Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-24 10:17

Försvaret förbereder sig för krig - sprider ut staber till hårdgjorda anläggningar

Den svenska Försvarsmakten vet något som inte svenska folket vet. Man förbereder sig nu för krig och vill nu utlokalisera sina vapengrenstaber till hårdgjorda anläggningar istället för att sitta på Högkvarteret på Lidingövägen 24. Det är dock beroende av att regeringen godkänner detta.
Micael Bydén vill höja den operativa effekten.

Svenska Dagbladet skriver att Försvarsmakten internt nu förbereder att flytta försvarsgrensstaberna till hårdgjorda anläggningar, istället för att sitta på Högkvarteret i Stockholm. Det är en direkt krigsförberedande åtgärd, som rejält höjer försvarsförmågan ("operativa förmågan").

Flygvapenstaben avses att flyttas till Uppsala, som har kvar kärnvapensäkra berghangarer, där man likt i hangarerna på museet Aeroseum i Säves berghangarer även har möjlighet att lokalisera ledningsresurser. Marinstaben ska flytta till Musköbasen, Sveriges kanske största allmänt kända bergrum. Även om det officiellt heter att basen är avrustad har bland annat sjöspaningscentralen för Ostkusten alltjämt funnits lokaliserad inne i berget och det är fullt rimligt att flytta marinstaben dit.

När det gäller arméstaben ska den antingen flyttas till ledningsregementet i Enköping eller till livgardet på Kungsängen. Vad för hårdgjorda anläggningar dessa har tillgång till är inte allmänt känt, men det aktuella berget i Bålsta ligger mitt emellan Enköping och Kungsängen.

Om själva insatsledningen INSS flyttas från var den nu befinner sig framgår ej. 

Försvarsmaktens informationdirektör Marcella Sylvander gör ett av sina mycket ovanliga uttalanden till SvD:
"Syftet är ökad förmåga och i förlängningen innebär det att Försvarsmakten ska ledas så effektivt som möjligt i alla eskaleringsskeenden, om man uttrycker det så: i fred, kris och krig [...] Vissa delar kan Försvarsmakten själva inte fatta beslut om, och då tänker vi att de kan presenteras till våren. Men det är viktigt att säga att det är ett internt pågående arbete. Saker kan ändras. Det slutgiltiga förslaget är inte klart ännu."
Kort sagt så förbereder man sig för krig. Något för svenska folket att kanske också göra?

Framöver kommer det inte räcka med en konventionell kryssningsrobot mot Lidingövägen 24 för att slå ut den samlade svenska försvarsledningen. Med både spridning och hårdgjort fortifikatoriskt skydd kommer försvarsledningens funktioner vara rejält säkrad.

Nu återstår att regeringen ska gå med på förändringarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. Regeringen säger nej för att man inte vill skicka fel signaler och provocera det fredsälskande Ryssland. Obs, förhoppningsvis ironi.

  SvaraRadera
 2. Jaha,ja.
  Då får jag väl hålla min hustru ännu hårdare i handen.
  Såsom i själ och hjärta naturligtvis fortfarande finska (ett påtvingat svenskt medborgarskap för att vi skulle kunna köpa gården en gång i tiden gills ej)utgör hon självklart mitt yttersta skydd.
  Men skam över mig om jag inte bättrar mig och försvarar mitt/minna barnbarn själv...

  SvaraRadera
 3. Flytta från Lidingövägen - OK BRA
  Delning av ledningsfunktioner - NEJ Våra förband är för små

  SvaraRadera
 4. Lyssnar på RT "Russian reset".
  Ny president Trump kan kanske se Rysslands försvarsbehov med andra ögon än föregående presidenter som utvidgat Nato mot och över gränsen för vad Ryssland gillar. Georgien och Ukraina var över Putins toleransnivå.
  För den som törs rekommenderas RT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som komplement till en totalt ensidig svensk msm och cornu är RT mycket nyttig. För att få ytterligare en glimt av den multiplikation verkligheten rekommenderar jag också thesaker.is.

