Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2016-11-11 09:38

Anders Borg: Bostadsbubblan och skuldbubblan kommer krascha svensk ekonomi

Före detta finansminister Anders Borg (m), som under åtta år gjorde sitt bästa för att blåsa upp de svenska hushållens skuldbubbla och bostadsbubbla säger nu att dessa kommer krascha svensk ekonomi.

Till Svenska Dagbladet säger Anders Borg, arkitekten bakom bubblorna, följande:
"Det kommer en korrigering och ju längre allt fortgår som nu, desto större blir krisen. Förr eller senare har alla länder som har haft denna typ av skuldsättning gått in i en djup ekonomisk svacka."
Lustigt. Det låter precis som det jag sagt sedan bloggen startas. Ju längre skuldbubblan och bostadsbubblan blåses upp desto värre blir krisen.

Det var ju synd att Anders Borg inte hade de insikterna under sina åtta år som finansminister. Fast nu säger han visst ville stoppa vansinnet, men skyller på "alliansens partiledare".
"Jag hade velat göra mer på skattesidan men det fanns ingen acceptans för det bland Alliansens partiledare. [...] Jag var villig till mer långtgående reformer men det fanns ingen politisk vilja."
Höjd fastighetsskatt, slopat ränteavdrag, avreglering av hyresmarknaden med mera vill Borg se. Och billigare byggande. Något avskaffande av kommunernas hindrande planmonopol finns dock inte i bilden.

Så nu vet vi det. Den kommande ekonomiska kraschen när skuldbubblan och bostadsbubblan spricker var Fredrik Reinfeldts (m), Maud Olofssons (c), Annie Lööfs (c), Göran Hägglunds (kd) och Jan Björklunds (fp/l) fel. Anders Borg är oskyldig.

Vår väldelige Borg vill inte spekulera i när kraschen kommer, men menar att den kommer utlösas av stigande räntor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

90 kommentarer:

 1. Varför tror du etablissemanget var emot Trump?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka är det där "etablissemanget" egentligen? Rudy Giuliani, t ex, är väl så etablissemang man kan vara? Affärer och politik i en salig blandning kryddat med lite inblandning i Iran och Irak. Men han stödde Trump.

   Radera
  2. Vagt formulerat av mig.
   Det jag menar är att "etablissemanget" är livrädd för att Trump ska sticka hål på obligationsbubblan och allt dessa "duktiga" politiker "byggt" upp.

   Radera
  3. Etablissemanget är alltså i det här fallet västvärldens politiker samt riksbanker.

   Radera
  4. Det finns väl tusen goda skäl att vara emot Trump. Han är fel oavsett hur man vänder och vrider på honom.

   Radera
  5. Rynmdödlorna I Davos alltså?

   Radera
  6. Vissa i vår tyckarelit inbillar sig fortfarande att "liberalismen" är lösningen. De borde begripa att våra demokratiska samhällsordningars hållbarhet är viktigare än "frihet" och att "liberalism" aldrig är lika fundamentalt som demokratism. Liberalister gifter ihop en frihetsidé med en fossilbränsledriven globalisering på ett sätt som blir demokratidestruktivt, samhällsdestruktivt, civilisationsdestruktivt och planetdestruktivt.

   Vad vi ser i dagens värld är hur människor över hela världen förkastar liberalismens föreställningar. De förkastar dock inte därmed också demokratin, vilket "liberaler" inte riktigt vill begripa.

   Radera
  7. "Vad vi ser i dagens värld är hur människor över hela världen förkastar liberalismens föreställningar"

   Ja nu omfamnar de socialismen a la Venezuela!

   Radera
  8. Lika lite som liberalism och demokratism är samma sak är demokratism och socialism samma sak.

   Radera
  9. Att jag inte driver EkoSoLiD hårdare beror på att vi redan har för många partier i vår riksdag, trots fyraprocentsspärren. Om socialdemokraterna döpte om sig till endast Demokraterna kunde jag ansluta mig. Ut med den ensidiga socialismen alltså. Likaså kunde jag ansluta mig till Centerpartiet om man anammade ekosocialliberaldemokratism snarare än en fejkad och ohållbar "grön liberalism".

