Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-23 19:40

33-årige misstänkte polske medborgaren sannolikt etnisk vitryss

Den 33-årige för brott mot skyddslagen på enligt åklagaren sannolika skäl misstänkte polske medborgaren är i själva verket med mycket hög sannolikhet en etnisk vitryss.
Den misstänktes efternamn är enligt flera källor inte polskt, utan vitryskt eller möjligen ukrainskt. Efternamnet förekommer även i Ryssland. Samtidigt är hans hemstad Hajnówka officiellt tvåspråkigt polska-ryska, med 26% etniska vitryssar, där den ligger några kilometer från gränsen till Vitryssland. Hans eget språk, baserat på Facebook, verkar primärt eller uteslutande vara polska, åtminstone det han använder publikt. Detta är i sig inget konstigt. Det finns yngre etniska ryssar i Baltikum som inte pratar ryska, utan bara sitt hemlands modersmål, även om de behärskar ryska till viss del. Framför allt de äldre generationerna håller kvar vid ryskan.

Baserat på LinkedIn och Facebook är den misstänkte utbildad civilingenjör med examen 2008. Enda kopplingen till Sverige är vänner i Fagersta i norra Västmanlands län.

Vill man t ex fotografera svensk natur finns sådan i mängd att tillgå runt Fagersta.

Om Ryssland vill ha "gångare" som gör utför mindre kvalificerade uppgifter, som t ex ett enkelt inhämtning via penetrationstest eller fotografering av aktuell yttre säkerhet, så skickar man rimligtvis inte ryska medborgare. Polska och baltiska medborgare har fri rörlighet via EU-medlemskapet, samtidigt som det går att hitta etniska ryssar och vitryssar i dessa länder. Många av dem talar även ryska.

Traditionen av att använda polska medborgare finns sedan gammalt, med de sk tavelförsäljarna under kalla kriget, men på den tiden berodde det mycket på att södra Sverige låg på Polens ansvar att invadera om kriget skulle bryta ut. Sovjetunioenn skulle anfalla mot Stockholmsregionen och norra Sverige, även om de ryska taktiska kärnvapnen skulle bana väg för polskt angrepp mot bland annat Skåne.

Ryssland har omfattande militärt samarbete med Vitryssland, vilket också inkluderar underrättelsetjänsten. Får man Vitryssland att stå för genomförandet av inhämtning mot Sverige har man samtidigt ryggen fri i form av ett extra vattentätt skott när det gäller att spåra uppdragsgivarens ursprung.

Eller så fick den misstänkte bara för sig att avvika från motorvägen från Västerås på väg till eller från Fagersta, precis i höjd med Bålsta (det enda man ser är i princip en bensinmack), och irra sig ut på småvägar ute i skogen för att fotografera svensk natur just exakt där en av Sveriges allra viktigaste militära anläggningar finns. En ren slump i så fall.

Åklagaren ansåg att den misstänkte var misstänkt på sannolika skäl, dvs högsta misstankegraden.

I övrigt tror jag att Ryssland annekterar Vitryssland före man ger sig på Baltikum. Mer om det i ett senare inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Tror inte de har nåt avtal med varken Vitryssland eller Baltikum om att få vara där militärt. Så knappast nån direkt chans att dessa länder väljer att återförenas tyvärr. Men man kan ju hoppas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så att Vitrysslands regim kommer ha något val.

   Sedan övar Ryssland ofta på vitryskt territorium.

   Radera
  2. Det kan ju ändras också om väst fortsätter med sin strategi att sponsra statskupp även där.

   Radera
  3. Det vore väl bara positivt. Ett nytt demokratiskt land i Europa. Winwin.

   Radera
  4. De kanske kan göra en Anschluss av Vitryssland.

   Man skulle kunna ha en folkomröstning i Ryssland om ifall Vitryssland borde vara ryskt. Eventuellt skulle tom vitryssar kunna vara med och rösta i så fall.

   Radera
 2. Målsättningen för Ryssland är väl att införliva de tidigare "provinserna", att återta land som man har förlorat är ett gammalt beteende som har varit vanligt under historiens gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, målet är att införa mer kristendom i samhället, stärka familjen.. bli av med globalisterna osv. Skapa ett starkare o mer sammanhållet folk. Därför Putin är hatad i väst. Här ska istället satanism införas. Staten ska kontrollera allt o alla som robotar.

   Radera
  2. Ha ha ha hur går det då? Fler skilsmässor än i väst och en gigantisk aidsepidemi. Bra jobbat Putin!

   Radera
  3. Just ja, glömde 1.3 miljoner aborter om året. Dubbelt så många per capita som t ex Sverige.

   Radera
  4. " Fler skilsmässor än i väst " Jo det ärju faktiskt ganska vanligt att ryska barn uppfostras av samkönade föräldrar, mamma och mormor

   Radera
  5. Ja om man inte tillhör de 1-2 miljonerna gatubarn. Familj och kristendom, pfft. Putin kan ju inte ens göra korstecknet rätt.

   Radera
  6. Andelen äktenskap är på uppåtgående och andelen skillsmässor på den lägsta nivån på 35 år i USA. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-17/divorce-in-u-s-plunges-to-35-year-low

   Bara FYI.

