Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-03 15:02

Skatteverkets succé: 179 000 anslutna till bedrägerispärr

Skatteverkets nya tjänst för att hindra obehörig adressändring har blivit en omedelbar succé. På endast fyra dagar hade i morse 179 000 personer anslutit sig till tjänsten.
Bild: Skatteverket
Enligt verksamhetsutvecklaren Agneta Carlquist på Skatteverket hade man inte någon speciell prognos för hur många som skulle ansluta sig till tjänsten för bedrägerispärr mot adressändring. Siffror som bollades informellt var allt mellan 10 000 till 100 000 personer till jul.

Sedan bland annat Cornucopia? skrev om tjänsten förra veckan har dess existens spridit sig som en löpeld i sociala medier.

Agneta Carlquist säger till Cornucopia? att cirka 179 000 privatpersoner anslutit sig till tjänsten fram till i morse, på endast fyra dagar sedan tjänsten lanserades den 29:e september. Carlquist säger att gensvaret överträffat förväntningarna, men det finns fortfarande miljontals svenskar som inte anslutit sig till tjänsten än.

Det är bara att instämma med Skatteverkets målsättning att miljontals svenskar bör ansluta sig för att hindra bedrägerier med falska adressändringar. Ni hittar tjänsten Spärra obehörig adressändring här.

Sedan kan man förstås kritisera Skatteverket för att tjänsten alls behövs, då det är myndighetens tidigare svaga rutiner för adressändring som varit själva problemet. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Lysande. Promotade den själv på FB och flera "tack!".

  SvaraRadera
 2. Om skatteverkets målsättning är miljontals anslutna kanske man också borde funderat på ifall man inte skulle ha opt-out(ish) på det här. Helt enkelt de som vill att man skall kunna adressändring anonymt skulle kunna anmäla det till SKV (tror det inte blev samma rusning till en sådan tjänst).

  SvaraRadera
 3. Då behövs bara tjänsten "godkänn tagande av kreditupplysning" via e-leg så borde problemet med bedrägerier minimeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är inte att A kan säga till B att han tycker att C verkar vara en reko kille (utan C's tillåtelse) utan problemet är att B så lättvindigt tror på när D utger sig för att vara C. Framförallt att myndigheterna låter C betala för B's godtrogenhet.

   Bättre hade varit ifall den som alltför lättvindigt lånar ut pengar anonymt får stå sitt kast. Myndigheter som säger "Sorry B, du kan inte visa att du lånat ut pengar till C. Du har inte C's namnteckning och framförallt du har inte skickat pengarna till C heller."

   Notera angående kreditupplysning så finns det ju inga regler som säger att kreditgivaren behöver ta kreditupplysning så att den vägen blockeras är ju inget som hindrar att man ger krediten ändå. Dessutom så finns ju inget hinder att man anlitar något utländskt skumraskföretag för att ta kreditupplysning och då funkar ju ändå inte blockeringen.

   Radera
  2. Ok.
   Då löser man väl det genom att lagstifta om att kreditupplysning måste tas vid alla lån/abonnemang/snabblån/krediter och att båda parterna måste godkänna transaktionen med digital signatur.

   Radera
  3. Nej, man löser det genom rättsäker utsökning.

   Som det ser ut idag verkar kronofogden utgå från att företag är ärliga och har fog för sina krav. Kronofogden fastställer därmed kravet på lösa boliner.

   Hade det istället varit som sig bör att kronofogden ställer krav på den talande att visa på belägg på att svaranden faktisk är skyldig pengar så skulle det underlätta för offret (för vid bedrägeri kan det inte finnas hållbara belägg). Dessutom borde kronofogden beakta invändningar från svarande och inte fastställa skulden ifall det råder tveksamheter.

   Vid seriösa fordringar så finns nästan med automatik belägg. man kan ju visa på att man betalat ut pengar till svarande (och även utan avtal har man rätt att få tillbaks dem åt minstonde) och dessutom något slags dokumenterat avtal.

   Att kräva kreditupplysning stup i kvarten vore bara något som gynnar kreditupplysningsföretagen (dessutom måste de ju isf ta kreditupplysning på den som tar kreditupplysning). Dessutom vore det opraktiskt.

   Att kräva digital signatur är också överdrivet i många fall. Det kan dessutom vara en falsk trygghet. Det gäller ju att man har en säker kedja för at fastställa identiteten - du kan få bankid på ganska tveksamma grunder (förr var det ännu värre).

   Man bör också väga ihop indicierna. Har man t.ex. både en halvdant säkert avtal och belägg för att pengarna levererats till svarande så är det tillsammans ganska tungt vägande IMHO för att avtalet är giltigt. Lägger man till att svaranden inte invänt inom rimlig tid så blir det ännu tyngre.

   Radera
  4. Dessutom blir det ett dåligt bedrägeri att ta ett lån i ditt namn om pengarna skickas till dig istf mig. Varför skulle jag vilja göra det? Mer än att djävlas med dig?

   Radera
 4. Spärrat!
  Tack för tipset Cornucopia.

  SvaraRadera
 5. Finns ingen j*vla anledning som helst till att man inte ska kunna spärra (och sen möjligen tillfälligt spärra upp) ens kreditmöjligheter med e legetimation på samma sätt.
  Säg att någon vill ge dig kredit, isf ploppar det upp i mobilen "vill du godkänna kredit från X" och får signera i e leg.

  Googla på aftonbladet "Kapades på en halv miljon - på fyra dagar"
  Kändes relevant till detta blogginlägg. 85000 anmälningar per år... 85000 hittills i år, vilket lär bli 120000 när året är slut.
  Snälla ni politiker, få tummen ur! Fixa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom och tänka på att polisen inte fick ökat anslag.... undra hur mkt pengar man skulle spara med en sådan etjänst. Tänk om man kunde få ner id kapningarna till under 10k iaf? Över 100k färre anmälningar per åt, även om bara en tiondel utreds så är det rätt mkt pengar att spara. För att inte tal om hur mycket våra företag och domstolar slipper massa jobb som hade kunnat förebyggas på ett enkelt sätt.

   Radera
  2. Någon använde ett körkort med mitt namn och tog ut en massa elektronik.
   Jag märkte ju inget förrän det ramlade in en massa förfrågningar från UC.

   Fick ta ledigt från jobb en hel dag för att reda ut det trasslet och bestrida alla fakturor mm..

   Radera
  3. Då gick det bra att spärra sig, men sen löste jag upp det efter något år, hade jag vetat då vad jag vet idag, så hade det varit spärrat ännu.

   Radera
 6. Annars kan man ju skaffa den nya tjänsten "Adressbevakaren", kostar bara 29kr/månad.
  https://www.adressandring.se/privatperson/adressbevakaren
  :D

  SvaraRadera
 7. Tror ni att dom har bra koll på vem som skriver under detta papper?
  http://www.bolagsverket.se/polopoly_fs/1.215!/Menu/general/column-content/pdfFile/701.pdf
  Undrar när tjänsten ska komma för företagare, lär ju inte vara så svårt att kapa ett företag, läste om det något år sedan.

  SvaraRadera