   Radera
  2. Lär mig aldrig att kolla stavningen...multipolära verkligheten skall det vara.

   Radera
  3. "Multipolära verkligheten"? Vad är det för hittepå-term?

   Radera
  4. Det kanske betyder att Ryssland avseer invadera även regionala delar av Polen och dela upp det i multipla poler?

   Radera
  5. Att MH17 samtidigt kan vara nedskjutet av ett ukrainskt jaktplan och en Ukrainsk BUK.

   Radera
  6. Verkligen modigt att läsa RT...

   Radera
 5. Varför måste regeringen godkänna detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att försvarsmakten detaljstyrs mycket hårdare än något annat departement.

   Radera
  2. Ja, kontrasten är ju stor mot Migrationsverket. Försvarsmakten får alltså inte själv ens bestämma i vilka byggnader deras verksamhet ska bedrivas samtidigt som Migverket i praktiken bestämmer sin egen budget och en enskild chef tolkar lag efter personliga övertygelser.

   Radera
 6. Tragiskt att läsa - återigen Staberna har fortfarande nästan inget att leda. Ca 10-12 kompanier. När flygvapnet är bekämpat så behöver marktrupperna ledning i en vecka ca. De kan få en eller två uppgifter som de svårligen klarar av för de är så ensamma, sen är den lilla yrkesarmén "mission killed" som det heter. Vi måste få upp numerär på soldater genast. Det tar mig emot att säga detta - men - hemvärnet måste få beg. pansarfordon, skyddsvästar och granatkastare typ igår (granatkastare är INTE rocket science). Militär personal skall ta ut handeldvapen och förvara vapen i hemmet. Hemvärnet skall ta hem vapen och högst gruppchefer skall ha vapenlåsen. Rakel ut till alla gruppchefer. Jag vet att det inte ger mycket, men det get lite grann mer än möten på högkvarteret.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du sager pansarfordon, menar du då högkvalificerade typ strf90 eller mer nåt I stil med APC?

   Radera
  2. Vad som helst som står emot lite mer än ett bättre jaktvapen med 10kJ i anslag. Det är ganska självklart att skyddet måste ökas, samt mörkerutrustning måste införas omg. Strf 90 är dock för kvalificerat och kräver utbildning, och skall sparas till brigaderna. MTLB vore fint, eller hjulburet motsvarande. Tänk pansar och rörlighet samt omedelbart skydd där de grupperar.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Fast det finns väl inga förare då kraven på förarbevis är så stora att ingen har tid att gå kursen. Man kan knäcka ett land på många sätt....

   Radera
  5. OK, så egentligen skulle, om det fortfarande går att hitta, något bättre begagnat duga I dina ögon?

   Radera
  6. FM och FMV måste tänka som Finnarna - tänka begagnat samt utrustning till klass A, B och klass C förband. Speciellt när numerären är så extremt låg. Först skydd mot gröna gubbar, sen mot överraskning, sen mot invasion...

   Radera
  7. I så fall så skulle ju hjulade APC eller MRAP kunna vara lätta att köra, att få ett gult förarbevis kan ju inte vara så svårt.

   Man skulle ju kunna kolla om t.ex. italien har kvar några av sina gamla Pumor eller om Ukraina eller sydafrika har någon prisvärd pansarbil för detta.

   Appropå Finland, undra om de kunde bistå med lite befältills dess att Svenska befall utbildats.

   Radera
  8. För skyttegrupper så är det absolut nödvändigt att ha pansarskott. Möter de ett bepansrat fordon så är det bara att hälsa hem annars.

   Det handlar om fördröjningsstrid precis som under kalla kriget tills förstärkning anländer.

