Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-05 10:12

Dagligen uppdaterade bopriser - nu mer volymer

Sajten Penates har nu uppdaterat sin tjänst med dagligen uppdaterade bopirs med de annars så saknade volymerna. Därmed kan man även se denna avgörande faktor för att analysera bostadsmarknaden, nämligen om fallande omsättning artificiellt förskönar statistiken. Det ser inte ut så denna höst, men å andra sidan finns inte statistik för förra året att jämföra med.
Medelpriser bostadsrätter i hela Sverige.
Volymstaplarna baserar sig på veckor, då dagliga volymer blir meningslöst att titta på och inte ger någon överblick av utvecklingen, särskilt för mindre områden som t ex Malmö kommun. Specifikt då det verkar vara vissa dagar i veckan man skriver kontrakt på.

Man kan ovan se hur fallande priser maj - augusti sammanfaller med fallande volymer. Det är den normala säsongsvariationen som jag skrivit om tidigare. Volymerna för bostadsrätter har sedan återhämtat sig till en ganska stabil nivå.

För villor nedan ser det annorlunda ut.
Medelpriser för villor i hela Sverige.
Här ser man också att fallande priser åtföljs av fallande volymer. 

Volymen avslut har stigit rejält under hösten. Samtidigt har Lantmäteriet hävdat att villaförsäljningen (=lagfarter) har fallit i hela landet under tredje kvartalet jämfört med förra året. Nu är jag osäker på om Boolis data är lagfarter eller om det är avslutade budgivningar.

Om det är lagfarter är det uppenbarligen helt enkelt vanligare att man flyttar till en villa på hösten än våren. Om det är lagfarter kommer volymerna vara förskjutna i förhållande till priserna, vilket de inte ser ut att vara. Utan att orka kontrollera gissar jag på kontrakt och inte lagfart

Notera att Penates har en bugg som gör att vissa veckor ser tomma ut i Malmö volymmässigt, men det är enligt Clas på Penates en bugg och kommer åtgärdas.

Ett mycket bra initiativ från Penates att nu äntligen ha en tjänst som erbjuder volymer kopplade till priser. Man kan nu bara önska två års historik istället för ett, så man kan jämföra med tidigare år.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Precis! Det säljs fler hus under Q3 än Q2. Så är det både hos Lantmäteriet och i Boolis data. Så det stämmer säkert att det sjunkit mot förra året.

  Booli matchar data från Lantmäteriet med mäklarens annons för hus enligt de själva.

  Det ska nog gå fint att få upp 2015 års statistik också. Återkommer med det.

  /Clas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Clas!

   Vore det inte intressantare med medianpriser?
   Som det är nu antar jag att dyra objekt drar upp medelpriserna och ger en något skev bild?

   Radera
  2. Hej Stefan!


   Bra idé! Så är det självklart.

   Lägger idén på "att göra"-listan!

   /Clas

   Radera
 2. Skulle önska att man kunde söka upp utvecklingen i sin egen kommun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lord Metroid!

   Det kommer någon variant på det!

   Ha en trevlig lördag!

   /Clas

   Radera
  2. Hej igen Lord Metroid!

   Nu ligger första versionen för statistik på kommunal nivå uppe. Mer kommer!

   /Clas

   Radera
 3. Hej, grymt med statistik. Men stämmer verkligen axlarna. Har snittkvadratmeterpriset på bostadsrätter i sverige gått från 40kkr i maj till 32kkr i augusti för att sen vara tillbaka på 40kkr i oktober. Det är i så fall ett prisfall på 20% på tre månader, för att sen stiga 25% på två månader. Kan det verkligen stämma? Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown!

   Tack för din väldigt intressanta fråga.

   Precis som det står på sidan så är "allting väldigt mycket beta än så länge". Jag behövde gå igenom lite siffror privat och tänkte att eftersom jag förstår att delar är av allmänt intresse så lägger jag upp det. Jag skulle inte ta gift på att kvalitén än så länge är jätte hög eftersom jag inte är tillräckligt bekant med datan och jag vet att det går att göra ganska många saker för att få ut betydligt mycket mer träffsäker statistik än vad Booli, Mäklarstatistik och Valueguard nu erbjuder.

   Men nu åter till ditt spörsmål:


   För Maj så var priset hos Mäklarstatistik 38 079 (se: http://maklarstatistik.se/media/20268/f%C3%B6rdjupad_statistik_201606.pdf och hos Booli 38 425. Alltså samma pris.

   Botten är i Juli, inte i Augusti för båda. Hos Booli på 32 019 och hos Mäklarstatistik 33 199 (se här: http://maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-08-12.aspx).

   Det är alltså ett fall på 12,81% hos Mäklarstatistik och 16,67% hos Booli

   Anledningen till att Booli ligger under Mäklarstatistik här är nog ganska enkelt att förklara. Priserna sjönk drastiskt, även enligt Mäklarstatistik, då vägrar säljare normalt att acceptera marknadspris och drar tillbaka försäljningen efter sista budet. Det innebär att Booli registrerar vad marknaden är villig att betala dvs marknadspris eller sista bud. Mäkarstatistik registrerar istället transaktionen som inte skedde eftersom säljaren vägrade att sälja till högsta bud.

   Jag vågar nog att påstå att de 1200 kronor per kvm som Booli ligger under Mäklarstatistik reflekterar marknaden i den här situationen(en fallande) betydligt bättre.


   Väljer vi istället att gå in och kolla på Mäklarstatistiks graf som är här http://maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=Hela%20riket&LK=9999&Typ=Boratter&Months=12&Ant=23337&Extra1=8888&Extra2=8888 så finner vi att siffrorna de publicerar i pressmeddelanden jämfört med grafen skiljer sig väldigt mycket mer än avrundningsfel och något direkt fall existerar inte. De har alltså två priser för samma sak. Ganska anmärkningsvärt. Kanske jag som missförstår?

   Det finns egentligen väldigt mycket mer analys att göra men jag hoppas att du är tillfreds med mitt lilla försök.

   /Clas

   Radera
 4. Kan Hr Wilderäng klagrgöra att han icke emottagit betalning för artikeln ? (Tror att han icke har detta, men artikeln är så skriven att det kan tros.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej emottagit betalning. Penates har inte ens reklam eller någon affärsidé, så varför skulle jag få betalt? Får jag betalt skriver jag det, "sponsrat av", "i samarbete med" och det hela taggas också som "reklam".

   Det är bara ett bra initiativ av en av bloggens läsare.

   Radera
  2. Hej Redaktionen!

   Cornucopia har varit vänlig och hjälpt mig med lite tips och skrivit om sidan. Tyvärr så har han gjort det helt gratis. Han är helt enkelt en hygglig människa, den jäveln! :)

   Vinsten är som Cornucopia räknat ut ganska skral -12 kronor exakt exklusive standardmässig timdebitering för mig och intäkterna är exakt 0. Nästa IPO kanske?

   /Clas

   Radera
 5. Kommer data ifrån Booli? Vad är det för objekt som går in där? Vårt köp i aug 2014 (sthlm) finns i all fall inte med.

  SvaraRadera