Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-18 11:57

Fortsatt rekordbyggande i Stor-Stockholm

Nybyggnationen av bostäder i Sverige och Stor-Stockholm fortsätter ligga på rekordnivåer. Byggandet är fortsatt större än under miljonprogrammets sista år och på fyra kvartal har 11 107 lägenheter i flerbostadshus färdigställts i Stor-Stockholm och 14 152 påbörjats.
Färdigställda lägenheter i nybyggda flerbostadshus för Stor-Stockholm. Rullande fyra kvartal.
Det byggs alltså fortsatt på rekordnivåer i Stockholmsområdet.

Även för Sverige som helhet pekar allt uppåt. 

SCB rapporterar att bostadsbyggandet av lägenheter i flerbostadshus har ökat 41% under årets första tre kvartal jämfört med samma kvartal 2015. För villor är ökningen 34%.

Det är uppenbarligen så att det byggs på nivåer som inte sågs under miljonprogrammet eller inför 90-talskrisen, vilket bör vara ett varningens tecken. Att folk fortsätter att yra om bostadsbrist beror förstås på att det inte byggs centralt belägna billiga prisreglerade hyresrätter med förstahandskontrakt. Det är som bekant den svenska definitionen av bostadsbrist. Kan man inte få en fyra i centralaste läge för 5000:- SEK i hyra så är det bostadsbrist tydligen.

Fast i fungerande bostadsmarknader har man inte svenska prisreglerade hyror. Däremot är bostadsrätts- och villamarknaden fria marknader och därmed finns det just nu 8 119 bostäder att ganska omgående och utan kötid flytta till i Stor-Stockholm på köpemarknaden. Knappast bostadsbrist.

Antalet påbörjade lägenheter i Stor-Stockholm är också större än antalet färdigställda. Även om de senaste fyra kvartalen innebar ett litet tapp så talar antalet påbörjade lägenheter för att vi kommer få se ännu högre siffror för färdigställda lägenheter framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Den som har råd med en jättedyr lägenhet och kan tänka sig att bo utan vettiga kommunikationer kan få en nyproducerad hyreslägenhet efter så lite som tre års kötid.
  Toppen!
  Hur kan folk uppleva detta som ett problem?
  https://bostad.stockholm.se/statistik/hur-lang-tid-tar-det/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, precis som alla andra som gnäller, har ingen aning om hur det faktiskt ligger till. Förra året (2015) förmedlades, enligt samma källa som du länkar till, i Norra Djurgårdsstaden (Klassat som Hjorthagen i deras statistik) följande:

   Kötid i år - antal lägenheter:

   0-2 - 9 st
   2-4 - 24 st
   4-6 - 35 st
   6-8 - 33 st
   8-10 - 26 st
   10-12 - 3 st
   12-14 - 4 st

   (privata värdar hade ännu kortare tid i samma område)

   Fortsätt gnäll om hur omöjligt det är att få förstahandskontrakt inom tullarna i Stockholm. DET ÄR DET INTE. Däremot är man smått hög om man tror att centrala lägenheter för halva hyran ska ha samma kötid.

   Det finns förstahandskontrakt till marknadspris för den som vill ha. Fast det är inte det som är folks problem. Folks problem är att de bara vill hoppa av bubblan om det sker från BR till en orealistiskt lågt prissatt HR. Varför? Man kanske intalar sig att man kan sova gott för att när bubblan spricker så kan man gråta i TV om hur det inte fanns billiga hyresrätter när man ville sälja sin överprisade BR och man helt enkelt inte hade något val. Man kommer även gärna glömma att det fanns nyproducerade HRer som påpekades i denna tråd och blogg tusen gånger.

   Nä ingen kommer tycka synd om er när hullaballohaa träffar fläkten. Det finns en exit. Använd den. Sluta klaga.

   Radera
  2. Det där mee förmedlade lägenheter beror väl på en kombination av inkomst och kötid?
   Sen har väl man börjat ändra inkomstkraven lite? Iaf i Stockholm.
   I övrigt håller jag med att till något som antagligen är marknadspris finns bostäder. Hjorthagen har jag för mig hade tvåor för ca 14-17 tusen/mån.

   Radera
  3. Det är runt 180-190 kr kvadratmetern per månad. Typisk tvåa 12-13, trea 13-16, fyra 16-18....väldigt grovt. Vissa tvåor och treor är gigantiska och har hyra som om de vore ett rum större. Tvåa för 17 har jag inte sett. Sett treor för 17 dock.

   Radera
  4. Hm..jag kan givetvis ha fel. Har inte kollat på bostad Stockholm på ett tag nu.

   Radera
 2. Ingår tillfälliga bostäder, a.k.a. kaplanslum i statistiken?

