tycker jag att en pannlampa är något som ALLA borde ha i sitt hem. Du kanske inte ser behovet nu men prova att stänga av strömmen en stund hemma och försök att exempelvis klä på dig eller packa en ryggsäck när du har en ficklampa i handen. Lägg ifrån dig ficklampan och du får ett ljus som bländar lika mycket som det hjälper. Eller för den delen, försök starta en eld utomhus i mörker med en ficklampa som enda ljuskälla. Pannlampa är ett måste om du behöver utföra några fysiska arbeten i mörker.

  Här har jag provat några olika men valet föll på en Lumonite Compass R efter en hel del research. Och efter att ha använt den några veckor så är jag frälst. Underbart ljus, stor spridning vilket gör att jag slipper tunnelseendet man ofta lider av när man rör sig i totalt mörker. Lampan lyser upp mer än 50% av mitt synfält. Lampan är helt vattentät och går att använda lika bra som ficklampa om det behövs. Laddningen går enkelt och jag har valt att komplettera med ett extra batteri och en extern laddare så jag alltid kan ha ett batteri på laddning medans jag använder lampan. Det bästa med lampan är batteritiden, i Low-läget (85 lumen) så räcker batteriet upp till 24 timmar enligt tillverkaren. Jag har inte tagit tiden själv för jag laddar alltid upp batteriet innan det hinner ta slut men jag har aldrig behövt oroa mig för att inte ha ljus.

  http://www.valostore.se/produkt/lumonite_compass_r/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pannlampa alldeles perfekt när man tvingas använda papperskartan i bilen!
   Ja, på natten, givetvis...
   Märker dylika saker när jag avancerade ( ? ) till navigator.

   Radera
  2. Vill också tillägga att alla bör ha en vettig kniv i sitt hem. Köksknivar och rostiga snickarknivar i all ära men vill du kunna skära i något annat än kartong och kött behöver du en lite rejälare kniv som är anpassad för skogen. Även om du bor i lägenhet i stan så har du säkert ett träd i närheten. Har du riktig tur har du tillgång till en björk och då har du garanterat en eld om det behövs. Skär ett vertikalt snitt på björken där det är fin vit näver och riv loss ett blad. Näver är en väldigt bra eldstartare och brinner även om den är fuktig. Hugg av några grenar och skala av det yttersta lagret om det är blött ute. Kapa och splinta så du får små fina pinnar. Pinnar splintade i samma storlek som selleri ungefär fungerar optimalt. När du fått igång en liten eld har du tillräckligt med värme för att kunna koka vatten och laga mat eller om du så önskar, göra elden större för att få värme, ljus och tränga bort fukt/kondens.

   För dessa uppgifter rekommenderar jag en kniv i rostfritt stål, det är så gott som underhållsfritt. En kniv i kolstål är vanligtvis vassare men rostar lätt om du befinner dig i en fuktig miljö (Sverige nattetid 10 månader om året) och du måste slipa den oftare. Moras kniv är vass från början och duger om du inte har tänkt att använda kniven regelbundet.

   http://www.clasohlson.com/se/Morakniv-Bushcraft-Forest/40-7803

   Personligen använder jag en Fällkniven A1. Den klarar precis allt. Fick jag bara ta med mig en sak till en öde ö så skulle jag ta med mig min A1:a. En extremt vass och tålig kniv i ett större format så du kan kapa mindre träd (10 cm i diameter) på ett par minuter med rätt teknik. Den är så pass vass att du kan tälja med den efter lite träning och styrka i nyporna. Den är så pass robust att du klyver ved nästan lika enkelt som med en yxa om du bankar på bladet med en påk.

   En kniv som får mig att känna en stolthet i att vara svensk, dom vet hur en slipsten ska dras där uppe i Boden! Jag skulle kunna skriva en hel bok om min kärlek till denna kniv men jag tror inte ni skulle finna den intressant så det här får räcka. Men vill du ha en bästa kompis ute i skogen så är det bara o slå till!

   https://www.fallkniven.com/kniv/a1/

   Radera
  3. "Camp stove" på 5.4 kW. på tusen timmar då?
   Vad ger den på riktigt ungefär?

