Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-09 15:00

Tiden har tagit slut för svensk bostadspolitik - saknas bostäder till 100 000 flyktingar

Verkligheten har nu kommit ikapp den svenska bostadspolitiken. Av 290 kommuner har 272 brist på bostäder åt de knappt 22 000 flyktingar (fd asylsökande som fått uppehållstillstånd) som staten tvångsplacerat hos kommunerna i år. Nästa år ska ytterligare drygt 100 000 flyktingar kommunplaceras och inkompetensen hos fd "bostadsminister" Kaplan (mp) och nuvarande bostadsminister Eriksson lyser igenom.
Expressens Anna Dahlberg redogör för problematiken i en ledare. Antingen får Migrationsverket helt enkelt dumpa flyktingarna på kommunhusets trappa, så får socialen ta det därifrån, eller så får regeringen backa från tvångsreglerna.
"Det andra alternativet är att regeringen backar och försöker gå kommunerna till mötes. I så fall kommer flyktingarna att uppmanas att bo kvar på sina asylboenden i åratal, trots att de har fått uppehållstillstånd. Risken är dock uppenbar att många kommer att söka sig ut i kommunerna på egen hand genom att köpa falska folkbokföringsadresser eller flytta in hos släktingar och bekanta i redan fulla lägenheter."
Nu rådde och råder det egentligen ingen bostadsbrist i Sverige fram till förra årets slutliga kollaps för Reinfelddoktrinens öppna hjärtan. Det råder brist på centralt belägna prisreglerade förstahandskontrakt, men det finns tiotusentals mycket dyra bostadsrätter datt köpa omgående och massor med nybyggda hyresrätter med i princip marknadsmässiga hyror i intervaller 10 000 - 20 000 kronor för en vanlig lägenhet.

Men det är inte där man kan placera personer utan inkomst. Som rapporterat tidigare har kommunerna börjat köpa bostadsrätter och kan tvingas fortsätta dammsuga marknaden för att kunna kommunplacera. Det kommer dock dra upp priserna, och inte göra det billigare för kommunerna.

Man ska också komma ihåg att staten bara betalar kommunerna för flyktingarna i två år. Sedan blir det den kommunala budgeten som ska betala bostäderna, om det så är bostadsrätter i mångmiljonklassen.

Det vi ser nu är att tiden tagit slut för den helt dysfunktionella svenska bostadspolitiken. Enda utvägen är att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Regeringen har inte kunnat leverera och det är faktiskt statlig politik som ligger bakom migrationsvågen. Kommunerna har inget ansvar för den nationella politik som ytterst Miljöpartiet ligger bakom i samarbete med först Reinfeldt och sedan Löfven.

Nästa år ska 100 000 flyktingar ha en bostad. Lycka till.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Nu vet jag inte vem som var bostadsminister under alliansen men visst ansvar ligger nog där också.

  En röd tråd av inkompetens sammanfattar situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inkompetens?

   Galenskap enligt mig, rena vansinnet att släppa in så många när de inte kommer från ett närliggande grannland.

   100 000 returbiljetter är vad som behövs egentligen.

   Radera
  2. Du är alltså rasist, Kallle7, eftersom du tydligen anser att 120 000 personer kunde fått en bostad om de kom från t ex Polen istället för från Mellanöstern?

   Radera
  3. Nej, men de kunde gått hem igen så fort krisen försvann.

   Och t.o.m jag kunde haft inneboende Nordbor i min bostad eftersom de delar alla mina viktigaste värderingar rakt av!

   Radera
  4. Men om det hade varit 100 000 tyska bögar då?

   Radera
  5. Du är inte rasist men hade bara kunnat tänka dig att inhysa andra nordbor?

   Radera
  6. Och det viktigaste i min kommentar är att vi inte har något som helst ansvar för människor som passerar ett stort antal länder innan de sätter sin fot i Sverige.

   De är inte att betrakta som flyktingar, flyr gör man till närmaste trygga plats. Efter de är man en turist.

   Närmare liggande länder är de som har det ansvaret, dvs de trygga länder de bara passerat i sin jakt på bidragsparadiset Sverige.
   Därför behövs det 100 000 returbiljetter.