   Radera
  9. Inget nytt - det är för dyrt. 10 fordon per HV-bataljon, tror det är 35-40 stycken, skulle ge ca 500 fordon. Säg 1 miljon SEK styck begagnat och man låter de frivilliga fixa el, trafiksäkerhet, vapen och utrstningsfästen m.m - kort sagt - sätta dem i skick och anpassa dem med egna resurser, sen får man se om bataljonerna lyckas skrapa fram dugligt verkstadsfolk som får dem genom besiktningen. Som sagt - enkelhet. Tänk att vi köpte ca 1000 MTLB efter försvarsbeslut 1992....det sista som handlade om upprustning och modernisering. Och tänk på att vi hade cykelskytte fortfarande på 80-talet. Skrattretande och får mig att tänka på filmen 9 April.

   Radera
  10. Rakel är ett civilt sambandssystem. Den dag militären använder rakel för att leda sin verksamhet har man legitimerat nedkämpande av civila räddningstjänstens samband.
   Om det nu respekteras från början.

   Det ju lite som högerregeln, regeln för dig som vill dö med vetskapen att du gjorde rätt.

   Radera
  11. Haha +1. Jag är så gammal och luttrad och har varit med om ett antal industriella "intressanta situationer" som lärt mig att endast det enkla är möjligt och att i krisen så måste du lita på dig själv och de människor som du har framför dig. Det är du och dom som kan fixa det hela. Skall någon annan hjälpa är det oftast för sent. Rakel fungerar bra och utsätts Sverige för gröna gubbar före överfall så kommer det vara ett legitimt mål...

   Radera
  12. 1 miljon SEK är nog svårt, om man inte köper en hög MTLB från Ukraina och hoppas på det bästa. Kanske om Tyskland gör sig av med boxer...men jag trorså billigt går det ej att göra.

   Radera
  13. Skit också, menade Fuchs, inte Boxer

   Radera
  14. Du har nog rätt, minns att MTLB gick på 500 kSEK per vagn då det begav sig + anpassningskostnad. Minns också att pansaret på MTLB var i tunnaste laget, men stod emot 7mm magnum älgkaliber. Dock inte AG 90 under 500 meter.

   Radera
  15. Alltså 9-10 kj anlag klarade vagnen, men inte 30 kJ, som 50. cal bär med sig.

   Radera
  16. grundidén är bra Niklas men kanske inte till de nivåerna. Tyvärr så har nog en sådan sak som det försämrade säkerhetsläget gjort att priserna gått upp

   Radera
  17. Angående mörkertrustning Niklas, tummen upp på det.
   Hade hemvärnstidning nyligen och låg post över ett ställe på en höjd. Totalt noll sikt efter 2 meter. Vi hade en mörkerkikare men den måste varit från 1997 eller nåt för helt värdelös...förstör nästan mer än nytta för ens mörkerseende förstörs tillfälligt.
   En strid under de förutsättningarna är i princip helt omöjligt...
   Night vision goggles och sikte måste vi få och det jäkligt snabbt!
   Kul få nackskott för att man ser inte ett skit...

   Radera
  18. Henvärnsövning såklart...efterblivna Android-autocorrect...

   Radera
  19. Jag är bara så förvånad att man inte bygger på frivilligheten och ger dem grundläggande utrustning. Mörkerutrustning, pansarfordon, keramplattor och granatkastare. Om folk ställer upp på sin fritid borde de få bättre utrustning än de har nu.... Och, ja, jägarna anfaller alltid hemvärnet i mörkret och hemvärnet förlorar alltid då de är blinda. Termosikten och mörkerutrustning, sen kan vem som helst få försöka smyga på dem - även med nya generationens termodräkter blir det svårt. Finns en massa lärdomar från Ukraina när Rysk spetznas började få stryk - krig är en prylsport. På enskild soldats nivå upp till poddarna på stridsflygplanen....

   Radera
  20. @ gbd crvx - Aha, du menar att vi hamnat i samma situation som 1937. Alla ser att det blir oroligt, men Sverige har inte råd att rusta upp för alla andra gör det och det kan upplevas som provokativt. Ok, har vi tur kan vi stå utanför nästa konflikt och återigen se grannländer brinna och skicka tillbaks deras flyktingar när de efterfrågas. Handlingsfrihet, Beslutsamhet och Ryggrad är ett kännetecken på Svensk försvarspolitik !

