Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2016-10-29 14:41

Kasta plast

Bland olika fritidssysselsättningar man kan ha finns kasta plast, eller som en del kallar det - Airsoft eller milsim. Kort sagt att man springer runt i för ändamålet avsatt terräng och under organiserade former skjuter på varandra med elektriska eller gasdrivna luftvapen.
Plastkastande iförd Spetsnaz sommardräkt, samt en luftkulspruta. Inte helt optimal stridsställning ska medges och huvudbonaden lämnar en del att önska kamouflagemässigt.
Jag fick förra helgen möjligheten att delta i två dagars plastkastning, vilket var både fysiskt utmanande och framför allt rätt kul. Ungefär som att ständigt agera B- eller C-styrka, men med möjligheten att avbryta om man så ville.
Herr bloggarjäveln
uppkittad för plastkastning.
Återigen Spetsnaz sommaruniform,
men med en stridssäck 2000,
samt en stridsväst från Blackhawk.
Kepan är Robert Karjels RK-kepa.

Första dagen spenderades i ett skogsparti övandes med ett plastkastningslag. Vi var fyra kvinnor och fyra män, varav två nybörjare inklusive undertecknad. Det var en bra repetition av skyttegrupps strid, med formationer som bland annat skyttesvärm, linje, kolonn, växelvis framryckning, korridor, vägövergång och blixtlås. Övning av snabb avsittning från en av lagets 11-bilar genomfördes också.

Gruppträningen varvades med spelmoment, inklusive enskilds eldöverfall mot grupp på marsch, rensning av terräng eller för den delen fyra mot fyra. Och ett slags zombiespel med alla mot alla, där man kan "smitta" nedkämpade motståndare över till sitt eget lag. Slutar med alla mot en...

Sammantaget var timmarna mycket bra träning av en del mindre vältränade muskelgrupper, särskilt som jag fick luftkulsprutan. Visserligen vägde den bara drygt åtta kilo, men att bära den i skjutställning under några timmar tog ut sin rätt efteråt.

Söndagen var vigd för ett utannonserat spel på en anläggning i anslutning till polisens och räddningstjänstens träningsanläggningar utanför Upplands Väsby. Från laget var vi tre - två kvinnor och jag som gästspelare.

Dock regnade det vilket tillsammans med den tidiga morgontimmen (spelstart 0930) gjorde att fjollträskarna inte vågade sig ut, så laget fick nöja sig med att spela mot två lokala förmågor. Vilket förstås gick alldeles utmärkt efter lördagens träning.

Överlag var plastkastning en god fritidssysselsättning. Man lär sig träffa vänner, får motion och frisk luft. Samt kan lägga precis hur mycket pengar som helst på denna materielsport, vilket också skedde vid ett senare besök på serviceinrikade Röda Stjärnan på Kungsholmen när speltiden var över. Röda Stjärnan hittas även i Göteborg, Malmö och centrallagret Slutarp söder om Falköping och erbjuder även en del seriös utrustning för branschfolk inom militär, polis eller väkteri, samt en del fritidsutrustning och utrustning för skytteaktiva. Många plastkastare kör med autentisk utrustning förutom luftvapnen.

Man kan då fråga sig varför man väljer att kasta plast istället för att t ex gå med i hemvärnet? Nu har många plastkastare redan yrken inom blåljusmyndigheterna eller i grönkläder, alternativt hemvärn och ser sporten som en lättsammare form där allt inte är på blodigt allvar. Under längre flerdagarsspel kan man faktiskt välja att ligga kvar i tältet på morgonen. För oss som varit krigsplacerade är det också skönt att faktiskt få genomföra övningsmoment utan att det är allvar och utan några befäl som har diskutabla ledarskapsmetoder. Samt förstås känna efter var kroppens fysiska gränser ligger idag.

Jag kommer kasta plast igen. Fem av fem möjliga träningsstjärnor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Riktiga vapen är väl också gasdrivna för det mesta?

  Hur funkar de eldrivna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort beskrivet en elmotor som genererar luftpuffar genom att driva en fjäderbelastad pistong i en cylinder. Allt är trimbart (tex kraftfullare fjäder, fetare cylinder o pistong, bättre pipa etc). Sen brukar det sitta en liten gummisudd i ovandelen av pipan som ger kulan backspin så den flyger lite längre / rakare.

   Radera
  2. Bygger elmotorn upp ett mottryck mot fjädern som frisläpps vid avfyrning eller produceras trycket vid avfyrning?

   Radera
  3. Ja det var kanske lite slarvigt beskrivit. Motorn drar upp kolven och fjädern slår tillbaka den i cylindern. Så ju starkare fjäder man sätter i desto hårdare skjuter du. Funkar fint både semi och fullauto, går att spraya riktigt mycket plast med bra komponenter.

   Radera
 2. Plast utkastat i naturen inte det bästa för miljön om man nu inte städar efter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar man utomhus brukar det vara krav på att man använder sig av bionedbrytbara kulor, som efter en tid av väta faller sönder och lämnar kvar kiselrester.

   Radera
 3. Utan att vara miljöpartist kände jag ungefär samma sak. Mikrogranulat galore. Har iof för mig att det finns nedbrytbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljömedvetna spelare använder naturalternativet; älgskit

   Radera
  2. Givetvis väljer man de snabbt biologiskt nedbrytbara

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Ojoj, blackhawk! En sån hade jag också när det krigades som mest i hemmaskogen :) Samt en Colt XM177E2 om jag minns rätt.

  Vid ett tillfälle fick vi dock ta av oss utrustningen tämligen omgående, eftersom en dam upptäckte oss och började gallskrika. När damen hade lugnat ner sig berättade hon att hon först trodde att vi var "Tony Olsson och hans kumpaner", som då (2004?) var på rymmen från fängelset.

  Vilka tider...

  SvaraRadera
 6. Kastar man fortfarande färg eller har plastkastning tagit över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgkastningen har mer blivit en sport med uppblåsbara hinder och spandexdräkter.

   Radera
 7. biologiskt nedbrytbara BB av PLA är bara biologiskt nedbrytbara i en komerisiell composteringsanläggning. Ute i naturen kommer kulorna ligga lika länge som vanlig plast... för det är vad det är .. plast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju jättebra plast nuförtiden, precis som med bensin, det är bara att köra på med gott samvete och vara en god konsument.

   Radera
 8. Mm för det kan ju omöjligtvis vara så att en produkt som säljs som "biologiskt nedbrytbar" är just biologiskt nedbrytbar. Det förstår ju alla att om tillverkaren exempelvis påstår i sin innehållsförteckning att produkten är "organic based and breakdown in 180 days when exposed to Soil, Sunlight and Water" så kan den ju så klart inte bestå av något annat än onedbrytbar plast! Så det så!

  Det enda potentiella problemet med bio-bb är upplysningsvis att de är sprödare än plast-bb, så kör man med kassa bio-bb i ett trimmat vapen kan man råka ut för att bb-fragment fastnar i pipa/mekanism. Finns dock bra bio-bb, kostar nån procent mer men det brukar inte drabba någon fattig då airsoftutövare är vana lägga stora pengar på sin hobby

  SvaraRadera