Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-24 11:33

Så fabriksåterställer du din Telia DSL-router

Angående gårdagens artikel om möjliga hackade DSL-routrar från Telia, så undrar många hur man fabriksåterställer dessa. Nedan följer en instruktion.
För att logga in på din DSL-router från Telia, så går du till adressen 192.168.1.1. Inloggning är med användarnamnet Administrator och förvalt lösenord är Technicolor. Nej, jag bara skojar - det är bara Cisco som använder Cisco som förvalt lösenord. Lösenordet står din Telia DSL-router på en klisterlapp bakom routern och är alltså inte samma som det förinställda WiFi-lösenordet.

Gå sedan in under MediaAccess Gateway. Där ser man Återställ min MediaAccess Gateway under Välj en uppgift. Klicka på länken och låt hela processen ha sin gilla gång.

Därefter kan eventuellt din Internetupplevelse via Telia höjas rejält, om din DSL-router nu varit uppfört sig konstigt sedan DYN-angreppet i torsdags-fredags.

Nästa steg är förstås att införskaffa en separat router och bara köra Telias hårdvara i sk bryggat läge, som en sorts glorifierat modem. Lämpliga brandväggar kan t ex vara  militärens Färist i microutförande, alternativt någon av de lite kraftigare Färistarna. Vill man inte bli helt militär (never go full grönkläder) kan en mikrobrandvägg/router från Netgate med PfSense-programvara vara ett rekommenderat alternativ.

I övrigt instämmer Sveriges absolut ledande experter inom DNS-säkerhet, företaget Kirei och Fredrik Ljunggren, i att MSB:s krisinformation knappast bör ha sin DNS utanför Sverige. Målgruppen är svensk och att Internet fungerar i USA vid kris är ingen tröst om svensk koppling till USA saknas.
"Målgruppen finns i Sverige, ändå väljer man namnservertjänster som har sina servrar i utlandet. Om man får problem med anslutningen dit så försvinner de här viktiga tjänsterna." 
Glöm nu bara inte att byta lösenord på din brandväggslösning och router. Fungerar dock ej för Telias hårdvara, då lösenordet ständigt återställs av Telia...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Gick från 26Mbit ner och 1 Mbit upp till 29Mbit ner och 17 Mbit upp.

  Mät med bredbandskollen före och efter återställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. 17 Mbit upp, inte 1.7?

   Radera
  2. Testade igen nu några gånger och får ca 25/13. Intressant och se om det blir sämre över tid och om en ny återställing åtgärdar det igen.

   Telia håller på att installera fiber i området så jag är nästan ensam på DSL och har bara några veckor kvar innan jag får fiber men kan vara värt att testa igen innan jag kopplar ut det för gott.

   Radera
  3. Förr i tiden innan jag hade fiber hade jag Bredbandsbolaget ADSL. Då kunde man ringa till supporten så justerade de något i modemet (impedans?) i närmsta telestation under samtalets gång så att det blev bättre fart. Har för mig att det hoppade från 13 till 22 efter att jag klagade.

   Har inte haft något problem efter att fibern installerades för ca 3 år sedan. Hårdvaran från telia öppen fiber inkluderade en GBit-switch som inte går att logga in på så det finns inget att hacka där. Sen en sladd från switchen till min egen router. får 125/12,5 trådlöst på bbk men betalar för 100/10 hos ISP T3. 100 räcker gott och väl till TV, film, datorer och annat.

   Radera
 2. Även Portugal Telecom tillhandahåller en Thomsonrouter TG784n, i mitt tycke kass.
  Har tagit för vana att boota om den varje gång jag går hemifrån. Boota om ofta gör susen för bandbredden fast jag har inga aktuella mätningar att referera till.

  SvaraRadera
 3. 25/2.3 före omstart. 31/1.8 efter.

  SvaraRadera
 4. Eller ja.. efter 'fabriksåterställning'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De extra 6MB äts upp när jag startar TV'n så för min del blev det inget wow men det känns ändå som om det blev 'rappare' på något sätt.
   "Tolkar värden" har dykt upp i listen längst ned Chrome på sista tiden, det är borta nu.

   Radera
  2. Ja, placebo-effekten är mäktig.

   Radera