Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-24 16:01

Hur många böcker läser du om året?

Så, med anledning av GP:s lilla bus tidigare idag, hur många böcker läser du om året för din egen del.  Svara på undersökningen nedan.
Med för din egen del avser jag ej högläsning av böcker för barn. Men om du läser Mamma Mu & Kråkan för din egen del räknas förstås även sådana böcker.

Facklitteratur och kurslitteratur är förstås också böcker, givet att du faktiskt läser dem och inte bara använder dem som referensverk.


Svara nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Jag har inte haft budgeten att köpa så många nya böcker så det blir 1-5 för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste inte köpa böcker för att läsa böcker.

   Radera
  2. Det trodde jag inte om dig, att du var en kommunist som gick och lånade böcker på bibliotek, Cornu. :D

   Radera
  3. Det finns hur många gratisböcker som helst lagligt på nätet. Googla på free books.

   Radera
  4. 169kr/mån för storytel om man gillar e-böcker eller ljudböcker.

   Radera
 2. Svar
  1. Det tycker jag allt fast man läser ju inte dem :)

   Radera
  2. Just att sitta still (t ex läsa böcker) anses ur fysiologisk synpunkt vara väldigt ohälsosamt.

   Att promenera/jogga och lyssna på intellektuellt utmanande poddar måste vara bästa kombinationen.

   Radera
  3. Det tycker inte jag. Ljudböcker har inget med läsning att göra. Att lyssna på en bok påminner mer om att lyssna på radioteater, eller att kolla på film. Inget fel med radioteater, poddar och film, men jag tror att just själva läsningen är viktig i sig.

   Radera
  4. @psevenson

   Varför är läsningen i sig viktig tycker du?

   Radera
  5. Jag tror att läsning utvecklar ordförrådet och textförståelsen så att man lättare kan kommunicera med andra människor i tal och skrift. Jag tror även att läsning är positivt för minne, kunskapsinhämtning och fantasi. Under tiden jag pluggade upplevde jag att bästa inlärningsmetoden var att själv läsa och skriva av texterna, snarare än att passivt lyssna på föreläsningar, även om det i praktiken förstås krävdes en kombination av lyssnande, läsande och skrivande.

   Radera
  6. Nja, det vet jag väl inte riktigt om jag tror på. Enligt denna professorn i psykologi så är där ingen större skillnad i alla fall.

   Jag tror snarare att problemet med inlärning ifrån tal har mer med talaren att göra och inte begränsningar hos lyssnaren. Det är en sällsynt konst att kunna hålla långa tal och föreläsningar och samtidigt hålla lyssnarens intresse och uppmärksamhet.

   Radera
  7. Men vi är ju också alla väldigt olika och det kan vara så att vissa är bättre på den ena och vissa är bättre på det andra.

   Radera
  8. Jag skulle vilja påstå att det är nästan omöjligt att hålla långa föreläsningar med bibehållet intresse och uppmärksamhet från lyssnaren. Då får det vara ett väldigt intressant ämne, och väldigt intresserad publik!

   Jag har inget emot ljudböcker i sig och, som professorn skriver i artikeln du länkade till, så länge det inte handlar om något komplicerat ämne kan man absolut tillgodogöra sig innehållet i en bok genom att lyssna på den istället för att läsa. Exempelvis när jag kör bil längre sträckor lyssnar jag gärna på radioprogram eller poddar om aktuella ämnen, och har förstås inga problem att hänga med i det.

   Men jag tror absolut att läsningen som sådan är mycket viktig av de skäl jag beskrev ovan, kunskapsinlärning och kommunikation i tal och skrift. Inte minst för unga människor, skolelever, tror jag det är helt avgörande för språkkunskaperna att man läser mycket, både skönlitteratur och fakta. Det behöver inte vara tryckta böcker och tidningar, utan kan förstås även vara E-böcker, eller andra texter och bloggar man hittar på nätet.

   Radera
 3. Böcker... Hela internet är ju fult med text. Hur ska jag hinna med och läsa böcker också?

