Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2016-10-16 11:16

Inget problem hitta bostäder åt flyktingar - 30% vill hysa flykting gratis i hemmet

Sveriges kommuner vill stoppa utkvoteringen av flyktingar till kommunerna, pga brist på bostäder. Men bostäder är inget problem, eftersom 30% av svenskarna gratis vill hysa en flykting i hemmet, vilket gör att det finns nästan en miljon bostäder tillgängliga omgående.


Enligt DN/Ipsos undersökning förra hösten ville 31% av svenskarna utan ersättning ta emot en flykting i sitt hem.
"Tre av tio (31 %) uppger också att man, utan ersättning, vill ta emot en flykting i sitt hem. Var fjärde (25 %) uppger att man vill men inte kan ta emot en flykting i sitt hem. Fyra av tio (38 %) uppger att man inte vill ta emot en flykting i sitt hem."
Således kan det inte vara några som helst problem för Stockholms kommun att ordna bostäder. Man erbjuder nämligen att betala för rum åt flyktingar. Enbart på Södermalm bör det finnas runt 50 000 hushåll och med 31% uppslutning kan man alltså inhysa minst 15 000 flyktingar enbart i den stadsdelen.

Motsvarande gäller förstås även i resten av landet. Bostäder är alltså inte ett problem. Svenska folket vill inte bara öppna sina hjärtan och plånböcker utan även sina dörrar. Så var det med den saken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Som vi sett i olika situationer så är faktiskt det svenska civila samhället starkt -- vi har många reserver att ta till i en riktig nödsituation i form av arbetskraft, maskiner, stora bostäder och så vidare.

  Fast just det här med att dela bostäder ligger oss inte nära..... Det ska bli _mycket_ intressant att se hur många som faktiskt ställer upp på erbjudandet i Stockholm (4000 kr/nyanländ tror jag man får som ersättning).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jönköpings kommun testade något liknande för en tid sedan, men bara ett fåtal anmälde sitt intresse. Och då är Jönköping Sveriges Jerusalem.

   Hyckleriet vet inga gränser.

   Som du skriver så är civilsamhället starkt i nödsituationer, men inte i detta fall tydligen. Det finns en enorm skillnad mellan medieopinionen och folkopinionen.

   Redan nu börjar många kommuner att klaga på tilldelningar av personer som fått uppehållstillstånd, t ex alla kommuner i Stockholms län. Kungsbacka fick väl en tilldelning på 600-700 personer och har en bostadskö på 6000 personer.

   Under 2017 räknar MigV med 100 000 anhöriginvandrare. Flyktingkrisen är långt ifrån över och 2018 så börjar de ekonomiska överrullningseffekterna bli kännbara på allvar på kommunernas ekonomier. Självklart finns det andra orsaker till kommunernas försämrade ekonomi, t ex en åldrande befolkning.

   Radera
  2. Så i Jönköping byggde man träbås i en bilhall, sk kåkstadsliberalism.

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6537596

   Radera
  3. Ja, denna centrala tilldelning kommer bli mycket intressant att följa. Eftersom lagen _kräver_ att kommunen fixar platser kommer vi att ha massor med kreativa lösningar.

   Enklast är att helt enkelt ge nyanlända förtur i bostadskön. Vågar någon kommun prova?

   Radera
  4. Ekerö planerar att inte ge någon som står i bostadskön en lägenhet under närmsta året, alla lediga objekt går till nyanlända. Alla likas värde.

   Hedemora och Örebro tror jag ger åtminstone var 10:de ledig lägenhet till nyanlända. Dessutom köps det ju in bostadsrätter i t ex Malmö och Vallentuna, och det byggs nya lägenheter för nyanlända osv.

   Men detta är ju inte invandrarnas fel utan det är de folkvalda politikerna som vi ska rikta ev missnöjdhet emot.

   Man ska även komma ihåg att "socialen" har egna lägenheter i de flesta kommuner som socialt utsatta har förtur till. Återigen detta är inte den enskilde invandrarens fel alls.

   Radera
  5. De facto så har nyanlända ej rösträtt så de har ingen förskyllan, det har politikerna, media, och väljarna. De är de/vi som skapat situationen.

   Radera
  6. @Somebody

   Äsch det är fin gammal svenska tradition http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=20401

   Fram för mer sånt där åt de som inte har en bostad eller inte kan betala för sig. Då skulle det bli andra bullar hos många bidragsförsörjda och lata.

   Radera
  7. "Flyktingkrisen" är en katastrof för stat och kommun - inte för gemene man.
   (Jfrt med naturkatastrofer/krig/etc)

   Radera
 2. Solidaritet på pappret. Får väl se hur det ser ut när det kommer någon till dörren. Tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Jag tror det när jag ser det.