   Radera
  7. Menar du att Putin skulle vara smygkatolik? Ta genast tillbaks det din niding. Snart sager du väl att Lidia Lebedeva är Patriarkens älskarinna och att han tjänat pengar på cigarettsmuggling också?

   Radera
  8. Jag läste det inlägget tre gånger och tog en koppkaffe. Sen bröt jag ihop.

   Radera
 3. Fantastiskt att en ensam gubbe med kamera kan sätta sån fart på bloggmalajen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu mer fantastiskt att bloggaren har uppgifter om naturfotografen , är bloggaren en spion kanske ? Åtminstone en JB wannabe ?

   Radera
  2. Vill ni att jag hämtar mer halm till dockan ni försöker bygga?

   Radera
 4. Jag tycker man inte ska dra för stora växlar på att han var vitryss. Bedöm honom efter hans handlingar istället

  SvaraRadera
 5. Finns knappast någon anledning för Ryssland att annektera Vitryssland. Det rör sig om två regimer som är nära vänner ändå, i praktiken är de som Bill och Bull. En formell annektering skulle därför inte ge Putin några fördelar, bara en massa dålig publicitet. Förvisso är Putin inte särskilt känslig för dålig publicitet, men som sagt, regimen i Vitryssland gör redan allt vad Putin vill, så där finns inget att vinna.
  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är i princip inte så mycket skillnad mellan till exempel Tjetjenien och Vitryssland. Båda har en diktator som har fått fria händer att göra i princip vad de vill i inrikespolitiken bara de ställer upp på Rysslands utrikespolitik i skarpt läge. Att Vitryssland är självständigt spelar ingen större roll, möjligen kan transiterande ryska transporter bli utsatta för sabotage från vitryska nationalister i en krigssituation, men det är nog inget som håller Putte sömnlös på nätterna.

   Radera
 6. Frågan jag ställer mig, är varför en etnisk vitryss poserande som polack vill fota ett svenskt skyddsobjekt? Seriöst, varför? Gå Rysslands ärenden? Sveriges militära kapacitet mot Ryssland är NOLL, och ryssarna vet troligen allt man kan behöva veta om Sverige inför en militär operation. Det fullkomligen dräller ju av ryssar här redan, i form av hantverkare och Gud vet allt. Ryska spioner finns det säkerligen då gott om, om den ryska regigen anser att det behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. regimen, ska det stå.

   Radera
  2. Men kapaciteten är inte noll så det kommer att kosta om man ger sig på Sverige.
   För övrigt så sprider ledningen ut sig.
   http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23975209.ab

   Radera
  3. Jo, Sveriges militära kapacitet vid angrepp från Ryssland är i dagsläget NOLL. Ryssland intar såväl Gotland som Sveriges fastland på den tid det tar för rullande materiel och kyrilliska knektar att korsa vårt avlånga land. Vad ska vi försvara Sverige med, tycker du? Illegala Kalashnikovs från Rosengård och kinapuffar från turken i lokala närlivsbutiken? Enda chansen att motstå ett angrepp är hjälp från NATO. Enda anledningen jag kan se för Ryssland att spionera på Sverige i det här läget, är om de misstänker att avancerad krigsmateriel från NATO förts in i landet.

   Radera
  4. Med andra ord så kommer Ryssland alltid att spionera på Sverige i alla lägen eftersom man alltid kommer att misstänka att avancerad krigsmateriel från NATO förts in i landet oavsett om det finns någon grund för misstanken eller inte. Undantaget det fall då Ryssland redan politiskt och militärt kontrollerar Sverige vilket uppenbarligen är vad man planerar eftersom man spionerar på oss, övar kärnvapenanfall mot oss och genomför desinformationsoperationer.

   Radera
  5. Jag tror knappast att han "poserade" som polack mer än att Finlandssvenskar "poserar" som finskar. Men som svar på din originalfråga, en proffesionellmilitär, ser till att ha koll på sina eventuella motståndare, bara utifall att.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där väggen av taktiska kärnvapen var under kalla kriget. Numera är doktrinen att kärnvapnen ska användas för att "de-esklaera konflikten", dvs avsluta kriget. Inte som förr inleda kriget.

   Reservantenner finns på annex långt bort från själva berget. Han kan ha fotograferat ett annex, ja. Bra tänkt.

   Fibern är dock nedgrävd rejält, rent av i betongkulvertar för att klara kärnvapenbrisader i luften.

   Radera
 8. Försvaret kommer att skärpa sig.
  T banan till Stadion är för lätt att slå till mot.
  Nu skall de olika vapencheferna placeras närmare aktionen.
  Muskö.
  Uppsala.
  Enköping.
  Det står öppet i min blaska idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag inte avslöjade något för alla icke prenumeranter som säljer ut landet.

   Radera
  2. Nya doktrinen - hela Stockholm skall försvaras.

   Radera
 9. Angående annektera Vitryssland. Just det tror jag inte på i närtid men norra Kazakhstan är intressant som ett nytt "östa Ukraina". Där bor det många etniska ryssar som "förtrycks" och västväden kommer inte orka bry sig över vad som händer så långt bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju under förutsättning att Khazaksan är olydigt. Det finns nog visa fall där RF kan föedra att ha et helt land som vasall snarare än inkorporera en del av landet och få svårare att kontrollera resten.

   Radera