Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2016-11-24 12:35

Anders Ygeman accepterar polisens totala kollaps - avser inte göra något

Inrikesminister Anders Ygeman (s) accepterar polisens totala kollaps och säger nu att det kommer bli ännu värre nästa år. Hans och regeringens åtgärder är dock inga alls utan han har fortsatt förtroende för högsta polisledningen. I verkligheten är det dags att Ygeman tar sitt ansvar och dels sparkar hela högsta polisledningen samt avgår själv. Svenska staten har kapitulerat på sin viktigaste uppgift, att se till att lag och ordning upprätthålls. Annars fyller inte heller den lagstiftande makten i riksdagen någon funktion.
Anders Ygeman accepterar att ännu färre brott kommer klaras upp nästa år och att tre poliser om dagen säger upp sig.
Uppklarningsprocenten för anmälda brott faller dramatiskt för tredje året på raken och Anders Ygeman avser inte att göra något åt att vanligt folk blir utsatta för brott där polisen gör ingenting.

Till Sydsvenskan säger Anders Ygeman följande:
"Uppklaringsprocenten kommer att sjunka nästa år också innan man kan förvänta sig en förbättring."
Ändå säger han sig ha förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson. Detta trots att tre poliser om dagen säger upp sig. 867 poliser har slutat än så länge i år och i den takten kommer ytterligare drygt 1 000 ha slutat det kommande året. Sverige är nu nere på 19 477 poliser, medräknat de som sagt upp sig men ännu inte jobbat sin sista dag. För några år sedan hade vi över 21 000 poliser.

Sedan kom Dan Eliasson och Anders Ygeman (s).

Som inrikesminister har Anders Ygeman det yttersta ansvaret. När staten inte kan uppfylla sitt primära syfte - att se till att lagar följs - så måste Anders Ygeman ta detta ansvar och avgå. Men först bör han sparka hela högsta polisledningen.

Det finns förstås några alternativ. T ex att man snabbt lagstiftar om medborgargarden och att man i Sverige fritt och med fria medel och åtgärder får försvara sig mot inkräktare på privat mark. För polisen kommer inte ens under pågående inbrott.

Istället ska ungdomar som inte är lämpliga för samhällstjänst beläggas med husarrest kvällar och helger.

Om man alltså inte vill samarbeta ska man slippa straff i form av samhällstjänst och istället stanna hemma på kvällen. Men vilka poliser ska se till att detta följs när polisen har kollapsat? Och vad blir straffet om man skiter i att stanna hemma? Att Stefan Löfven säger "det är inte okej"?

Anders Ygeman är fullt medveten om att polisen kommer bli ännu sämre på att skydda allmänheten, skapa trygghet, motverka brott och utreda brott nästa år. Ändå avser han inte göra något alls. Inte ens ta sitt ansvar och avgå. Naturligtvis blir inget omedelbart bättre av att Ygeman avgår, men att vara högsta ansvar är att ta ansvar. Kan man inte lösa problemet lämnar man över till någon som tänker försöka. Annars är man bara en patetisk ynkrygg.

AVGÅ ALLA!

En viktig vokabulär att ta till sig: "brott kan ej styrkas", "spaningsuppslag saknas", "det är uppenbart att brottet ej kan utredas" och "utredningen nedlagd"
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Polisen kan ju alltid visa resultat genom att storsatsa på lite "bekvämare" brottslingar i t.ex. trafiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja veta hur stor del av alla lösta brott som är trafikbrott, narkotikabrott och snatterier. Brott som är väldigt enkla att lösa eftersom lagbrottet serveras på silverfat och inte kräver någon utredning. Efter att ett strafföreläggande har utfärdats så plockar man i värsta fall med sig den skyldige till station för att sedan släppas direkt. Är det en riktig buse kanske han får lite stryk o blir dumpad på andra sidan stan så han lär sig att inte åka fast nästa gång.

   Och självklart pratar jag om Stockholm i första hand. Finns det några poliser kvar norr om Uppsala?

