Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-03 16:55

Tredje oktober - fortfarande ingen vedeldningspremiär

Normalt brukar jag börja elda någon gång i september. Men nu är det den 3:e oktober och jag har fortfarande inte ens tänkt tanken att starta upp kaminen och med det uppvärmningen av huset. Kanske inte så konstigt, då 2016 förblir det varmaste året globalt sedan mätningarna startade.
Avgörande för eldningssäsongen är förstås inte hur varm själva sommaren var. Den kan för all del vara kall, utan avgörande är septembervädret. Nu har det blivit någon form av förlängd sommar och jag simmade 500 meter i sjön så sent som den 15:e september. Kunde antagligen simmat ytterligare några dagar senare, men hade inte tid.

Även om det handlar om lokalt väder kommer en varm september slå ännu hårdare på statistiken för årsmedeltemperaturerna, än mer om värmen fortsätter nu in i oktober.
Utomhus och inomhustemperaturer i lördags. Varierar rätt stabilt mellan ungefär 21 och 23 grader inomhus utan att någon värme är påslagen. Med ett gammalt hus med solida timmerväggar under panelen, så är också värmetrögheten stor och bevarar en hel del värme så här års. Särskilt om solen får värma upp en stund under dagen. Att ha lite svalare inomhus på natten är inte negativt, då man sover bättre i svalare temperaturer.
Data via Netatmo väderstation med extra inomhussensorer. Fransk teknik som faktiskt fungerar.
Det ska till ett extremt omslag i årets väder de sista månaderna, för att inte 2016 ska sluta som det varmaste uppmätta året sedan mätningarna började. Än så länge kanske klimatförändringarna är behagliga på våra breddgrader. Man kan leva med en badsäson april - september. Problemen blir värst på andra breddgrader, och vi kommer inte komma undan konsekvenserna.

Har du börjat elda, eller slagit på uppvärmningen av bostaden än om du har någon form av automatiskt system för det?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Nä, kör utan tillskottsvärme rätt ofta även normalår. Tjock isolering + stora söderfönster. Har efter lite eftermidagssol 24-25 grader inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne är ju nästan tropikerna så du behöver väl inte elda så mycket? Förresten, det är inte snällt att kalla andras morsor för isolering.

   Radera
 2. Inte slagit på värmen ännu, annat än i badrummet där den står på året runt för att få undan fukten.

  SvaraRadera
 3. Så är det köpläge eller säljläge för Skistar-aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju på hur Alperna drabbas. Kanske kan Skandinavien gynnas. Annars finns skidorter på Grönland numer...

   Radera
  2. Det smälte på Grönland även förr:
   https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160928212847.htm

   Radera
 4. Varmaste året kan det bli.
  Tidigare var 1998 varmast.
  Samband mellan dessa bägge år finns!
  http://www.drroyspencer.com/

  SvaraRadera
 5. Har eldat i två dagar, solvärmepanelerna ger inte så mycket längre och huset har dålig isolering (byggt -57).
  Har dock obegränsat med ved så lite kyla stör mig inte. Dock behöver jag flytta in apelsinträden snart för vinterförvaring.

  SvaraRadera
 6. Golvvärmen i köket har börjat ge sig tillkänna och räkningen för augustis fjärrvärme var en dryg tjuga högre än månaden innan. Dyrast i år var januari.

  SvaraRadera
 7. Vedeldning orsakar flera tusen dödsfall i Sverige årligen till mikroskopisk miljönytta.

  SvaraRadera
 8. Vedeldning orsakar flera tusen dödsfall i Sverige årligen till mikroskopisk miljönytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på det? Jag tvivalr på att vedeldning dödar fler än tex. partiklar från dieselmotorer, dubbdäck. I centrala Göteborg tex. kommer stora diesel(bunker?)-drivna fartyg och lastar av karavaner av fordon, mitt inne i centrala delar av staden. Tysklands/Danmarksterminalerna, helt nära Kungsladugård / Majorna / Masthugget. Flera gånger om dagen, året runt.

   Jag är också nyfiken på hur man rent forskningsmässigt skiljer ut dödsfall orsakade av "vedeldning" från andra tänkbara dödsorsaker...

