Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2016-11-28 11:44

Anders Ygeman (s) - en svag kraftlös pratkvarn

Inrikesminister Anders Ygeman (s) var initialt mångas, inklusive min, favoritminister i den annars så skrämmande dåliga regeringen. Men det har sedan den initiala förtjustningsfasen under 2015 nu visat sig att Ygeman bara är en pratkvarn. En svag kraftlös floskelmaskin man skickar fram för att det ska verka som man gör något. I verkligheten händer ingenting av värde för vanligt folk.
Anders Ygeman.
Att vara framskickad som regeringens talesman så fort statsminister Stefan Löfven (s) rekommenderas att inte uttala sig för att undvika grodor, är kanske ett tacksamt jobb initialt. Anders Ygeman är ung, vältalig och enligt många ganska attraktiv. Men som talesman så talar han bara.

Det blir bara ord från Ygeman, ord utan innehåll, floskler som inte omvandlas till handling. Det bör vid det här laget vara uppenbart för alla och en var.

Polismyndighetens omorganisation fortsätter vara en ren katastrof för brottsoffer landet runt. Omorganisationen är även en katastrof för de anställda poliserna, varav många säger upp sig för att de inte kan utföra sitt jobb att skydda svenska medborgare från brottslingar, upprätthålla lag och ordning samt lagföra kriminella.

Inrikesminister Anders gör ingenting åt situationen hos polisen. Han säger rent av att det kommer bli ännu sämre nästa år. Man accepterar alltså utvecklingen från regeringens sida, och det på själva anledningen till att alls ha lagar - att de ska följas och de som inte följer lagarna ska lagföras och straffas.

Inte ens ett enkelt förbud mot att föra in handgranater till Sverige lyckas man få igenom. Det gick att över en natt hindra asylsökande att komma in i landet, men handgranater får fortfarande inte beslagtas av tullen.

Det enda Ygeman klarar av att genomföra är EU-direktiv, dvs lagstiftning som han inte ligger bakom själv och som igenom utplånandet av laglydiga svenskars skyttesport inte löser ett enda existerande problem.

Nu pratar Ygeman om att kriminella som grips med olagliga vapen borde dömas inom en vecka och aldrig släppas ut innan dess. Men var är lagförslaget? Svaret på det är ingenstans. Genom att prata så får han svenska fårket att villigt nicka och hålla med och beundra Den Store Ledaren (tm), men sedan händer absolut ingenting.

Dessutom är Ygemans floskler helt orealistiska. I Malmö tar det nu på grund av polisens "effektivitet" 374 dagar innan åklagaren kan fatta beslut om åtal eller nedläggning, mot 61 dagar i "effektiva" Stockholm - 61 dagar under vilket den misstänkte oftast är fri att springa eller åka runt och begå nya brott. Hur man skulle klara av att väcka åtal inom en vecka istället för i bästa fall 61 dagar blir intressant.

Ygeman är en svag och kraftlös pratkvarn ovillig att åtgärda allvarliga problem inom svenskt rättsväsende och rättsskipning.

Regeringen klarar inte av att göra något åt en polisorganisation, som går på knäna och att lag och ordning upplösts på ett 50-tal platser runt om i landet. Nej, ett förslag om utegångsförbud på kvällar och helger för ungdomar som vägrar samarbeta med myndigheterna kommer inte ändra något. Vilka poliser ska se till att dessa förbud efterlevs i områden dit inte ens ambulanser kan åka utan poliseskort?

Det är uppenbart att enda Ygemans enda kvalifikation som minister är att kunna prata och göra reklam för en cykelhjälm. En handlingens man är han inte. Den som har varit naiv och tror på en enda förbättring inom lag och ordning under nuvarande regering kan glömma det.

Och ja, genom att inte fälla regeringen så stöder oppositionen inklusive moderaternas Anna Kinberg Batra det hela. Så räkna inte med någon ändring vid ett regeringsskifte.

Ygeman har haft två år på sig att prestera och inte presterat annat än tomma ord. Endast den som är begåvningsbegränsad kan tro att det kommer ändra sig resten av mandatperioden.

Mitt råd till Ygeman är antingen att avgå eller att hålla tyst tills han backar upp kraftfulla uttalanden med färdig lagstiftning att lägga framför riksdagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Bara en svensk Duterteman kan rädda oss nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaklös kommentar. Skäms.

   Radera
  2. Han menar nog att Ygeman borde svära mer. Duterte är ju nämligen ful i mun hela tiden. Hande Ygeman sagt att jävla fucking kuk-vapenhandlare ska in i finkan hade ju folk förstått att han menade allvar.

   Radera
  3. Jag kunde sagt en svensk Giulianiman men poängen är densamma. Noterar dock herr Wilderängs totala avsaknad av humor.

   Radera
  4. Tack för komplimangen. Kram!

   Radera
  5. Vadnu?
   Går herr bloggaren på sedativa medikament?
   Detta stämmer ju ej.
   Var är de berömda rallarsvingarna?
   Bättre kan du, Lars.

