Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-03 09:19

Posten slutar dela ut post i delar av Stor-Stockholm

Posten, eller PostNord som de numera vill kalla sig, slutar att dela ut post i delar av Stor-Stockholm. Man har redan gjort det på delar av Södermalm och nu var det dags för en gata i Sollentuna som inte längre får någon post. Man skyller på arbetsmiljön, men det handlar förstås om att minska kostnader så att ledningen kan säkerställa bonusar.
Expressen skriver:
"Statliga jätten Postnord har den senaste tiden stoppat postutdelning på flera adresser med motiveringen att arbetsmiljön är för dålig för brevbärarna.
Sedan tidigare har postutdelning stoppats eller hotats med stopp på flera adresser i bland annat Örebro, i Surahammar, i Landskrona och på Södermalm i centrala Stockholm.
I fredags drabbades även boende på vissa adresser i Sollentuna."

Det ska handla om sex bostadsrättsföreningar som drabbats. Posten är inte nöjd med brevinkasten och liknande och nu får istället de boende ta sig sex kilometer bort till Postmords företagscenter, som endast är öppen mellan klockan 15 och 18.

Man kan och bör fråga sig om PostNord ska fråntas sitt samhällsansvar för postutdelning och uppdraget ska falla på någon annan, med krav på fullgod service i hela landet till samma priser.

På en del håll håller Posten inne breven och delar inte ut vissa dagar, men det drabbar främst landsbygden. Jag vet inte om jag själv är drabbad, men får aldrig post på måndagar. Men för egen del ska jag inte klaga, då jag har lantbrevbärare, som innebär en servicenivå långt högre än normalt - t ex leverans av paket till dörren eftersom de vet att jag är hemma. Och är jag inte hemma är det bara 2.5 km till postombudet, eller en uppfriskande lantlig promenad genom skogen.

Hur ser det ut för din del? Delas posten ut alla dagar? Hur långt har du till ditt ombud?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Utan att lägga någon värdering i vem som har rätt i de specifika fallen så kan jag köpa att Postnord i vissa fall vägrar att dela ut post av arbetsmiljöskäl.

  Lättast vore ju att speca hur en godkänd brevlåda får se ut i förhållande till huset (utrymme, trappor osv osv).

  Sedan kan man ju tycka att det vore lättare att bara dumpa posten på närmsta ombud (kiosk) istället för ett företagscenter med begränsad övertid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wikipedia har en artikel om postlådor. Enligt postens 7 bud (kan nog bli 10 vad det lider):

   1) En postlåda ska klara en försändelse med måtten 80 × 250 × 350 mm.

   2) Avståndet från marken till inkastet ska vara en meter (90–110 cm)

   3) Försändelser ska kunna stoppas i rakt uppifrån, rakt framifrån eller däremellan.

   4) Utdelning ska kunna göras med en hand.

   5) Luckan på en frontmatad låda ska öppnas inåt eller utåt. Locket på en toppmatad låda ska öppnas framifrån.

   6) Försändelsen ska själv falla på plats utan att man behöver stoppa i fingrar i lådan. Lådan ska inte ha några vassa delar.

   7) Fästanordningen får inte sticka ut på insidan och skruvar ska inte kunna lossna.


   Noterar att min alldeles ny postlåda bryter mot första budet då den är av säkerhetstyp och bara har ca 2cm öppning för att förhindra att någon stoppar ner handen och fiskar upp försändelser.

   Radera
 2. Jag tror att jag t o m haft äran att dela ut post på nämnda adresser. Det är fd hyresrätter som blivit ombildade och standarden är låg. Inkasten är perfekta i höjd för ett 6-årigt barn att man manövrera. Dock måste man se efter så att man tar tag i rätt utstickande metallskiva. En är själva "läppen" som öppnar inkastet men det finns en stor chans att missta sig och skära sig på kanten som förr, 30 år sedan, låg dikt an dörren. Ett problem 6-åringen kommer att ha är att få upp inkastet. Kofot medelst träkloss rekommenderas så att inkastet inte slår igen om du tappar greppet.

  Principiellt så ska Posten dela ut till alla. Men folk får sluta vara så jävla bortskämda. Ställ ut brevlådor vid vägen så blir det också lika för alla. Få får posten till hallmattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kanske ni brevbärare skall ta er i kragen och inse att ni har ett jobb som inte kräver någon utbildning förutom kunskapen i hur man öppnar en liten fjäderbelastad lucka i någons dörr för att där peta in en bunt papper. Har brevbärare jorden runt i hundratals år klarat av det så klarar ni nog det i år också. Snacka om bortskämd....