  SvaraRadera
 3. Kan det vara så att man har tryckt på lite för hårt, d.v.s. det vi ser nu är en "overshoot" i bostadsbyggande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt, vi ser flera stora, nya stadsdelar växa fram nu
   Haninge har Vega, som tom får en ny pendeltågstation.
   Stockholm har hela norra stationsområdet på gång (Hagastaden)
   Norra Djurgårdstaden
   Annedal
   m.m.

   Problemet är ju fortfarande att det kommer bli dyra bostäder. Ingenting för kreti och pleti.

   Radera
  2. Och jag glömde Årstafältet som nu ska bebyggas.

   Som sagt, det är hela nya stadsdelar som byggs.

   Radera
  3. ...det kommer att bli billigare om det blir överutbud ;)

   Radera
  4. Järfälla växer ju så det knakar också... Tunnelbana till Barkarby, ökad kapacitet på pendelspåren. Byggs extremt mycket där.

   Radera
  5. Jag minns ett talesätt under 90talskrisen, "De där lägenheterna är så dyra att det bara är socialfall som har råd att bo där".

   Blir intressant att se utvecklingen framöver. Är det i själva verket nybyggda outhyrbara lyxlägenheter som blir den verkliga Kaplanslummen? Som hyrs av det allmäna, kanske efter konkurser eller utförsäljningar.

   Radera
  6. Intressant poäng Fredrik.

   Radera
  7. @Fredrik

   Man har lärt sig av 90-talskrisen, se mitt inlägg längre ned. Hade nöjet att diskutera just det där med en projektledare för Hagastaden och han berättade om hur det är upplagt. Det kommer av bara "farten" naturligtvis bli ett visst överskott i en sådan situation, men inte alls som under 90-tals krisen, och dessutom har man försäkrat sig om att inget kommer stå halvfärdigt.

   Radera
  8. @Greenious

   Ah, det är förstås annorlunda nu.

   Radera
  9. @demoman

   Om man äger så här, inte lika, men kanske inte heller så mycket annorlunda i slutändan...

   Även om varje enskilt projekt numera är utformat så att vi ska slippa se halvfärdiga hus, oasfalterade gator och rörstumpar istället för gatubelysning, så är ju antalet projekt så många idag...

   Radera
  10. @Greenious: "Problemet är ju fortfarande att det kommer bli dyra bostäder. Ingenting för kreti och pleti."

   LoL

   Ja, k&p vill ha allt. Helst ska man kunna få en billig HR på Södermalm som frilansande flummare med kass lön. Det roliga är att om man skulle på något sätt se till att det fanns lägenheter och möjlighet för alla att få en 4:a på Söder för 7000 kr i hyra utan kötid så skulle det området bli ett slum över en natt. Det är ironin i det hela.

   Radera
 4. Ang var det byggs så är väl många miljonprogram relativt glest bebyggda och skulle nog inte ta skada av at förtätas till mer kvartersstadsliknande bebyggelse, gärna om de ligger nära spårbunden trafik. Dock så är det väl emellant ganska svårt att göra så pga sk NIMBYS. Det vore intressant att se om man kunde plotta storstockholm mot t.ex. Stockholms kommun (ev plus Solna och Sundbyberg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I förorterna har det förtätats och fortsätter att förtätas duktigt.

   http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/

   Radera
  2. Om du är bekant med någon av stockholms södra förorter men inte har besökt det på ett tag, åk dit, du kommer hitta massor med nya flerbostadshus. Men det är ju ett duttande med typ 20 lägenheter här, 30 där. osv. Men många bäckar små.

   Mer intressant är väl jätteprojekten som påbörjats och nu börjar bära frukt, flera helt nya stadsdelar på gång, och ett par av dem har börjat leverera bostäder till statistiken nu, men kommer fortsätta i flera år till.

   Om inget oförutsett inträffar förstås. Vet att man efter krisen på 90-talet har blivit smartare med projekten, nu byggs det i en genomtänkt ordning med klausuler och bankgarantier som gör att man inte bara snabbt kan dra i handbromsen, men utan att behöva stå med halvfärdiga hus och övergivna byggen, utan istället kanske står med områden som bara byggts till hälften men som snabbt kan dras igång igen sen.

   Radera
  3. Men ä det tätt nog eller blir det mer hus I park?

   Radera
  4. Än så länge har man inte gett sig på parker, utan hittat lämpliga grönytor mellan befintliga hus.

   Radera
  5. @Greenious att bygga på befintliga grönytor mellan hus är egentligen helt OK så länge avrinningen och gatorna tål det. Idag är ju grönytor eftertraktade för livskvalitet och rekreation istället för bara byggytereserv.