  SvaraRadera
 4. Förutom den majoritet, 38 procent som inte vill inhysa flyktingar. Och nu är det verkligen på tiden att man börjar lyssna på oss. Man har fört en politik som går på tvärs med våra önskemål i 35 år nu. Och när blev förresten DN/Ipsos höjden av opartiskhet? Det ser man ju bara på frågeställningen att de har pressat osäkra personer att svara politiskt korrekt. De har väl haft politiska kommissarier närvarande vid utfrågningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kunde ju tillexempel ha haft alternativen:

   1. Utan ersättning ta emot en flykting i sitt hem.
   2. Kan inte och skulle inte ta emot en flykting även om man kunde.
   3. Vill inte ta emot en flykting i sitt hem.

   Radera
  2. Det säger inte lite om den s.k. "opartiskheten" hos DN/Ipsos som ska ge legitimitet åt riksdag och regering utom SD.

   Radera
  3. Och vill inte ta emot en flykting i sitt hem skulle hamna i majoritet. Så var det med det.

   Radera
  4. Jag vill varken inhysa någon flykting i mitt hem eller betala för att någon annan inhyser verbörande!

   Radera
 5. Som nån tidigare skrev nånstans kan ju familjen Bonniers gå först ut med sina jättehus hahaha.
  Eller Wolodarski själv kan väl hysa in säkert en fyra fem stycken skäggbarn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen är rubriken ironisk eller så är det en formidabel glädjekalkyl.
   Jag tror inte att svenska folket har svarat ärligt på frågan.
   http://nt.se/nyheter/norrkoping/lana-en-svensk-riskerar-att-laggas-ned-om4335273.aspx

   Radera
  2. Är någon egentligen förvånad? I den här typen av undersökningar röstar folk med hjärtat, men när det kommer till kritan vill "världens ensammaste folk" knappast dela sitt hem med främlingar i någon större utsträckning.

   Anledningen är förstås att alla som röstar (V), (MP) och (FI), samt en del traditionella sossar, självklart måste bekräfta sin egen godhet, om det så bara är i en opinionsmätning. I verkligheten är de som alla andra, och har skaffat sin bostad till sig själv och sin familj.

   Radera
 6. Man får nog in 20 pers i en tvåa i någon förort, och det blir ju tillräckligt med pengar för att själv flytta till nåt allinclusive-hotell i ett varmare land..

  SvaraRadera
 7. Och detta är ju bara de som kommit hittills, de kommer fortsätta komma tills det inte lönar sig att komma hit längre, bara vänta tills Turkiet fattar att de inte blir medlemmar i EU.

  Bättre politikerna tog tag i problemet nu istället för sen, när de återigen tvingas till (i förlängningen meningslösa) panikåtgärder.

  SvaraRadera
 8. Detta sker i full skala i förorterna. Familjer kör ihop sig för att släkten skall få plats. Fast gratis är det väl knappast. EBO lagen ger väl ersättning för boende skaffat själv.

  SvaraRadera
 9. 1229 intervjuade av 9,5 miljoner. Inget att dra stora växlar på....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl ett normalt urval för t ex opinionsundersökningar.

   Radera
  2. Fullständigt normalt för att uppnå statistisk signifikans för svensk del och kunna justeraför socioekonomiska och geografiska skillnader. Bara rena amatörer som tror att man måste fråga fler än så för att få korrekta svar.

   Radera
  3. Fast det blir ju stor skillnad om man väljer att fråga i t.ex. Södertörn eller i Sjöbo.

   Radera
  4. Är väl en standardsiffra som ger ett tillräckligt snävt konfidensintervall för att man ska kunna säga att det speglar nationen

   Radera
  5. Jaha, rätt många hade visst svarat redan. Uppdaterade inte sidan innan jag svarade... (shit cornu, du behöver väl inte snäsa av folk som gör sig omaket att kommentera, även om de inte är insatta i ämnet)

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Fel inlägg? Ej avsikt snäsa av. Ber om ursäkt.

   Radera
  8. Med slumpvis utvalda (eller utvalda ur vissa strata för att få ner statistisk bias) så kan 1229 pers ur en stor population på flera miljoner ge en rätt bra indikation på vart det lutar. Instituten gör på detta sätt och felmarginalen blir några procent. Verkligheten vid valurnan eller men främmande flykting på tröskeln redo att äntra hemmet kan naturligtvis visa annat, men statistiska metoden är det inget fel på.

   Radera
 10. Gäller undersökningen flyktingar från Syrien eller flyktingar generellt eller möjligen även migranter, varför tar man emot så många från annat håll än Syrien när man inte har plats för personer från det svårt krigsdrabbade Syrien, Sveriges politik gör bara problemet värre.

  SvaraRadera
 11. Lätt och svara att man gärna vill men inte kan. Verkar bara vara 31-25 = 6% som vill på riktigt och inte bara är skenheliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när det väl kommer till kritan så tror jag inte alla 6% heller är beredda när det väl kommer till kritan.

   Radera
  2. Jag hade kunnat ta emot ett antal kvinnor mellan 20-30.
   Hade nog t.o.m röstat på MP om det bara var ensamkommande kvinnor som vällde in över gränsen.

