Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-08 14:15

Ohållbar biogas från fallfrukt utarmar näringsämnena

Biogasproducenter som Stockholm Vatten slår på stort att hushållen ska samla ihop sin fallfrukt och lämna in frö att den ska bli till biogas. Detta är förstås ohållbart, då det utarmar näringsämnen ifrån äppelträdens trädgårdar och på sikt kommer leda till allt sämre äppelskördar. Allt är nämligen inte energi och kretsloppskoldioxid i naturens kretslopp - det behövs näring också.
Svenskarna slänger eller låter mer äpplen ruttna bort än vi både importerar och köper i affären. Många gamla äppelträd ger enorma skördar, men planterades i en tid där egen frukt kunde vara avgörande för ekonomin och tillgången till mat. Dessutom hade den tidens hemmafruar tid att tillvara ta äpplena, inklusive köra äppelmos eller must av dem för långtidslagring.

Den stressade och betydligt rikare nutidsvillaägaren har dock inte tid med detta. Även den person som idag pekas ut som fattig i Sverige är rikare och lever bättre än vad egnahem-ägarna gjorde på t ex 30-talet, eller ens 50-talet. Fattigdom är som bekant ett relativt begrepp.

Så tonvis med fallfrukt ruttnar bort i svenska trädgårdar. Vilket åtminstone är hållbart. Träden koncentrerar nämligen mycket näringsämnen till sina "barn" - frukterna som innehåller de fröer som ska bli nya träd. Det är inget problem, generellt, då äpplena faller till marken, bryts ner och frukten återförs till kretsloppet lokalt. Det samma gäller även om en fågel äter upp frukten och utför sitt avträde i närområdet.

Men att frakta bort frukten från våra trädgårdar, antingen för att slänga på tippen eller för att samla in dem till biogas är ohållbart. Det utarmar näringsämnena i trädgårdarna och på sikt kommer det leda till sämre äppelskördar, och till slut inga skördar alls. Allt är nämligen inte bara en fråga om energi för att något ska vara hållbart.

Även om äpplena alltså är en energireserv i form av lagrad solenergi, som man kan göra biogas av, så är inte systemet att samla in äpplen näringsmässigt hållbart. Stockholm Vatten och andra biogasproducenter, som nyttjar äpplena till biogas via kontainterinsamlingar borde snarare kräva att folk tar emot gödsel och gödslar sina träd. Exempelvis med näringspellets från biogasprocessen för att sluta kretsloppet.

Till biogasproducenterna kräver att näringen återförs till villaträdgårdarna är biogas från fallfrukt en ohållbar parantes. Vi har en tendens att stirra oss blinda enbart på förnyelsebar energi av CO2-skäl och glömmer att vi utarmar näringskretsloppet på köpet.

Ur en totalförsvarssynpunkt är våra svenska äpplen en matreserv av rang i händelse av t ex krig, förutsatt att detta inträffar på hösten. I min roman Stjärnklart överlever en familj ett tag enbart på sina gamla äppelträd, även om det kan bli ganska demoraliserande i längden, samt ge en del problem med matsmältningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. Dumma jävla miljöfånar. Aldrig i livet att jag ger bort mitt bioavfall.

  Det är mitt och bara mitt.

  Egentligen vill jag kompostera min egen skit också men misstänker att skattediarna på kommunen bromsar det.

  För övrigt blev det ett bra fruktår i år. Jag fick massor av äpplen på två små träd. Goda päron också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick du päron på äppelträdet? :-)

   Radera
  2. Det är väl bara de som inte klarar av att hantera en kratta som låter frukten ruttna på gräsmattan. Övrig frukt hamnar oftast i någon form som inte återförs till gräsmattan, dvs kompost eller körs iväg. Även frukt som äts upp tas ur näringskretsloppet (om man inte skiter på gräsmattan alltså)

   Det hela funkar hur bra som helst då många gräsmattor övergöds med konstgödsel.