   Radera
  10. Jo men nu är det ju så att man inte kan vara överens om allt.
   Hittar man ett parti som man gillar till 51% kan man ju faktiskt rösta på det i brist på annat.

   Radera
  11. Man kan väl lika bra hävda att etablissemanget använder "liberalismen och frihandeln" till att sko sig? Allt startar ovanifrån. Från makt och informationsövertag, kort sagt resurser. Klart alla där uppe vill ha frihet. Allt det där är helt ok bara vi har förtroendefulla politiker och en bra statsmakt som kan fördela det skapade välståndet på ett förnuftigt sätt. Här har det gått lite skevt vilket dagens tillstånd illustrerar. Förvänta er mer av det trots Trump.

   Radera
  12. Bästa sammanfattningen någonsin av politiken.

   https://www.youtube.com/watch?v=1i4EnjRKVQw

   Radera
  13. Att rösta är en sak. Det är värre när man i årtionden inte hittar något riksdagsparti att engagera sig i eftersom de alla har så defekta världsbilder och värderingar och man inte klarar av att ta huvudet under armen för att foga in sig i något av partierna. Ju fler och mindre partierna blir desto mer psykologiskt omöjligt blir det att underordna sig något av partiernas knasigheter. USA är en fördel i det avseendet, med sitt tvåpartisystem.

   Radera
  14. ....och när man är vald;

   https://youtu.be/KN6ngThqMEs

   Radera
  15. Har inte mycket att tillägga till det du säger rttck. Inte nu i alla fall.

   Radera
  16. 3.25 in :)

   https://www.youtube.com/watch?v=YrJxyv41m1M

   Radera
  17. Jepp. Den som säger att "life is a game" är kanske inte så cynisk. Varför låtsas? När folk upptäcker det börjar revolutionen.........

   Radera
  18. Finanshumor när den är som bäst! :)

   https://twitter.com/TheSharkWeek/status/796714116165632003

   Radera
  19. :)

   Japan´s största problem efter deras bubbla på 80-talet var att bankerna(dvs det total dominerande japanska familjeägandet) vägrade att ta förlusterna. De har smetat ut dem sedan dess vilket begränsat risktagandet i japansk ekonomi sedan dess. Staten fick ta över.

   Nu ser det ut på liknande sätt i Europa. Bankförlusterna i t.ex Tyskland och Frankrike m.fl kommer att förlama den ekonomiska utvecklingen under mycket lång tid. Liksom den statsfinansiella situationen. Euro-myntfoten som delvis är orsaken kommer inte överges till varje pris.........idioter.

   Radera
  20. Dollarn vägrar att ta paus i uppgången ser det ut som. Fast ju längre den ligger här upp kring 9,10 desto större chans till rekyl ner.
   Den stora rörelsen inträffar när dx når 100,8(98,8). Genombrott flagga eller först större rekyl, det blir frågan. När dollarn väl är där torde kronan ligga ännu högre än idag.

   Radera
  21. Dont fight the riksbank.

   Radera
  22. Efter The Donalds makalösa vecka är inte bara mjölken slut på ICA pga snöfallet. Även popcornen är slut. Showen i statsmedia bara fortsätter, de har inte lärt sig någonting. Senast i morse tog man upp "väljarprotesterna" i Los Angeles på SvT. Ursäkta mig, men har de inte precis haft ett val? Det är väl där väljarna talar om vad de tycker? Inte på gatorna, det är samma pöbelvänster som här. För helvete, jag måste få tag på mer popcorn.

   Radera
  23. Men, vad är det för auktoritära tankegångar? Det står väl vilka minoriteter och marginalgrupper som helst fritt att demonstrera för att uttrycka sin åsikt oavsett om de förlorat 1000 parlamentära val på raken? Eller ska t ex Centerpartiet i Sverige inte få demonstrera heller, eftersom de förlorade senaste valet? Demokrati är väl mer än att uttrycka sin åsikt genom att stoppa papper i valurnan?