   Så jag kan ju ha viss förståelse för de kvinnor som inte röstar på SD, men vad männen har för skäl, det anar jag faktiskt inte.

   Radera
  3. Helt rätt om kvinnorna Kallle7. Men jag röstar Kristna Värdepartiet och är medlem i det partiet. Vi får se om dessa håller måttet. De flesta människor, som Wiseman och Skipper, har liksom en tendens att sälja sig till denna PK-elit när de börjar närma sig maktens tinnar. Det fyller mig med sorg. Jag tänker aldrig sälja min egen själ! Jag står för det jag alltid har stått. Och gör jag inte det så har jag ett jävligt gott skäl. Att jag utvecklas som människa. Om jag gör det för att jag vinner på det, då är jag en sellout.

   Radera
 12. Man behöver inte nöja sig med frivillighet. Alla som redan i dg får hyresbidrag borde väl tvingas?
  Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer nog snart på något som gör att de kan tvinga alla som har gott om boyta, bara lite besvärjelser för att olja det hela med, några "allas lika värde" och ett par stycken "ställa grupper mot varandra" i media så ordnar det sig.

   Radera
 13. Det finns ett problem med begreppet "flykting" i den undersökningen också. Ska man gå efter FN:s definition eller efter svenska politikers och medias definition när man besvarar frågan? Skillnaden är nämligen milsvid.

  SvaraRadera
 14. Jag tror frågan ställdes så här. "Som PK, kan du tänka dig att ta emot en flykting utan ekonomisk ersättning i ett hem, dock inte ditt eget?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kan du tänka dig att någon annan ska ta emot en flykting i sitt hem", det låter ju som en rimlig frågeställning.

   "Kan du tänka dig att ett flykting korsar sitt spår"...

   Radera
 15. Hm, först och främst skall vi ta hand om våra egna! Gamla, sjuka barn, kroniskt sjuka, psykiskt sjuka etc...
  Vi har idag en mängd uteliggare, alltså svenska medborgare som inte har någon bostad. Kommunen brister i sitt uppdrag. De individer som muckar från fängelse, går rakt ut i bostadslöshet och fattigdom.
  Det är alldeles för mycket förakt idag mot de svenska medborgarna som i första han ska få del av samhällets skyddsnät/välfärd.
  Aldrig i helvete att en flykting skulle få bo hos mig! Finns inte på kartan. Fredde sa "öppna era hjärtan" eller något liknande. Från den dagen har vi många svenskar som bidrar till Sveriges förfall och undergång om inget görs...

  SvaraRadera
 16. Är väl som med vindkraft. Många som vill ha, men inte där de bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindkraften ger ibland el... alltså ett litet plus. Okontrollerat insläpp till Sverige ger instabilitet och förfall.

   Radera
 17. Allt för stora strömmar av individer som flyttar (eller bondsöner som flyttar från en gård till en förort - egentligen handlar det om i synnerhet unga män utanför kontroll av mor, syster eller hustru) har inneburit tecken på kommande oroliga tider i mer än 2000 år. Det är väl dokumenterat. Varför tror vi att vi kan lösa det idag ? EUs regionalstödsförordning är konstruerad från modeller som går ut på att minska takten av hur landsbygdsbefolkningen lämnar "landet" och flyttar in till förorten. Går det för fort blir det social oro och elände. Och så glömmer man allt denna kunskap just nu ?

  SvaraRadera
 18. Intressant att 30% tar emot en människa helt utan att veta något om vem det är. Så länge den handlar om en flykting dvs.

  Leffe, 46 och förtidspensionär, kanske gillar sponken ett par dagar i veckan, får nog ha tur om man ens hittar någon som vill hyra ut.

  Medan ett gatubarn från Marocco med 4 pass kan välja och vraka bland attefallshusen på drottningholm och bo gratis.

  Men någonting säger mig att enkäten och verkligheten ligger långt ifrån varandra.

  SvaraRadera
 19. Det är ju klart att vi i dubbelmoralens mecka (Sverige) svarar så på frågan. Sen när det kommer till kritan så vet vi alla hur många som verkligen öppnar sin dörr för den här typen av verksamhet. Se bara hur många som överklagar när det skall byggas en flyktingförläggning granne med dem.

  SvaraRadera
 20. Det enda undersökningen avspeglar är förtrycket av svenska folket via massmedia.
  Är man inte god nog så blir man utfryst, skulle man vara direkt emot blir man uthängd som rasist eller rentav nazist.
  Svenska folket har ALDRIG velat ha den massinvandring vi haft, den har prackats på oss mha rena lögner om att det skulle röra sig om folk på flykt. Dessa är ju i själva verket ett ytterst litet fåtal.
  Man har även ljugit i årtionden för den totalt dumnaive svensken om hur charmigt det är med multikulti när det i själva verket är en samhällsform som medför enorma problem.

  SvaraRadera