Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2016-10-26 16:11

Psykologin i bostadsbubblan hackar - SEB:s boprisindikator faller igen

De svenska hushållen kan inte riktigt bestämma sig vad som gäller psykologiskt för bostadsbubblan. SEB:s boprisindikator hackar betänkligt och föll tillbaka i den senaste undersökningen.
SEB:s boprisindikator till och med oktober 2016, samt Valueguards HOX-index för svenska bostadspriser.
Den grova sågtandade rörelsen i SEB:s boprisindikator fortsätter att hacka. Det handlar alltså om differensen mellan procentandelarna som tror på stigane priser respektive fallande priser.

Det går att urskilja en sorts fallande trend från förra året, men det kan antagligen bortförklaras med brus. Trots allt har bostadspriserna fortsatt uppåt.

Även om bostadsbubblan kommer krascha tämligen dramatiskt framöver, så indikerar inte psykologin att det sker nu. Och dit psykologin pekar går också bostadspriserna. För väsentliga prisfall krävs en negativ psykologi, åtminstone under samtliga fall sedan 2003 ovan. 2007, 2008-2009 och 2011 åtföljdes de fallande priserna av negativ psykologi. 

Där är vi inte nu och priserna kan därför sannolikt förväntas stiga, och på sin höjd plana ut. Än så länge.

Men kraschen kommer. Bara inte än.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=UtKADQnjQmc

  SvaraRadera
 2. "måste" priserna krascha i SEK eller kan RB:s agerande leda till att de står still i SEK men kraschar i dollar? Nedgången kanske redan har börjat om man utgår från dollarn? Hur kan en småsparare som inte hoppat på tåget resonera kring detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flytta utomlands.
   Se till att du har din lön i USD eller bitcoin.
   Sen kan du köpa "billigt" i Sverige.
   Obs! Om Ingves får som han vill.

   Radera
  2. Inte aktuellt att flytta utomlands närmsta åren och min arbetsgivare betalar i SEK. Mitt främsta sparande är till framtida husköp (i Sverige) men känns alltmer olustigt att ligga likvid i SEK. Hur placera för att sprida sina risker?

   Radera
  3. Du kan ju sprida dina risker i tex SEK, USD, EUR, NOK och bitcoin.

   Radera
  4. Intressant att du föreslår allt förutom riktiga pengar Stefan Östergren.

   Radera
  5. demoman: det är ingen idé att försöka förklara sån´t för Stefan. För honom är valutan guld ingen valuta utan en råvara. För honom är det lika relevant att spara i potatis eller sojabönor. Sad but true.

   Radera
  6. Intresseklubben antecknar att Bill och Bull är närvarande.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Det är intressant att du alltid är så arrogant. Vad är det med ädelmetaller som provocerar dig så?

   Radera
  9. Absolut ingenting som provocerar mig rörande metaller förutom miljöpåverkan.

   Radera
 3. Priserna kommer antingen gå upp, ned eller ligga stilla.

  Så kan detta inlägg sammanfattas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som grädde på moset, diagram i 4 nyanser av brunt.

   Radera
 4. I Göteborg är spekulationen fortfarande stor. Ägt vår trea i 20 månader och nu när vi säljer den så går vi (efter skatt och avgifter) plus 50%.
  Sjukt att folk inte ifrågasätter mer...

  SvaraRadera
 5. Sjukt att ingen ifrågasätter 'boprisindikatorn' vad vet vi om underlaget i undersökningen? Jag vet att tidigare har de ringt runt till drygt 100 fastighetsmäklare och sen presenterat deras förhoppningar och gissningar om vad deras kunder tror som fakta. Hoppas de gjort lite bättre den här gången.

  Och 'bostadsbubbla' är ett begrepp skapat av bittra personer som hyr sin bostad. Vi får såklart räkna med upp- och nedgångar i marknaden men en nedgång på tex 20 % är ingen bubbla enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 90%-99% nedgång då?

   Radera
  2. 90%-99% nedgång då?

   Radera
  3. Det som kan hända är att marknaden tvärdör. Det vill säga att det knappt omsätts några objekt, alls. Det är typiskt för en krasch.

   Aktiepappa: intressant försvarsmekanism det där med förnekelse. En nedgång på 20% är det ingen som räknar med. Räkna lugnt med att helt enkelt inte kunna sälja när du vill, för det finns inga köpare när du vill. Väldigt få kommer ha tillgång till krediter.

   Radera
  4. Boprisindikatorn baserar sig på enkätundersökningar med 1000+ svenska hushåll.

   Lustigt, jag använder begreppet bostadsbubbla och äger min bostad (näringsfastighet i form av en gård, så den syns inte i villaregistren). Min "bostadskarriär" började 1992, sedan jag ägt tre bostäder. Är jag bitter och hyr min bostad menar du?

   Nedgångar är inte bubblor. Uppgångar är bubblor.

   Radera
  5. Sandow.

   Det är ju helt otroligt vad du överdriver.
   Om vi ponerar en nedgång på 20% från dagens nivå kommer det garanterat finnas krediter till kreditvärdiga.

   Radera
  6. Bra att de rättat till den gamla felmarginalen. Alltid något.