   Radera
 2. Det kan väl tänkas att endast en del av äpplena samlas in, och att detta inte görs varje säsong.

  SvaraRadera
 3. Om alternativet är att slänga äpplena så är det väl mycket bättre att samla upp och röta avfallet. Tycker Stockholm vatten gör helt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med "slänga" menar i soppåsen så är det ju bättre ja, men man får väl förutsätta att de flesta villaägare har en egen kompost där dom samlar ihop löv och fallfrukt som får bli till näringsrik jord som sedan används i den egna trädgården - eller åker du och handlar jord samtidigt som du köper äpplen?

   Radera
  2. @Fruktsallad: Problemet verkar vara att de som vet vad som är bättre är de som inte har några äppelträd. Men tycker du det är bättre får du gärna komma och plocka mina äpplen, annars gör jag mos av dem med gräsklipparen. Recycling kallas det, vilket är på modet nuförtiden.

   Radera
  3. Jag kommer med mina 100 renar och äter upp dina äpplen. Inga problem

   Radera
  4. En enkel kalkyl ger att transportera 50 kg äpplen med bil som drivs av bensin/etanol/diesel ger mer CO2-utsläpp än att låat dem ligga.

   Radera
 4. Om man låter äpplena ruttna trädgården så bildes metangas även där. Gissa var metangasen tar vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur länge tror du att metangasen överlever i den syrerika atmosfären?

   Radera
  2. Man måste antända gasen för att den ska reagera med syret. Eller vad menar du?

   Radera
  3. Metan oxiderar spontant i syrerik miljö. Livslängden i atmosfären är ca 10 år.

   Radera
  4. Nja, halveringstiden är 7 år så efter 7 år så har hälften av det metan som släppts ut omvandlats till koldioxid och vatten, efter 14 år 75% osv. I och med att metan är en mer kraftfull växthusgas än koldioxid så motsvarar dock utsläpp av 1 kg metan utsläpp av 29-32 kg koldioxid över en period av 100 år. Så utsläpp av metangas bör defintivt minimeras där så är möjligt.

   Radera
 5. Jag tillverkar must och sen CO2 och cider från vår fallfrukt.
  Frågan är var jag skall urinera för att sluta kretsloppet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sikta mot stammen så kommer du iaf återföra urean (ca 50% kväve) till kretsloppet.

   Radera
 6. Haha.. ja, om man med rikare menar skuldsatt med fler småprylar möjligen :)

  SvaraRadera
 7. Tar inte lång stund att koka lite äpplemos, jäkligt gott att ha några burkar i kylskåpet. Tyvärr hinner ofta trastar och skator före så mycken frukt blir fördärvad. Att transportera frukt till rötning låter som en dålig affär, då är det väl bättre att den ligger i komposten och ruttnar.

  SvaraRadera
 8. Har man tillgång till jakten i området så är effekten av äpplena direkt. Älgen stoppar i sig äpplena och lägger omedelbart detta på hullet. Inom två dagar... Om älgen dessutom skiter vid inmundigandet av äpplena så tillförs mineraler till trädet vid besöket.
  Enligt Savory, så att säga...
  Så med en minimum 6,5 har man löst äppleöverskottet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på måndag hoppas jag hämta skörden och hämnas min grönkål, äppleträd och lite annat som älgarna lagt beslag på.

   Radera
  2. Har ni möjlighet att skaffa en hushållsgris rekommenderar jag att ge den massor med äpplen innan slakt.
   Äpplena ger smak till fläsket, härikring kallades det för äppelfläsk/äpplafläsk.
   Sådant fläsk var ett måste vid julbordet i mina trakter förr.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. 8 gamla äppelträd av olika sorter och välmående i trädgården på landet... Använder väl typ något enstaka kg äpplen till äppelpaj per år resten blir antingen jord eller rådjursmat och rådjur får man äta i sin tur så win-win.
  Är ju tyvärr inte någon stor anhängare av äppelmos.