   Radera
  21. Nej, du missförstår mig. Jag bara menar att din ide inte går att genomföra till drn kostnad du föreslår och att de oroliga tiderns antagligen ökat efterftågan och därmed priserna på krigsmateriel. Inget annat

   Radera
  22. Jag menar bara att ditt förslag om det genomgörts ca 5 år sedan så hade det varit asbilligt. Idag är det nog bata billigt. Jag tror förresten att bättre beg skulle kunna utnytyjas för att dryga ut soppan i andra förband också

   Radera
  23. Förlåt min provcerande tolkning :-) För lite mer än 5 år sedan hade vi ca 1000 MTLB - de började säljas ut och avvecklas kring 2009 - efter försvarsbeslutet. Tänk om de gett dem till hemvärnet.....free of charge.... http://www.ointres.se/pbv401.htm

   Radera
  24. MTLB var enkelt byggd och enkel att köra och underhålla. Självklart äter Strf90 upp den i dussinet åt gången, men som pansarfordon i "reserv" var den lysande. Man kunde tänka sig ett fäste för Pvrobot på taket.... Såg det som en seriös uppgradering efter cykelskyttettramset på 80-talet, BV202 som ledde till BV 206...och bara 5 år senare MTLB.

   Radera
  25. Vi har väl en hög stridsfordon 90 över som inte ska uppgraderas? De borde väl kunna ges till hemvärnet? De kanske inte duger för att bekämpa mekaniserade förband och artilleri de borde absolut duga för att bevaka skyddsobjekt mot sabotage. De kanske också kan vara användbara under olika former av samhällskriser.

   Radera
  26. Jo, Niklas MTLB skulle nog kunna användas även I mekbataljonerna, för att dryga ut dem. Man skulle kunna tänka sig som AMOS-bärare t.ex. för att frigöra Strf90. Samma sak äldre PATGB:erför I en motoriserad bat

   Radera
  27. Det enda som skulle vara ekonomiskt effektivt vore större inköp av javelin och minor.
   Helt fokusera på fördöjningssttid och fri alright. Det enda som vi kommer kunna göra med effekt som påverkar finns.
   NOD och dragonscale västar för personskada
   Sen små snabba lätta fordon
   Pansrat ökar vikt och gör fordonet åångsamt
   Med tanke på att det inte spelar nån roll om man har pskytteforfon när thermobariska och slutspurt är inkommande .där är tid ur målområdet viktigast.

   Radera
 7. Bra att man går ut i pressen och meddelar sin strategi, för att spara pengar kanske outsourcing till Indien bli aktuell

  SvaraRadera
 8. Allting som försvarsmakten har för sig ska väl förhoppningsvis innebära förberedelser för det värsta tänkbara scenariot.
  Det betyder inte att det värsta kommer hända. Det betyder inte heller att det värsta inte kan hända. I nuvarande säkerhetspolitiska klimat gör vi bäst i att höja skölden men risken för krig är fortsatt låg.


  Rubriken "försvaret förbereder sig för KRIG" säger lika mycket som "brandkåren förbereder sig för svåra eldsvådor". Just försvarspolitik är ett ämne där den här bloggen regelbundet "tappar det" totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju faktiskt sant. Försvarsmakten förbereder sig för krig. Det är dock ingen nyhet eller överraskande, utan försvarets kärnverksamhet.

   Radera
  2. Precis, vilket är vad jag skrev. Det är dock en extremt spekulativt ton i blogginlägget. "Den svenska Försvarsmakten vet något som inte svenska folket vet. Man förbereder sig nu för krig och vill nu utlokalisera sina vapengrenstaber till hårdgjorda anläggningar". Jaha.

   Radera
  3. Kärnverksamhet eller ej, men de senaste 20 åren har de ju gjort allt för att förbereda sig för fred, så att de nu gör tvärt om har ju faktiskt ett visst nyhetsvärde.

   Radera
 9. Fö så hoppas jag att försvaret behåller möjligheten att omgruppera sig till huvudstaden. Står emot trycket som innebär att tomtmarken frigörs.
  Hela Östermalm var väl försvarsägt förr?

