Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-10-30 16:54

Professorer på parad om bostadsbubblan

Fler akademiker vågar nu ta ordet bostadsblubb ... bostadsblabb ... bostadsbubbla i sin mun. Nu har vi svenske professor Lars Jonung och danske Finn Östrup som uttalar sig om den svenska bostadsbublan i en artikel hos SvD, och tidningen toppar med professor Paul Krugman och professor Robert Shiller, tillika mottagare av Riksbankens särskilda pris i ekonomisk ovetenskap till Alfred Nobels förfäran.

Artikeln göms väl i sedvanlig modern ordning bakom en betalvägg hos Schibsted/SvD, vilket är tacksamt, då folk är livrädda för att deras överbelånade mångmiljonbostäder ska falla i pris. Istället för att amortera betalar man för prenumerationer på SvD.

Danske professorn Finn Östrup vid danska Handelshögskolan säger till SvD:
"Det var samma sak i Danmark innan priserna föll. Människor var optimistiska, bostadsmarknaden var det stora samtalsämnet. Men allt förändrades när priserna föll."
Östrup påtalar att folk sitter och håller på sina bostäder, istället för att sälja, då de är övertygade att de får mer betalt senare.

Att inte sälja fast man borde, i tron att man kan få högre betalt senare, är spekulation. Det spekulativa inslaget i den svenska bostadsbubblan existerar alltså.

Pristagaren av Riksbankens särskilda pris i ekonomisk ovetenskap till Alfred Nobels förfäran Robert Shiller påtalar till SvD att evigt stigande priser blivit en orubblig naturlag tack vare psykologin:
"Människor tittar inte på faktiska data utan de minns. Minnet av de senaste åren säger att Stockholm är en plats som växer och där priserna stiger. Prisökningar blir en slags naturlag och de kan pågå mycket längre än du skulle kunna tro."
SvD citerar även Paul Krugman, men fick inte tag på honom, men väl svenske professor Lars Jonung:
"Det bör finnas en mental beredskap för att det kan blir en obehaglig korrektion när vi får en kraftig uppgång i räntan. Det gäller särskilt för Stockholmsregionen där fastighetspriserna har rusat."
Man dammar även av chefsekonomen på banken DnB Nor, som påtalar att krascher i bostadsmarknaden är bland de mest allvarliga ekonomiska kriser som kan drabba ett land.

Men det finns förstås inga problem, priserna kommer naturligtvis stiga för evigt, t ex med 10% om året. Det betyder att om trettio år kommer en femiljoners villa att kosta 87 miljoner kronor, medan årliga löneökningar om säg 3% så kommer månadslönen som idag är 30 000 kronor då att ligga på 72 000 kronor. Från 13 årslöner för en villa i Stockholmsområdet till 100 årslöner. Säkert realistiskt...

För trettio år sedan var det år 1986, om någon undrade.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Vi kan nog alla enas om att förutse en ev prisnedgång på bostäder är svårt, för att inte säga omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, nedgången är 100% säker att den kommer.

   Problemet är bara när, från vilken nivå och hur stor...

   Radera
  2. Och uppgångarna kommer att vara större än nedgångarna.

   Radera
  3. Anders

   Nja, nedsidan känns större än uppsidan kommande år. Nu tror jag på mycket låga räntor ett (långt) tag till, men inte kommande 30-50 år, som är de amorteringstider som många bolån ligger på, minst.

   Radera
  4. Nedsidan kommer bara vara krus på en uppåtgående trend, eller tror du på allvar att vi har nått ett paradigmskifte och att priser kommer att sjunka på sikt?

   Radera
 2. Tillgångspriserna kommer förr eller senare att sjunka.

  Men utan en lättnad i befolkningstrycket kommer räntor m.m. i slutändan göra boendet precis lika dyrt, om inte dyrare, som det är nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Digitalisering och automatisering kommer att leda till ökat överskott av arbetskraft och därmed en enorm press neråt på löner vilket kommer att ställa till det för fastighetspriserna.