   Radera
  2. Håller verkligen med ingenjören. Är det problem med att få brevbärare att utföra jobbet få man väl höja lönen tills det är lockande. Kan det vara så att den "sociala situationen" i de aktuella området är den verkliga orsaken till att posten inte vill dela ut?

   Radera
  3. Sjöingenjören, ta ut huvudet ur arslet.
   Att langa upp saker på ett löpande band kan vara helt onödigt att utbilda sig för. Om ett stort svänghjul jobbar oskyddat bredvid, kanske situationen är olustig, helt oavsett utbildningskrav.

   Här är det kombinationen högt tempo och med oskyddade händer (du blöddrar inte med handskar) snabbt röra vid potentiellt hudbarriärsdelande metallföremål.

   Jag har aldrig jobbat med posthanteringen, har ett intellektuellt akademiskt jobb, men man måste ju inte ha huvudet i arslet för det.

   Radera
  4. Jag tror på Sjöingenjören. Kanske det har med evolutionen att göra. Det dess företrädare kunde göra och tyckte var ok är inte ok idag.

   Likadant med min sotare. Huset som sett likadant ut sen 1964 inklusive skorsten. Plötsligt fick jag nedslag att det var fel på den och att sotning ej kunde göras.

   Radera
  5. Klart det ska finnas krav på hur brevinkastet ska sitta och fungera, billig lösning är ju att sätta en vanlig villapostlåda vid sidan av eller på dörren.

   Antar att man varnat föreningarna en längre tid innan man slutade dela ut.

   Radera
  6. @B.Fisher Okej, vi stoppar dessa farliga sårskapande brevlådemonster. Men hur ska vi hantera motvind, gatstenar som ligger ojämnt och svagt kaffe på sorteringsgcentralen? Problemen hopar sig!

   Radera
  7. Men såvitt jag förstår så vill man bort från att gå i trappor också och försöker få över alla till en gemensam postfackslösning längst ner i den trånga trappen.

   Låt dem konkurrensutsättas, det vimlar av outbildad billig arbetskraft nuförtiden

   Radera
  8. @B.Fisher Självklart skall inte arbetssituationen vara livsfarlig om det finns bättre alternativ, men det är ytterst sällan jag möter folk utan fingrar på stan med förklaringen att dom förlorat dom vid brevlådeöppnande. Att arbeta intill ett oskyddat svänghjul (vilket jag gör ibland) går inte att jämställa med att kunna skrapa sig på fingret.
   Om ett hus från 40-talet har brevinkast från 40-talet har det uppenbarligen fungerat strålande sedan 40-talet. Om du inte klarar av att öppna samma brevlåda som öppnats tiotusentals gånger genom åren utan att skada dina frökenfingrar så borde du nog undersöka om inte du också har huvudet i arslet.
   Allt går självklart att förbättra men det är väl ingen som plötsligt minerat brevinkasten vilket gör dessa helt omöjliga att använda tills en bättre modell kommit på plats utan att behöva ta till den drastiska åtgärden att dra in utdelningen helt??

   Radera
  9. Trappsnigar förener eder!
   Förbannade människor som envisas med att skicka brev.
   Vet de inte att det finns "facebook"?

   Radera
  10. Boende
   Jag bor i en av de ombildade husen. En stor del av inkasten är utbytta till godkända. Postnord har själva godkänt dem på frabiken, men godkänner dem inte i dörrarna. Hur förklaras det? Postnord klagade även på belysningen, trots att den var helt ny och godkänd enligt arbetsmiljöverkets regler. Men det är klart om man står så man själv skymmer ljuset då blir det såligt ljus...

   Radera
  11. Boende
   Jag bor i en av de ombildade husen. En stor del av inkasten är utbytta till godkända. Postnord har själva godkänt dem på frabiken, men godkänner dem inte i dörrarna. Hur förklaras det? Postnord klagade även på belysningen, trots att den var helt ny och godkänd enligt arbetsmiljöverkets regler. Men det är klart om man står så man själv skymmer ljuset då blir det såligt ljus...

   Radera
 3. Ombuden får betalt per försändelse så det klarar inte PostMord (Kul när jag såg det ovan med litet m).

  Ja vi brukar få posten hopsamlad vissa dagar. Ett problem är att inte bara PostMord delar ut här i 08 utan fler konkurrerar om distributionen viket gör att det ibland kommer post från flera "brevbärare" ja förutom morgontidningarna som nästan alltid kommer i god tid på morgonen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

 4. Fixar BRFerna nya postlådor som ger en adekvat arbetsmiljö kommer Posten delas ut som vanligt , försenad och fel.

  Det är pga lantbrevbärarna i Sverige Posten är dyr.

