Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-20 16:03

Många Teliakunder upplever Internetproblem (uppdaterad)

Många kunder hos Telia upplever just nu Internetproblem. Det inkluderar åtminstone privata bredbandskunder, men också mobilkunder. En läsare uttrycker det som "ljuset är tänt, men det är ingen hemma". Tillägg: Uppdaterad med svar på Telias presstjänst
Jag tillhör förstås själv en av de drabbade.

Felen verkar vara ett flertal olika och ska ha börjat i går. Upplevelsen är att Telias Internetförbindelser är sega. Uppkopplingar på 4G visar full täckning och DSL-routers normal hastighet, men överföringshastighet och svarstider lämnar en del att önska.

I morse runt niotiden dök Telias DNS-funktioner och många tjänster, inklusive Google blev helt onåbara. Gick förstås att lösa med The Ulla Bella Solution.

Telia har inte skrivit något om störningarna på sin hemsida sist jag kontrollerade. Det går bara att spekulera kring varför. Antingen har man havererad utrustning och kör med backupsystem, eller så är man utsatt för någon form av attack med syfte att sänka tillgången till Internet, denial-of-service

De senaste två timmarna har jag själv haft strömavbrott ovanpå detta, men har UPS på Internetförbindelsen så det är ett mindre problem yrkesmässigt. Alltid bra att skarpt få testa beredskapen under ofarliga omständigheter.

Tillägg: Enligt TeliaSoneras presstjänst har inte företagets driftcentral något att rapportera och kände inte heller till att DNS-funktionaliteten helt eller delvis gick ner i morse, trots att t ex Googles tjänster inte gick att nå alls om man körde Telias DNS. 

Man upplever inte fler felanmälningar från kunder.

Egen slutsats kan vara att det beror på att de automatiska filtren när man vill felanmäla säger att inget är fel på uppkopplingen. DSL-förbindelserna är ju fullt fungerande, problemet ligger i upplevelsen, inte i uppkopplingen. Därmed skickas man till någon idiotinstruktion att "använd originalkabeln från Telia, starta om utrustningen bla bla" osv och ingen felanmälan upprättas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Känns som svars-tiderna på mitt comhem är extremt sluggish just nu. Tog 3 minuter att ta sig in här tex.

  SvaraRadera
 2. Dåligt att de inte vill/vågar berätta vilka problem vi har.
  Även hemsidor som tex mäklaren på A hade problem.
  Något de skyllde på en olämplig uppdatering.
  Gissar att det är Rysslands Putin som leker med oss.

  SvaraRadera
 3. COMHEM, Göteborg.

  Ping 12 ms
  Nedladdning 55 Mbps ( 50 )
  Uppladdning 11 Mbps ( 10 )

  via Ookla, helt Ok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både ComHem och Telias routrar är av tveksam kvalitet.
   Får som alltid 110/11 trådlöst bredbandskollen med Chrome OS lokal operatör egen router. Kör man Windows eller MacOS blir hastigheten klart lägre.
   Betalar för 100/10.

   Radera
 4. Fick nyss klagomål från min fru som precis hann betala mitt visakort lite i förväg för det var bara några tusen kvar av de 40.000 som jag valde som gräns en gång. Hennes teori var att jag hade för mycket igång. Skönt att kunna ha Telia att skylla på. I morse var Avanza nere också eller?

  Håller på att öka med några bokhyllor till och då behöver en flyttas - mycket grått damm för dammsugaren. Ska jag vara orolig?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza var nere vilket berodde på interna faktorer.
   Blev väl för hårt tryck nu när rapportperioden är igång...

   Radera
  2. Givetvis borde du vara orolig Nanotec,höj kreditgränsen till 50 minst.

   Radera
 5. Det är nog en rysk cyberattack. Dom testar vår beredskap!

  SvaraRadera
 6. Det är Ryssen. Utan tvekan. Rusa till bunkern och titta fram om ett par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen en kombination,ja!
   1.SD
   2.Putin
   3.Klimathotet
   4.Peak någonting
   5.Stefan L
   6.Trump
   7.Hillary
   8.Andreas Carlsson
   9.Soros
   10.Bildt

   Radera
 7. Denial-of-problem, ett vanligt problem nuförtiden.

  SvaraRadera
 8. Ca kl 10 sms:ade en firmas IT-avdelning att Telia hade driftstörning "i telefoni tjänsten" (sic!) som påverkar företaget.

  Klart som smör att det där var skrivet med kyrilliska och automatöversatt!

  Senare kom ett meddelande om att problemen upphört.

  På hemsidan som hänvisades till syns inga spår nu: https://www.telia.se/foretag/driftinformation/2016/Oktober/driftstorning-kontakta-oss-telefon-foretag

  SvaraRadera
 9. DNS är ju ändå hanterbart och man kan ha ett alternativt inlagt i routern permanent.
  Värre är när leverantören strular med DHCP och envisas med två timmars lease.

  Men alla leverantörer krånglar, speciellt Telia. ;)
  Men viktigt att man väljer en leverantör som inte har skumma affärer med diktaturer.

  SvaraRadera
 10. Verkar som flera bilbesiktarfirmor just nu inte får något bra svar från bilregistret, vilket i mitt fall översattes till att min bil inte finns. Antar att den inte behöver besiktas då..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, och Du blir gripen som agent för främmande makt med falsk skylt !

   Radera
 11. Bekräftar samma upplevelse nu på morgonen - fast lina slö. Huvudutrustning mobilt internet med Telia, väldigt skö. Reservuppkoppling Telenor, slö. Men så kom jag på att det är fredag. Jag är nog också lite slö.

  SvaraRadera
 12. Kollar man runt lite så ser man att USA har utsatts för värsta störningarna, även London har åkt på DNS-stryk. Hittar inga rapporter från Tyskland o Polen, eller Finland.

  http://www.bankinfosecurity.com/ddos-attack-blamed-for-massive-outages-a-9472

  SvaraRadera
 13. Kan även vara detta som ligger bakom attack. https://www.ddosattacks.net/martin-gottesfeld-anonymous-hacktivist-charged-over-hospital-ddos-attacks/

  SvaraRadera