Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2016-11-04 07:45

Försvarsmaktens IT-system Prio utslaget och nedstängt

Nej.
Försvarsmaktens gigantiska IT-system Prio är utslaget och nedtängt rapporterar Expressen/Dina Pengar. Problemen har pågått sedan i början av veckan och systemet har stängts ner. Tills idag har det hela varit nedtystat och försvarsmaktens personal verkar gjort det de är bäst på - hållit tyst om det. Vad som är fel verkar dock ingen veta och prognosen är att systemet kan vara uppe igen på måndag, dvs i princip en hel veckas nertid. Uppsidan är att Försvarsmakten får öva sina krigsmässiga reservrutiner, för t ex beställningar av reservdelar och annan logistik, då Prio knappast lär klara krigets krav.

Normalt ska kritiska IT-haverier vara lösta inom någon timme, vilket man t ex ser på bankerna, när deras system oregelbundet havererar, t ex Nordea runt varje lönehelg.

Systemet Prio bygger på den tyska sk plattformen Hitlers Hämnd, eller SAP/R3 som skiten heter rent formellt. I princip existerar det inga kunder som på ett lyckats sätt och utan stora överskjutande kostnader eller massiv omorganisation av verksamheten för att passa systemet har lyckats införa Prio. SAP/R3 anpassas inte till en verksamhet, en verksamhet anpassas till SAP/R3.

För Försvarsmakten har systemet varit en gökunge, till en kostnad som antagligen ligger på runt en brigad, utan några egentliga vinster för organisationen. Personalen brukar dock lakoniskt konstatera att det är förhållandevis smärtfritt, rent av enkelt, att beställa biljetter för tjänsteresor, men det är också det enda positiva jag hört om systemet.

Som exempel har det åtminstone tidigare enligt uppgift krävts upp emot 45-60 arbetsmoment i Prio för att beställa en mutter till fordonsservice. Man kan tycka att det annars borde räcka med fyra steg - sök-klicka på-lägg i varukorgen-ange mottagare-tryck på beställ. Men inte i Prio, där man istället sägs vara förvisad till att skriva ner en massa siffror på ett papper för att föra in i nästa moment. Kort sagt att IT-systemet stjälper, snarare än hjälper.

Nu har dock Försvarsmakten skaffat reservrutiner. Trots allt ska försvarets verksamhet klara krigets krav, vilket knappast Prio gör.

Att det inte hörts mer om att Prio är totalstoppat kan bero på att man just nu inte har några löneutbetalningar. Vilket väl får sägas är tur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Jobbar själv med hitlers hämd (implementation i bolaget jag jobbar, bolaget modell stort). Känner inte igen att systemet är så dåligt, om de har sådana problem att använda det beror det nog på att de har fel moduler. Vilket ju bevisas med att beställa resa är enkelt för de sannolikt har SAP FI-TV som är tänkt förmändamålet.

  Min personliga åsikt varför det ändå alltid går åt helvete i SAP-projekt är att det är en enorm brist på konsulter som kan något (75% av dem jag möter är inkompetenta. 50% är fullständigt inkompetenta) och att de stora firmorna som implementerar åt en inte nämner det utan gladeligen säljer på dig en inkompetent konsult till när du får problem för den första inkompetenta inte kunde leverera. De av mina kursare som gick vidare till att bli affärsystemskonsulter var de jag fick sitta och hjälpa i timmar för att de skulle få godkänt påmprogrammeringslabbarna....

  Slutligen så brukar företag gå igång på att man får möjlighet att bygga om sitt kapitalistiska, decentraliserade system till en planekonomi. Inköpskontralt som förr skötes i varje land skall nu skötas av en global inköpsorg. Produktionsplanering som skedde där produktionen var skall skötas av någon på HK. Finans lyfts bort från verksamheten. Det är inte pga systemet detta går åt h-vete, det är pga att hk tror att de är jättebra på planekonomi precis som Sovjet trodde. Och helt plötsligt så går det dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hum, inte planekonomi, centralplanering skulle det stå.