   Radera
  2. Polisen löser inget verkar det som , när grabben min fick sin motorcykel stulen så lyckades han och några andra ganska fort att hitta området där den kördes omkring i . . . polisen kom och tog fast pojken som körde , anteknade "291" i sitt häfte och lade ner fallet fortare än någon hinner säga grodskit !

   sen fick vi ta hand om allt själva

   Radera
 2. I idrottens värld har alltid styrelserna absolut och totalt förtroende för tränaren/sportchefen fram till den dag, den minut, den sekund som han får sparken. Där är ofta uttrycket "avgå alla" typiskt för fansens tilltro till den egna klubben. Fansen=skattebetalarna när det gäller polisen förstås.

  SvaraRadera
 3. Att herr bloggaren inte har lärt sig: i sverige tar ingen ansvar.
  För något
  Någonsin
  Inte sedan jag och familjen flyttade ut ur landet i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni tog inte heller ansvar, utan flydde?

   Radera
  2. Det var ansvar de tog. För sig själva. Vilket är det enda som räknas.

   Radera
  3. Det var ansvar de tog. För sig själva. Vilket är det enda som räknas.

   Radera
 4. Ygeman är i alla fall någorlunda ärlig, medan Dan Eliasson är en riktig Bagdad Bob. Han ser aldrig några problem som inte snart kommer vara lösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häromdagen sade han på tv att vi är ett gäng i toppen som just nu löser detta. Vi har legat efter men det har vänt säger han. Ni kommer snart att se detta. Hans syftade på antalet skjutningar men om du haft inbrott så fick inte reportern något svar på om det kommer att vända :)

   Radera
  2. Första lektionen i bdrägeriskolan är att tala långsamt tydligt och lågmält. Funkar nästan alltid i den kommande yrkeskarriären.

   Radera
 5. Sätt dit alla som kör omkring med ett framlyse trasigt så kommer man lösa 10 000-tals brott rätt snabbt och billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan!
   Där fick jag!
   Igen..
   Har faktiskt höger ur funktion.
   DÖ, skulle man kunna säga med anspelning på svensk politik.
   Tror vi byter ut det vänstra ävenledes.
   Lyset...
   Borde vara samma med bilar som med flyg: efter ett visst antal timmar, byt.

   Radera
 6. Så länge det råder svängdörrar i kriminalvården öppna gränser och ett rättssystem anpassat efter svunna tider, gör ju knappast situationen bättre.

  Väldigt stor andel av alla brott sker av återfallsförbrytare som borde stoppas vid gränsen eller sitta i finkan där de inte gör någon skada. Att inte rusta rättsapparaten och bygga ut kriminalvården samtidigt som kraven på polisen ökar är oärligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Om det är stor risk att åka fast behövs inte hårdare straff. Att man tror att man kommer att åka fast är mer avskräckande än ett långt fängelsestraff man tror att man inte kommer att drabbas av.

   Radera
  3. Det är därför vi har straffrabatt i Sverige. Yrkeskriminella får bara straff för några få brott så det gäller att göra.myckrt brott när man är ute.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Kan inte Anders Ygeman och Dan Eliasson kränga på sig polisuniform och nattvandra i några av no-go zonerna?

  Antingen får de bukt med brottsligheten eller så får brottsligheten bukt med dem. Oavsett utfall så är problemet löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att ingen av dom är poliser.

   Radera
  2. Precis. Men det vet ju inte buset.

   Radera
 8. Regeringen måste självfallet ha fullt förtroende för sina myndighetschefer. Den dag de inte längre har förtroende för en myndighetschef måste denne/denna avgå eller avsättas. Om Eliasson, som påstods i ett rykte igår, kommer att avgå/avsättas i början av nästa år så kommer Yngeman och övriga regeringsledamöter ha fullt förtroende för honom fram till dess.

  De upprepade kraven på Eliassons avgång från SD och kretsar nära SD är kanske det som för närvarande håller honom kvar som rikspolischef. Det vore verkligen att tappa ansiktet att avsätta honom vid en tidpunkt eller på ett sätt som får det att se ut som om det skedde eftersom SD eller kretsar nära partiet krävt hans avgång.

  SvaraRadera
 9. Men punkar- Danne var åtminstone utvilad när han kom tillbaka från semestern - det är det som räknas.

  Men vad kan man vänta sig när man tillsätter en polischef med enda erfarenhet av polisarbete är att han blev haffad för att ha pangat fönster på banker i tonåren. Ja och så har han ju förstört migrationsverket och försäkringskassan också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När en man med hans bakgrund får dessa topptjänster inom staten borde ingen tvivla på mina teorier om kulturmarxismens maktinnehav i Sverige.