   Radera
  4. Såg att beskrivningen på XXL var minst sagt bristfällig. Detta saxade jag från Outnorth.se:

   "Mer om Campstove med Flexlight från Biolite
   Bränsle: Förnybar biomassa till exempel grenar

   Vikt: 930 gram

   Laddningstid: 20 minuter

   Det behövs 46 gram trä för att koka 1 liter vatten.

   Effekt vid eldning: 3.4 kW (LO), 5.5 kW (HI)

   Koktid: 4.5 minuter för att koka 1 liter vatten. Koktid varierar beroende på eld

   Packmått: Höjd: 209.6 mm Bredd:127 mm

   Kompatibel med de flesta USB-laddade apparater, exempelvis de flesta smartphones

   Lumens (FlexLight) 100 Lm
   USB effekt: Max: 2W @5V
   Peak: 4W @5V"

   http://www.bioliteenergy.com/products/biolite-campstove

   Jag har varit på väg att köpa en mätare för att se hur många ampere den laddar med vid normal användning men det har ännu inte blivit av, väntar tills jag köpt mobila solceller. Så har svårt att lämna konkreta siffror på mängden ström den genererar.

   Som bonus så är det smidigt att laga mat på den och den värmer väldigt bra i utbyte mot den lilla mängd bränsle som behövs.

   Radera
  5. ...kan det tydligen också kallas på rikssvenska

   Radera
  6. Jag har ett bryne, DC4 från Fällkniven. Konvexa blad är svåra dock..

   Radera
  7. Tack för ditt svar, 5.4 KW värme och 4W el, då kan jag rekommendera solceller istället, köpte 160 W lösa plattor från Kina och lödde själv,
   de gav mer även molniga dagar men blev förvisso inte särskilt portabla..
   Men det finns bättre grejor nuförtiden på Ebay tex

   Radera
  8. Det behövs inget "istället" eftersom man har användning för "spisen" oavsett.

   Och mycket riktigt så planerar jag att köpa solceller inom en snar framtid men betydligt mer mobila än dom du länkar till. Jag vill ha paneler som jag kan bära med mig på vandringar som är tåliga och klarar regn och extremare temperaturer. Och framförallt komprimerbara så dom tar liten plats. Jag har tittat på paneler mellan 7-30 W men har inte bestämt mig för vilken tillverkare jag ska satsa på ännu. GoalZero, Powermonkey och Xtorm har alla intressanta paneler som är enkla att ha med sig.

   Radera
 9. Min upppfattning är att det första man bör tänka över är hur beroende man är av digitala verktyg för att över huvud taget kunna klara av enkla saker i sin vardag. Jag upphör aldrig att roas av hur handfallna vuxna människor kan bli när mobilen laddats ur. Och dessutom hur de hamnar i den situationen när det ju inte kan vara okänt att mobilens batteri måste laddas.

  Människor kommer ha liten nytta av analoga hjälpmedel när de rationaliserat bort sin förmåga att självständigt lösa problem, minnas information och orientera utan gps.

  Jag använder t ex ytterst sällan gps-navigering då jag faktiskt en gång i tiden lärt mig att klara mig utan. Det jag upptäckt är att människor när de vänjer sig vid att inte behöva tänka själva tappar den förmågan. De lär sig inte vägen fast de kört den flera gånger eftersom de inte behöver. Landmärken och vägskyltar slutar att vara intressanta när de inte längre har någon betydelse. Många människor klarar inte längre av att följa en vanlig vägbeskrivning då referenser till väderstreck, avstånd och landmärken är helt obegripliga.

