Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-21 15:06

Centerpartiet och Sverigedemokraterna svarar om den chockhöjda skatten för egenföretagare

Bland de fem oppositionspartierna har nu två partier svarat på hur de ställer sig till den med ca 30% chockhöjda skatten för egenföretagare och vad de avser att göra för att stoppa förslaget. Endast Centerpartiet och Sverigedemokraternas  behagade svara på detta, medan de övriga partiernas talesmän, dvs Moderaterna och Folkpartiet, inte verkar prioritera det hela. Inte heller regeringspartiet Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesman ville svara. Slutsatsen blir att ett stopp blir mycket svårt att genomföra och att egenföretagare får chockhöjd skatt från 2018.
Så här intressant finner Moderaterna och Folkpartiet att chockhöjd skatt för egenföretagare är. Läsarfoto.
Jag ställde till oppositionspartierna samt det påstått företagarvänliga Miljöpartiet hur de ställer sig till chockhöjningen av egna företagares skatt, som från 2018 kommer höjas med cirka 30%.

Centerpartiets Emil Källström var snabb med att svara:
"Vad gäller förslaget i sak är vi självklart emot denna skattehöjning för Sveriges småföretagare. Vi vill tvärtom sänka skatten på jobb och företagande, och den C-budget du syftar på nedan är ju som du säkert känner till det budgetalternativ i Sveriges riksdag som föreslår lägst skatter och lägst offentliga utgifter."
Enda möjliga sättet att stoppa det hela är dock att lägga en gemensam alliansbudget, då regeringen sannolikt bakar in förslaget i budgeten. För att fälla den måste ett annat förslag få fler röster. Något sådant verkar inte vara på gång enligt Källström och om det sker så kommer det i så fall kommuniceras gemensamt.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt svarade också med vändande post, några minuter snabbare än Centerpartiet. Sverigedemokraterna diskuterar frågan just nu. Sjöstedt konstaterar dock att hur partiet röstar spelar mindre roll om inte alliansen lägger ett gemensamt budgetförslag de kan rösta på.
"För egen del är jag minst sagt skeptisk [till förslaget]. Vad gäller budgetomröstningen spelar det dessvärre mindre roll hur vi röstar, så länge allianspartierna inte kan enas kring ett gemensamt budgetförslag."
Sjöstedt kan inte svara på om man är beredd att rösta på en gemensam alliansbudget, utan det får man ta ställning till internt om en sådan budget läggs.

Då Liberalernas Mats Persson och Moderaternas Andreas Hamrin inte behagar svara på mina frågor kan man dra slutsatsen att förslaget går igenom och att dessa två partier inte bryr sig. Miljöpartiet låtsas hävda att de gillar småföretagare, men deras Janine Ericsson har inte heller svarat. Jag hittar dock inte min fråga till Kristdemokraterna och kan därmed med säkerhet inte säga hur de ställer sig eller om de inte bryr sig.

Om inte alliansen kan lägga en egen budget och fälla regeringens höstbudget 2017, samt få med Sverigedemokraterna att rösta på denna budget, så kommer egna företagare få höjd skatt med 30% år 2018. 

Kom då ihåg att genom sin ovilja att stoppa det hela så är det oppositionens fel - att socialdemokrater, stödda av Vänsterpartiet och med Miljöpartiet som nickedocka vill höja skatten massivt ligger bara i deras natur. 

Oppositionen kunde stoppat detta men verkar inte intresserade.

Förtydligande: Partierna tillfrågades den 8:e november och har alltså undantaget Centerpartiet och Sverigedemokraterna inte svarat på tretton dagar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Tillbaka till dåtiden?
  Kan det bli djävligare än i Sverige på 1970-talet?
  Då menar jag givetvis skatte/småföretags mässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marginalskatten var då väldigt hög vilket gynnade dem som kunde tixa med belåning med ränte och andra avdragsgilla kostnader.
   Det var många nöjda skatteplanerande företagare då.

   Radera
  2. Äh, det är ju häftigt och betala skatt....

   Radera
  3. Du glömmer händelsevis inte hotet om löntagarfonderna...
   Och hela 68 rörelsen.
   Hu!

   Radera
 2. Åppåsitionen gör inget som placerar den i ett läge där man måste ta ansvar. Man offrar hellre Sverige som nation. AKB är livrädd för att behöva bilda regering i nuvarande läge.

  Sista utvägen är att bryta ut förslaget ur budgeten och taktiskt är det nog bäst, för då måste S och MP försvara varför de tokhöjer skatten för egenföretagare, bla invandrare som har detta som enda försörjningsmöjlighet pga diskriminering på arbetsmarknaden.

  Vid närmare eftertanke är det nog precis detta man planerar göra.

  SvaraRadera
 3. Alliansen hade ju också kunnat, vad vet jag? för handla med socialdemokraterna? Genom att tvinga S att ha med VPK på sin budget så ger man kommunisterna stort förhandlingsutrymme. Alliansen vill måhända inte ha en minoritetsregering (där de är mindre än vänsterblocket) beroende av SD, men de kunde gott förklara för S att detta har gränser och börja förhandla fram en budget som har majoritetsstöd. KD, FP och M borde rimligen kunna nå någon slags samsyn med sossarna, som är erkända pragmatiker (även om SSU jobbar hårt för att då bort de pragmatiska gråsossarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhandla med sossar? Då kan vi ju lika gärna lägga ner partisystemet i Sverige. Snacka om att alla gränser suddas ut och det spelar ingen roll vad du röstar på, bortsett från SD som då kommer få ännu fler röster.
   Grattis.