  SvaraRadera
 10. Det kanske är en del I de här 10000 jobben som ska flyttas ut från Stockholm

  SvaraRadera
 11. Kanske börjar bli dags att promenera upp till Högdalstopparna ett par gånger i veckan och kolla om försvaret har placerat ut ett batteri från luftvärnregementet där. De har övat där tidigare för något år sen och är förmodligen en av deras föredragna platser pga god sikt över Stockholm (skrevs om öppet både på Försvarsmaktens hemsida och i tidningarna, så jag tror inte att det är en hemlighet). Om jag ser dem placerade där utan att det är övning är det nog dags att besöka släktingarna i på landet utanför Strömsund (Jämtland).

  För övrigt är det en bättre eller sämre idé att jobba i Tyskland de kommande åren? Visserligen kommer både Sverige och Tyskland utsättas för kärnvapen om det går så långt, Tyskland kanske större risk i och med NATO-medlemskap, men har en känsla av att Tyskland är bättre förbereda och att det är mindre risk att svälta eller törsta ihjäl (rätt stavat?) där. Har jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Först kommer energin att strypas till Tyskland så social oro uppstår. De tar on 40 % av energin från Ryssland.... Du tänker lite fel - sök skydd i en stuga i skogen i Jämtland - där har du vatten från brunn, potatis från eget land samt ved och vilt i skogen. Det enda du saknar om du behöver det är sjukvård.

   Radera
 12. Tragiskt av Försvarsmakten att ägna sig åt sånt här tramsande. Tyvärr kan man ju inte förvänta sig annat från den nye ÖBn (ser tydligt en psykopat när jag tittar på honom).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker snarare att din kommentar är tragisk, ser tydligt en fjant när jag läser din kommentar.

   Radera
 13. Det där centrallagret, ska man göra något där med kanske? De Gotländska stridsvagnarna tål väl iofs en del men att ha dem samlade i en plåtlada, är det verkligen klokt?

  SvaraRadera
 14. Hur kan man överhuvudtaget rapportera på ett seriöst sätt om denna dagisverksamhet. Närvaro på Gotland... HERREGUD! Ett dussin pansarsluskar som det lokala gangstergänget eller jaktlaget skulle slå ut på en kvart!
  PINSAMT FM!
  PINSAMT CORNO!
  PINSAMT NI SOM KOMMENTERAR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är ditt konstruktiva förslag istället för att trolla i kommentarsfält?

   Radera
  2. För att finna logik och lite sans i cornus artiklar tänker jag att han gör det för att gynna sitt författarskap.

   Radera
  3. Sjunkbomben: Jag säger som de brukar när det går ett riktigt dåligt program på tv: Lägg ned skiten!

   RB: Ja, man får väl hoppas det. Hellre oärlig än komplett galen antar jag.

   Radera
  4. Man måste först välja om vi skall värna landets frihet och oberoende, väljer man att göra det så finns ett nytt antal val man måste göra. Väpnat eller genom fredlig protest eller outsourca till tex Finland mot betalning. Väljer man vapen finns ett antal val att göra.... etc. Att bara skrika pinsamt ger liksom inget annat än brus och störning.

   Radera
  5. " outsourca till tex Finland mot betalning." Du menar alltså inte att ansöka om att bli upptagna I republiken?

   Radera
  6. Vem är Sara? En ny förmåga?

   Radera
  7. DET skulle du vilja veta elelr hur?

   Radera
  8. Sniff Sniff, vad är det som luktar Sara? Aha det va visst en puff av vodka.

   Radera
  9. Vill inte förstöra dina illusioner Sara men har hittills inte träffat någon kriminell som haft haft resurser att slå ut ett gäng pansarvagnar. Brukar oftast röra sig om misslyckade idioter. Bad gäller jaktlag har jag ingen jätteerfarenhet men aldrig hört talas om att man jagar med vapen av den kaliber som krävs för att slå ut en pansarvagn. Och när jag pratar om kriminella så syftar jag inte på dom ni har därborta i Ryssland.

