Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-07 07:59

IMF medger fel om Brexit: Ingen krasch, Storbritannien får bäst tillväxt i G7

IMF kryper nu till korset om sina varningar inför Brexitomröstningen. Istället konstaterar man att Storbritannien kommer ha den högsta ekonomiska tillväxten bland G7-länderna, dvs bäst i gruppen USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Japan och Italien. Så mycket för katastrofen Brexit. Det är nu möjligt att fler länder upptäcker att det går alldeles utmärkt att dra igång en process att lämna EU.
Det är The Guardian som uppmärksammar IMF:s nya prognoser.
"The International Monetary Fund has predicted the UK will be the fastest growing of the G7 leading industrial countries this year and accepted that its prediction of a post-Brexit-vote financial crash has proved to be overly pessimistic."
Nu är det fortfarande ingen enorm ekonomisk tillväxt som förutspås, eftersom världsekonomin är på väg in i lågkonjunktur eller recession. Men allt står och faller inte med huruvida man tänker lämna eller gå ur eU.

Tillväxten för Storbritannien kommer likväl bli högst i G7, vilket är en tydlig indikator på vart världsekonomin är på väg. I år väntas 1.8% i tillväxt för landet och 1.1% nästa år. Mycket svaga siffror, men fortfarande bäst i G7.

Som jag spekulerade kring innan Brexit är detta förstås mardrömsscenariot för politrukerna i Bryssel. Nämligen att EU faktiskt inte är så relevant som EU-förespråkarna vill göra gällande. Internationell handel hade vi även innan EU.

Sverige har också mycket att vinna på att lämna EU, då både Norge och framöver Storbritannien är våra viktigaste exportpartners och inte kommer vara med i unionen. Vi har även mycket stor export till exempelvis Kina (faktiskt!) och USA, som inte heller är med i EU. Däremot måste vi i så fall gå med i NATO, då svensk säkerhets- och försvarspolitik utgår från att vi får 42.7-hjälp i enlighet med Lissabonfördraget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Det trista är väl att även om Sverige lämnar så blir vi som Norge, bland de flitigaste i Europa på att införa ogenomtänkta EU-regler.

  SvaraRadera
 2. Pundet har tappat kraftigt vilket sannolikt är anledningen till den goda tillväxten - i pund. Det är alltså inte så att britterna blivit rikare - tvärtom. För övrigt är det fånigt att göra EU till en ekonomisk fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brittiska pundet har nått sin lägsta nivå på över tre decennier gentemot dollarn. Ett pund kostar nu 1:2757 dollar. Mot euron är pundet på sin lägsta nivå på tre år. Gentemot kronan står pundet nu strax under elva kronor.

   Radera
  2. Nu är det "fånigt" att prata om ekonomiska konsekvenserna av att lämna EU. Innan omröstningen var det fullt pådrag från alla "experter" om hur viktigt det var med ekonomin och hur illa det vore att lämna EU.

   Stor underhållning.
   Den som litar på dessa "experter" och deras skrämselpropaganda måste vara väldigt naiv (för att använda en populär term)

   Radera
  3. Helt apropå: Är inte du Cornu utifrån den här studien - http://www.svd.se/ny-forskning-manniskor-kan-delas-in-i-fyra-typer - en "kaninjägare"? Själv tillhör jag snarare den fjärde gruppens programmatiska (snarare än tillitsfulla) "hjortjägare".

   Radera
  4. Så mycket nonsens, Kuckeliku. Speciellt om jakt.

   Radera
  5. # connyt
   Jag har aldrig använt ekonomiska argument för EU-medlemsskap. Jag tror på internationellt samarbete, men alls inte för att öka tillväxten. Den fria marknaden är dock ett slukhål.

   Radera
  6. GB har en besvärlig tid framför sig oavsett vad som sker.
   Men en krympning av måttbandet kan göra GB större igen!