   Och om våra politiker hade fungerat så skulle vi inte tagit in fler turister än vad vi kan hantera med tanke på just bostäder, skolor, jobb infrastruktur osv, osv.

   Inte heller skulle vi tagit in alltför många kulturellt direkt avvikande, då det bara skapar parallella samhällen och konflikter. Vilket man tydligt kan se i andra länder om man nu, som vanlig, blundar för våra förorter .

   Radera
  7. Ptja. När min lägenhet är i skick så kommer jag selektivt tillåta att andra människor bor där under kort tid för att ge dem möjligheten att etablera sig och skaffa arbete i landet jag bor i. Men kan ju socialister inte tänka sig så vad fan, då har man problem.

   Radera
  8. Om det kommit 100 000 tyska bögar så hade jag kört hem dem till dig istället, då du verkar gilla den tanken. Och eftersom jag inte förstår tyska då.

   Radera
  9. Jag är nog rasist i så fall och hade gärna tagit emot en handfull tyska bögar i min villa. Ett gäng skäggiga araber skulle bara vara välkomna om de kunde kommunicera god engelska, tyska eller svenska (eller danska/norska)

   Radera
  10. @Cornu

   Jag skulle aldrig hjälpa någon som tycker att jag är en "otrogen" för att jag är Kristen och ser ner på mig för det. Som om jag är mindre värd, eller som ser ner på min kvinna just för att hon är kvinna och kallar henne "Hora" för att hon inte är klädd i heltäckande klädsel.

   Men det skulle du gjort, Conru?

   Radera
  11. Nu var det du som säger att du ska ta emot nordbor i ditt hem.

   Jag tar inte emot någon i mitt hem. Det är mitt hem, ingen annans. Sedan får de vara nordbor eller tyska bögar. De är inte välkomna till mig ändå.

   Radera
  12. Fast det är ju inte som att alla de 100 000 tycker det, liksom.

   Radera
  13. @C
   Jag säger att t.o.m jag, som också tycker att mitt hem är mitt och ingen annans, och har rätt negativ inställning till folk jag inte känner, skulle tillfälligt kunna ta emot tex en familj Danskar i nöd.

   Eller gärna hjälpa dem på alla möjliga sätt. För det känns som mitt ansvar liksom, och att jag kan förvänta mig detsamma från dem.

   Hm du är inte rasist, men du är egoist istället då?
   Skulle du inte hjälpa någon som kom till dig i en akut nödsituation?

   Radera
  14. Och om vi då förlänger resonemanget om "vårt hem" till att betyda det är landet Sverige, vårt hemland, så skulle du inte släppt in någon alls.

   Bra, jag förstår att du inte vill skylta med den inställningen,
   men du är åtminstone ingen rasist, och det är ju det viktigaste nuförtiden.

   Radera
  15. Gällande Lars påstående om rasism när man påstår att en grupp kan klara sig bättre i ett land än en annan. Jag citerar Friedman:

   A Scandinavian economist once said to Milton Friedman, ‘In Scandinavia, we have no poverty’. Milton Friedman replied, ‘That’s interesting, because in America, among Scandinavians, we have no poverty, either’. Indeed, the poverty rate for Americans with Swedish ancestry is only 6.7 per cent: half the US average (US Census).

   Radera
  16. Det är rätt många förvirrade grönröda människor som inte tycker att ditt hem är ditt hem och de vill på alla sätt möjliga se till att det inte förblir ditt hem.

   För övrigt skulle nog 100 000 tyska bögar, eller för den delen polacker inte åka till Sverige ifall de inte hade sysselsättning och boende klart. Vad nu de än avser syssla med eller hos vem/hur de tänker bo. Att påpeka det är inte rasism.

   Radera
  17. Å andra sidan är det inte många som kan säga att det är deras hem.. det är bankens

   Radera
  18. Marcus Lind: ett mycket stort antal svenskar lämnade fattigdomen i Sverige för ... fattigdom i USA. Milton Friedman kände nog aldrig till ex. Swede hollow. http://www.svd.se/nar-svenskar-ansags-smutsiga-och-laglosa

   Radera
  19. Jag tänkte mig att dom kunde få bo i Turkiet, Ryssland eller USA, det är ju dom länderna som bombar skiten ur Syrien, inte fan är det svenska folket som är ansvariga.