   Radera
 10. Helt rätt av Cornu om polisen och Ygeman. Detta brott mot samhällskontraktet är dock följden av att staten i grunden brutit kontraktet att vara de etniska svenskarnas garant för svenskarnas och svenskarnas kulturs överlevnad i svenskarnas land Sverige. När detta "grundlagskontrakt" bröts underminerades också alla andra subkontrakt, varav lag och ordning är ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har då inte hört talas om något sånt kontrakt. Det är nog något du fantiserar om...

   Radera
  2. Vanlig s-propaganda förr när de menade att skattebetalare skulle få något tilbaka som polis bra skola och försvar.

   Radera
  3. Jo, men de har mig veterligen aldrig utlovat det RB föreställer sig. Det är alltså på många sätt så att det kontrakt (RB verkar fantisera om) inte existerar.

   Radera
  4. Staten har ju tagit ifrån oss möjligheten att själva försvara oss mot brott, utreda brott och utdela straff. Men om de inte ens försöker sköta den biten längre så blir det ju återigen vår uppgift att ta tag i de viktiga bitarna av ett fungerande samhälle. Vi skulle haft skatteavdrag för icke fungerande samhällsservice.

   De har brustit och tar inte tag i det som är deras ansvar, så vad motiverar oss att fortsätta med vår del? Att vi inte är lika dåligt funtade som de?

   Möjligen att vi är mer angelägna om att upprätthålla ett fungerande samhälle eftersom vi inte har pengar nog att bara lämna landet för ett bättre fungerande.

   Hoppas någon ruskar om dem ordentligt!

   Radera
 11. Dan Eliasson kommer från punkarmiljö och den hårt kritiserade regionpolischefen i Syd, Annika Stenberg från skatteverket. I Norrköping har ju nu kommunen ett lysande projekt där man betalar kriminella för att inte begå brott.
  Polisen får inte provocera dom kriminella elementen i våra no-go zoner. "Ha en bra dag" ska vara tonläget från Polisen till stenkastarna.
  Men jag är trygg, situationen kommer att bli bättre säger ju Ygeman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ygeman har väl ett armband där det står rånaintemig när han går ut så han är safe.

   Radera
 12. Är det någon idé att anmäla bedrägeriförsök? (Mejl-scam igår, men det luriga med många personliga detaljer "Hej, det är stig, din granne på norra udden...") Borde inte polisen eg kunna lista ut VEM det är som har skickat ett sådant mejl? Det vore faktiskt bra om de kunde fånga skurken, för det är säkert NÅGON som går på det.

  Och alla poliser som hoppar av: kan de inte starta eget, typ "Jourhavande polis" så att de kunde leta reda på såna där skurkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med cybercrime verkar vara svårt, nog inte bara för svenska polisen. Det krävs nog en rejäl satsning som inte bara innebär en hög med pengar utan även utbildning, rekryteringar av mycket kompetenta inom IT-säkerhet personer, generellt bättre datorsäkerhet hos varje medborgare/hushåll osv. Hur man än gör kommer dessa frågor även tangera integritetsfrågor och dylikt problematik. Och det gäller att båda hålla övervakningsivrare stången, främja hederligt polisiärt arbete, lyckas att inte kränka någon integritet och dessutom hitta rätt information. Internet skiljer sig på det viset från den "analoga världen".
   (Jag kan ha fel, men det är min uppfatt ing så långt.)

   Radera
  2. Det är nog egentligen inte så svårt att lösa sådant om man tillåts använda rätt verktyg.

   Saken är ju den att varje bedrägeriförsök ju vill att man skall betala pengar till bedragarens bankkonto. Kolla vem som står på kontot så är du en bra bit på vägen i utredningen.

   Vidare behöver kanske inte staten gå bedragarens ärenden genom att bistå med indrivning av ogiltiga fordringar...

   Radera
  3. Det finns lite olika nivåer på det där, men rent tekniskt har du nog rätt. Problemet är att det kräver rätt mycket övervakning såvida inte ett gäng olika åtgärder görs.

   Och sen... om pengar hamnar utomlands..hur skall man göra då?