   Radera
  24. De får gärna springa på gatorna ock skrika vad mig anbelangar. Samma kommer hända här när SD får 30%. Förmodligen får detta mer utrymme i svenska media än vad det är värt. Det har väl också varit si och så med det där att uttrycka sin åsikt i det här landet. Det ryktas t.o.m. att folk fått sparken från sina jobb pga fel åsikter. Fast det är inget statsmedia vill rapportera om. Men det är säkert bara illvilliga rykten. Det viktiga här var dock popcornen. Jag gillar inte micropopcorn. Även kommentarerna på den här bloggen ökar suget efter popcorn numera. Nu förstår jag att prepping måste inkludera popcorn också.

   Radera
  25. Prepping går hand i hand med popcorn,köps 23 kilos non gmo.

   Radera
 2. Snart säger väl förrädaren Fredrik ruttne Reinfeldt att flyktingarna kostar pengar och konsumerar välfärd också! Det är märkligt hur kloka och klarsynta alla politiker blir först efter de avgått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har väl Borg klippt sig och skaffat ett jobb, bokstavligen.

   Radera
  2. Svensson kommer också vara efterklok när bostadsbubblan spricker. Du kommer att få höra framsynta kommentarer som: "det förstod man ju" och "man skulle ha sålt när priserna låg på topp".

   Radera
  3. Skönt när de hittar en syndabock i Trump!

   Radera
  4. Med lägre invandring hade vi förstås inte haft någon bostadsbubbla, eller? Det var invandring som drev på den även under slutet av 80-talet, det vet ju alla, eller?

   Radera
  5. Ja Borg jobbar ju åt bläckfisken GS. Borg kommer se till att han tjänar bra på en ev. bostadskrasch i Sverige. Politiker i USA jobbar på det sätet. Fria från insiderreglerna tar de positioner före de lagstiftar etc.

   Radera
  6. Med facit i hand var det dumt att spela fotboll på glasverandan.

   Radera
  7. Bostadsbubblan på 80-talet hade ingenting med invandring att skaffa. Bostadsbubblan på 00-talet fram till nu har endast haft ytterst marginellt med invandring att göra, i form av "white flight" och nu kommunernas köp av bostadsrätter åt utlänningar. Snarare har bostadsbubblan drivit på invandringen av hantverkare från Baltikum, Polen och Ryssland.

   Radera
 3. Nej, priserna på bostäder kommer att fortsätta stiga.

  "folk måste ju ha någonstans att bo"
  Citerat: "svensson

  Det tråkiga med lånebubblan är att den förstört Sverige på så många sätt. Svenskarna har blivit ännu dummare i huvudet pga av lättillgängliga pengar. Jag ska ärligt erkänna att jag inte trodde att bubblan skulle ta fart så snabbt igen efter 90-talskrisen. Nu har jag dock förstått hur dåligt minne medelpersonen har. I allting. Jag skojar inte. Plus att en ny generation dumskallar har hunnit växa upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag ska ärligt erkänna att jag inte trodde att bubblan skulle ta fart så snabbt igen efter 90-talskrisen."
   +1 på den. Men gudars vad kosing man har missat att spekulera ihop.

   Radera
  2. Hur ska medelsvensson ska göra då? Oavsett om det är en bubbla eller inte så ser samhället ut som det gör. Ska man vänta i 10 år på att priserna eventuellt kommer ner till en rimlig nivå innan man flyttar ur sin trånga hyreslägenhet?

   Hur värderar man väntetiden fram tills att bubblan eventuellt krashar? De flesta skulle säkert kunna vänta, men då får man väl sitta och tjura på obestämd tid i en liten hyresrätt med eftersatt underhåll.

   Radera
  3. "Hur värderar man väntetiden fram tills att bubblan eventuellt krashar?"
   Ja det är ju frågan.
   'Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet som passerade'

   Radera
  4. @pseudonym Är man ung och inte kommit igång med familj och bostad så lämnar man landet. Sverige är ett sjunkande skepp och vår välfärdstid får ses som en parentes i vår historia. Sverige är fel på så många sätt och har så stora och strukturella problem som inte kommer gå att reparera; det får vi tacka våra politiker för.