   Radera
  2. Bra svar där Cornu... bekräftar vad jag anade. Mitt hus tex. har ingen forcerad ventilation, så eldningen skapar lite ventilation, vi har lite allergi i familjen, så eldningen torde därmed vara bra, iaf. för oss inuti huset. Kaminen bränner veden mycket bra, har minimalt med sot etc. men den lämnar inte ifrån sig värmen bra; har lite för hög rökgastemp uppe i skorstenen, över 200 grader. Funderar på att skala av lite av isoleringen längst ned på skorstenen (isolerad plåtskortsten), så jag får lite mer värme till huset.

   Radera
 9. Bor norr om polcirkeln. För ca en vecka sedan behövde jag börja elda. Har ett välisolerat hus. Här är utvecklingen dramatisk.

  SvaraRadera
 10. Bor ungefär i höjd med dig och har reflekterat över det samma. Har timmerväggar i gammalt hus från 30-talet. Det är lite sämre ställt med de gamla fönstren. Vi håller igång lite lätt endast med luftvärmepumpen som sitter i källaren för komfortens skull. Vi har en papegoja så för kallt får det inte bli inne. Kaminen är således oanvänd ännu för denna säsongen.

  SvaraRadera
 11. Borr i hus från mitten av 90 talet. Ingen värme på ännu. Tänder lite ljus för mysfaktorn på kvällarna. Får allt frysa lite mer innan jag självmant cashar upp tilö Ellevio...

  SvaraRadera
 12. Göteborg-C det matas på, sedan gångna helg, varmvatten till elementen och just nu endast under nattetid och bit fram på morgonen, därefter endast cirkulation utan påspädning dock eldningssäsongen kan sägas har startat just här.

  SvaraRadera
 13. I Australien och Hongkong har do det kalla än på länge
  http://joannenova.com.au/2016/10/coldest-perth-september-recorded-in-120-years-of-records/
  https://www.hongkongfp.com/2016/01/24/intense-cold-surge-hk-hit-by-coldest-temperatures-in-nearly-60-years/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För komplext att ta in. :)
   Varmt här där det ska vara kallt, och kallt där det ska vara varmt.

   Radera
 14. Första frostnatten denna säsong, kollade vattnet i systemet i går, behövs väl luftas högst upp. På dagen kommer solen att värma för tidigt för vinter ännu.
  Höstjacka på sommarjacka undanstoppad.

  SvaraRadera
 15. Startade pelletspannan i söndags, första frosten i natt, mitt på den vackra ön Hisingen.

  SvaraRadera
 16. Startade LLVP inatt. Imorgon skall jag inte använda solskydden utan låta solen värma upp huset lite mer innan kvällen.

  SvaraRadera
 17. Egentligen borde du betala en extra skatt eftersom du har "förmånen" att värma upp ditt eget ägda boende GRATIS med egen ved och inte likt "alla andra" som betalar hyra få betala denna uppvärmning via hyran... ;-)

  På samma grundvalar borde du även betala en extra skatt eftersom du säkert parkerar din bil på din egen tomt och inte som "alla andra" som inte äger en tomt får betala för parkeringen !! ;-))

  SvaraRadera
 18. Eldade första gången den 2:e oktober, hade 19,5 grader inne. Nu har dygnsmedlet legat under 8 grader ett par dagar, vi får se om hösten kommer nu eller om vi får nån dag över 10 grader emellan.

  SvaraRadera
 19. Har gjort ungefär samma observation. Ingen elvärme (eller ved) alls, än så länge. Har direktverkande elvärme, samd vedkamin som används kalla vinterdagar. Eller mer kvällar eg. Huset är ganska välisolerat, har dragit som mest 2700 kWh (värme+vatten+hushållsel) under en kall vintermånad (Skåne), med stöd från vedkaminen då. Hyfsat stora fönster i solläge. Har golvvärme i badrum som står på, samt luftavfuktare i tvättstugan. Det senare är en bra energibesparare. Jag har helt stängt av ventilationen till tvättrummet - behövs inte då jag har avfuktaren. Luften & tvätten blir kruttorr, all värme (elförbrukning + kondensvärme) stannar i huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2700 Kwh är c:a 800 Kwh mer än jag förbrukar på ett helt år. C:a 5 Kwh per dag här.

   Radera
  2. Är det någon form av passivhus då eller? Vi är 5 i familjen, en tonåring som duschar mycket, två små barn som generar mycket tvätt... Jag har tittat på luftvärmepump, men huset har ganska bra isolering, och jag kan liksom inte räkna hem det. Ny ytterdörr, och byta några fönster är mer prioriterat...

   Radera
  3. Inget passivhus, liten stuga 50 kvm med bra isolering, ved för uppvärmning, liten vvb mm.

   Radera