  SvaraRadera
 10. Nej det är Rysslands fel. Putin har utvecklat ett hemligt äppel-vapen som gör att äpplena faller för tidigt och sen utsöndrar en gas som gör villaägaren dummare !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin är bra att ta till när man inte vill ha debatt om svensk åldringsvård.
   Den förr så hatade Karl XII statyn i kungsträdgården har tydligen omvärderats av den PK trogna normlagomkritiska 7klövermaffian i dagens politik.....
   Wallström hotar Ryssland.
   Snacka om musen som röt.
   Detta kan bara hända i Sverige,idag.

   Radera
 11. Samtidigt kan man köpa trädgårdsjord från de kommunala kompostanläggningarna.
  Jag har nog köpt 20-25 släpkärror med jord de senaste åren. Så i alla fall vår villaträdgård har gått på plus.
  De säljer de billigt och det är helt OK jord men man får tänka på att det kan finnas en del ogräsfrön i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... Rötslammad jord, måhända.. Med mikroplast.
   Eller parkslide...
   Gratulerar.

   Radera
  2. Om det var vanligt med parkslide i kompostjorden från de kommunala anläggningarna skulle alla trädgårdar vara täckta av detta vid det här laget, och parker.

   Dessutom är jorden ofta miljöcertifierad.

   För övrigt låter de kommunala komposterna temperaturen stiga mot 70 grader för att avdöda det mesta i den.

   För surprise, frön sprids med vinden även om du har ångad jord... så ogräs får du ändå.
   Det är bara om du råkar ut för explosiv dekompression i ditt odlingstält på Mars jorden blir steril...

   Radera
 12. Två reflektioner: Troligtvis är flera av dessa husägare fattigare än egnahemsmotsvarigheten på 40-talet. De har bara inte fattat det ännu.
  En liten nedgång i fastighetspriserna och många av dem får en nettoskuld större än alla deras tillgångar.
  All energi för att samla in, köra iväg, och omvandla äpplena till biogas överstiger troligen energin man får vid förbränning av gasen.
  Totalt vansinne.

  SvaraRadera
 13. Äppelmos Äppelsaft Äppelvin Äppelsoppa Äppelpaj
  Spara i matkällaren.
  Mat till kaninerna, getterna och hönsen.
  Om jag orkar, bär jag bort resten till komposten
  Göra till gas? Troligen inte.

  SvaraRadera
 14. Ohållbart och ohållbart. Om äppelträden får lite mindre näring mot att vi använder mindre bensin så är det väl ett steg i rätt riktning? Ännu bättre vore det ju om vi åt upp äpplena och sparade in på alla äppeltransporter från världens alla hörn men bättre göra något halvbra än att låta bli för att det är halvdåligt?
  Känns som bloggaren söker hitta fel i alla lösningar för att de inte är perfekta i alla delar?

  SvaraRadera
 15. Hur mycket gas kan man förväntas få ut jmf. vad som går energimässigt att köra runt med X antal lastbilar för att samla in dessa?
  Dessutom ska X antal lastbilschaffisar ta sin bil till/från lastbilscentralen varje dag osv, lastbilen ska tillverkas,underhållas och skrotas. Gasanläggningen ska byggas, underhållas osv. Kalkylen bygger väl på att anläggningarna är finaniserade med skattemedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här, liksom på många andra håll, har vi redan matavfall som en del av sopsorteringen vilket går till rötning. Det skulle gå utmärkt att bara fylla på med äpplena där.

   Radera
 16. @Sjunkbomben. En betydligt bättre frågeställning än att äppelträden får mindre näring på 100 års sikt!

  SvaraRadera
 17. Men borde inte träden ha dött ut förr i tiden, dvs. när husmodern gjorde mos, must och paj av alla äpplen?