  Men absolut, alla bonusar bör hållas inne tills dess att kvalitetsproblemen är lösta.

  SvaraRadera
 5. Hej, min vän som delar ut post i en förort här i Göteborg berättar att arbetsbelastningen på bredbärarna nu är så stor att de "skiter" i att dela ut post vissa dagar. Eller ja, de delar ut men hinner inte klart i tid. Han pratar om stopptider och sådant som de måste hålla. Och det finns inte en chans att de håller sig inom dessa tider = ingen post i vissa hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt lustigt men enligt de flesta minskar ju antalet försändelser som delas ut i Sverige. Mer går via E-mail bl a.

   Enligt utredaren på rapport igår är det på det sättet. Så vad den ökade arbetsbelastningen består av är intressant?

   http://www.svtplay.se/video/10458415/rapport/rapport-2-okt-19-30?start=auto

   Ca 4,30 in.

   Radera
  2. Den ökade arbetsbelastningen kommer sig av att det är färre brevbärare, så klart. Enligt officiell statistik från Trafikanalys har den totala volymen av försändelser (brev, adresserade tidningar, paket, reklam) minskat från ca 6,5 miljarder år 2000 till knappt 5 miljarder år 2015. Samtidigt har antalet anställda som ägnar sig åt postbefordran minskat från 39000 till knappt 23000. Varje enskild brevbärare får alltså hantera drygt 30 procent fler försändelser jämfört med femton år sen.

   Radera
 6. Om man drar tidslinjen från 1636-1993-2016. 1993 var året för avregleringen.
  Hur skulle man beskriva att arbetsmiljön har försämrats under dessa år?

  Den egentliga orsaken är att postutdelning håller på att bli förlegat och kan lätt ersättas i de flesta fall av en teknisk lösning (som redan finns sedan länge).
  I de fall man faktiskt behöver skicka ett fysiskt dokument så kan man använda DHL mlf för detta. Paketutdelning fungerar bra idag med ombud.
  Det vi ser nu är bara dödsryckningarna och det är förstås inte kul för enskilda anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte göra alla brevbärare bekymrad. En japansk studie pekar på att 50 % av de jobb som finns idag kommer vara automatiserade inom 20 år. Slutsatsen får också stöd i en svensk studie.
   http://computersweden.idg.se/2.2683/1.666165/jobb-automatiserade-20-ar

   Så det gäller att förstå var de framtida arbetsuppgifterna kommer finnas. Kanske scriptkiddie för ett automatiseringsföretag?

   Radera
  2. Historisk kuriosa apropå arbetsmiljö: FÖr inte så ölänge sedan förutsattes brevbäraren - "postiljonen" - skydda sig själv och sin post med våld. Tjänsterevolvrarna avskaffades först 1962, batongen 1973.

   Intressant tankeexperiment - hur arbetsmiljön skulle sett ut idag om man fortfarande hade denna skyldighet...

   Radera
  3. Överfall mot brevbärare för att komma over deras vapen? FAS3-jobb som akterskytt för lanbrevbärare?

   Radera
  4. Det r väl knappast värt att råna en brevbärare nuförtiden. Ingen skickar ju kontanter och sånt och man ska väl ha tur om man hittar ett paket som man kan sälja till en hälare för nåt annat än småsummor.

   Däremot såg jag att de hade uppgraderat cyklarna, till eldrift och allt möjligt. Hade hellre snott cykeln än posten.

   Radera
  5. precis, det är ju nästan omöjligt att förklara "Tjuv och Polis" för dagens ungdom. Intressant ocksåp att brevbärarna slipper ha störtkruka fast de kör moppe.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Det är väl återigen kvartalskapitalismens bonusar som styr sönder verksamheterna. Bonus på kvartalsbasis för ökade vinster och när förlusterna kommer 5 år senare pga att man förlorat massor av kunder så är bonusarna redan utbetalda och styrelsemedlemmarna har dragit vidare till nästa bolag i karriärstegen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som 5-årsplanerna, fast mindre långsiktigt och inga dödsstraff.

   Radera
 9. Bor i en brf i centrala Gbg med perfekta brevlådor där det inte finns någonting att klaga på. Trots det så kommer posten från postnord bara tre av fem vardagar.