  Jag är skeptisk till att alla dessa människor framgångsrikt kommer att hantera en situation utan mobil och internet även om de skulle ha tillgång till analog radiomottagare och ett helt bibliotek med kartor, handböcker och kokböcker. De har helt enkelt inte underhållit de nödvändiga förmågor som krävs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med i din analys. Precis som dig undviker jag medvetet att använda gps mer än nödvändigt. Är också helt övertygad om att teknik är absolut fantastiskt på många sätt men samtidigt oerhört fördummande. Folk tränar inte förmågan att tänka själv längre utan lämnar över det till Google. Nu ska alla småskoleelever ha surfplattor tex. Varför lära sig liggande stolen när kalkylatorn finns på plattan, osv...
   Samma sak går igen i mycket. Folk blir gamla. Så länge de bor hemma går det ganska bra. Sätt dom på ett hem där de blir ompysslad och inte behöver tänka så kommer seniliteten som ett brev på posten.

   Radera
  2. Du tror alltså på riktigt att man får flytta in på ett omhändertagandehem i dag om man inte redan är senil?

   Radera
 10. Prepping kan numera anses vara en ryssvänlig och "nyttig idiotisk" pro-rysk verksamhet. Enligt WPOS´s lista med bl.a hänvisning till http://www.propornot.com/p/the-list.html som i sin tur listar:

  http://www.prepperwebsite.com/

  Om inte annat visar listan att samhälls-kritik i USA är anti-patriotiskt(=pro-idiotiskt)och därmed timing-mässigt lämpligt att klassificera som pro-ryskt eftersom Ryssland vill återuppstå som supermakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en av hundra utpekade hemsidor är prepperrelaterad kan du knappast hävda att prepping generellt är utpekat...

   Sen är det ändå rätt uppenbart att preppervärlden till viss del manipulerats med budskap som rimmar med kremls budskap och gynnar deras intressen. Jag skulle säga att även Cornucopia spridit sånt material. Självkritiskt kan jag erkänna att jag också har det. En gång i tiden trodde jag på Zero Hedge och influerades av det de skrev. Idag är det lätt att se hur man har lurats in i bondfångarnas fällor. Lurad och förnedrad, ja, men jag har bättrat mig.

   Radera
  2. Nej det menar jag naturligtvis inte och jag har heller ingen kunskap av nämnda prepper-site. Vad jag är ute efter var delvis att fenomenet prepping kan associera till överlevnad t.ex pga naturkatastrofer men även som resultat av krigföring där det sistnämnda kan innefatta kritik av den egna regerings-politiken, uttalat eller ej.

   Nämnda lista kommer från en dubiös site där det inte framgår vem eller vilka som står bakom. Förefaller ren propaganda enligt mig. Enligt bif länk anses till siten anknutna allierade även få finansiellt stöd av den amerikanska regeringen. Ännu värre isf. T.o.m lagstridigt.

   http://www.nakedcapitalism.com/2016/11/washington-post-promotes-shadowy-website-that-accuses-200-publications-of-being-russian-propaganda-plants.html   Radera
  3. Men en regering som lägger ner hela försvaret och släpper in 100.000 tals identitetslösa individer förtjänar ju precis ALL kritik de kan få?

   Radera
 11. Jag bor brevid bergrumen i uppsala så jag vet inte om jag har nån överlevnads chans. Annars har många här viktiga poänger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog stora chanser - skulle tro att man tar ut antenner, el och fiber med kryssningsmissiler i ett inledningsskede.

   Radera
  2. Jag tror han syftade på om konflikten går nukelär...

   Radera
 12. Direkt efter Leman Brother kraschen åkte jag och köpte en extra fotogenlampa av stormlykte typ. Har kvar den inplastad fortfarande plus ett mindre dedikerat bränslelager för belysning. Fotogenlyktor är relativt säkra och kan även användas utomhus eller i ett större tält.

  För allmän rumsbelysning tycker jag att typen med skärm fungerar bättre. Men den är lite mindre lämplig att bära omkring.

  Jula har 3 olika dugliga produkter.

  Se till att det finns lämpliga tratt och/eller mindre kärl för påfyllning av lyktorna. Att fylla på direkt från en jeepdunk är inte att rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur gör du med fotogenen? Idag är inte fotogen något som finns överallt i större mängder för allmänna konsumenter. Fotogen bryts dessutom ner vid lagring.

