Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-02 11:50

KD vill införa skattefinansierade subprimelån

Efter att alliansregeringen under sina åtta år gjort sitt bästa för att blåsa upp bostadsbubblan och få svenska folket att skuldsätta sig, så vill nu kristdemokraterna blåsa på ännu mer genom att införa skattefinansierade subprimelån till personer som inte klarar kraven för att få ett bostadslån.
Kristdemokraterna vill initialt att staten ska skjuta till 150 MSEK om året för att finansiera de 15% kapitalinsats man behöver för att få låna 85% av bostadens värdering vid köpet. Det är förstås småpengar i sammanhanget och räcker t ex bara till 1 000 lägenheter värderade till 1 MSEK styck.

Eftersom det kommer kallas startlån så kommer det bokföras som en tillgång i statens budget och belastar alltså inte budgeten. Startlånen ska gå till de 100 000 ungdomar som årligen förväntas flytta hemifrån. Passande nog kommer ungefär lika många av dessa som kommer tvingas göra värnplikten få möjlighet att få detta lån, dvs 1%. Inget annat samband - 1% får göra värnplikten, 1% andra ungdomar får finansiering för en bostad de inte skulle ha råd med annars.

Nu sitter dock inte KD i regeringen och förslaget kommer därför hamna där det hör hemma - i sopkorgen. Det handlar bara om ren och skär populism i ett försök att inte åka ur riksdagen i nästa val och skulle oavsett bara drivit upp priserna ytterligare i bostadsbubblan. Iofs konsekvent med den politik staten förde under alliansregeringen.

Extra ironiskt är det förstås att KD satt i den regering under vilken bolånetaket infördes.

Men statens nollräntepolitik, slopande av fastighetsskatten, oförmåga att under åtta år införa amorteringskrav övertrumfar med lätthet krav som bolånetaket. Man kunde som bekant ta blancolån på det som sköt över, men KD vill nu alltså att ungdomar som inte ens kan få blancolån (=inte har råd med en så dyr bostad) ska få låna pengar av staten. 

Att personer som inte borde få lån fick lån kallades subprime i USA. Det gick ... sådär.

När priserna kraschar, hur hade KD:s startlån tänkt fungera då? Eller räknar KD med evigt stigande bostadspriser.

Det hjälper inte att lappa och laga den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden. Alla vet vad som egentligen behöver göras, men ingen vågar avreglera hyresmarknaden samt släppa andrahandsuthyrningen helt fri. I sig räcker dock inte detta eftersom byggjättarna hindrar ett marknadsmässigt utbyggande och byggkartellerna och byggoligopolen behöver därför slås sönder för att vi ska få en fungerande marknad. En fungerande marknad handlar inte bara om avreglerade priser, likt vi har på bostadsrätter idag. Det handlar även om avreglerad och fri produktion av nya bostäder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Verkar som om KD inte ens läser modern historia. Sub-prime var en dålig idé som gav ej önskade effekter (understatement). Googla det. Punkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD är mycket väl medvetna om vad en svensk sub-prime skulle innebära. För dem handlar det enbart om att ta sig över riksdagsspärren till vilket pris som helst.

   Radera
 2. Usch! Först en kupp i Borgerlig Framtid, sedan konstiga förslag från KD. Jag hoppas att det kommer finnas åtminstone ett seriöst parti att rösta på nästa val.

  Jag hade hoppats lite på KD eftersom medlemmarna har röstat mot DÖ, vilket skulle tyda på någon slags insikt, men nu har det hoppet minskat.

  SvaraRadera
 3. I USA kunde låntagaren lämna huset och bli kvitt skulden. I Sverige blir man av med huset och behåller skulden. Det kan bli många evighetsgäldenärer bubblan spricker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När skuldkvotstaket uppnåtts lär det bli åka av och det är inom en snar framtid. Bankerna har dessutom för låg avans på sina lån så vad den summerade kontentan av detta blir är inte speciellt svårt att förstå. Den som tar höga lån idag är en idiot av rang.