   Radera
  6. FLASH!
   Skall vi säga grattis till allas vår Lars W?
   Han har ju nu hamnat under Norstedts vingar.
   Massolit ingår däri sedan femton minuter ( cirka, givetvis!)

   Radera
  7. skepparn

   Du får väl svinga på egen hand. Jag tycker den nya mildare tonen passar LW utmärkt.

   Radera
 2. Tja, Moder Svea driver för vinden... vem är Kapten och vem styr igentligen??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag!
   Den ruttnande skorven lämnade jag för länge sedan.
   Kom nu bara inte och snacka om råttor som lämnar skeppet är ni hyggliga.

   Radera
  2. Är mer intresserad över vilket land du valde och varför.

   Radera
  3. Andra tider andra seder...
   Skatter
   Skolor för barnen
   Hustru och i viss mån mitt jobb.
   Fast det var en del år sedan.
   Ah, glömde det: Belgien.
   Själv blev jag mer eller mindre hängande i luften mellan länderna.
   Numer Frankrike
   Kanske snart Portugal.
   Fast hjärtat är ju i skärgården...

   Radera
  4. Belgien? Är du helt dum eller? Det misskötta skitlandet? Jag har haft oturen att arbeta i Flandern , och det var bättre än Vallonien men herregud så dåligt allt fungerar. Alla var glada dock för det fanns ju husläkare som kom på hembesök.

   Det enda de har är strejkande fackföreningar, ostron och pommes indränkt i choklad..(okej, maten var trevlig förutom kålsoppelunch)

   Radera
  5. Ursäkta min förolämpande ton, jag tror inte skepparn är dum i huvudet på riktigt men jag kan verkligen inte förstå hur du kan jämföra abe med SE och se hur BE kommer ut ovanpå.

   Om jag inte missförstår å det grövsta, då är det jag som är dum huvudet...

   Radera
  6. Vad som är bra för en familj i en livssituation och en tidsålder behöver ju inte vara smakligt för en annan familj eller ensamstående .
   Det är välan självklart!
   Vad gäller choklad.
   För sig är den belgiska ju riktigt bra.
   Men inblandad i f-n vet vad helt overkill även för mig.
   Som du påpekar är ju läkarsystemet mycket bra i Belgien.
   Åtminstone har vi själva och andra skandinaver aldrig klagat på detta.

   Radera
 3. Säga vad man vill om Ygeman men han passar åtminstone bra in i vår fina regering. Den är väldigt jämställd - alla är fullständiga nollor.

  AKB verkar åtminstone nöjd med den, hon kan ju avsätta den när som helst men låter bli, går bara att tolka som att hon inte tror sig kunna göra ett bättre jobb.

  SvaraRadera
 4. Enligt SVT igår har Finland 40% färre poliser/capita kontra Sverige men ändå en fungerande polisverksamhet med högt anseende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det för lilla Sagas skull.
   Fast vår släkting behärskar bara finska.
   Märkligt.
   Lite frustrerande, faktiskt.

   Radera
 5. "Ung"? Karln är 46. Men här kan man nog tro att charlataneriet inte kunnat pågå lika länge om det t ex var en ung kvinna som svamlade. Medelålders män i kostym och myndig räst kommer nog faktiskt undan längre med att bullshitta i sådana här frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. räst?
   Aha, ja.
   Väst..
   Kul att anmärka på folk idag.
   Gamla takter tillbaka.
   26 julkort klara.
   Rekord i familjen att skriva i tid.

   Radera
  2. Röst, avsåg jag. Myndig röst.

   Radera
  3. Övning ger färdighet Ben

   Radera
 6. Regeringen är duktiga på en sak i alla fall. Att måla in sig i hörn.

  Polisorganisation är ju en och ett annat är integrationspolitik.
  Vem som helst kunde väl förstå att med en så öppenhet för nyanlända, både vuxna och barn som vi hade förra året. Det skulle bli svårt eller omöjligt att integrera dessa på ett vettigt sätt. När dessa nu sitter fast eller fått avslag och är kvar i landet illegalt. Regeringen sitter med problem upp till halsen och är handlingsförlamade.
  Tyvärr så är alternativen få M/Batra som nu svängt från öppna hjärtats är inte trovärdig i sitt agerade. Det funkar inte att hoppa från tuva till tuva efter de olika opinionsundersökningar. Sorgligt att se och inte rakryggat.

  SvaraRadera
 7. Jag hade också stora förhoppningar på Ygeman. Favoritminister faktiskt. Men nu är allt platt och pinsamt. Man kan inte tro sig upplevas kraftfull när man gång efter gång mumlar något om "krafttag" - och ingen synbar förbättring är i sikte.

  SvaraRadera
 8. Som Öresundspendlare måste jag säga att jag är besviken på utvecklingen och regeringens hantering av frågan om ID-kontoller på Öresudstågen. JAg tror att det är Ygeman som hanterar ärendet.