   Radera
 15. Hoppas du får rätt den här gången, men knappast troligt med alla tidigare inlägg med närstående krig du gjort. Jag är redo.

  SvaraRadera
 16. "Den svenska Försvarsmakten vet något som inte svenska folket vet."

  Så är det givetvis alltid och bör vara så även i en demokrati. Men med så oerhört små resurser så har väl FM gott om tid över till att ägna sig åt krigsförberedelser utan att det finns reellt fog för detta(alternativet kanske är obefogad panik). Eller att Cornu behöver dra några växlar på det. Författandet ger utrymme för fantasi.

  SvaraRadera
 17. Regeringen kommer satta kappar i hjulet da var sk regering svarar infor eu.. Som inte vill ha effektiva nationella och oberoende forsvar och som dessutom ar i full gang med att skapa sin eu-arme.. Wakey wakey anyone? A gutsy move av vara grabbar och helt nodvandigt.

  SvaraRadera
 18. Borde man inte lägga åtminstone en central nära gränsen mot Norge och en vid kusten mot Danmark? Då riskerar Fi att om missilen träffar bara lite fel eller störs ut elektroniskt så att den skjuter över målet så träffar den ett NATO-land. Skulle väl få Ryssland att tveka lite extra innan de trycker på knappen.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Unknown2016-11-24 12:18
   Regeringen kommer satta kappar i hjulet da var sk regering svarar infor eu.. Som inte vill ha effektiva nationella och oberoende forsvar och som dessutom ar i full gang med att skapa sin eu-arme.. Wakey wakey anyone? A gutsy move av vara grabbar och helt nodvandigt."

   Har du flera konton för att skriva samma felstavade skräp?

   Radera
 20. Bra och tydlig signalpolitik om inte annat. Ger också en tydlig signal till försvarsledningen om vad jobbet handlar om. Om du vill ha ett mysigt myndighetsjobb i trevliga centrala lokaler, byt jobb...

  SvaraRadera
 21. Drönare från stormakt nära att skjutas ner i Sverige. Tecknen hopar sig i skyn.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/dronare-avbrot-militara-ovningar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. J-A dålig stil av stormakten att skicka sina arbetsskygga hit

   Radera
  2. Vad då nära? Missade man? Frågan är om man överhuvudtaget skjutit? Vilket man naturligtvis ska göra! Låg skott-sektorn fel månne? Ryssen filmade från väster förstås.

   Radera
  3. Dom sköt aldrig, men laddade med skarp ammunition.

   Radera
  4. Skojade mest apropå det svenska språket. Drog sig drönaren undan efter markering? :)

   Radera
 22. Och provokatören Cornu avser att gömma sig vid ovan händelse , han har tom ett fint namn för det , BOL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Unknown att det är bättre att i krig eller kris stanna i en tätort och högljutt kräva att stat och kommun förser en med skydd, vatten, mat, värme och allt annat som behövs?

   Eller att ta eget ansvar för sig själv och sina närmaste, och därmed frigöra resurser, genom att sätta sig i säkerhet med hjälp av egna resurser?

   Radera
  2. Unknown tycker att det är bättre utan krig. Är man som Cornu och krigshetsar så skall man vara i främsta led.

   " Eller att ta eget ansvar för sig själv och sina närmaste, och därmed frigöra resurser, genom att sätta sig i säkerhet med hjälp av egna resurser? "
   Vilken klan tillhör du ? Tänk om det finns starkare klaner än din ?
   Förstår du din logik ?

   Radera
  3. Unknown, du saknar inte bara logik utan även förmågan att se logik bevisligen.

   Radera
  4. Unknown kan ju tala om för främmande makt att krig är dumt och dåligt. Du verkar kunna detta.

   Radera
 23. Under kalla kriget spionerade man med de medel som då stod till buds. Idag medger tekniken nya medel vilket tyvärr tolkas som mer aggressiva handlingar än förr eftersom dagens försvar är otillräckligt. Cyberkrig, drönare etc en ny typ av kall krigföring. Frågan är bara vad som utgör krigshandling? Förmodligen styrs det av vem som anser sig leda detta mer informella krig.