   Radera
  20. Boken om amerikasvenskarna är ju intressant, men totalt anekdotisk till sin karaktär. Författaren menar att situationen är helt jämförbar mellan somalier i Sverige idag och svenskar i Amerika i slutet av 1800-talet. Detta är ju lite vilseledande för att inte säga lögnaktigt, då svenskarna 1890 hade en utbildning över genomsnittet i världen och var utbildade praktiskt i efterfrågade arbeten: industri och jordbruk. Problemet idag är ju att flyktingar kommer till Europa med svensk utbildning à la Sverige 1890, dvs just läskunniga och förmodligen kapabla till jordbruksarbete, men på en kontinent där 2% arbetar inom jordbruk och den andelen är sjunkande.

   Radera
  21. Nu är väl inte "nordbor" en ras per definition. Kalle7 kanske skulle kunna tänka sig människor med vilken hudfärg som helst så länge de "delar hans värderingar"? Det borde väl per definition göra honom till värdeist snarare än rasist?

   Radera
  22. Det är Sverige som tillsammans med en massa andra länder bestämt att man måste passera en massa andra länder på väg från Syrien. Vi lever inte på 1800-talet. Det är tekniskt fullt möjligt att ta ett flyg direkt från Syrien till Sverige.

   En del verkar allvarligt talat inte tro att det är möjligt, och hur det är möjligt är möjligen inte omöjligt men närapå, att förstå.

   Radera
  23. Vad är det för fel med att man hellre tar emot nordbor än folk från övriga världen? Vi delar i princip samma kultur, värderingar och historia som danskar. Självklart enligt mig att jag hellre tar emot en dansk familj i nöd än en valfri arabisk. Helt enkelt eftersom jag känner mer tillhörighet till dom. Därmed inte sagt det är uteslutet ta emot folk av andra härkomster.
   Så sjukt trött att rasistkortet ska kletas överallt, även här.

   Radera
  24. Med urbanisering och massinvandring blottas skavankar i systemet fortare ( icke proaktiva kommunpolitiker , NIMBY , orimlig skatt för uthyrning av privatägda småhus,etc )

   https://m.facebook.com/photo.php?fbid=140220589775006&id=100013611972827&set=a.121649968298735.1073741828.100013611972827&source=48

   Radera
  25. @Marcus Lind @Sandow Det är Marcus som har rätt. The Ecnomist hade, i juni tror jag det var, ett reportage i vilket framgick att ättlingar till nordeuropéer i allmänhet och svenskar i synnerhet enligt statistiken klarar sig betydligt bättre än genomsnittet av amerikaner. Det är ett faktum som borde kommit upp i den märkliga debatten om svenska värderingar, men svenska opinionsbildare har väl inte tid att läsa the Economist eftersom de måste hålla sina Twitter-flöden levande.

   Radera
  26. Svenskar har enligt World VAlues Survey helt extrema åsikter jämfört med andra länder, även inklusive våra grannländer Danmark och Norge, som ändå ligger närmast oss värderingsmässigt. @Sandow: Enligt the Economist i juni, vill jag minnas, har ättlingar till nordeuropéer i allmänhet och svenskar i synnerhet väsentligt lägre arbetslöshet och högre levnadsstandard än genomsnittet av amerikaner. Jag vill minnas att de vad gäller välstånd var 50% högre än snittet, men har inte omedelbar tillgång till artikeln. Detta är fakta som borde fram i debatten om huruvida det finns specifikt svenska värderingar, men svenska opinionsbildare har väl inte tid att läsa the Economist eftersom de måste hålla sina twitter-flöden igång.

   Radera
 2. Det finns inga kulturella skillnader. Alla människor på jorden beter sig exakt likadant, och hyser samma liberala värderingar. Därmed kan stora grupper migrera globalt och bosätta sig var som helst utan några som helst problem för mottagarbefolkningen. Allt annat är nazismfascismrasism..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara skojigt att se dig skutta runt på isen med ett gäng grönländare och käka sälögon till frukost..

   Radera
  2. Conlon
   Du måste skämta?! eller så lever du i en rosaskimrande bubbla och förtränger verkligheten!