  SvaraRadera
 4. Tror det blir 26-50. Nu senast "Once upon a time in Russia" av Ben Mezrich. Urdålig var den. Läs inte. Har jag inget annat att läsa brukar jag läsa om "Deutschland ohne Deutsche" av Hans Heyck eller nåt av Reichsbauernleiter Walter Diarrés alster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hette han verkligen Diarré?

   Radera
  2. Sjukdomar brukar oftast vara döpta efter någon historisk figur, oklart om det gäller för tvillingarna diarré och logorré...

   Radera
  3. Nej, han hette Darré, utan i:et. Men det är ju öppet mål.

   Begravd i Goslar, där urkristendomen grundades för 228000 år sedan och den egentlige kristus korsfästes 1200 f Kr. Åtminstone enligt vissa...

   Radera
  4. Se man på, och jag om trodde att det bara var Guderian som grundades I Goslar.

   Radera
 5. Äntligen kommer den så man kan briljera lite!
  Läser 150+ om året och har gjort det i två-tre år.
  Har ett jobb där jag har mycket "dötid" så kan läsa 2-3 böcker i veckan på jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spärrvakt i Korpilombolo eller? ;-)

   Radera
  2. Är det du som är stinsen i Gränna?

   Radera
  3. Du heter egentligen Dan Eliasson?

   Radera
  4. Du tror att Dan Eliasson kan läsa?

   Radera
 6. Hinner läsa pinsamt lite. Fem böcker har det blivit hittills i år. Kan dock notera att samtliga fem är skrivna av bloggaren ovan :-)

  SvaraRadera
 7. Räknas de böcker (kapitelböcker) som läses för barnen innan de sover?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...eller serieromaner?

   Radera
  2. Haha. Räknas böcker man läser för barnen så blir det ju hundratals. Vi läser minst en ny bok om dagen...

   För egen skull blir det sämre. 6-10 kanske där hälften är facklitteratur för egen skull.

   Radera
  3. Jo, men det är lite skillnad på "Bo går till affären" (pixibok) och t.ex "Farlig midsommar"

   Radera
  4. Nej, det är ju inte speciellt avancerade böcker vi läser. Försökte börja med Trollvinter i höstas, men den gick inte riktigt hem. Kanske ska göra ett nytt försök till vintern :)

   Radera
  5. Läser bitar ur böcker för min dotter - hon läser själv också, men gillar att jag läser för henne ibland. Hon har gått över till tegelstenar, så det är inte böcker jag läser högt på en kväll.

   Radera
 8. Jag fullständigt plöjer mig igenom bok efter bok på Storytel. Både skönlitteratur och faktaböcker. Just nu är jag inne i stim av "hälsoböcker". Har gått över till LCHF-diet och vill veta ALLT om socker, kolhydrater, fett och annat bös man stoppar i sig. Ikväll ska jag dock ta mig igenom sista timmen av "Driv - historien om Nike". Storytel är guld när man lyssnar mycket.

  SvaraRadera
 9. Är man osäker på om något man läst ska räknas som en bok eller om en aktivitet man utfört ska räknas som läsning så är svaret förmodligen: nej.

  SvaraRadera
 10. Lyssnar bara genom storytel numera och bara när jag är ute och går/vandrar. Brukar blir en bok i veckan ungefär. är det spännande och bra böcker går det fortare, som nu senast Bergmans 6dagar på fredag till söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köade upp 36 timmar och 6 dagar efter jag läst Cornus bokinlägg för några veckor sedan. Däremot lyckades jag fumla upp det så jag lyssnade på 6 dagar före 36 timmar.
   Bra böcker, sådant jag gillar.

   Radera
 11. Gissar 20-30. Läser gärna om bra böcker då och då, exempelvis Michael Crichtons böcker, eller för den delen Wilderängs...

  SvaraRadera
 12. Jag läser mängder av artiklar varje dag, typ av den här från SVT.
  Skulle för övrigt vara kul att få läsa en motsvarande artikel om något lite parti på yttersta högerkanten, bara som jämförelse. Gissa att man fått en annan känsla efteråt.

  Det blir nog ett antal boksidor per dag, men det räknas inte?