   Radera
  2. Har hört några människor påstå att JavaScript inte är dåligt heller, att det handlar om dåliga utvecklare. De har också fel. Ni lider av någon slags utopi-myopi.


   Sen är det också sant att affärssystemsutvecklare är skräp i sammanhanget, eftersom de i princip inte är utvecklare utan snarare implementrar saker andra har utvecklat. Så när de plötsligt ska utveckla något blir det ett XOR-script snarare än genomtänkt modul.

   Men det tar inte bort att SAP är en bedrövlig plattform som ska bort.

   Radera
 2. Åhå? Så det finns EN fördel med prio? Det har jag faktiskt inte hört förut.

  SvaraRadera
 3. SAP, Schreck Angst Panik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativt: Slow And Painful.

   Radera
 4. Dom gamla stödsystemen fungerar problemfritt men eftersom även dom är hårt knutna mot SAP nu så är det restriktioner på vad som får göras.

  SvaraRadera
 5. Det är väl typ sånt här och andra organisatoriska floppar som får mig att vara tveksam när dom skriker efter mer pengar inom försvaret. Historiskt finns väl många floppar som kostat skattebetalarna mångmiljardbelopp. Om det sen är minröjare eller andra it-fiaskon.
  Kommer verkligen pengarna dit det behövs? Att försvara Sverige. Eller är det ansvarslösa som slarvar bort pengarna i idiotiska projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med delvis. Det slarvas med pengar på detta viset överallt. Migv fick ju en grotesk höjning och media sprutar nu också ut artikel efter artikel om tomma svindyra lägenheter och boenden och alla möjliga ockerpriser som diverse mer och mindre kriminella organisationer tjänar multum på.

   Och detta är bara Migv... Det finns ju mängder mer med alla skrytbyggen runt om i landet t ex.

   Däremot så MÅSTE vi ha ett fungerade försvar och behöver FM mer pengar då ska de ha mer pengar även om de är dåliga på att använda pengarna effektivt.

   Radera
 6. Då får man hoppas att reservrutinerna fungerar bättre?

  SvaraRadera
 7. Som alla tidtjuvar ingåe SAP tillsammans med Windows i en världsomfattande konspiration att ända världen som vi känner den, där den hypnotiskt snurrande vänteikonen är deras symbol, på liknande sätt som det allseende ögat är NWO/Illuminati/frimurarnas mer gammaldags statiska symbol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ?

   Windows 10 är det snabbaste Windows jag sett detta årtusendet, så MS är inte riktigt med på bollen då.

   Radera
  2. Intressant i sammanhanget är att nu när Google skrotat sin "dont be evil" devis är fältet öppet för nya "goda" leverantörer av expanderatoperativsystem.

   (Hade man inte haft en baktanke hade man utan problem haft kvar den symboliska men viktiga devisen. Allt annat är bortförklaringar.)

   Radera
 8. IT-system . Fungerande eller havererade spelar ingen roll , lika farliga för oss vanliga människor är de i vilket fall.

  SvaraRadera
 9. Det ligger någonting djupt mänskligt i att klaga över hur värdelösa IT-system är. Ändå är det så att INGA av våra stora eller mellanstora (200 - 2000 MSEK) företag idag skulle fungera utan sina ERP-system.

  Folk tenderar att glömma bort den brutala effektivisering som skett även på tjänstemannasidan med hjälp av nya system. Om vi plockade bort allt sådant skulle företagen inte kunna hålla sig flytande en vecka.

  Det är iofs. ett problem i sig...

  SvaraRadera
 10. Låter väldigt likt Polisens PUST, som till slut dock fick läggas ner efter gigantiska kostnader. Helt vansinnigt upplägg med en massa knapptryckningar för varje moment.
  Är det ryssarna som har sålt systemen till svenska myndigheter??

  SvaraRadera
 11. Vilket trams, man får vad man betalar för. Om man som kravställare förväntar sig någon form av magi för pengarna är det knappast leverantören som skall belamras. Jämför kostnaden för bara stridsflyget och sätt det sedan i paritet med vad log. systemet har kostat. Aningen skevt, icke sant?

  SvaraRadera