   Radera
  3. Jag uppskattar iaf sarkasmen i Conlons inlägg :)

   Radera
 3. Hyresbostäder där kommunen är byggherre och en viss type av hyresgäst blir mera en slags hygglig nollsummespels-snurra mellan vänster och höger kommun-byxficka.
  Det byggs riktigt mycket exempelvis i Gbg finns tre kommunägda bolag vilket är stooora byggherrar och till dags datum äger > 1/2 av hyreslägenheter i Gbg nu talar vi endast hus för hyreslägenheter, därutöver äger även kommunen den fastighet bygget står på, samt eget EL-verk,Vatten/Avlopp, Sophämtning/Förbränning,Fjärrvärme, samt hela gatunätet-med sina kostnader och intäkter vilka servar fastigheter bebyggda eller ej, samt all installation för persontransport.
  Att hyra ut till ej eller svagt delvis betalande person i kommunens nybyggen blir icke sååå blodig diff i balansräkningen.
  Kommunen med visst bidrag mot hyres-specen till hyresgästen givet i balans mot statligt hyresbidrag.
  Det är väl på gränsen att det statliga hyresbidraget blir ett indirekt bidrag till kommunen, efter att kommunens blags-slantrotationen gjort ett varv
  Hyror för nybyggt ca; 1650:-/yt-m tillkommer och numera mäts kallt tappvatten mäts varmt tappvatten, samt betaltvättstuga räkna med ca 400/månad utöver.
  Givet kommer kommunens tre-hyresbolag att gladeligen hyra ut till mindre väl bemedlade.
  Att Staten är illa ute indikeras av härförleden helt ny riktlinje och att det går ej att avvisa person utan fast inkomst, oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Dantor.
   Jag körde ditt inlägg tillbaka till ryska och sedan genom finska,franska och walesiska. Tycker på något sätt att det blev stiligare.
   "hyresbostäder, där kommunen är en speciell typ av utvecklaren och hyresgäster mer än en typ nollsummespels anständig byxfickan stad tillbaka mellan vänster och höger.
   Han byggde en mycket verkligt fall i Göteborg tre bolag som ägs av kommuner, utvecklare, och idag äger stooora> 1/2 lägenheter i Göteborg, nu talar vi endast bostadshyreslägenheter, dessutom kommunen äger också fastigheter och byggande på egen hand Elverket vatten / avlopp , förbränning av avfall insamling / avfall, fjärrvärme, liksom hela gatan med sitt nätverk av kostnader och fördelar, tjänar byggnader byggda eller inte, och varje passagerare anläggning.
   Förändringar i frånvaro eller låg solvens personen i det nya stadshuset kommer inte att vara sååå jävla skillnad i jämvikt.
   Kommunicera med bidrag till hyran som anges i leasetagarens balansräkning mot hyran av offentliga subventioner.
   Det är väl på gränsen till de statliga subventioner för hyresbostäder i indirekta bidrag till räknade tårta kommun blags-Style Revolution
   Hyrorna för nybyggda runt; 1650 - / m och nu kommer upp till ytan mäts med hjälp av kallt kranvatten, mätt med varmt vatten tvätt och förväntar sig att betala cirka 400 / månad senare.
   Dessa företag använder de tre kommunerna är villiga att anställa missgynnade vört.
   Staten är i trubbel, banan är designad för den nya ledningen, och det är inte möjligt att ta bort den person utan fast inkomst, ett eller annat sätt."

   Radera
  2. Mats Johansson, hehe, nåväl som du konstaterar det går icke att göra så som du försöker hela original-texten blir fragmenterad till något helt oförståeligt.

   Nåväl Mats.J med flera och läs nu nooooga jag ska göra det prosa-enkelt för dig/er, alltså (därmed); - Det är inget tvång att förstå allt man läser, att beskriva sina egna svårigheter att förstå är inte heller ett tvång, ehmm, kanske mera klokt att undvika.

   Radera
 4. Det billigaste torde vara att erbjuda en stor summa pengar för att lämna Sverige. 100 Tkr / person borde vara rätt så attraktivt ( tror jag ). Om hälften skulle anta erbjudandet skulle det kosta 5 miljarder kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart värt det, skulle nog kunna skicka ner soc-bidraget dit i nåt år också bara de åkte tillbaka. Likaså kunde det fått gälla alla som kommit hit sedan 1990.