   Radera
 4. Den som är satt i skuld är inte fri, verkar som att politikerna sätter sitt hopp till svensken att dom ska låna bort bostadsbristen, visst blir bostadsmarknaden dysfunktionell när dom som behöver bostad mest inte har råd att efterfråga bostäder och kommunerna själv inte vill bygga längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige måste röra sig mot den amerikanska modellen, där man återlämnar (alt repossesion) prylen man köpa på kredit och sen stryks skulden med tillägg av lite avgifter till tex repo-men. Då skulle de som lånar ut tänka lite mera...

   Radera
 5. Ett annat sätt är att försöka påverka prisbilden med den aspekten att byggbolagen har 50-70 marginal på nyproduktion. D.v.s. lånebehovet uppstår för att marknaden inte fungerar och konkurrensen är snedvriden.
  Inte vet jag hur det skulle gå till utan att det skulle medföra ännu fler regleringar men uppenbarligen fungerar inte marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadsmarknaden är ett riggat monopol som går ut på att hålla efterfrågan långt högre än utbudet för att hålla bubblan vid liv. Lösningen är att ta in utländska byggbolag som konkurrensutsätter svenska byggbolag och ovanpå detta krävs det en ändrad lagstiftning för att skynda på bygglov.

   Radera
 6. Ett annat sätt är att försöka påverka prisbilden med den aspekten att byggbolagen har 50-70 marginal på nyproduktion. D.v.s. lånebehovet uppstår för att marknaden inte fungerar och konkurrensen är snedvriden.
  Inte vet jag hur det skulle gå till utan att det skulle medföra ännu fler regleringar men uppenbarligen fungerar inte marknaden.

  SvaraRadera
 7. Finns fler skäl till varför det är dåligt - exempelvis för att det sabbar ordinarie lånemarknad, konkurrerar med riksbanken, skapar destruktiva incitament och är en form av socialism som normalt inte ens Vänsterpartiet vill införa. Det finns redan statliga lånegarantier att söka (som dock ingen känner till, så väldigt få söker dem) som ger unga som köper sin första bostad en fördel. (http://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/agarlagenhet/forvarvsgaranti/)

  SvaraRadera
 8. Suck, vad tänker politiker med?

  Problemet är de låga räntorna, det är därför priser på bostäder har rusat. Varför är räntorna låga. Jo, därför dessa sätts av en statlig myndighet (ja, jag vet att det är mer komplicerat, men jag kan inte skriva en uppsats som förklarar vårt monetära system). Ingen vettig människa skulle låna ut till dagens räntor om vi hade låtit räntan sättas av utbud och efterfrågan, dvs spar- och lånevilja i ekonomin.

  Så varför har en statlig myndighet fel. Jo, därför det är så det blir med all typ av planekonomi. Ibland ska räntan vara 500% för man ska förvara en felaktig kurs på kronan. Nu ska den vara 0% för man till vara pris vill få upp ett påhittat index som heter KPI där bostäder inte ingår.

  Tyvärr saknar politiker förmåga att lyfta blicken och försöka se de större sammanhangen. Istället kör man på tills det blir en krasch och då tvärvänder man och gör om med en ny reglering, med andra oanade konsekvenser.

  SvaraRadera
 9. Även om KD inte ingår i regeringen nu, så är det ju inte omöjligt att de kommer med som regeringsparti vid nästa val på något sätt, och då får med sig ett antal mer sådana här eller liknande förslag.

  Annars känns det som de kör populism ut i fingerspetsarna. Öka avståndet till kaklet ytterligare mot att öka hastigheten när man väl slår i den.
  Bättre att öka ungdomslägenheter då, ger nog bättre effekt i längden för då har det offentliga bättre kontroll på pengarna än att leka marknadssubvention på en icke-fungerande marknad.

  SvaraRadera
 10. Filmtips: The Big Short, nyinkommen på Netflix...

  SvaraRadera
 11. Nu börjar även borgerliga partier att haka på bidrags- och subventionstrenden likt Ingvar Carlsson en gång gjorde med räntebidrag mm. Det gick inte väl då och kommer inte göra det nu heller.

  SvaraRadera