   Radera
 13. Som sagt, problemen med Polisen är nog Sveriges nog mest akuta problem tyvärr. Fortsätter det såhär kommer inte antalet poliser minska linjärt för de återstående får allt mer att göra tills det ej går längre.
  Till slut dyker det kanske upp medborgarinitiativ (som Cornu skriver). Även om de finns de som nog välkomnar sådant av olika orsaker är det ingen garanti att dessa inte används av diverse lokala pampars egna syften eller att allt, eller ens något går rätt till.
  Det ser ut som polisen har likt andra stora organisationer åroblem med:
  -IT. Önsketänkande.
  -Folk/Personal (man behöver olika sorters) poliser
  - Lön/Attraktivitet av yrket. Hur mycket skall en polis tjäna som lägst egentligen? Låg lön och dålig status riskerar inbjuda på sikt till korruption.
  - Och såklart organisation som påpekat nu både av Cornu och nyhetsmedia nu i några år.

  Kollektivt finansierade frivilligkårer, osv osv är väl varianter, men grundproblemet kvarstår - rättsäkerhet, integriter och utredningar måste skötas på ett sätt som inte kan misstänkas gå någon privat parts intressen, utan som tjänar det allmänna. Och är inte finansiering allmän så blir det partiskt.

  Dessutom: Ju färre poliser, desto större risk väl för destabilisering i ofredstid/skymningsläge. Framför allt: Vill man att försvaret skall syssla med försvar och polisen med inrikes lag, ordning och säkerhet krävs det tillräckligt med poliser osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Svensk Polis handlar om att ingen tar något ansvar. Min favorit anekdot om det handlar om Polisen i New Orleans. Borgmästaren inledde varje morgon med att läsa New York Times. På första sidan stod det Mordets huvudstad i USA:New Orleans. Han vidtog omedelbart åtgärder han ringde upp Polischefen och sa kom hit. Polischefen kom och borgmästaren pekade på tidningen och sa:läser jag samma rubrik nästa år så får du sparken. Polischefen funderade vad han skulle göra och kallade till ett möte med dom mest erfarna poliserna. Dom kom med ett enkelt förslag. Nästa år hamnade New Orleans på 53 plats. Där ser man vad ansvar kan medföra

   Radera
 14. Jag håller med Bo Frank, moderat i Växjö, han anser att kommunerna borde få anställa poliser.

  http://www.di.se/opinion/bo-frank-lat-kommunerna-anstalla-poliser/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kommunerna råd?

   Radera
  2. Men då tänker de nog inte längre än näsan räcker. Det är ju påtaglig risk att staten drar ned i samma eller större utsträckning som andra aktörer täcker upp. Det har ju synts på andra områden.

   Radera
 15. Från säkra källor kan jag meddela att Dan Eliasson gjort sitt kring 31/12 2016. Dvs, han kommer att övergå till - och förstöra - nästa myndighet 1/1 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har helt rätt. Det finns ingen rimlig chans att en så kass myndighetschef får vara kvar med dessa utfall. Det kan det inte få göra...

   Radera
  2. Gissar migrationsverket.

   Radera
  3. Migrationsverket har han redan förstört en gång (2007-2011) och det har uppenbarligen inte återhämtat sig ännu.

   Varför inte försvarsminister? För att fullborda nationen Sveriges totala kollaps.

   Radera
 16. Löfvén kan också säga "Vi har varit naiva".

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker du håller på med käbbel!

   Radera
  2. Jag kan också säga "ordning och reda!". Så det så!

   Radera
 17. Att polisen inte kan uppfylla sina åtaganden och lösa brott är illa, och här behövs det nog ett helt paket med åtgärder. Däremot tycker jag att det vore sorgligt om Sverige skulle bli något slags mini-USA där man fick skydda sig hur man vill på privat mark. Det tror jag skulle öppna för mycket onödigt lidande, misstag och olyckliga omständigheter. Alla har idag rätten till att bruka nödvärn (med livsfarliga vapen i speciella undantagsfall) samt har rätten till envars gripande och detta tycker jag är fullt tillräckligt. Att tillåta att skjuta inbrottstjuvar för att de snor några surfplattor eller guldsmycken tycker inte jag är motiverat sett till brottets karaktär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet om att polisen inte kommer om du envarsgriper någon, utan istället hotar gripa dig för olaga frihetsberövande.