   Radera
  2. Du börjar i fel ände. Man bör se till att det faktiskt är nån skillnad mellan S och M.

   Radera
  3. Men det är ju den skillnaden som gör att de passar så bra ihop...

   Radera
  4. Oddset för en SM ( härlig förkortning ) 2018 lär bli låååååågt. 1,1 ggr pengarna ?

   Radera
  5. Du får 15 ggr pengarna hos Unibet, enkla pengar för dig i så fall!

   Radera
  6. vill man svänga en stor skuta så gör man rimligtvis det med stort roderutslag.
   konsensus: rösta så extrem det bara går så länge "halvvägs" är åt rätt håll/det hållet du önskar

   Radera
  7. Tack Joakim! Ska spela några tusen på det.

   Radera
  8. Om man ser på andra lander så går det ju faktiskt att få ihop majoritetskvalitioner t.ex. Finland och Tyskland. Men det finns nog ett antal mentala blockering (Vi kan inte samarbeta med Såssar/borgare) och en rädsla för att en sådan coalition skulle straffas av väljarna vid nästa val.

   En SM (och L/C)-regering skulle nog få en del uträttat, jag har faktiskt svårt att tro att S/Mp är ett lyckligt äktenskap

   Radera
 4. Tycker detta är jättebra, nu får kanske fler företagare tummen ur och flyttar sin verksamhet (tyvärr inte alla som har möjlighet). Inlägget kan innehålla spår av sarkasm. Måste säga att jag faktiskt är nöjd med dagens system, skatt bör man ju betala, om än ju mindre desto bättre. Synd att jag driver en verksamhet som inte går att flytta, hade det varit enkelt så hade jag inte varit kvar här om ändringarna går igenom. Estland är ett bra alternativ för er som är som har möjlighet.

  SvaraRadera
 5. Det skulle vara bra om oppositionen börjar träna på att snacka ihop sig för snart kan det bli skarpt läge igen.

  Företagare bör tyvärr rikta in sig på att skippa utdelning 2018 och 2019 men sen hoppas på en företagarvänligare regering efter det.

  Det märkliga är att man höjer skatten allra mest för de minsta företagen med minst lönesumma?!?! Man vill döda de små företagen innan de blir för stora?

  Man borde verkligen sätta alkolås på riksdagen för de verkar inte kunna tänka klart längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svamp verkar populärt. Jag föreslår att man förser dem med grå bläcksvamp...

   Radera
  2. Spindelskivlingar och gifthättingar är vad dom är värda!

   Radera
  3. Anonym,Grå bläcksvamp har ju en ganska intressant effekt tillsammans med alkohol, kanske vore en bra idé att servera det som ett obligatoriskt tillbehör till skattebetalda representationsmiddagar.

   Ben, du är lite väl hård tycker jag, att önska dem lite obehag av Candida albicans är väl mer lagom.

   Mycket svampprat i kommentarerna idag, och ändå har inte Miljöpartiet varit i centrum för inläggen.

   Radera
 6. Från regeringens sida: "syftet att skapa positiva effekter som ökat entreprenörskap, fler arbetstillfällen och högre tillväxt."

  Hur kan det bli mer företagarvänligt än att rösta på ett sånt förslag? Förstår man inte så beror det kanske på att man har för lite svamp i sin kost...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missuppfattar. Genom att höja skatten så kommer den på senare tid invandrade reserven av atomfysiker, allsköns professorer i medicin och ledare för miljardföretag att äntligen kunna bidra till den gemensamma välfärden. Hmm undrar vad fan Margareta A bjöd mig på på lunchen?

   Radera
  2. Missuppfattar? Ja, troligen, jag äter inte samma svampar som svampregeringen äter...

   Radera
 7. Blir detta verklighet kommer vi absolut att undersöka utlands-alternativ. Jag har inget emot att betala en rätt hög skatt, men någon jävla gräns finns det faktiskt. Varför ska man lägga ner sin själ i att bygga ett företag (och betala in stora summor i skatt) om man inte ens kan få den lilla ynnesten av en liten del av vinsten som lågbeskattad (nåja) inkomst av kapital.
  Då är det bra mycket enklare att ta en anställning med bra lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,någonstans känner man att nu får det vara nog.
   Svensken börjar knorra nu,gotland var lite av starten.
   Världens socialkontor har havererat.

   Radera
 8. Med förslaget blir det ingen höjd skatt, staten kommer få in betydligt mindre pengar då utdelningarna krymper och man antingen låter pengarna stå kvar i företagen eller handlar upp dem på saker som knappat behövs för verksamheten, Dessa saker kan man dessutom lyfta momsen på. vilket ger ännu mindre skatt.

  SvaraRadera
 9. Det kan ännu en gång konstateras att en röst på ett alliansparti är via decembersveket en stödröst för socialisterna.

  SvaraRadera