   Win-win för alla, särskilt för våra efterlevande

   Radera
  2. MartinS, nej att locka med återvändar-slant lockar endast en om ens försumbar dela av totalen, inom kort kommer vi att närma oss miljonen invandrare.

   Dessa kan givet ej åka tillbaka med pengar på fickan de slantarna skulle omedelbart fördelas mellan närmast sörjande tvingande.
   Svensk system-are inbillar sig att återresa-slanten är en hemlighet för familjesystemen hemmavid. Detta förslag handlar om att få ytterliga respit före --18-valet.
   Glöm sådan konstruktion de som kommer hit kommer aldrig att lämna detta territoriet. Invandraren med sina närmaste är givet mycket välinformerade om Sverige och dess utanförskap-områden, valet är redan avvägt, det finns inget att förlora.

   Radera
  3. Håller helt med. Det skulle vara det bästa för alla parter. Förutom pengarna bör de få en ordentlig ursäkt för att vi, genom våra folkvalda politiker, har lockat hit dem med förespeglingar om en lysande framtid.

   Radera
 5. Jaha, så nu har Expressens ledarsida gått och blivit rasistisk den med. Jag vill minnas att det i alla fall för inte så länge sedan var rasistiskt att hävda att det fanns praktiska begränsningar i hur många vi kan ta emot.

  Folket har ju röstat för öppna hjärtan, så det är väl bara för alla goda människor att öppna sina hem och vardagsrum. Förstår inte vad som är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som inte vände kappan efter vinden i november 2015 utan förutsåg denna utveckling även 2012 och framåt blev ständigt kallade rasister och andra invektiv här på bloggen och annorstädes. Nu är det dock helt ofarligt och fritt fram att påtala alla problem som följer i den förda politikens fotspår.

   Men även om inte landet tagit emot en enda migrant från 2012 och framåt så hade bostadsmarknaden varit gravt dysfunktionell. Hyresregleringen ger köer på 20 år där de flesta redan har en bostad. En korporativistisk byggmarknad fylld med regler och överklagande ger dålig konkurrens och dyra bostäder, osv. Migrantströmmarna gör dock krisen än mer akut och kostnaderna dyker upp på skattsedeln för svenne banan 2018 och framåt.

   Radera
 6. Det är för sent för Sverige, politikerna har förstört landet. Nu kan man bara hoppas på ekonomisk kollaps / krig som kapar livsmedelsförsörjningen och gör Sverige till ett oattraktiv land att leva i; dom som inte självmant flyttar hem får se fram mot svältdöden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kirderf76, det du skissar kommer givet aldrig att hända, säger den gamla skolan, endast så enkelt.

   Utgår från att dit del-pseudo 76 står för din livstid oavsett skaffa dig en seriöst gångbar mondänt benämnd "skill", och därefter faktisk, jag upprepar faktisk, kunskap under minst 5-år.
   Därefter kan du placera dig varhelst i Europa eller annorstädes, utan problem.
   Tveksam tag en titt på mängder med européer vilka är här och utför tjänster, kan dessa kan du.

   Radera
  2. @Kinder76:
   Med Salomonsk rättvisa skulle en person som hoppas på det du skriver att du hoppas på förlora rätten till landet.

   Radera
  3. iblandekonomi och förlora rätten till ens födelse-(hemvist).

   Det är väl knappast på det viset att landet kommer att delas i två parter, påtal om födelse och den redan då förmodligen rätt så satans trött på "sathäxor"(Strindb.), Kung Salomon.

   Tja vad ska unga män göra eller föralldel del alla uppväxande grabbar de närmaste och ska vi vara hyggliga och mena, 200-år framåt nåttsånt.
   Slog mig just och så har vi den Gordiska ådär åkte ju svärdet fram, så mycket var det fiffiga värt, icke mycket svar där heller tyvärr, mera en senare variant (plagiat) på Kung S.