  SvaraRadera
 9. AKB må vara blek och färglös och inte falla alla på läppen, men vilka alternativ har hon? Jo, antingen fälla regeringen och bilda en ny ihop med S, eller att med grova hot piska ihop den gamla Alliansen och dessutom bli SD:s gisslan. Det går att begripa att hon avvaktar med de valen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krukan går så länge efter vatten att hon spricker?

   Radera
  2. Realpolitik stinker, skepparn.

   En icke samkörd Allians och och ett ännu mindre samkört SD med 2 års eviga regeringskriser, eller S+M - båda fallen bäddar fint för Löfven 2018 och fyra år till med samma situation som idag.

   Om man trots allt tror att allt är bättre än att Löfven fortsätter 4 år till efter 2018 så är det rätt att ligga lågt nu. Då finns åtminstone en strimma av hopp även om den är svår att urskilja.

   Radera
  3. Hade ju bara varit att ge sd den migrationspolitik vi har idag i utbyte mot att stödja en alliansregering. Att Reinfeldts öppna hjärtan inte skulle funka i längden fattade väl alla utom just Reinfeldt.

   Nu har ju mp förekommit sd så man har inte mycket att förhandla med, starkt jobbat AKB!

   Radera
  4. Och det blir bättre 2018? Ha!

   Bara att inse att genom att inte diskutera volym/kapacitet från börjn på ett öppet, demokratiskt sätt har man istället för en långsiktig lösning och en rimlig.timpeng, accepterad asylpolitik öppet för Sd och ett tvärtom. Allt för man är rädd och antidemokratisk heltidspolitiker ala svensk modell.

   Radera
 10. Ygeman är väl inte sämre än någon annan minister. Nuvarande eller tidigare. Dvs gör inte mer än det nödvändigaste som regeringen vill. Hultqvist däremot verkar göra allt med de pengar han har. Dessutom tänjer han nog på gränser han fått, för att försöka åstadkomma mer.

  SvaraRadera
 11. Ach , detta arma land som får de politiker det förtjänar.
  Jag vet inte vem som är värst, kretinerna i S(V)Mp regeringen, eller de fega politiker som av taktiska skäl vägra göra något åt saken i rädsla av att avkrävas ansvar. Vi har de facto DÖ fortfarande eftersom Alliansens tror att om S(V)Mp regeringen regerar sönder sig kommer de få överskottsrösterna men de borde börja inse att rösterna går till SD.

  2018 kommer bli en politisk skräll som inte skådats på länge. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad då "tyvärr"? Vill du hellre se Löfven & Co köra vidare, eller tror du på AKB och hennes Allians av kaosliberaler, SO-lärare och kyrktanter?

   Radera
 12. Vad jag förstod av intervjun så är detta en sak för åklagaren.
  Grips man med vapen så är polisutredningen klar, då tar nästa instans över.
  Inför jourberedskap, i alla fall i Malmö!
  Men detta FÅR inte Ygerman säga-eftersom det är ministerstyre. Men intervjuaren kunde väl sagt det!

  SvaraRadera
 13. Och ändå ägnar sig denna blogg åt att ständigt demonisera det enda parti, sd, som i åratal har förespråkat just lag och ordning. Inte som floskler utan som skarpa förslag med finansiering i föreslagen budget. Skyll er själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, du tror alltså på SD:s floskler?

   Radera
  2. Om jag minns rätt sade JÅ att han var villig att förhandla, men önskade 90% minskning av invassionen, då skulle Sd stödja en borgerlig budget och högst troligt det mesta av Alliansens politik.

   Istället var det dagispajkastning och en kommunist/Islamist regim som fick leka politik precis som de vill, med Alliansens nedlagda rösters hjälp..

   De tror de är smarta, men folk kommer rösta på Sd i nästa val, inte på M som de själva verkar tro.

   Vi har en 7 klöver som agerar femtekolonnare, att de tror de ska belönas för detta framöver är en fatal missbedömning. De har en väldigt dålig strategisk plan för att genomföra deras politik, jag undrar om de ens bryr sig, är det bara de förmånliga lönerna som lockar?

   Radera
 14. Det låter nästan som om Ygeman är en klassisk svensk politiker.... ;)

  SvaraRadera
 15. Vill man blicka in i framtiden 10-20 år så är det mycket troligt att allt fler svenska städer kommer se ut som Malmö och Södertälje gör idag.

  Vilka som ska bidra till alla dessa kommuners utjämningsbidrag lämnas som en övning år läsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina pengar går bara till saker jag gillar, som tex fungerande skolor, fungerande poliser, fungerande vård, osv. Eftersom jag röstade rätt (SD), så ligger allt i ens eget huvud, även vart pengarna går. Cornus mfl´s pengar går tex till att försörja män från Afghanistan (Islamister) som spelar underåriga..

   Radera
  2. Kalle7: man kan ju alltid fantisera om att staten använder skattepengar på visst sätt, men det du skriver är och förblir ett önsketänkande...

   Radera
 16. Ynkemannen gör precis som han blir tillsagd.

  SvaraRadera