Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2016-10-15 13:08

Varför gör Anders Ygeman PR för ett börsbolags produkter?

Medan ansvarsområdet polisen och rättsväsendet förfaller och rutinmässigt lägger ner anmälningar har inrikesministar Anders Ygeman flera gångar gjort PR för ett börsbolags produkter. Det luktar illa och felprioriteringar, men få verkar kritisera att ett statsråd gör reklam för ett bolags produkter, som rent av är lagligt.
Inrikesminister Anders Ygeman (s).
Ursprungligen verkar Ygeman kanske skaffat hjälmen på eget initiativ, men igår twittrade han om produkten, vilket är en aktiv marknadsföring.
"Anders Ygeman är inte ensam i regeringen om att älska sina nya störtkrage. Enligt uppgift till Fokus är den uppblåsbara hjälmen just nu högsta mode på Rosenbad. På Instagram lade handelsminister Ann Linde nyligen ut en bild på sig själv och en färgglad Hövding, följt av texten: »Precis som @Ygeman cyklade jag till jobbet med svenska innovationen Hövding«."
Tydligen är det inte olagligt för statsråd att göra reklam för produkter konstaterar lektor Jan Turvall vid Göteborgs Universitet i Fokus.

Således är det inte ens olagligt om Ygeman fått sin cykelhjälm gratis. Nästa steg är frågan om Ann Linde fått sin hjälm eller köpt den?

Om statsråden fått sina hjälmar i en genialisk PR-kampanj från Hövding väcker det dock frågan om mutbrott samt skattebrott. Det senare kommer dock först börja gälla när statsråden lämnar in sina deklarationer nästa år och huruvida de deklarerar att de erhållit hjälmarna gratis.

Hjälmen kostar ca 2 700:- SEK och om Ygeman fått den gratis i egenskap av sitt jobb, så ska den deklareras som inkomst eller löneförmån.

Jag har kontaktat Anders Ygemans pressekreterare för att få svar på om Ygeman köpt hjälmen själv och hur det ser ut kring närståendes engagemang i börsbolaget Hövding - aktien har rusat på Ygemans uppvisande av hjälmen och personer har tjänat mångmiljonbelopp på rusningen. Inte för att bolaget går med vinst, så det är snarare en klassisk pump-and-dump i så fall.

I slutändan får alltså statsråd enligt Fokus göra reklam för enskilda produkter. Detta även om statsrådets myndighetsområden befinner sig i sönderfall med en polis som rutinmässigt lägger ner anmälningar trots omfattande dokumentation och bevisning och drabbats av strömhopp samtidigt som man är längre från medborgarna än någonsin. Statsrådet Ygeman har iaf en fin hjälm som inte förstör hans frisyr.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Störtkrage!
  Det är väl trafiksäkerhetsverket som vill se en nollvision även bland cyklister.

  Bäva månne alla presumtiva våldtäktsmän när Störtkragen får en avknoppning i form av trosa.
  På tal om ovälkomna händer eller händelser-
  Trumps reklam för tic tac har du väl uppmärksammat.

  SvaraRadera
 2. Den där bestickningsfrågan skulle du sparat till efter deklarationen.

  SvaraRadera
 3. Aktiens rusning har inget med Ygeman att göra (även om någon svensk tidning hävdade att det var deras artikel som orsakat det), det var en reklamvideo för Hövding som blev viral och visades över 300 miljoner gånger både i Europa och USA. Ygeman är nog en rätt liten fisk i jämförelse med 300 miljoner visningar (med många miljoner kommentarer på olika forum).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl hoppas att bolaget blir lönsamt och lyckas. Men det är inte poängen. Poängen är huruvida vi har en inrikesminister som fokuserar på att göra reklam för ett bolag istället för att räta upp sina ansvarsområden.

   Radera
  2. Det förstod jag, och förstår även din poäng till fullo. Ville bara uppmärksamma omständigheterna kring bolagets aktie.

   Radera
 4. Det här med skydd borde väl vara mer sådant som man sätter på löken så det inte blir mera fel..

  SvaraRadera
 5. Det är väl jättebra att han gör reklam för blandat bös. I långa loppet kommer folk att inse att politiker är köpta idioter snarare än inte. Outa er själva kära politiker så går det fortare.

  SvaraRadera
 6. Äntligen en politiker som visar sitt stöd för svensk industri.

  SvaraRadera
 7. Vad är anledningen/nyttan att ygeman har en hjälm?
  Just detta är ju så roande.
  Om han haft hjälm innan första "olyckan" hade det kanske kunnat hjälpa men knappast nu.

  SvaraRadera
 8. Återigen är idiocracy profetisk:

  https://www.youtube.com/watch?v=svJXd9xxhv8

  SvaraRadera