   Radera
 3. Om prognoserna för anhöriginvandring med 300 000 - 400 000 personer stämmer så lär inte bubblan spricka de närmsta åren. Det är en jäkla massa människor och skattepengar som ska tryckas in på bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina skattepengar. Har du missat kommuner börjat köpa bostadsrätter en masse på bostadsmarknaden för att använda som boenden till flyktingar.

   Radera
  2. Tja, det är ett övergående problem...

   http://www.sydsvenskan.se/2016-10-30/brand-i-kommunens-lagenhet-betalas-av-bostadsrattsagare

   Tror föreningarna illa kvickt ändrar stadgarna , problemet är att har man en gång tillåtit är det svårt att förhindra igen.

   Men det är klart att om kommunen köper genom en bulvan är det en annan sak. Men då har man någon att hänga upp skadeståndet på.

   Men för att ansluta till bloggens anda, svenska bostadsrättsföreningar drivs av amatörer som förvaltar mångmiljonbelopp, i vissa fall miljardbelopp. De begriper inte detta (än)

   Självklart kommer livrädda journalister på Söder skriva artiklar om detta.

   Radera
  3. Hur skulle de ändra stadgarna? Sen ser jag inte riktigt vad det skulle göra för skillnad ifall kommunen köpt via bulvan?

   Radera
 4. Fast asylsökande eller anhöriginvandrare lär knappast pressa upp priset på bostadsrätter. Då krävs jobb och skaplig lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör de ju redan då kommunerna köper bostadsrätter till dem. Svårt att buda mot en kommun med "oändlig" kassakista.

   Radera
  2. Det gör de ju redan då kommunerna köper bostadsrätter till dem. Svårt att buda mot en kommun med "oändlig" kassakista.

   Radera
  3. Vissa kommuner betalar dessutom för andrahandskontrakt, även om det handlar om ockerhyror.

   Radera
  4. Kristoffer, du har inte funderat på vad som händer om ALLA hyresrätter som blir tomma går till invandrare? Du tror inte det påverkar priset på boende överlag?

   Radera
  5. SD är bostadsbubblans värsta fiende. Med ett SD runt 25-30% som samarbetar med M om en kraftigt skärpt migrationspolitik (på riktigt skärpt alltså, inte halvmesyrer som nu) och därpå följande minskningar av inflödet av nya människor i landet så minskar även trycket på bostadsmarknaden och bubblan får då chans att brista.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. 426 600 kronor var medellönen 2015, medan medelvillan idag kostar 2 600 000 kr eller lite över 6 årslöner. Visst är Täby-Kävlinge-Stockholm dyra, men de som bor där tillhör de bäst betalda i riket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 426 600:- medellön? Låter väldigt högt för hela landet, stämmer det verkligen?

   Radera
  2. Fel, den var 384000 2015 enligt SCB.

   Radera
  3. Å andra sidan brukar man ha 2 intäkter per villa.

   Radera
 7. Psykologins betydelse kan inte underskattas, så länge man tror att priserna ska fortsätta att stiga gör det inget att man köper till ett för högt pris trots att man knappt har över till livets nödtorft.

  SvaraRadera
 8. Så vadmär poängen från dessa herrars allmänna uttalande?
  Ska köpare/ säljare göra upp om "rätt pris"? Förespråkas en allmänn reglering med fastställda priser och kösystem istället?
  Priserna kommer fortsätta stiga i tillväxtregionerna och de utanför dessa kommer fortsätta förfäras.

  SvaraRadera
 9. Göteborg bostadsbestånd består av billiga hyresrätter i Nordost och på Hisingen, samt svindyra hus i Väster och Torslanda, i Majorna och Haga bor Vänsterpartister och Miljöpartister.Unga barnfamiljer flyttar till Alingsås, Bollebygd, Ale och andra orter, där de kan få ett hus för en hyfsad peng och en bra miljö för barnen.

  SvaraRadera
 10. I min hemkommun köpte kommunen en svårsåld villa på landet som vårdboende till en person med motiveringen att i vår kommun sjunker aldrig villa priserna.... Men fastighetspriser går upp och ner överallt.
  http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/megabubblan.html

  SvaraRadera
 11. Kan ingen ställa Borg till svars.