   Och kanske är du undantaget som bekräftar regeln i så fall ;). Dock är det inte du som skapat begreppet och jag är rätt övertygad om att om vi återkommer i denna frågan om ett antal år så kommer 'bubblan' fortfarande inte brustit. För det är väl ändå det som är risken? Att 'bubblan' brister.

   Radera
  7. I högt belånade föreningar får man räkna med 100% nedgång. Har hänt förr och kommer garanterat hända igen. Ägarna får vara glada att de inte är solidariskt ansvariga för föreningens skulder ...

   Radera
  8. Så är det Carmania, hög risk i högbelånat och nyproducerat.

   Radera
  9. @Sandow; (intressent med psykologiska analysen av mig som givetvis är helt fel.) Tillbaka till det relevanta; du kan säkert ha rätt. Men det är inte sannolikt. Ni som hängt med ett tag minns säkert en professor i nationalekonomi på något som hett "institutet för bostadsforskning" som hette Bengt Turner. Han pratade för 15 år sedan om "bostadsbubbla" och han hann till och med dö och vara död i snart 10 år utan att han fått rätt. Självklart kan han få rätt någon gång i framtiden men jag ser risken som liten. Nedgång är inget konstigt men en "bubbla" med 100 % nedgång lär inte hända.

   Radera
  10. Sandow älskar att tillskriva andra människor egenskaper de inte har, så ingenting att bry sig om.

   Radera
  11. Förnekelse eller en oförmåga att dra logiska slutsatser av den information som finns.
   Vi har en situation där priserna på lägenheter (inklusive villor) har tredubblats på tjugo år nationellt och nästan femdubblats i Stockholm. Priserna stiger nu med över 20% i årstakt, trots faktorer som borde bromsa (räntorna har inte gått ner mer, tvärtom stigit något, amorteringskrav införts). Tillväxten i kreditgivning har minskat (ett typiskt tecken för en mogen kreditbubbla).
   Finansinstitut, banker, riksbanker och allehanda experter runt om i världen går ut och varnar för den svenska bostadsbubblan.
   Att i ett sånt läge hävda att priserna "kanske går ner tjugo procent, big deal" innebär att man inte fattat ett dugg. När bubblor spricker så blir det ingen sättning i priserna eller en utplaning på hög höjd. Nej priserna dyker ner mot "fair value" och fortsätter sedan en rejäl bit under "fair value". Tror någon på allvar att just den här bubblan inte kommer bete sig som alla andra bubblor genom historien?

   Radera
 6. OT

  Ingves är på hugget.
  Är väl bara en tidsfråga innan han börjar köpa bostadsobligationer.
  Resten kan ni räkna ut själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksbanken har blivit en patetisk myndighet som på pappret har i uppdrag att "hålla inflationen" på 2%....oavsett omvärldssituation och ekonomisk framgång. Rb skyller på "uppdraget(no matter what!)" och lyckas frånsäga sig uppdraget att ansvara för landets finansiella stabilitet till Riksgälden och FI. Verklighet är att de under skydd av "uppdraget" måste konkurrera med ECB om valutans värde. Men då snackar man importpriser trots att man egentligen hela tiden syftar på konkurrenskraft. Vem är så dum att man vill höja inflationen(jornalisterna går på det!) på kostnadssidan när "god inflation" handlar om efterfrågan och vinsttillväxt och arbetstillfällen. Rb är förstås självständiga "med rätt att ljuga".

   Nu flyttar man återigen fram en räntehöjning genom att sänka räntebanan. Självklart avvaktar man en rätt att köpa mer vp men säger inte rakt ut att det beror på ECB´s agerande. Patetiskt.

   Sverige går fortfarande bra och Rb vet fortfarande inte hur och varför inflation uppstår och varför de ändå bestämmer den. De speglar sig i sin monumentala omnipotens.

   Radera
  2. Håller fullständigt med.
   Patetiskt är ordet.

   Radera
  3. Eftersom Rb misslyckats ska man avgå. Är det inte tänkt att fungera så?

   Experterna menar att förväntningar är det som styr(håller med). Men varför sänker man då förväntningarna? Räntebanan är ju kontraproduktiv om man nu menar allvar med att medverka till ökade inflationsförväntningar!!

   Monetarismen kommer att ställas i skamvrån vad det lider.   Tyska Bunds föll just nu ner under ett motstånd. Höjningen av de långa räntorna leds av Tyskland(kapitalflykt till yen och dollar?). STOBL 10 är på väg mot 0,4 efter backtest. Därefter 0,8%.


   Radera
  4. Bara för att du och jag tycker att riksbanken misslyckats betyder det inte att massan tycker så. Så nej, riksbanken kommer inte att avgå inom överskådlig tid. Lika lite som att en politiker skulle avgå för att hen inte infriat sina löften.

   Radera
 7. Intressant att notera att även Swedbanks boprisindex för Q3 är under 100 för BR i t.ex Göteborg och snart under 100 för hela landet.

  https://www.swedbank.se/om-swedbank/swedbank-insikt/swedbank-makroanalys/boindex/index.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag noterar även att samma bank sjönk 90% den perioden.

   Radera