   Radera
  2. Jag skulle nog provat med luktfri grill-tändvätska, hade en sån flaska liggandes i många år, helt klar vätska utan någon utfällning innan jag slängde den i brist på grill.

   Radera
 13. Räknas parabol med tillhörande TV som kan hållas igång med en hemmagenerator från Jula? Man får förstås ha ett bensinlager också. Den laddar också mobilerna där faktiskt de flesta fortfarande har FM-radio. Än så länge har vi telefon med kabel från en vanlig RSS, som jag HOPPAS fortfarande har batteribackup. Så POTS kan ni bara lita på för en kortare tid om de har batteribackup(kanske 12-24 timmar i bästa fall) om elnätet försvinner. Är det en större station KANSKE det finns en dieselgenerator. Jag baserar dock detta på information som är c:a 20 år gammal. Jobbade en gång på den Ericssonenhet som levererade kraften till telefonin. Hur mycket av den här reservkraften finns kvar idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är 36 timmar i de gamla AXE-stationerna om strömmen försvinner.

   Radera
  2. Fast batterierna är väl gamla nu, så de har väl halva tiden....om de inte bytt batterier.

   Radera
  3. Och så måste man förstås ha en telefon med sladd in i väggen. Trådlös slutar fungera i samma stund som elnätet försvinner.

   Radera
  4. Om vi kan driva på den globala uppvärmningen lite till, lite snabbare, så att det alltid är plusgrader utomhus i Sverige - då blir det i alla fall mycket lättare för alla att överleva några veckor utan el utan att frysa ihjäl.

   Radera
  5. Och även om man har en POTS-telefon, vem ska man ringa? Hur många andra kommer kunna svara? Av samtliga nummer i min telefonbok uppskattar jag enbart mina föräldrar fortfarande har en POTS-telefon med sladdanslutning.

   Radera
 14. Vill slå ett slag för pussel som sällskapsspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller att ha mycket god belysning dock. Inte alltid lösbart vid kris.

   Radera
  2. Vid arméns förbandsplatser fanns på 80-talet en trycksatt fotogenlampa - jag har glömt vad den heter - den gav ett fantastiskt ljus. En sån skulle man inhandla omg. Gav operationsljus för en kompaniläkare (eller var det en veterinär på kompaninivå??) eller bataljonsläkare.

   Radera
  3. Armens var oftast Optimus.
   Petromax är lätta att få tag på.
   http://www.petromax.de/en/products/light/

   Radera
  4. Dom är grymma! Finns en Mannesmann-kopia som är helt ok också.

   Radera
 15. 27 mhz kom-radio som används dagligen. 650W generator för att ladda batterier + 40 liter roterande bensin. För länge sen var jag på gång att bygga ett packetradio system, men det var omöjligt att hitta någon att köra med + att utrusningen kostar lite. 2400 bps är bättre än ingenting i en shtf situation.

  SvaraRadera
 16. När läget blivit så illa att man överger fordon för fotmarsch-bärning så spelar det rockenroll vilka nummer man har. Man har då de familjemedlemmar med sig som som är viktiga- och de måste bära sin del av utrustningen - de andra, som inte är med måste kämpa på egen hand till BOL. Samband är överflödigt. Fast varför ha BOL i Sverige ? Varför inte Canada ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att Lars har sin på norra Island - det antyddes det mellan raderna i en serie bloggposter om landet tidigare i år.

   Radera
  2. Långt att fotmarschera/cykla/åka skidor/paddla kanot till Kanada.

   Har man tillgång till ett lämpligt fartyg med tränad besättning kanske.

   Radera
  3. Om man behöver flyga till sin BOL så är det inte en BOL i min värld.

   Hur många krig och kriser får man några dagars förberedelse inför så man hinner boka flygbiljetter därifrån? Låter befängt tycker jag. Om inte dina egna ben kan bära dig dit du ska så kan du aldrig räkna med en sådan plats i ett skarpt läge.

