Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-10-26 13:23

Plattformskriget - Windows respektive iOS dominerar bland läsarna

Angående den eviga trätan om vilken operativsystem eller plattform som är bäst, så är det enkelt mätt bland läsarna. Windows dominerar bland datorerna och iOS bland de mobila plattformarna. Samtidigt  är numera 57.1% av antalet besök till bloggen från mobila enheter. Mer detaljer nedan.
Google Analytics rapporterar plattformar utifrån sessioner, dvs besök till bloggen. Detta är inte exakt samma sak som olika besökare, utan speglar läsarna utifrån frekvens, men speglar ändå trafiken någorlunda.

Senaste månaden skedde 587 675 besök till bloggen, fördelat på 1 211 601 sidvisningar på 150 967 unika användare. Detta undantaget de som blockerar Google Analytics.

Av besöken var alltså 57.1% från mobila enheter, inklusive iOS- och Androidsurfplattor. Mobilt läsande dominerar alltså.

Windows är fortfarande störst på datorsidan, med 77.8% mot Macintosh på 17.9%. Nischplattformar som Chrome OS låg på 0.6% och Linux på 3.7%.

Övriga plattformar stod för totalt 200 sessioner och har försumbara uteslutits från beräkningarna.

På mobilsidan är Apples iOS dominerande med 57.2% följt av Android på 42%. Windows Phone har 0.8% och Blackberry försumbara volymer.

Överlag står alltså kampen mellan två dominanter. Windows eller Mac. iOs eller Android. Windows Phone är som sig bör en hopplös flopp, åtminstone bland bloggens läsare.

Några alternativ till mobil eller dator finns förstås inte än, men vi får se när framtida inplantat eller VR-plattformar börjar dyka upp som alternativ...

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. "Några alternativ till mobil eller dator finns förstås inte än"
  Nja.. de finns, men vem fan surfar från sin Xbox, Playstation, "Smart-TV", Apple-TV etc.. Men de går ju samtidigt förmodligen in under och göms bland de befintliga läsarna/operativsystemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äcksbox och Pläjstäsjon gick in under de där 200 övriga besöken. Liksom 70 besök av en Samsung Smart-TV.

   Radera
  2. Vet St Jobs om att du dissade Apple-TV just nu? Gå genst till Apple store och bikta dig! :-)

   Radera
  3. 70 besök från Smart-TV.. Vem är den skyldige stackaren?!

   Gbd crvx, Apple-TV'n är bra när man vill se Ed Harris skjuta robot-cowboys, men som surfstation.. nä, då är det smidigare att bara ta fram ajfånen.

   Radera
 2. Märks att man varit en flitig besökare på bloggen.
  0.6% för Chrome OS är väl jag det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är jag också.

   Radera
  2. Och jag... +Linux. Står nog dessutom för en del av besöken från en Windows Phone. Som visat sig vara det perfekta mobiloperativet för mig. Har tidigare använt de två dominerande plattformarna och kommer inte att gå tillbaka till de om jag inte blir tvungen.

   Radera
 3. OT(viktigt!): 90 dgr´s valutaräntor; Eurodollar(Libor), Sterling(Libor) och Eurobor indikerar räntebotten passerad.

  Eurdollar nådde sin botten 2014 med en högre botten och högre topp i sept resp dec 2015. Ytterligare en högre botten(dubbelbotten) nåddes i feb resp juni i år. Efter gårdagen inflationssiffror från bl.a Australien är nu dollar-räntan(och valutan, dxy) på väg att bryta igenom uppåt för en ny högsta-nivå under 2016.

  Sterling har en dubbelbotten i juli resp sept och har nu fått köpsignal.

  Eurobor hade en högre botten i juli men ännu inte ngn högre topp.

  När kommer företagen på allvar att höja priserna? Sannolikt när kreditcykeln är vid vägs ände och konsumtionen stagnerar på allvar. Kommer isf FED att höja även om konjunkturen fortsätter att falla? Ordet "transitory" kommer plötsligt på mina läppar. FED har helt kommit i otakt. Några dramatiska räntehöjningar över hela yieldkurvan ser dock inte ut att komma förrän tidigast en bit in på 2017. Noterbart är att den kinesiska valutan snart närmar sig en dollar-nivå där den faller hårt(minskar inflationstrycket i USA-importen men inte i Europa).

  Beklagar fräckheten genom detta OT-inlägg men detta anses ju vara en tung finansiell blogg........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon.
   Nu åter till Holmens presentation.
   http://edge.media-server.com/m/p/p79iiv5w

   Radera
  2. Tung finansiell blogg? Enligt vem då? Folk vill ju bara tjata om invandring hela tiden.

   Radera
  3. Härliga analytiker.
   Nu frågar de om saker som redan står i rapporten.
   Sannolikt inte läst mer än rubriken.

   Radera
  4. Vem i hela världen bryr sig om Holmen?