  SvaraRadera
 10. Postnord delar även ut reklamblad till alla, oaktat om de ombeds låta bli eller ej. Detta oskick fortsätter trots upprepade tillsägelser. En fråga man bör ställa sig: varför kan inte "reklam, nej tack" även omfatta gratistidningar ? - Visst, de innehåller information om när nästa sammanträde för kommunfullmäktige äger rum, men det skulle ju ICA kunna skriva i sitt blad de med. Syftet med gratistidningen är ju att dela ut reklam, inte ge samhällsinformation av något slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En remsa med "Ej reklam tack" minskar mängden reklam, men den slutar inte helt. Min tes är att det finns olika kategorier av reklam. T.ex. direktreklam från någon du lämnat ut dressen till, och mer allmän reklam som alla får. Den sistnämnda har mer eller mindre försvunnit.

   Radera
  2. Störde mig som tusan, fick ändå viss reklam fastän jag satt stor lapp, men det beror på vem som delar ut reklamen kom jag på när jag såg vilka det var.

   Tanken man tänker "vafan kan dom inte läsa" är antagligen inte helt fel, eller så bara skiter de i vad som står där.


   Radera
  3. Det däringa vikta bladet med en liten artikel om nått, kallas tidning, reklamen som är instycken mellan dom två bladen, blir då instick vilket inte är direktreklam.

   Radera
 11. "Man kan och bör fråga sig om PostNord ska fråntas sitt samhällsansvar för postutdelning och uppdraget ska falla på någon annan, med krav på fullgod service i hela landet till samma priser."

  PostNord vill inte ha det samhällsansvaret och tigger konstant om att få konkurrera som alla andra. Hur tar man ifrån någon något de redan tigger om att slippa? Och hur kan du tro att någon annan skulle vilja ha ansvaret utan att få betalt för det? Och om du inte torr det - hur mycket tycket du politikerna skall vara beredda att betala?

  Visst gör du rätt som klagar på tjänster och företag som du inte är nöjd med Lars. Men skall du skriva om Postlagen tycker jag du skall läsa på först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju fråga sig vari detta "samhällsansvar" ligger?Det är ju trots allt ganska måttligt med försändelser som kommer från myndigheter.

   Rent konkret skulle det kunna lösas genom att man upphandlar utredningsuppdrag för det fåtal försändelser de måste få ut till folket. Kombinera då upphandling med att ta i beaktande vad det kostar att göra det själv.

   Sen när det gäller själva utnämningen kanske man skulle kunna låta det vara en tjänst som mottagaren prenumererar på (typ fastpris). Då kunde den som vill betala kunna få lyxutdelning och den som vill snåla få hämta sin post själv. Man skulle kunna kombinera detta med att ha flera operatörer för postutdelning.

   Radera
 12. Har villabrevlåda. Mopparna från PostNord och Bring brukar köra förbi dagligen. Paket som man beställt med hemleverans får man ofta gå en dryg km till en ICA-butik för att hämta eftersom man "ej varit anträffbar" som det står på avin. Till saken hör att maken jobbar hemifrån och undertecknad är pensionär så det är alltid någon hemma. I synnerhet om paket väntas. Vid telefonsamtal till den så kallade kundtjänsten brukar vi får höra att de inte kunnat köra ut men "inte hade någon kod för det". Funderar på att sluta skicka efter prylar från företag som anlitar PostNord.

  Jag undrar ibland över "samhällskontraktet" och vad som borde ingå i det. Vi uppfyller vår del genom den allt tyngre skattsedeln men samhällets del verkar hela tiden minska i både omfång och effektivitet. Posten delas inte ut, Polis och räddningstjänst gör vad den kan men kastas sten på och får inget skydd av den högre makten. Som lök på laxen har vi strömavbrott, systemhaverier och skit i vattenledningarna med jämna mellanrum.Innan jag tar itu med Stjärnfall läste jag om Stjärnklart inatt. Det var dumt. :)

  SvaraRadera
 13. Exempel på Baumol´s cost disease https://en.wikipedia.org/wiki/Baumol%27s_cost_disease

  I detta fall rör sig om krav på bättre arbetsmiljö hellre än löner inom ett yrke som fått exakt noll procent produktivitetshöjning. Cykel med en bunt färdigsorterade kuvert - du har ett jobb: lägg rätt bunt i rätt brevlåda, hur kan detta bli dyrare eller ställa högre krav på arbetsmiljön med tiden?

