Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-01 21:09

OPEC vill sänka produktionen - första orkanen mot USA sedan 2008

I veckan sade sig OPEC vilja sänka sin oljeproduktion, i hopp om att kunna snacka upp oljepriset. Samtidigt verkar orkanen Matthew bli den första orkanen att träffa USA:s sydkust sedan orkanen Sandy 2008. Frågan är om orkaner återigen kan bli en oljeprisfråga efter åtta års uppehåll?
Månadschart för den nordamerikanska WTI-referensoljan.
Den illegala priskartellen OPEC brukar vilja försöka snacka upp oljepriset genom att påstå att man genomför avsiktliga minskningar i oljeproduktionen. I verkligheten brukar det gå sådär med det - vare sig priset eller för den delen den underliggande oljeproduktionen brukar påverkas av den allt maktlösare kartellen.

I södra Karibiska sjön håller just nu orkanen Matthew på att leta sig norrut. Än så länge har den rankats som en fyra på den femgradiga skalan och ser ut att bli den första orkanen att träffa USA:s sydkust sedan orkanen Sandy spektakulärt misslyckades att påverka oljepriset hösten 2008.
Veckochart för Nordsjöoljans referensolja Brent.
Matthews projicerade färdväg visar dock på att den kommer gå mot Bermuda och delvis träffa de lyxigaste delarna av södra Florida. Naturligtvis efter att ha skövlat fattiga länder som Haiti, Dominikanska republiken och Kuba, samt diverse smånationer på vägen.

Någon större påverkan på oljepriset kan därför inte väntas, även om orkaner förstås kan bestämma sig för att ändra projicerad rutt. 

Däremot kan det signalera att vi återigen får en riktig orkansäsong i Karibiska Sjön och Mexikanska Golfen. Även om skifferoljan tagit produktionsandelar i USA så hittas fortfarande ca 18% av USA:s oljeproduktion i Mexikanska Golfen (PADD 3 - Federal Offshore, juli 2016). I hela PADD 3 hittas 62% av USA:s oljeproduktion, men det inkluderar alltså på fastlandet i Texas, som bör klara sig väl från orkaner.

Det stora hotet är mot de raffinaderier och oljeterminaler som hittas på sydkusten och inte själva oljeproduktionen.

Oavsett är orkaner främst en buy the rumour, sell the news. Oljepriset kan stiga inför att en orkan närmar sig oljeinfrastrukturen, men faller i princip alltid tillbaka efteråt, så även efter de legendariska Rita och Katrina om någon av läsarna är stora nog för att vara potttränade år 2005 och minns dessa legendarer och hur oljepriset steg till chockartade nivåer. Som 50 USD.

Det mesta talar dock för att en prisnivå på 50 USD per fat olja är den nivå som gäller nu. Sedan kan orkaner eller OPEC försöka påverka någon dollar hit eller dit. Tydligt är dock att OPEC inte vill ha ner oljepriset från ett intervall runt 50 USD. Det är lönsamt för länderna runt Persiska Viken, samtidigt som deras största konkurrent Ryssland därmed blöder ekonomiskt ur alla kroppsöppningar, då landet behöver åtminstone 100 USD för att dra runt sin ekonomi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Sandy var senare, typ 2011 november om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snabb googling ger ... Lämnar som övning åt Lars.

   Radera
 2. Cornucopia? -" blöder ur alla kropsöppningar " det väl kanske icke så som tidningen DagensIndustri beskrev saken, men kanske i nästa utgåva vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla, sluta använda ord som "icke". Inte ens min 98-åriga mormor har använt det ordet i skrift de senaste 30 åren.

   Radera
  2. Han är nog en Googletranslate-Bot

   Radera
 3. Rysk ekonomi är mindre känslig för oljepriset än Saudis-gissar jag.
  Ryssarna är inte dopade av statens bidrag och vana vid svältförhållanden.

  Men en slänga åt ryssarna kanske piggar upp Cornucopia-eller får han betalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får han inte betalt är jag orolig för Cornus mentala hälsa...

   Radera
 4. Sandy var i oktober 2012.

  SvaraRadera