   Radera
  7. Vissa länder kan möjligen tjäna ekonomiskt på att stå utanför EU, men det handlar snarare om små skatteparadis, inte om länder som Sverige och UK. Lycka till med att göra Sverige till ett skatteparadis. Det kommer knappast heller ske med UK.

   Radera
  8. Kuckeliku och skatteparadis, ok och du nämner Sverige.

   Merparten av svenskar runtom i landet går runt och fixar semester eller numera i bästa fall en kolonilott med hus, efter att envars konton är balanserade.
   Ditt svenska skatteparadiset sådan handling vad runtom i landet är adressen för ett detta vadtror-du, rentav riksdagshuset kanske?

   Radera
  9. Det jobbigaste för UK är att översvämmas av föga bemedlade lycksökare. Länder som Norge och Schweiz är dock också ganska illa skyddade mot sådant, trots att de står utanför EU.

   Radera
  10. # DanTor
   Allt du skriver är mer eller mindre obegripligt. Jag har inte tid att deschiffrera dina meddelanden.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Meddelanden kan uppenbarligen dupliceras om man backar i webläsaren. Det är nog det de som ofta skickar duplicerade meddelanden gör.

   Radera
 3. Pundet och för att citera Thuren - "Confirmation Bias kring invandrarområden helt enkelt" jupp precis.

  SRP1 7/10-16 och ett satans gnagande och det letas runt type "det moste ges konsekvenser att lämna EU". Detta patetiska EU-USA-pipande är endast projektion denna motbjudande och ovärdiga konstruktion inser att det kommer kyla och inget finns att svepa sig i.

  Jag anser att pundet alltid varit dyrt slanten kommer att sjunka till mera besinnad och sansad nivå, håll i det historiska minnet Englands befolkning är inga blötdjur.

  USAs EU-NATO ut ur Europa

  SvaraRadera
 4. Utopin är att vi skulle gå tillbaka till tiden före 1914 - i det närmaste global frihandel och fri rörlighet av människor också. Allt prat om globalisering nämner inte att världen var mycket mer globaliserad förr (undantaget bättre kommunikationer nu) men att världskriget satte stopp för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte mycket handel före 1914. Det var få som reste längre än några få mil före 1914. Nästan allt som konsumerades tillverkades inom några mil före 1914.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec: det är så otroligt frustrerande att läsa vad du skriver. Visst är det sant att världshandeln var mindre i volym förr, och att det var betydligt mer "närproducerat" förr, men hela 1800-talet var en enorm boom gällande internationell handel. Handel utgjorde 1/30-del av ekonomin 1800 men 1/3-del 1914, mellan 1855 och 1914 tjugodubblades de internationella pengaflödena. Det var en mycket mer sammankopplad och modern internationell ekonomi än många kan ana.

   Radera
  3. Ursäkta Sandow men jag kunde inte låta bli. Visst har du rätt om Sveriges enorma utveckling från mitten på 1800-talet. Vi drogs nog mest igång av behoven på kontinenten. Tycker det är kul att vi snabbt blev leverantör av energi för de sista transporterna i de utvecklade städerna på kontinenten. Energiproducenterna i Sverige fick råd med att i många fall investera i sågverk och därmed få delta i export av allt mer sågat virke och senare pappersmassa och papper.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Klart det kan blir fel om man försöker förutspå en rent psykologisk reaktion. Det är inget att dra några stora växlar på. Ingenting har förändrats ännu och ingenting kommer förändras förrän Artikel 50 förhandlingarna är klara, vilket kan ta fem år.

  Så att slå sig för bröstet några månader efter en rådgivande folkomröstning och deklarera att UK går jättebra och fler länder kan lämna utan negativa effekter är minst sagt att komma till stora slutsatser baserat på lite data. Om man ska utrycka sig artigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu sade man faktiskt att allt skulle krascha omedelbart om det blev ett jag till Brexit.

   Radera
  2. Skulle tro valutan spelar in här.
   Titta på Sverige med sin svaga SEK, god BNP.
   Skulle EUR upplösas vore det väl närmast en katastrof för Tyskland exportmässigt med en starkare valuta (D-mark). De andra euro-länderna skulle gissningsvis tjäna på upplösningen exportmässigt med en svagare valuta som följd.