  Utmärkt exempel på område vi bör kunna importera billigare arbetskraft för! Precis som sopåkare är de lustigt nog halvfeta vita medelålders familjeförsörjare, precis som de som blåser bort löv i parkerna i Paris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att produktiviteten troligen försämrats i takt med att antalet försändelser minskat. Nu blir det färre brev att dela ut inom ett bostadsområde, alternativt samma antal brev över ett större område än förut.

   Sedan tycker jag inte vi ska gnälla på gnälliga brevbärare. Även om man på 40-talet fick stå ut med att skära sönder fingrarna på jobbet så måste vi väl inte göra det nu? Är det ärligt talat någon här som tycker det vore ok för egen del? Jag har då och anledning att dela ut lite försändelser för min förening och jag svär varje gång över idiotiska brevinkast och resulterade blodiga fingrar.

   Radera
 14. Jag får aldrig post på Fredagar.
  Killen som delar ut tycket att jag skulle lämna min postlåda olåst så han kunde stoppa i de paket som inte gick i annars..

  SvaraRadera
 15. Vi får ingen post på måndagar heller.

  Vi misstänker att det har att göra med att det är sophämtning i området på måndagar och då står det sopkärl överallt på vägarna.

  Vi fick tidigare arga lappar från brevbäraren om att vi måste flytta på sopkärlen som sopkillarna ställde framför brevlådor och mitt i vägen och så.
  Men sen löste brevbäraren det genom att sluta komma på måndagar.

  Nu får vi inte de arga lapparna heller som vi åtminstone hade god behållning av att läsa.

  SvaraRadera
 16. Förr när jag hade företag, var jag väldigt beroende av snabba och säkra leveranser, man ringde och beställde en pryl från ett företag i Stockholm innan kl1600, så hade man den med posten nästa förmiddag (göteborg). Brevbäraren var en nyckeperson, försändelserna var väldigt viktiga för oss och våra kunder. Strulade något kunde det bli stopp en hel arbetsdag med försenade leveranser som följd. På den tiden fungerade posten bra, hur det är nu vet jag inte.

  SvaraRadera
 17. Delas ut och delas ut. Större spårbara brev eller paket brukar skickas runt mellan utlämningställena utan att aviseras, ev så aviseras de för att omedelbart skickas vidare. Man får fösöka följa dem på internet och sedan kvickt som attan ta sig till det utlämningsställe det just nu finns på. Brev delas ut, dock inte till adressen som står på dem bara namnet är snarlikt så delas det ut.

  SvaraRadera
 18. Här var det också si och så med postleveranserna. Så det var lika bra och slita ner lådan och kasta in den i skogen. Nu slipper man både räkningar och reklam. Jättesmidigt faktiskt. Paket får jag aldrig några längre. Tycker fler borde testa ett postfritt år.

  SvaraRadera
 19. Vore det inte bättre och mer effektivt om det bara fanns en postleverantör än att flera personer ska ta sig till samma brevlåda?

  SvaraRadera
 20. PostNord suger.
  Max 300 tecken fick plats i deras reklamationsformulär.
  "Jag sitter vid mitt köksbord och ser hur ni stoppar posten i lådan, bland annat en avi med texten: Sökt 29/9 kl 11.26
  Det är ingen som sökt mig
  Nu är mitt kolli ute och far, gudvetvar, och jag kan hämta det på lokala ICA imorgon förmiddag. Vad är det för j-la service ni har? Jag vill ha det idag!"
  Jag önskar att det fanns utrymme för fler invektiv.
  Många fler.
  Det ska fan till att vara egen företagare på landet när samhällsservicen inskränker sig till medelmåttig skrivkunnighet och
  en total avsaknad av serviceanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänd ett brev av äldre sort till VD för PostMord. Fråga om servicen och ge hen möjlighet att svara brevledes, via mail eller telefon och helst personligen. Locka med lite kaffe och bullar. (Det kommer inte att komma någon men de blir med den vänligheten mer angelägna att försöka formulera något bättre svar)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 21. Axvägen 53 i Viksjö/Järfälla Här får vi hämta posten på deras terminal. Men den senaste veckan så kommer det faktiskt en brevbärare till det här området och delar ut post till några få utvalda. Grannen brevid får posten men inte jag som bor 2 meter från hennes dörr. Jag har inte fått någon förklaring på vad det är för fel på min dörr och brevinkast. Mailat flera gånger till PostNord men ej fått något svar. Har även ringt och blev då lovad att dom skulle fortsätta dela ut posten till mig. Nä nu ska jag hämta min post, köa i 20 min och få höra att du har ingen post, vill du ha reklam är är nästa fråga från samma person som delar ut posten till min granne.

  SvaraRadera