  SvaraRadera
 13. Skogsvandringen av Ernst Jünger senast lästa fysiska bok. Rekommenderas varmt för fritänkande och frisinnade personer.

  Annars håller jag på att traggla mig igenom Krig och Fred på ljudbok under jobbpendlingen. 65 timmar eller nåt' sånt totalt. Då slipper man i alla fall få hjärnblödning av att lyssna på infantiliteterna som undfägnas lyssnaren i P1-Morgon och Studio Ett.

  SvaraRadera
 14. 26-50 är det nog. Cornu är lite skyldig till det (alltså att det är fler än förr, inte tvärtom).
  Det började med en viss bok tjuvsläpptes en vecka tidigare på Storytel förra sommaren och inte en chans att jag skulle vänta så länge och köpa den som ljudbok. Sen dess har det rullat på med böcker. Jag har dryga timmen pendlingstid enkel väg med byten (men inte bilkörning). Skulle man dragit på en pocket hade viktig tid gått förlorad. Så på detta vis är pendlingstiden inte bortkastad.

  Räknade till 58 böcker i storytel som är klassade som lästa. Då har jag gjort avdrag för de där Storytel original ("Svart stjärna" och "Virus") som är små följetonger á 10 avsnitt samt att vi är en bit in på hösten redan.


  Förutom Sci-Fi, technothriller/spion/krig så har det blivit några klassiker som aldrig blivit lästa tidigare ("Dr Jekyll och Mr Hyde", "Oliver Twist", "1984", "Alice i underlandet").

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag började också med Storytel förra sommaren, jag letade efter Midvintermörker för att läsa på semester men den fanns inte på någon av nätboklådorna, men storytel hade den! sen rullade det igång Alla av Wilderängs då utgivna sen blev det alla G.W, alla Kallentoft alla Adler Olsen osv osv. just nu är det Simon Scarrows Under the Eagel.

   Radera
 15. Lyssnar på ljudbok när man jobbar, diskar, tvättar, städar, tja allt tråkigt.. så man brukar kunna klämma 1-2 ibland 3 böcker i veckan. :P

  SvaraRadera
 16. Tips till Lars:

  Jag var mot NATO. Sedan läste jag den här boken. Nu är jag för NATO.

  https://www.goodreads.com/book/show/25716725-playing-to-the-edge

  Och då skall man veta att boken inte ens handlar om NATO!

  Föreslår läsning och recension här på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså svensk medlemskap i NATO, inte NATO i sig.

   Radera
 17. Varierar oerhört, men när jag har tid och är inne i ett stim av böcker så blir det gärna 3-5 böcker i veckan. Numera nästan uteslutande E-böcker pga viktbegränsningar i bagage när jag reser i jobbet. Har aldrig fastnat för ljudböcker, då de inte ger mig samma upplevelse där fantasin får måla upp sceneriet osv. som en skriven bokupplevelse ger mig.

  SvaraRadera
 18. Är väl lite beroendemänniska, så hittar jag en ny författare eller ett nytt "område" som lockar så kan jag läsa 10 böcker på 2-3 veckor för att sedan inte läsa alls på flera månader. Det värsta som finns är att läsa en dålig bok. Det är en konst att lägga ifrån sig böcker dåliga böcker. Swede Hollow t ex, lät ju både intressant och aktuell, men inte fan var det en bra bok. Den är skyldig till min senaste vita månad. Andra klassiska läslustdödare är t ex Gomorra och Svensk Maffia.

  Gillar även lite längre artiklar. Uppskattar när det länkas till intressanta saker i kommentarsfältet.

  Den här va ju intressant t ex http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/17/turkeys-thirty-year-coup

  SvaraRadera
 19. Inser att jag har nnollkoll på antalet. Hur räknas stickböcker? Innehåller fövisso intressant historia/myter om forna handelsvägar och annat, men delar är ju bara diagram. Fast kokböcker då? De faller väl under referensregeln? Har flera på gång samtidigt, och lånar allt som går att låna, biblioteket har inte så mkt av en del författare, men utrymmet är begränsat.

  SvaraRadera