   Radera
  3. Om det hade varit något med de där experterna så hade de väl förutspått att pundet snart kommer rasa kraftigt men att effekterna i övrigt kan dröja. Gissningsvis var ingen smart nog att säga just det.

   Radera
  4. Var inte fallet i pundet det största individuella fallet sedan 40 år?
   Det var en krasch - desto var Cameron tydlig i sin lögn 'då lämnar jag in pappren direkt'

   Radera
  5. Pundet har tappat 17% i värde mot USD sedan Brexit.

   Radera
  6. Vad är 17 procent av värdet på allting som finns i UK? Det handlar om tusentals miljarder pund! Korrigera gärna!

   Radera
  7. FTSE 100 har under samma period gått upp 11%
   FTSE 250 har stigit 4.7%

   Anledningen till att 100 överpresterat kontra 250 tillskrives exporten som är procentuellt större i 100.

   Radera
  8. Om index stigit 11 procent medan pundet backat 17 procent bör även aktieägarna backat ca 6 procent så här långt. Korrigera gärna!

   Radera
  9. Som amerikansk placerare i FTSE 100 har du tappat ca 7.9% i värde. (1.11 ggr 0.83).

   Radera
  10. Engelsmän med en massa aktier på Londonbörsen har väl blivit ungefär lika mycket fattigare. Ändå handlar det om den grupp som skulle vinna mest på ett svagare pund. Förutom den inhemska turismindustrin, som också kan bli måttligt lidande av en pundförsvagning. Och politiker som anser att deras viktigaste uppgift är att fixa platser i grottekvarnen åt folk.

   Apropå det har DN idag en artikel om en vetenskaplig artikel i SPPS som säger att amerikaner väljer pengar framför tid men blir lyckligare om de väljer tid framför pengar.

   Radera
  11. Rent hypotetiskt har engelsmän som placerat i FTSE 100 blivit 11% rikare under förutsättning att de håller sig hemma och inte köper importerade varor.

   Radera
  12. People Who Choose Time Over Money Are Happier heter artikeln.

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/det-gor-oss-lyckligast-i-valet-mellan-tid-och-pengar/

   Det är förvisso inte tid engelsmännen köpt sig genom Brexit. Snarare mycket mer slit. Hela EU tvingas slita med engelsmännens utträde, där de till och med kräver sin del av EUs vin- och spritförråd. Hur nu sådant skall avgöras. Spelar det tex ingen roll hur länge man varit medlem? Britterna ser till att vi alla får slita mycket mer med allehanda skit.

   Radera
  13. Mer eller mindre rika engelsmän reser säkert vanligen gärna och de köper säkert mycket saker från utlandet. Även "brittiska" produkter baserar sig vanligen på ymnig import av delar och teknik.

   Radera
 6. Fin bild. Har du tagit den?

  SvaraRadera
 7. Har en teori om att du är den största psyopsen i Sverige Cornu.

  SvaraRadera
 8. Det blir nog ännu bättre läge för GB när de om ett par år kan själva ta hand om de ca 5 miljarder GBP netto som idag går till EUs budget. När skall sedan EU-administratörerna inse att de inte har dessa pengar att spendera? Det kanske snarare är EU som kraschar, inte GB?
  Vänliga hälsningar,
  Dan

  SvaraRadera
 9. EU funkade rätt bra fram till Maastrichtfördraget. Sedan tog som sagt politrukerna över ;-)

  SvaraRadera
 10. Känns lite som att detta är en konsekvens av att pundet har tappat 22% i värde sedan dess toppnotering i november mot euron. Vad händer när det är rea på ett lands produkter och tjänster? Fan inte raketvetenskap det här...

  Tycker dock inte att man ska säga "Fan vad bra det går för GB", då detta endast är konsekvensen av att deras valuta har totalt kraschat.

  SvaraRadera