   Min mening kvarstår den som vill skaffa seriös gångbar kunskap, vilket var värdefullt i Sverige tiden före eran finans/pengar-parabler "resten är historia" (slitet men definitivt gångbart), ska göra så och därefter välja vem du vill slava åt, ett eget beslut utan pardon.

   Ensak kan jag säga rätt-av endast-såhär och min dotter (04) kommer aldrig någonsin att tillåtas slava i detta landet för att betala exempelvis rykande och enligt advokatsamfundet för denna skit jag och mina årskullar fick till och så med slutligen målet ett vandalisera Svenskt territorium, det slavande får vi själva göra. Endast att gilla läget

   De övriga som aktuell ung man åvan är tämligen historielös, sett ur min vy, vilket i värsta fall innebär att denne kommer tvingas slava för något denne är helt omedveten om eller något förförd av den försåtliga välmeningen eventuellt du händelsevis kan förmedla och som blir, historielöst svald. Är jag helt fel ute? -Dåså.

   Radera
 7. Flyktingarna behöver bara lite jordkojor i skogen, som vår tidigare landsfader så vist påpekat. Våra politiska ledares visdom är outgrundlig som havet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den gamla hederliga backstugan har räddat många svenskar under århundraden. Gammal fin tradition, borde väl duga åt nyturistera.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Bert Karlsson tänker stänga ner 40 av sina 44 flyktingboenden, vilket innebär att ungefär 20% av alla asylboenden i Sverige kommer försvinna.

  http://www.expressen.se/gt/bert-karlssons-bolag-varslar-500-anstallda/

  SvaraRadera
 10. Nja.. snarare det vi ser nu är att tiden tagit slut för den helt dysfunktionella svenska invandringspolitiken..

  SvaraRadera
 11. Nå, sätt lite perspektiv på det hela. En svensk genomsnittskommmun har drygt 34 tusen invånare. 22 tusen placerade innebär 75 personer per genomsnittskommun eller om man räknar med en genomsnittlig hushållsstorlek på 3 pers, ca 25 mindre lägenheter. Nästa år när den stora klumpen skall placeras ca 100 mindre lägenheter. Låter det så j-a märkvärdigt? Om man nu har lite hjärta i kroppen alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du glömde visst EBO lagen?

   De där 22 tusen placerade, som i själva verket är betydligt fler, varav ett antal tiotusen som vistas illegalt väljer att bosätta sig i Malmö, Muteborg, Tokholm och några andra få orter. Nu deltar de inte i bostadsprisrallyt , men bidrar indirekt iom deras inflyttning får andra att flytta ut.

   Så hjärta eller inte hjärta, använd rätt siffror.

   Radera
  2. sipelgas, perspektiv var anslaget och icke helt fel.

   Vad tror du om att genomsnitt-relativiserande av någon underlig anledning förlorat sin bäring och dessutom kanske icke ligger speciellt högt uppe i det Godas pyramidspel, ehmm ett pyramidspel-tipps ta dig bort före du förlorar allt.
   Jorå så.ede och numer ska det till mera rejäla av de Godas doningar exempelvis rykande aktuellt de 90-talet automatvapen-beväpnade blå-uniformerade och benämnda som Poliser till ön Gotland. För kontroll och visitering av ortsbefolkningen.

   Radera
  3. sipelgas

   I dina siffror väljer du att ej inkludera de ensamkommande unge männen, EBO-placeringar och anhöriga. Mycket bekvämt.

   Radera
  4. Nej, jag glömde inte EBO, jag resonerade kring den kategori Cornus inlägg handlade om. F övr trodde jag ensamkommande räknades som asylsökande.
   Vill man se på totalen är statistiken inte helt lättolkad om man inte vill gräva ner sig. Dock: enligt migrationsverkets statistik kom sammanlagt 280 tusen "asylsökande" under de fyra åren 2013-2016. 2015 var antalet beviljade uppehållstillstånd för flyktingar och anhöriga 80 tusen. 2016 - hittils 63 tusen, sannolikt runt 80 också i år. Sen är jag medveten om att det är en viss eftersläpning.
   Men: även om man räknar maximalt pessimistiskt kan siffrorna inte mer än fördubblas nästa år - i genomsnitt och som en tillfällig anhopning. Och då räknar jag samtliga, inte bara de av staten kommunplacerade. Vissa enskilda kommuner kan naturligtvis bli oskäligt drabbade, det kan vi lösa.