  9/11 var en krigshandling ansåg Bush. Obama anser inte att drönar-mördandet utgör krigshandlingar. Förstörandet av industrianläggningar via cyber-krigsföring är en krigshandling likväl som bomber. Huvudsaken är att ingen kan pekas ut :)

  SvaraRadera
 24. Jo, det framgår vart insatsledningen flyttas.
  "... den nuvarande uppdelningen mellan operativa insatser internationellt och i Sverige, samt förbandsförsörjning och produktion, slopas..."

  SvaraRadera
 25. Tur att reservare o hemvärnshen blivit avväpnade...kanske finns det en vits med hembeväpning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, man kan fråga sig hur många 5e kolonnare som det finns i vårt försvarssystem ? Vapen som kan stoppa gröna gubbar och social oro vid massiva strömavbrott samlas på staberna där de kan förstöras av en liten grupp dugliga operatörer som efter att ha bränt hemvärnets vapenutrustning och förstört låsen i kasunerna ger sig på polisens sambandscentral... sen lämnar de 2-3 man med termosikten som får i uppgift att skjuta ihjäl alla som närmar sig de brinnande förråden och motorgaragen. No mobilisering for you.....

   Radera
 26. Herre min skapare vilket hönskackel det är här. Hemvärnet bör få utökade resurser omedelbart, numerär är alltid bra. Hemvärnet kan liknas en gerillaarme. Till det utökad värnplikt, alla som vill oavsett ålder få militär grundutbildning, och få ersättning för förlorad inkomst. Då kan vanlig Svensson vara en större nytta i ett framtida starkare hemvärn.
  Fler båtar, flygplan och fler gamla flygfält bör återkopplas till försvaret. Att sprida Ledningscentralern är ju bra. Hur någon ens kan tycka att hela ledningscentralern skall ligga i huvudstaden är ju totalt vrickat. Modern teknik läs fiber, kopplar samman alla anläggningar och ihop med konventionell och luftburen kommunikation lär sårbarheten bli fantastiskt liten.
  Sedan hur mycket eller lite vi gillar det så bör vi nog satsa mer på ett starkt gemensamt EU-försvar före mer utökade NATO-avtal. Trumps nota lär bli betydligt högre än EUs.
  Och sist men inte minst elittrupperna, de är nog så viktiga, och med tiden blir de istället en otroligt bra och viktig del inom cevilförsvaret/hemvärnet.
  Och vad gäller sambandet och lokalisering i sthlm är det nog mest just Stockholmare som bara är rädda för att ett antal arbetstillfällen kommer hamna långt utanför just sthlm.
  Men en bomb i sthlm och alla i sthlm kan hälsa hem. Tyvärr så är det en solklar sanning att det idag är en enkel och smal sak för till och med en vettvillning att förstöra rejält för försvaret. En större grupp kriminella skulle kunna göra en enorm skada. Betänk hur många öststatsligor, vältränade soldater som redan cirkulerar inom EU. Att de skulle räknas som några Driskelement är ju rent horribelt av er att tro. Andra kriminella grupperingar kan vara nog så vältränade, även inom vårt eget försvar. Ha och Bandidos har många sådana anhängare, och de är tillräckligt vältränade för att ställa till stort besvär för det försvar vi idag har. Vad gäller förarbevis så har det en radikalt liten betydelse om en krissituation skulle uppstå. Då räcker det med att man kan sina fordon och kan framföra dem på ett säkert sätt. Förarbevis ni gafflar om är mer avsedda för fredliga uppdrag.
  Fler civila utan tvingande utlandstjänstgöring inom försvaret är också en viktig sak att överväga. Det är redan svårt att få personal med rätt kompetenser till de anställningar som utannonseras. Kunnigt folk inom it, är ett exempel som försvaret har svårt att få tag på.

  SvaraRadera