Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-23 16:47

33-årige misstänkte polacken saknar hemvist i Sverige - tillfälligt besök från gränsen till Vitryssland

Den 33-årige för brott mot skyddslagen på sannolika skäl misstänkte polske medborgaren var i Sverige tillfälligt och saknar hemvist i landet. Han hade alltså tillfälligt rest från Polen för att "fotografera annat" och bara råkat hamna intill en av svenska försvaret allra viktigaste skyddsobjekt. Detta framgår av tingsrättens häktingsprotokoll.
Häktningsförhandlingarna mot den 33-årige polacken, som med den högre misstankegraden misstänkts för brott mot skyddslagen genom att ha fotograferat ett militärt skyddsobjekt, sannolikt anläggningen utanför Bålsta, som bland annat utgör stridsledningscentralen Grizzly, hölls bakom stängda dörrar.

Därmed framgår det inte något om själva förhandlingen, dvs misstankepunkterna och bevismaterial, ifrån tingsrättens protokoll. Detta finns istället i en protokollsbilaga, som inte lämnats ut än så länge.

Vad som framgår är att den misstänkte polacken är skriven i Polen, talar inte svenska utan behöver tolk, och har ingen anknytning till Sverige. Då han enligt media hävdat att han "fotograferat annat", så har han alltså mitt i mörkaste november rest från Hajnówka i Polen till skogarna utanför Bålsta för att fotografera och helt av en slump hamnat utanför skyddsobjektet.

I Hajnówka har den misstänkte uppgett en bostadsadress som placerar honom i ett ganska nybyggt flerbostadshus ganska precis mitt i staden.

Hajnówka ligger för övrigt på gränsen till Vitryssland/Belarus och är en tvåspråkig stad där 26% av invånarna är etniska vitryssar.

Strax öster om Hajnówka ser det ut att finnas en polsk militär anläggning, inklusive ett antal fortifikatoriskt utspridda och dolda förråd, sannolikt mobiliseringsförråd eller ammunitionsupplag. Tillägg: Enligt den svenske författaren Artur Szulc tillhör förråden 2:a regionala logistikbasen och utgör ammunitionsförråd. Den idag olämpliga placeringen vid Vitrysslands gräns härrör från när förråden etablerades 1949 och tänkt frontlinje låg mot Västeuropa längs gränsen Västtysklan/Östtyskland. Anläggningen har förstås inget med spionage mot Sverige att göra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Vi får hoppas att han inte mailade iväg bilderna innan gripandet. Konstigt att han släpps av tingsrätten, han kommer garanterat att avvika och aldrig mer komma till Sverige, men det är så det fungerar i vårt land.

  SvaraRadera
 2. Eftersom tingsrätten uppenbarligen inte är att lita på återstår bara en sak att göra vid framtida dylika angrepp mot Sverige. Skjut - gräv - tig.

  SvaraRadera
 3. Personen måste väl i förhör gett en förklaring till vad han gör i Sverige.

  Rätt säker på att om en undersökande journalist kollar upp vederbörande på plats genom att prata med grannar och vänner så lär ingen känna igen honom. Luktar täckmantel och FSB lång väg.

  SvaraRadera
 4. På rak arm låter det märkligt att personen inte häktas t.v. Särskilt utan fast adress i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt att ett gripande skulle orsaka mellanstatlig konflikt om han är ryss.

   Radera
  2. Kanske låter man spionen springa hem till husse, med lämplig spårhund i hasorna?

   Radera
 5. Han kanske är frilans. Tog en rövare i brist på annat uppdrag och hoppades på att någon skulle intressera sig och vilja betala. Möjliga klienter är tex National Geograpic, Discovery Chanel osv. Pitchen kan vara, Mellansverige i november, granskogens hemligheter eller kanske, finns det liv här och hur klarar det sig.

  SvaraRadera
 6. Cornu är en konstnärshatare , killen åkte fast med kameran på sig och är möjligen naturfotograf eller tom konstfotograf , han åkte ju fast på ett konstigt ställe.
  Bojkotta prostatagerillan Cornu och konstfientliga Sverige.

  SvaraRadera
 7. Är det här verkligen intressant? Det hela är ju så amatörmässigt utfört att om det vore främmande makt så behöver vi ju knappast oroa oss för framtida hot alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämtar du ? Cornus och krigsmakts Sveriges rädsla skall inte få begränsa min frihet. Att det är amatörmässigt är inte instressant i det här fallet , det viktiga är att sprida skräck för främmande makt som inte ens har skjutit in i Sverige. Jag vill faktiskt nominera polacken till Stora Journalistpriset 2016 , bättre sent än aldrig.

   Radera
  2. Jag måste ha missat händelseförloppet när personen greps, har du lust att dra en snabb summering?

   Tingsrätten består uppenbarligen av än värre amatörer.

   Radera
 8. På tal om spioneri. Kan ryssarna har påverkat det amerikanska valet för att deras kandidat skulle vinna? Varför har man egentligen digital röstning?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet2016/article23972827.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Digital röstning är det mest idiotiska som finns eftersom det inte går att kontrollera att allt räknas korrekt.

   Radera
  2. För att det är ett odemokratiskt land ? Valet är bara för att visa upp att man har val.

   Radera
  3. Usa inte en demokrati? Du slänger dig med såna extrema överdrifter. Varför?

   Radera
  4. Tja, det verkar som om förloraren fick fler röster än vinnaren. Jag hade inte tyckt att det systemet uppfyllt 100 % av min syn på demokrati. Men nu råkar spelreglerna vara så i det aktuella landet.

   Men det finns många skumma varianter av demokrati på vår planet som sannolikt inte skulle blivit till om de skissats upp idag. Alternativen till styrelseskick är i min värld alltjämt ännu värre. Även om vinnarna temporärt heter Trump, Hitler eller Åkesson.

   Radera
  5. Tror få förutom bloggaren läser detta men i grunden är det amerikanska systemet ändå hyfsat rättvist. Hade man haft ett system som i Sverige där man bara räknar antalet röster blir ju ständigt landsbygden lidande. Kanske borde man inför elektorsröster även här? Som det är nu har ju stockholm ett övertag genom att typ 20% av Sveriges befolkning bor där trots att ytan är mindre än 1%.

   För övrigt väntar jag med spänning på lars utläggning om varför Vitryssland blir det första nästa land att attackeras av Ryssland. Ser inte riktigt logiken, men väntar spänt på att bli upplyst!

   Radera