  Hans regering gjorde inget åt utvecklingen då den kunde stoppas, de nämnde inte ens möjligheten till bubbla. NU pratar han i media och oroar sig för bostadsbubblan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen är hala ålar, Reinfeld /Borg har smitit från allt ansvar och förlustar sig på var sitt håll. AKB vägrar ta ansvar och förklara var M skall gå.

   Det är inte ett regeringsdugligt parti.

   Problemet är att alla andra alternativ är ännu värre.

   Jag kommer nog inte rösta fler gånger i Sverige om inte ett paradigmskifte sker.

   Radera
  2. Borg & co är mycket regeringsdugliga och att skylla detta på inkompetens är att låta dem smita undan. De är mycket kompetenta och måste ha vetat vad som pågick.

   Min teori är att inflytelserika krafter lyckades tysta medierna och politikerna. Nu gör de tvärtom, kör en pr- kampanj för att spräcka bubblan som nu är mogen. De har själva en plan för att tjäna mycket grova pengar på svenaska folkets kommande misär.

   Radera
 12. Om kommunen köper en lägenhet via bulvan, ex en tjänstehjon som blir beordrad är det hjänstehjonet som blir ansvarigt för uppeldning av parkett etc.

  Hur kan man ändra stadgarna hänvisar jag till bostadsrättslagen och respektive förenings stadgar.

  Nu är det så att även OM en förening inte tillåter juridiska personer att vara ägare kan dessa gå till hyresnämnden och få ägarskapet prövat, om det allmännas intresse är större kommer medlemskap beviljas.

  Som Cornu hade skrivit
  - Kommunerna kan tvinga asylsökande bo hos bostadsrättsföreningar.

  Glöm inte de långtgående planerna på tvångsinackordering hos privatpersoner i samband med Sovjeunionens fall 1991 och man förbäväntade sig flyktingar i storleksordningen som nu prognosticerats (före gränsstängningen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tar ett titt i bostadsrättslagen framgår det klart och tydligt att en förening inte får vägra en kommun/landsting som köpt BR medlemskap i föreningen, oavsett vad de skriver i sina stadgar
   (2 kap. 4 § 2 st.)

   Finns alltså inget behov av att använda bulvaner etc.

   Radera
  2. Hmm, så du menar att BRFen skall ändra på lagen;)

   Jag ser inte vad bulvanen gör för skillnad. Om bulvanen skulle blivit ansvarig så skulle ja kommunen varit ansvarig i första läget utan bulvan.

   För övrigt så är det ju bara skador som sprider sig till andra lägenheter eller delar som föreningen ansvarar för. Pajar man parketten så är det BR-ägarens problem.

   Radera
 13. Enligt Ekot idag så drivs bostadsmarknaden på vissa orter av kommunala köp, t.ex. i Vallentuna så stod kommunen för en tredjedel av köpen och man man köper till marknadspris fast man förnekar det. Något som Ekot konstaterar.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6552347

  Så att försöka angripa bubblan med räntevapen och diverse regleringar är rätt verkningslöst när kommunen står och bjuder mot. Det kan väl betraktas som en kommunalisering av bostadsbeståndet. Vidare så kommer detta kräva en förvaltning eftersom kommunen i sin tur hyr ut i andra hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hyr de ut småhus borde de rimligtvis betala statlig skatt på belopp över 50 tusen/år/bostad.

   https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/uthyrningavbostad/smahusagarlagenhet.4.233f91f71260075abe8800033506.html

   Radera
  2. Fast de betalar väl hyran också indirekt. Circle of life.

   Radera
  3. Allt faller under kretsloppet.

   Radera
 14. "Östrup påtalar att folk sitter och håller på sina bostäder, istället för att sälja, då de är övertygade att de får mer betalt senare."

  Nog fler som håller på sina bostäder pga "inflationsskatten" mer känd som flyttskatten (22% vinstskatt). Det blir helt enkelt för dyrt att flytta för folk som förvärvat sitt boende för "länge" sedan (problemet gärna förstärkt av omlagda lån för underhåll och standardförbättringar)

  SvaraRadera