   Radera
 5. Glöm heller ej att Peter Eriksson vill bygga en helt ny stad!

  http://framtidenssverige.com/article/en-helt-ny-stad---losningen-pa-bostadsbristen.html

  Vansinnet tar ny fart alltså. Jag bor i en av de städer som påstås ha bostadsbrist. Grav sådan! Men nyligen blev en bekant sjuk och behövde snabbt lägenhet i markplan. Det tog två dar att få titta på två lämpliga lägenheter som stod tomma. Min fru har noterat att samma hyresrätt i centrala stan visats vid fyra separata tillfällen utan att någon nappat ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är omöjligt att lösa ett problem om problemet inte identifieras. Exempel: det är bostadsbrist - lösning: bygg mer! Det är lärar/polis-läkar/sjuksköterskebrist - lösning: utbilda fler. Sanningen är väl snarare att det är icke fungerande marknader i alla dessa fallen.

   Radera
  2. Helt ärligt undrar jag om det inte är billigare att köpa loss en lämplig bit mark i Afrika och anlita kinesiska byggbolag och skeppa dit mp-väljarna och låta dem bygga sin framtidsstad. Skulle dessutom lösa en hel massa problem runt bostadsbristen och alla nyanlända.

   Radera
  3. Ja, då kan de dessutom bygga energieffektivt. Hyddor av helt icke-fossila material som koskit, och de behöver knappast värmas upp heller. Win-win!

   Radera
  4. Det här var för bra upplagt för att du inte skulle nappa på det BD eller hur? ;)

   Radera
 6. Det vore kul med en undersökning där man frågade
  1. Vad förväntar du en x lägenhet i detta område skall kosta/mån?
  2. Hur mycket tycker du själv det är rimligt att betala?
  3. Vad har du i lön
  4. Vart skulle du helst vilja bo.

  On Topic:
  Själv misstänker jag att det kan bli (likt andra påpekar) overshoot ändå. Men Man kanske snabbt kommer på att omvandla dyra hyresrätter/br till mer tillgängliga lägenheter, tex via sunventionering.

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas att det blir en rejäl overshoot. Om vi nu ändå ska spräcka bubblor, låt oss göra det ordentligt.

  SvaraRadera
 8. Men hur stor är efterfrågan på jättedyra lägenheter? Den senaste jag kollade på krävde värden årsinkomst om 600,000. (Hyra 22,000 per månad.) Och varför skulle man bo i den lägenheten när man bor billigare och större i en villa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur stor efterfrågan det är på stora femmor i stan? Det är de som nämligen kostar 22 000 kr per månad.

   Men för att svara på din fråga: De femmor/sexor jag har sett inom tullarna för 22000 kr/månad har gått som smör.

   Radera
  2. Nu kanske man inte behöver bo inom tullarna i så dyr lägenhet men det märkliga är att alla utgår från att man bor högst ett par med ev barn i en sådan lägenhet. På andra ställen i världen är det inget konstigt att man hyr ett rum i en lägenhet. Fyra studenter som har varsitt rum och gemensamt vardagsrum och kök. Jättetrevligt att bo så, kan intygas! Även om hyran är 18-20 000 så är det inte så farligt delat på fyra.

   Att ha inneboende var länge fullständigt självklart även i vårt land.

   Radera
  3. Fast det handlar också om hur vi kan och hur vi vill bo. Att det var eventuellt självklart förr betyder inte att det skall fortsätta vara så.

   Radera
  4. Teheimar: visst är det så, men den dogmatiska inställningen om den så kallade bostadsbristen utgår från helt orealistiska förväntningar på vad en bostad är. Vi har väldigt mycket yta per person, runt 40 m2 per person i Stockholm och över 50 m2 på landet. Så bevisligen finns ingen brist på bostäder. Det som finns är dåligt resursutnyttjande.

   Men bostadsbristargumentet lever vidare. Jag kan till exempel säga att så länge inte alla kan få en gratis paradvåning på övre östermalm (min definition på skälig bostandard) så är det "bostadsbrist".

   Radera
  5. Jag kan förstå hur du menar och det är nog så att vi idag i många fall har tillgång till mer yta per person. Dock är det även beroende av hur planlösningar ser ut. Exempelvis är inte sk öppna studiolägenheter eller lägenheter där vardagsrummet sitter ihop med ett kök eller en köksö något som i alla lägen är effektivt - särskilt inte om det skall handla om att på få ut mest nytta per kvm i innerstadsområdena eller nära förort.

   Radera
  6. Vem minns inte c/o segemyhr?

   Radera
 9. Det är färre än man tror som har råd med 12000 kr eller mer i hyra per månad, och det är vad man minst får betala för en 3:a eller 4:a långt ute på pendeltågslinjerna. Kan man komma undan med halva den månadskostnaden, så varför i allsindar skulle man hyra då? Har folk i den här tråden någon som helst verklighetsförankring eller trollar ni bara hela bunten?

  SvaraRadera