   På 2 timmar kan jag ta mig från mitt arbete till mitt hem, packa min BOB och vara på väg antingen till fots eller med bil mot en av många potentiella BOLs. En BOL behöver egentligen bara tillgång till sötvatten och förutsättningar för att bygga ett shelter, det måste inte vara ett hus med egen bunker på en 1 mils lång privat väg.

   Radera
  4. I Estland kan man ha Finland som BOL.

   https://svenska.yle.fi/artikel/2016/11/26/nar-ryssen-kommer-flyr-vi-till-finland

   Radera
  5. En "Albin Vega 27" är en liten enkel men mycket "versatil" segelbåt som folk både seglat jorden runt med och över nordatlanten med... En resa till norra Island torde därmed inte vara något problem. En "Vega" kan man köpa i parti och minut för under 50 000:-

   Radera
  6. Håller med om att Vegan är prisvärd och sjöduglig. Dock är nog knappast inköpspriset tröskeln för det stora flertalet. Har man inte redan segling som intresse krävs det mycket tid och resurser för att få detta att vara ett fungerande alternativ. Som alla som har segelbåt vet är det ganska många timmar och kronor som försvinner där. Särskilt om man ska hålla den rustad för mer krävande seglatser än någon inomskärssegling med familjen en sommarhelg med idealiskt väder. För att inte tala om hur pass mycket rutin och kunskap som krävs för att navigera Nordsjön och Norska havet i en mindre segelbåt. (I större fartyg med för den delen.)

   Så något av ett problem är det nog att resa till Island eller Kanada. Räcker liksom inte att köpa en båt på Blocket.

   Radera
  7. Utan kunskap och erfarenheter står man sig alltid slätt trots att man kanske har utrustning för flera 100-tusen kr.

   Radera
 17. Fidel Castro är död.

  Tror ni statstelevisionen kommer sända en minneskavalkad, så som de gjorde på hans 80-årsdag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har det med krisberedskap att göra?

   Radera
  2. JFK och Bobby ävenledes.
   Ja, världen blir bättre ett litet steg i taget.
   Kanske.

   Radera
  3. Lär vi få se en likadan historisk och fullständig statsbegravning med ALLA artefakter som när TITO gick bort 1980 !! ;-)

   ALLA tiders största statsbegravning med representanter från jordens ALLA länder utom Chile och Sydafrika..

   https://www.youtube.com/watch?v=pq4hWmcHcZE&t=326s

   Radera
 18. Något som annars brukar övridrivas och förvirras, men i det här fallet är oerhört relevant, är nog huruvida man har barn eller ej. Alternativt någon motsvarig beroende-relation, typ handikappade föräldrar och syskon och dylikt.

  Att lägga för mycket av sin tid på att förbereda överlevnad i en miljö som inte är så spännande att leva i bör ju för det mesta ha sin bakgrund i att man skyddar någon annan, dels då rädslan att någon annan skadas är större än rädslan att man skadas själv (för psykiskt "friska" människor).

  Dels för att vi naturligt ger blanka fan i om personen vi räddar räddas till ett meninglöst liv, medan vi för egen del kan hitta någon slags gråskala i relationen hunger-flykt-yatzy/död.

  SvaraRadera
 19. Som boende till skogs en stor del av året. Tänk på belysning, bland det viktigaste. En riktigt arbetsbelysning behövs, en LED-strålkastare av hygglig kvalitet är fantastiskt när du ska reparera något i höstmörkret. Tändstickorna verkar bli av allt sämre kvalitet, ha ett rejält lager med tändare. Skaffa inte allt för invecklade attiraljer för matlagning. Trangiakök är en självklarhet. Gasolkök är ju fint, varianten med den blåa behållaren där brännaren skruvas på direkt är toppen. En behållare räcker länge.

  SvaraRadera
 20. Ja, analog transistorradio med extra batterier liksom fotogenlampor, fotogen mm finns givetvis. Analoga papperskartor också.

  KONTANTER.!!! I ofärdstider fungerar inte de elektroniska betalningssystemen med "plastpengar på kort"! Svenska såväl som € och $

  SvaraRadera