   Radera
 4. "Förr eller senare har alla länder som har haft denna typ av skuldsättning gått in i en djup ekonomisk svacka."

  Så vilka länder syftar han på ( i modern tid)?

  För att spara tid så är inte Greklands mfl länder problembild inte relaterad till prissättning på fastighetsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige på 90-talet? USA? Thailand 1997? Irland? Japan? Somalia?

   Radera
  2. Danmark, Norge, Irland och Spanien?

   Radera
  3. Verkar som att Island siktar in sig på att fira 8-årsjubileum.

   Radera
  4. Jag köper dessa delvis men är det jämförbara?
   T.ex. Island mfl berodde på avregleringar och aggressiv utlåning utan säkerheter som i stor utsträckning användes för spekulationsaffärer på börsen. I USA var det subprime. 90-talets kris i Sverige uppstod också från avregleringar men bubblan fanns i kommersiella fastigheter.
   Men är detta fallet i Sverige 2016?   Radera
 5. Anders Borg gör fel. Om man gör ngt som man vet är fel, ska man avgå, man kan inte fortästta göra detta, och sedan efteråt säga att man visste att det var fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag följde bara order"

   Radera
  2. Nej, det har han inte, de förlorade valet.

   Radera
  3. Nils, Du tror alltså att folk blir politiker för att de har någon slags ideologi som de tror på?

   Ja, man kunde ju önska att det var på det viset...

   Radera
  4. Helt rätt Nils, kallas professionell integritet, har själv avgått pga. det en gång, försvarsministern, migrationsministern. Annat ord är väl ryggrad 😀

   Radera
 6. Man skulle kunna dela in oss alla som tycker till om bostadsbubblans existens i två grupper;

  Den ena argumenterar för dess existens och är mer eller mindre övertygade om att den till slut spricker med diverse följeffekter.

  Den andra gruppen argumenterar istället för motsatsen.

  Det jag nu är väldigt nyfiken på är hur stor andel av resp. grupp har bolån själva, äger en bostadsrätt utan lån samt hur stor del inte har några lån och bor i hyresrätt.

  - Cornu, orkar du dra ihop en enkät?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har haft sådana enkäter.

   Radera
  2. Jag har inte ändrat åsikt om bostadsbubblan oavsett vilken skuld jag har. Fakta är fakta,vi är inte amerikansk höger eller?

   Frågan är hur du väljer att hantera risken det innebär att äga ditt boende (ja, man äger ett boende även i en bostadsrätt men inte lika mycket som en fastighet)

   Radera
  3. Jag förstår, men jag var mer ute efter att försöka se ifall det finns något samband mellan att ha stort lån och förneka bubblans existens eller inte.

   Radera
 7. Kommunerna behöver mer makt att driva på de byggen som planlagts. Svårt med en "fri" marknad som stretar emot. Kommunen hade kunnat bygga själv, men när "vinsten" hamnar hos köparna genom billigare bostäder istället för hos byggbolaget tror många att projektet går med förlust.

  SvaraRadera
 8. Borg har en poäng när han vill hålla bubblan inom Sverige genom att undvika lån kopplade till utlandet.
  Sen kan bubblan spricka hur mycket den vill.
  Visst tjänstesektorn kommer drabbas men det är ett kortvarigt Svenskt problem.
  Enskilda låntagare drabbas hårt men resten kan resa sig och gå vidare.

  SvaraRadera
 9. Intressant. Anders Borg hade anarkokapitalistiska drag i sin ungdom. Kanske att han fortfarande står för det, men inte kunde uttrycka så "radikala" åsikter som politiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles normalt att ändra sina uppfattningar i takt med världsförändringar och ökade kunskaper. Man måste inte vara råhöger eller råvänster hela livet och kanske inte heller mittenextremist hela livet.

   Radera
  2. I är du sansad, logisk och rationell. Sluta genast.