   Hände denna familjen som grep tjuvar:

   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/familjen-fangade-tjuvarna

   "Men Polisen tyckte istället att familjen skulle ta signalement på männen och sedan åka därifrån. Carl Eine blev då ordentligt arg och frågade om han istället kunde ta en bild med mobilkameran på killarna. Men polisen tyckte då att de först borde be om lov. [...] Polisens svar blev att Carl Eine då kunde göra sig skyldig till olaga frihetsberövande."

   Radera
  2. Men om du nu tvivlar på att du får använda dina rättigheter så vore det ju bättre åt propagera för att få använda dina rättigheter istf att kräva fler rättigheter som du inte får nyttja.

   Sen bör rätten att freda sig stå i proportion till vad man försöker freda sig mot. Att med alla till buds stående medel skall få skydda sin mark från inkräktare är orimligt. Och varför skulle det endast gälla inkräktare (varför i te folk som går mot rött, förolämpar dig eller bara tittar snett på dig?)

   Radera
  3. Finns lite att öva på ser jag.
   Vilka personer? Jag har inte sett någon, den bilen stod där hela dagen igår också. Det där? Det är bara en märgelgrav jag fyllt igen.

   Radera
  4. @Cornu
   Vilken paradoxal situation som beskrivs i artikeln. Något är sjukt i det här landet.

   Det jag fastnade för i artikeln var:

   "Har man rätt att hålla fast någon på det viset?

   – Ja, om man ertappar någon under pågående brott så har man rätt att frihetsberöva någon tills polisen kommer. Men det måste vara inom rimlig tid.

   Var det rimlig tid i det här fallet?

   – Det var i längsta laget, men inte så pass att det blev ett formellt brott, säger Mats-Ove Edvinsson."

   Han stängde in tjuvarna i nästan mindre än 3 timmar. Ska vi gissa att gränsen går vid 3 timmar då? Har inte polisen tid att komma innan dess så kommer dom och hämtar dig istället eftersom du då begått ett brott som är lättare att bevisa än själva inbrottet. Ta-daaa!!

   Hur fungerar då nördvärn i tjuvarnas fall? Får dessa efter 3 timmar göra allt dom kan för att ta sig ut och sedan därifrån? Får dom bruka våld för att ta sig loss om man försöker hålla dom kvar?

   Radera
  5. Jag håller nog i te med tolkningen där med tidsgränsen. Eftersom envarsgripande förutsätter att man lämnar över de gripna till polisen snarast så skall man ju jämföra tiden med hur snabbt man kan lämna över dem till polisen.

   Angående nödvärnsrätt och liknande så tror jag inte de har den rätten så lätt. Om de är envarsgripande är de ju inte utsätta för brott och någon överhängande fara för egendom, liv eller hälsa föreligger förhoppningsvis inte (i vilket fall de skulle kunna vara utsatta för brott).

   Radera
 18. Det var ju för tusan polisens egen personalavdelning som ordnade med hela omorganisationen! Eller "HR" som de vill kalla sig. Eliasson fick skiten i knät att hantera efter bästa förmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 19. Ygeman är tyvärr en inkompetent och lättlurad politiker. Första gången jag lade märke till honom var 2010, när han lurats att skriva en artikel på en sajt.

  SvaraRadera
 20. Putins fel. Eller Assad.

  SvaraRadera
 21. !!!
  Nya Karolinska öppnar, men vi får vänta oss en högre dödlighet då dom inte på länge kommer att kunna operera o rädda folk pga. att nya Karolinska 'måste få sätta sig'.
  !!!!

  SvaraRadera
 22. Ygemans förutspåelse att det först ska bli värre och sedan bättre antyder att det skulle finnas en realistisk plan med konkreta, tidsatta och finansierade åtgärder för att vända utvecklingen. I rådande läge vore det passande om ansvariga politiker och den högsta polisledningen delade med sig av denna plan, så att man kan återfå någon form av förtroende från medborgare och anställda inom polismyndigheten. Har man inte ens de anställdas förtroende blir det svårt.

  Att trots läget _inte_ dela med sig av en plan tyder mer på att det inte finns en plan, utan att man bara hoppas att tiden ska läka såren..

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet om det hela. Känner sig ju inte alls lite orolig för hur det ska gå när poliser hoppar av, förtroende faller, och detta medan de högst upp sticker huvudet i sanden. Länkade dig i ett eget inlägg om ämnet. http://blogg.plusett.nu/2016/12/01/svenska-polisen/

  SvaraRadera