  SvaraRadera
 18. Alltså man kan säga att jag komposterar äpplena. Först äter rådjuren de som de når, sen ramlar resten ner, och jag kör över dem med min eldrivna bioclip kinesiska gräsklippare. Gräsmattan blir jätteglad och växer så det knakar. Jag blir glad som slipper plocka dem. En ren win-win-situation.

  SvaraRadera
 19. Men det är väl samma sak med vilken växt som helst som vi eldar upp?

  Men, görs inte ett tankefel här? Hur blev det jord från början, då var det väl bara sten och grus där. Genom vittring av berg bildas mer "vitaminer" i marken som växterna kan ta upp.

  Det borde vittra även i en trädgård om den inte består av så tjockt lager av 100% mull att äppelträdets rötter inte kommer ner i annan jord.

  SvaraRadera
 20. Öh, för att moderera lite. Det handlar om hur snabbt något omsätts. Så det spelar ingen roll, egentligen om äpplen återvinns i ett större perspektiv. Det är bara ett av många sätt att förvilla och slå blå dunster i ögonen på de mottagliga.

  SvaraRadera
 21. Detsamma gäller förstås skogsavverkning också. Speciellt om man som idag samlar in och fraktar bort grenarna.

  SvaraRadera
 22. Men, rn av de största fördelarna med biogas relativt t.ex. förbränning är ju just näringskretsloppet! Näringen som tillkommer biogasanläggningarna används sedan som biogödsel och ersätter därmed mineralgödsel på åkermark. Inte kan väl cornu tycka att importerad icke-förnyelsebar mineralgödsel är bättre i det fallet?

  Dessutom, som Stentrollet säger, äpplen har genom tiderna tagits om hand på ett mycket bättre sätt än dagens läge när folk köper importerade äpplen - borde inte äppelskörderna upphört för länge sedan när all näring istället hamnade i våra magar?!

  SvaraRadera
 23. Även Sveriges Radio har åsikter om hur folk skall hålla sin trädgårdar vid liv:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1148&artikel=5134789

  SvaraRadera
 24. EU bidrag till att skrota äppelträd ersattes av stöd till plantering!
  https://www.jordbruksverket.se/download/18.23f3563314184096e0d5608/1382011296214/%C3%84ppelodling+final.pdf

  SvaraRadera
 25. Är det bara jag som läser denna blog pga av alla kommentarer? Tack alla ni för alla kommentarer.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Det här är lite som att försöka bli miljonär på att panta pantflaskor.

  SvaraRadera
 28. Så även i Göteborg...

  http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/miljo_o_kretslopp,fallfrukt_byter_agare_pa_atervinningscentralerna

  SvaraRadera
 29. Skulle tro att grös och löv och ett tjog äpplen räcker för att ge tillbaka näring dessutom så som en redan påpekat konstgödslar dom flesta gräsmattorna (eller man kan tillföra urin från flaska) och dom flesta räfsar ihop äpplena.
  tillika som en redan påpekat om dom var så duktiga förr så skulle det vara utarmade trädgårdar förr.
  Likaså vilket jag inte sätt så är väll frukten till för att något djur ska äta det och skita någon annanstans och på så sätt sprida frukt arten.
  Sedan till att det inte lönar sig energi mässigt. våran kommun säger att ett kilo ger 1km i en gasbil och biogas är en bristvara så för mig som har ca 2km till återvinning så skulle det snabbt gå med miljövinst har tre 15 liters hinka som brukar fyllas från mitt enda träd. (sedan åker jag elbil och har annan återvinning och gör det påväg till affären).
  Det jag skulle vilja veta är hur mycke metan frigörs det per kilo äpple för det kanske blir mera miljö nytta än biogasen pågrund av att den är 35 gånger potentare som biogas (och biomassa kommer ju ut ifrån tippen).
  Och givet Lars trädgården är en resurs när ryssen kommer ;)

  SvaraRadera