   Radera
 10. Personligen tror jag nog Borg talar sanning i det påståendet, dvs att man ville stävja en bubbla. Reinfeldt och Borg är väldigt olika men har nu likriktats betydligt mera i sina nya finans-karriärer. Mantrat: Vad gör man inte för bra betalt och respekt! Brottslig karriär är ett annat alternativ för samma syfte.

  SvaraRadera
 11. För övrigt så är den Svenska kreditbubblan troligtvis Stefan Ingves & Companys fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delvis. Ansvaret har först och främst lagstiftarna(avreglering, kapitaltäckning etc) Riskbanken har traditionellt haft stor makt sedan den fick bli "självständig". Ingves övergav stabilitet till förmån för inflationsmålet och när han blev riktigt rädd så såg han till att Riskgälden och Finansefterspektion fick ta över ansvaret för finansiell stabilitet(som är huvudmålet för Rb). Bara för att till varje pris sänka kronan mot euron.

   Radera
  2. Mja, Ingves har ju varnat gaska länge för skuldsättningen. Han var ju den som stretade mot länge mot att sänka räntan men blev ju överkörd varpå han ändrade attityd till "fine jag följer nu bara riktlinjen om inflationen, varnar er för detta och så får ni ta ansvar för fekalierna som kommer att träffa fläkten och sprida sig från Ystad till Haparanda" (ok, han sa inte så ordagrant men ungefär så...).

   Radera
  3. Vilken tidpunkt syftar du på Martin? Problemet är ju dilemmat för Rb. Ingves har länge varnat för skuldbubblan(från 2011). Men det innebär inte att han inte är med och sänker kronan och därmed räntan på annat sätt.

   Radera
 12. Fler som vill vara med på att pumpa upp skuldbubblan:

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordstort-skuldberg-i-kommunerna-29163

  Några oroväckande citat:

  "– Inom tio år tror Kommuninvest att skulden når 1 biljon. Det är helt tydligt att resultaten inte räcker för bibehållen soliditet och lånenivå, och man måste noga överväga var man hamnar."

  "– Svenska kommuner är unika med korta lån och räntebindningar. I nuläget är det inga problem. Men det finns bara ett håll räntan kan gå åt, påpekar Annika Wallenskog."

  "Kommuninvest varnar i sin rapport för viss risk för fartblindhet i den situationen och att investeringsbudgetar riskerar bli för mycket önskelista och för lite prioriteringslista."

  "Det är inte svårt att hitta en kommun eller ett landsting som befinner sig i en investeringsfas. En av de intensivaste är Trollhättans. På några få år har skulden vuxit från 3 till 5 miljarder kronor och gett kommunen en plats på tio-i-topp över kommunal låneskuld per invånare. Och mer lån ska det bli.

  – Till 2026 är planen att de långfristiga lånen växer till cirka 11 miljarder, det är dramatiskt så sett, bekräftar ekonomichefen Dan Jonasson.

  Det skulle – allt annat lika – placera Trollhättan på en dubbelt så hög låneskuld per invånare som någon annan.

  Men skuldökningen är en del av en plan. Trollhättan ska växa. Stort. 57 000 invånare ska bli 70 000 till 2030. Politikerna är överens: 1 000–1 300 lägenheter, skolor, förskolor, cent­rumutveckling och förtätning. "

  Herregud, någon som tror det slutar väl? I fallet Trollhättan, fattar de inte att den enda tillväxt av invånare är sådana som inte betalar skatt och som skall ha bostad och bistånd betalat av kommunen? Kanske inte så smart att bygga bostäder till dessa?

  Min analys är dock att alla parter (invånare, stat, kommun, landsting) kommer att vara så upp över öronen skuldsatta att enda lösningen blir kamrat hyperinflation för att nollställa allt igen. Så frågan är då vad gör man med sina sparpengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Festligt. Tror ni kommunen kommer att säljas på exekutiv auktion?

   Radera
  2. Köp guld, placera på "säker" plats utomlands.

   Radera
  3. Jag gissar alla offentliga resurser kommer säljas ut när imf och liknade tar tag i nackskinnet. Det finnas mycket (natur)resurser utländskt kapital vill ha. Dessutom lär alla kommuner vara solidariskt ansvariga för allas skulder, enligt något avtal de skrivit i skl-regi. Mao kvittar det i vilken kommun du bor i.