   Radera
  5. Du själv har ju marknadsfört dig så(för ngt år sedan ca)eller var det bara en önskan som gav eko i bloggos-sfären? I vart fall har jag läst den typen av kommentarer bland "media-folk". Dvs inte från retail-läsare.

   Radera
  6. Största oberoende bloggen inom ekonomi, politik och samhälle brukar jag köra. Det betyder ju inte att jag är tung, bara störst.

   Radera
  7. @Stefan; Lägg till TED-spreaden och nu t.ex TIP/TSYS-ratio.

   Inget är dock skrivet i sten.....ännu men när är det det på finansmarknaden :) . Kanske på torsdag med DB.....

   Radera
  8. @Cornu; Ok jag använde fel adjektiv. Men har inte ordet "finansiell" också figurerat(dvs inte bara "ekonomi")?

   Radera
  9. Generellt är väl folk som hänger här genuint ointresserade av aktiemarknaden? Som Cornu skriver, det är mest invandring det tjatas om.

   Radera
  10. Vad gäller Holmen slog jag väl inga kullerbyttor över rapporten.
   Papper bättre än förväntat, annars lite sämre än vad jag trodde.
   Fortsatt tyngsta innehavet tills motsatsen är bevisad.

   Radera
  11. Apropå börsen så faller den nu som förväntat. Men mina beräkningar antyder att S&P500 ska testa motståndet vid 2166 före oktobers utgång( nu 2134).

   @Cornu; Vid nästa "migrations"-inlägg från dig ska jag presentera lite majoritets-myter, dvs att majoriteten oftast(alltid!!)har fel.

   Radera
  12. DB blir så klart intressant. Varit stark nu i oktober efter mindre stark period innan :)

   Radera
  13. S&P500 har följt oljepriset sista 16 dagarna.

   Radera
  14. Apråpå räntan: S&P Reit Index har i Q1 brutit igenom en längre log-kanal från 2011 men tog sig åter upp. Nu ligger index igen vid kanalbotten men denna gång har vi "Three black crows" på månadsbasis från toppen. 79% sannolikhet för nedgång(enl Bulkowsky) ;). Indikerar nedgångspotential på 10% till närmaste större säljsignalstöd.

   WTI har stöd vid ca 47-47,50(invert H&S back-test).

   Radera
  15. Vi får se om 1440 håller i OMXS30. Studsat en gång på den nivån idag.

   Radera
  16. Papper+dollar=sant

   Radera
  17. Jag ser inte OMX-utvecklingen från botten i juni som typiska impulsvågor utan som rekylvågor. Det gör att de kortsiktiga motstånden och stöden(t.ex toppar och bottnar) blir mer relativa, dvs inte absoluta ur signalperspektiv. A-B-C-osv-rörelser ger ofta felsignaler sett till t.ex vågberäkningar(t.ex brott ned av våg 1 upp är normalt en säljsignal(stämmer "alltid" vid impulsvågor). En bättre utgångspunkt vid rekylvågor är att beräkna 3-5-3 eller 5-3-3 istället för 1-2-3-4-5 och 1-2-3 ner.

   Det vore optimalt om OMX vänder upp nu för att testa det tuffa 1480(också fib50). Annars ner i underliggande kanal.

   Radera
 4. Win 10 är verkligen helt kass(telefonanpassade skräp-appar). Firefox 49 har också tappat bort sig(t.ex minnesslukande monster).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Win 10 loggbok är inte rolig att läsa. OS´t är ju inte färdigt för leverans.

   Radera
  2. Om du tröttnar, ge Lubuntu en chans.
   Inte lika snabbt som Chrome OS men med fler funktioner.

   Ska du köra terminal måste du dock fortsätta med Win10.

   Radera
  3. Har länge tänkt installera Debian som alternativt OS men det kom av sig.
   Lubuntu har jag inte ens tittat på.

   Radera
  4. Gillar Lubuntu, sällan eller aldrig några problem.

   Radera
 5. windows?! hoho, nittiotalet ringde och ville ha sin BSOD tillbaks :> Själv gick jag över till äpplet när det blev unix-kompatibelt. Alla mina servrar kör naturligtvis Debian och det är en enorm fördel att kunna använda i princip samma miljö på min bärbara mac som på arbetets stormaskiner. Däremot skulle jag aldrig byta macos mot säg ubuntu på en bärbar dator. Linux är bäst på server, macos är bäst på gui =)
  Enda argumentet mot en bärbar mac är prislappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. macos bäst på gui? Så du menar att macos gui är bättre än alla hundratals fönsterhanterare som finns till linux? Har du provat alla? Själv kör jag i3 på linux och vill inte ha nåt annat.

   Radera
 6. Antar att väldigt många som läser bloggen på dagstid gör det från sina jobb-datorer, dvs i huvudsak windows och ej ett val gjort av bloggläsaren. Hade varit intressant att få statistik på fördelningen kvällstid, då folk surfar på sina privata datorer/plattor/telefoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde vara lättare att se den statistiken på lördag eller söndag.

   Radera