   Radera
 12. Är det befogat att kalla dessa kolonister / migranter eller vad de nu är för flyktingar?

  Hur många är flyktingar enligt internationella konventioner? Hur många har flytt från tex en etablerad tillvaro i ett annat land som Turkiet eller Egypten? Hur många kommer från länder där det inte pågår krig?
  Hur stor andel har falsk identitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Om/när kommunen börjar köpa bostadsrätter så kommer bostadspriserna i området till en början att stiga då det är svårt för en privatperson att bjuda över motparten. Men när främlingarna uppnår en kritisk massa så sätter white flight in och priserna kollapsar snabbt då ingen vill bli sittandes med Svart Petter i ett multikulti-ghetto.

  SvaraRadera
 14. Jag tröttnar lite på snacket om att det finns lediga bostäder. För samtidigt som det är många objekt till salu så kan De flesta bostadsrätter eller hus som är till salu inte räknas som "lediga". Någon bor där nu, de finns inte massor av lediga br/villor bara för att de är till salu. De flesta villa o br "ägare" byter bara objekt med varandra, ett fåtal av dessa "kliver av" eller beställer ett nybygge somni sin tur skapar äkta "lediga" bostäder, de flesta snurrar bara med i karusellen.

  SvaraRadera
 15. Hela invandringsspektaklet verkar drivas av politiker /finansens oerhörda längtan efter ännu ett varv i en falsk, farlig och meningslös tillväxtspiral.
  Det blir intressant den dagen bottenpluggen lossar, om den nu gör det kanske man ska tillägga?

  SvaraRadera
 16. Tolka mig nu inte som en flyktingkramare för det är jag inte, tvärtom stödjer jag stoppet. Men jag tycker ändå ni får skärpa till diskussionen:

  Bostäder åt 100 000... Det är faktiskt ingenting. Det kunde lösas lätt som en plätt. Om vi ville lösa saken. Men vi vill inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygga med statliga subventioner.
   Tvinga in flyktingar hos folk.
   hyra boenden för hemulska pengar.
   Köpa bostäder till hemulska pengar.

   Samtliga är politiskt självmord.

   Radera
  2. Eller bara smälla upp "Bostadsministerslum" på nationalstadsparker och andra rekreationsytor. Det vore lätt och faktiskt små uppoffringar jämfört med att människor alternativt tvingas bo i Norrlands inland eller turkiska flyktingläger utan hopp om att någonsin kunna försörja sig själva.
   Men politiskt självmord eftersom folket faktiskt inte vill. (Jag vill inte heller.)

   Radera
 17. Ur Peter Krabbes blogg peterkrabbe.wordpress.com: Det är sannolikt inte allmänt känt att regeringen redan planerat för möjligheten att expropriera privata bostäder för att möta denna situation. Redan 1978 tog regeringen ett lagförslag som skulle kunna användas i ett liknande läge, Förfogandelag (1978:262). Tanken var då att kunna möta en anstormning av flyktingar från det sammanfallande Sovjetimperiet, något som uteblev, dock utan att lagen undanröjdes. Bra att ha.
  Vad står det då i lagen? Inledningsvis konstateras att lagen är tillämplig efter regeringsbeslut på bl.a. följande villkor :
  Regeringen får föreskriva att 4 – 6 §§ helt eller delvis skall tillämpas från tidpunkt som regeringen bestämmer,
  1. om Sverige är i krigsfara,
  2. om det råder sådana utomordentliga förhållanden som är föranledda av att det är krig utanför Sveriges gränser eller av att Sverige har varit i krig eller krigsfara och om det till följd av dessa förhållanden föreligger knapphet eller betydande fara för knapphet inom riket på egendom av vikt för totalförsvaret eller folkförsörjningen.
  Om detta förhållande anses råda får regeringen tillskansa sig privata bostäder, kallat förfogande:
  För att tillgodose totalförsvarets eller folkförsörjningens ofrånkomliga behov av egendom eller tjänster, som icke utan olägenhet kan tillgodoses på annat sätt, får för statens eller annans räkning förfogande ske enligt denna lag.
  Eller lite mer förtydligat: Genom förfogande kan fastighet tagas i anspråk med nyttjanderätt och annan egendom tagas i anspråk med äganderätt eller nyttjanderätt.
  Nåväl, men vem bryr sig om en gammal inaktuell lag från 1978? Jo, det gör vår regering. Sist i lagtexten har nämligen införts ett verkställande, först 1994:
  1994:1813
  Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995 såvitt avser andra stycket. Övriga delar i lagen träder i kraft den 1 juli 1995.
  För säkerhets skull görs en ny uppdatering 2013:
  2013:90
  Denna lag träder i kraft den 1 juli 2013.