   Radera
  4. Det tar 35 min in till GBG C från dessa nya lägenheter. Om du bor i Västra Frölunda och åker kollektivt tar det 20-25 min.

   Hela Götaälvdalen har gått igenom en revolution restidsmässigt sedan GM tvingade Staten att bygga motorväg och järnväg för att de skulle stanna kvar...

   Radera
  5. Att ta några miljarder för att förtäta Trollhättan måste ju vara en snilleblixt, det fattar ni väl?

   Radera
  6. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/uppvidinge-kommun-skuldfri

   Radera
  7. Har man sparpengar bör dom lämpligtvis placeras utomlands och efter hushållens upplåning och när även kommun och staten har kört sin sväng av upplåning är det säkrast att redan placerat sin person utomlands.

   Radera
 13. OT; Ang ryssofobin. Ngn som såg Svt-programmet om hur bögar förföljs i Ryssland. Det visar med emfas vilket laglöst och efterblivet land Ryssland är. Där bilden av mannen liknar en neandertalares. Samtidigt inte konstigt med tanker på hur landet liberaliserades för snabbt(tacka Åslund för det). Konsekvenserna syns på flera områden. Ryssland kommer aldrig att växa om man inte kommer till rätta med korruptionen och rättsapparaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=_jAcLtsFKzI

   Radera
  3. Ja ledaren sätter ramarna

   Radera
  4. Jag vet att jag sagt det förut, men Ingvar Kamprad sa ju att hade han vetat vilken korruption han skulle stöta på i Ryssland så hade han, med facit i hand, hellre avstått från att etablera IKEA där. Det säger en hel del.

   Putin såg väldigt besvärad och allvarsam ut i det där klippet, men fasen vad vackert det är inne i Kreml.

   Radera
  5. Det sägs att man kan medicinera en bög straight,denna substans kan alltså rätta till felet.
   Det är väl inte helt fel eller?

   Radera
 14. Är man så pass oense i så viktiga frågor med partiledningen finns det bara en sak att göra: AVGÅ!

  Men det gjorde inte fegisen Borg. Det duger inte att komma dragandes nu med tramsiga "jag försökte ju"-efterkonstruktioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom borde han ta fram en brasklapp, härtill är jag nöjd och tvungen. Tex för att rädda något annat.

   Radera
 15. Så fastighetspriserna är en bubbla men guldpriset är det inte? Fattar inte hur cornu inte kan inse att svaret på dessa uppgångar är precis samma... vi har haft tvåsiffrig inflation de sista femton åren. Som statistiknisse kan du ju lättast jämföra med penningmängdens utveckling för att se korrelationen. Ingves är en mupp.

  SvaraRadera
 16. Borg verkar nästan ångerfull.När skall Borg och Reinfeldt förklara varför de raserade försvaret med godhjälp av G Persson.
  Att dem inte inser att ansvar kan komma att krävas om Sverige råkar illa ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stridsåsnan sa ju att försvaret var ett särintresse,det är fortfarande det.

   Radera
 17. "Fast nu säger han visst ville stoppa vansinnet, men skyller på "alliansens partiledare"."

  Vilka nötter isf. Och när säger en politiker nej till mer skatteintäkter? De kan ju alltid kunna sänka skatten vid boendeförsäljning, minska bolagsskatten eller kapitalinkomster. Det skulle frigöra bostäder och göra Sverige mer konkurrenskraftigt

  Eller är M för mycket i maskopi med bankerna? De vill så klart inte ha slut på lånecirkusen.

  SvaraRadera
 18. Lånedriven tillväxt har sina begränsningar, det känns bra medans det pågår men så kommer det någon oundvikligen och knackar på dörren som i Lyxfällan i tv och bistrare tider väntar.

  SvaraRadera
 19. Är det ingen som kommer ihåg Japan och deras strategi för att resa sig från skuldbubblan under de senaste 20 åren ? Det handlar om att låna mera, hela tiden. Låna för att hålla igång spelet.

  SvaraRadera