  SvaraRadera
 18. Citerat: http://snaphanen.dk/2012/09/17/sondagskronika-egen-hard-ar-inte-din/
  Paragraf 20 i betänkandet 1993:89 lyder:
  ”Rekvisition får, när andra lösningar inte utan avsevärd olägenhet kan komma i fråga, ske för att tillgodose kommuns, polismyndighets eller Statens Invandrarverks ofrånkomliga behov av lämpligt belägna och utformade utrednings- och inkvarteringslokaler så att de uppgifter som enligt denna lag åvilar kommun eller myndighet kan fullgöras på ett riktigt sätt och att i enlighet med intresset att bereda de skyddssökande ett så värdigt och mänskligt mottagande och vistelse som möjligt.”

  SvaraRadera
 19. Hur kan man snabbt frigöra mer bostäder i systemet?

  Alt 1: Skrota bostadsköerna och ge alla lediga lägenheter till nyanlända. Nackdel att det kommer uppröra X antal hundratusen köande i olika köer.
  Alt 2: Snabblag om förbud/skatt på dubbelt boende för att frigöra tomma lägenheter eller sommarstugor som inte används hela året. Nackdel att få stora grupper villaägare rosenrasande.
  Alt 3: Snabblag om att bostadsrättsbyggare måste bygga X andel billiga lägenheter i alla projekt som går till nyanlända. Nackdel att byggarna helt enkelt kommer ta en paus i några år och vänta in marknaden
  Alt 4: Förenkla andrahandsuthyrningen så mycket som möjligt och driva stora kampanjer för att få folk att skaffa inneboende samt på något sätt få fram att det är coolt att bo hemma till 29.
  Alt 5: Ta fram en utredning och vänta in svaret.
  Alt 6: Gör inget och hoppas på EBO, dvs att allt flyttar till Södertälje eller Malmö efter för lång väntan på förläggning.

  I princip alla alternativ ovan kommer nog innebära att flyktingpolitiken kommer bli restriktiv för rätt lång tid framöver, eller tills vi byggt ett nytt miljonprogram som står lite sådär halvtomt och bara väntar på att fyllas.

  SvaraRadera
 20. Vi kan välja lite mer verklighetsförankrade politiker nästa gång det blir val så kanske det blir bättre i framtiden i alla fall. För de gamla politikerna (oavsett färg) verkar inte ha någon som helst verklighetsförankring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på ideologierna de omfattar. Skit in, skit ut.

   Radera
 21. Kom igen, är det det verkligen bostadspolitiken som det är fel på?

  SvaraRadera
 22. Kausalitet eller korrelation?
  Kausalitet definitivt kausalitet....
  Dock varför har man inte sedan minst ett decennium byggt boenden för ärligt marknadskrafterna driver upp priset/kostnaden så dyra boenden för 5 år sedan blir "billigare" idag.... sas
  Grupp 3/4 eller toppluvan mot axlarna
  eller
  GSG-principen
  båda agerandena fungerar bra . . ett tag
  sedan fungerar det inte alls och TTT (ThingsTakesTime) dvs vi har även med ett massivt byggande många år till något slags jämvikt....
  Och förutom att beta av kön så måste varje befolkningsökning skapa ytterligare byggande....
  MEN grupp 3/4 är inte duktiga på att:
  "Do the math"

  SvaraRadera
 23. Jag kan således konstatera att jag är rasist rakt av!

  Det är nämligen så att jag direkt öppnat mitt hem för flyende från Danmark, Norge och Finland.

  SvaraRadera